Nei Kung

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Nei Kung

Příspěvekod ghekon » pát 04. kvě, 2012 0:00

Zdravim,

jak uz nazev napovida, rad bych se zeptal mistnich sifu a znalcu asijskych bu celkove na jednu vec ohledne Nei Kung.

Nei Kung, tzn. jiste cviceni zamerene na vnitrek tela, spravne proudeni chi atd. je soucast, pokud je mi dobre znamo, qi gongu ( mozna je to spatne, me znalosti v tehle zalezitostech jsou minimalni ). V posledni dobe jsem cetl nekolik zajimavych knih na tema nei kung, a v podstate se da rict, ze jsem dosel az k jedne zajimave veci - udajne existuje vnitri cesta 72 stupnova cesta ke vnitrnimu sebezdokonaleni, konkretne se ma jednat o skolu "Mo Pai" pochazejici z Ciny, ktera byla na zacatku dvacateho stoleti prenesena do Indonesie. Konkretne se timto zabyva kniha "The Magus of Java" a jako posledni predstavitel teto skoly se udava Johny Chang ( neni to prave jmeno ), na youtube se o nem da dohledat dokument a dalsi videa. Tento Nei Kung pouziva predevsim k leceni, ale v podstate se da rict ze se jedna o manipulaci s energii celkove. Vsechny knihy, ktere jsem cetl, pusobi velmi verohodne, tento ucitel udajne prijal 5 zaku z Evropy z nichz jeden napsal tyto knihy.

Otazka - slysel nekdo nekdy z vas o necem podobnem ve spojeni s Nei Kung? Pokud ano, tak bych byl vdecny za nejake informace :)

BTW: Trochu ot, ale mohl by mi dat nekdo tip na skolu v Brne, ktera se NEzabyva ciste bojovymi technikami ( opet se snad nepletu, ale myslim tim wingchun atd., jsem verny mma a xboxu :-) ), ale zabyva se praci s chi, chigong atd. aniz by se jednalo o stupidni cviceni pro dedy a babicky, ale o realne techniky, zamerene ne jen na vlastni zdravi? Srozumitelne receno, jsem verny svemu, ale posledni dobou me stale vice a vice laka poznat "sam sebe", chi atd., rozsirit si obzory. Predem diky, GhekoN.
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » pát 04. kvě, 2012 23:22

Jsem trochu zklamany. Doufal jsem, ze mi nekdo alespon povi neco malo o tom, jestli je vubec podstata Nei-Kung realna, tzn. skladovani energie pomoci meditace do mista zvaneho "dantien, dantian" k pozdejsimu vyuziti.

Nicmene, jsem si jisty ze by mi nekdo zdejsi mohl pomoct s druhou casti me otazky, takze jeste jednou:

Mohl by mi nekdo prosim dat tip na kvalitniho ucitele Qigong v BRNE? V dnesni dobe, kdy se 90% lidi v teto sfere jen prizivuje na fenomenu, bych nerad stravil leta obchazenim ruznych ucitelu a zjistovanim, jestli skutecne rozumi tomu co umi. Navic se mi prici neduverovat cloveku, od ktereho jsem pripraveny se ucit. Predem diky :)
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » sob 05. kvě, 2012 21:49

caj, hele kdyz budes mit cas, stav se na pokec a na caj, a ja ti neco k tematu rad reknu a ukazu :-) je to asi "trochu" jinak nez si predstavujes. Johny Chang a jemu podobni jsou imho sarlatani a qigong/neigong delaji jen ostudu - i kdyz na tom asi vydelavaji slusny peniz ;-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » sob 05. kvě, 2012 23:15

Diky moc za nabidku, kdykoliv v tydnu budes mit cas tak mi dej prosim vedet a ja se zastavim :) A myslim ze v mych predstavach se trochu mylis, par let zpatky jsem tady vyzyval napr. bujinkanisty na zapas v mma a dalsi nesmysly, do skatulky lidi, kteri by chteli idealne bez driny umet nesmysly a platit za to spoustu penez bych se nezaradil :lol:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » sob 05. kvě, 2012 23:24

btw tenhleten pripad je prave divny.. jiny.. zadne vydelavani penez, zadne kraviny, ten clovek za to nevzal ani korunu, neprijima zadne zaky, zadne prodavani knizek a blbosti, i ten pribeh z te knizky zni verohodne.. ale taky je dost mozne, ze to je jen video s mistnim kucharem aby se knizka dobre prodavala :D

video: http://www.youtube.com/watch?v=Aos0hnwiHt8
kniha: http://api.ning.com/files/iQsL9ukR9Q5L1 ... ic_Tao.pdf

ma to neco "do sebe"... ta kniha je prave o hledani reckeho ( zadni amici :P ) dost "prosluleho" cloveka, ktery se pohyboval v oblastni bu/bs 20 let, po tomhle "leciteli" a necem vic.
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod boli » ned 06. kvě, 2012 15:55

Ghekon problem je aj v tom , ze samotny vyraz neigong je spajany s roznymi vysvetleniami a malokdo si vie realne predstavit , co to znamena vnutorna praca.Mnohokrat sa aj pojmy ako qigong a neigong beru ako jeden, co moze byt pravda aj nemusi. Podla toho z akeho pohladu to beries. Asi najbeznejsia predstava ludi je o tom , ze takyto ludia dokazu z dvoch metrov svojou " vnutornou energiou" skolit chlapa :)))) Pre niekoho ten najbazalnejsi neigong je nieco ako "vedome" vykonavanie aj beznych cinnosti. Druha vec je ta , ze musis vediet co ovladas a to , v pripade cinskych systemov, vyzaduje , aby si ovladal ako funguje telo z pohladu cinskej mediciny.Dostupnu literaturu v cestine nenajdes , aj Ando podla mna nepise dostatok teorie o fungovani ludskeho tela podla cinanov. A potom to co ta asi nakoniec odradi , je ze v konecnom dosledku to nebudu take tie krasne triky s energiou nadialku ale vela ti to dokaze dat ci uz co sa tyka zdravia a podobne. Urcite chod za pm a porozpravaj sa s nim. Co som mal moznost si zatial odskusat par lekarov co liecili pomocou Qi , tak to bolo velmi zaujimave , ale nikdy nedokazali urobit veci bez mojej spoluprace a nikdy to nebolo , ako na tych videach.
boli
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod ghekon » ned 06. kvě, 2012 18:20

Zklamany urcite nebudu, protoze nic takove necekam :) Force push nechame do Hvezdnych valek :P btw: Prave jeden z tech impulsu, ktere mi trochu otevrely oci, bylo moje leceni zad - akupunktura + cinska medicina, za mesic vyleceny problem, kvuli kteremu jsem nemohl vic nez pul roku poradne boxovat nebo delat jakykoliv pohyb spojeny s vytacenim do stran. Takze mam i sve duvody tehle medicine verit :)
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » pon 07. kvě, 2012 9:54

ghekon píše: btw: Prave jeden z tech impulsu, ktere mi trochu otevrely oci, bylo moje leceni zad - akupunktura + cinska medicina, za mesic vyleceny problem, kvuli kteremu jsem nemohl vic nez pul roku poradne boxovat nebo delat jakykoliv pohyb spojeny s vytacenim do stran. Takze mam i sve duvody tehle medicine verit :)

To Tě léčil negdo v Brně :?:
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » pon 07. kvě, 2012 10:29

V Ostrave
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » pon 07. kvě, 2012 12:18

Dik, ten Bryncl je snáď zabité :?
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod boli » pon 07. kvě, 2012 15:28

ghekon píše:Zklamany urcite nebudu, protoze nic takove necekam :) Force push nechame do Hvezdnych valek :P btw: Prave jeden z tech impulsu, ktere mi trochu otevrely oci, bylo moje leceni zad - akupunktura + cinska medicina, za mesic vyleceny problem, kvuli kteremu jsem nemohl vic nez pul roku poradne boxovat nebo delat jakykoliv pohyb spojeny s vytacenim do stran. Takze mam i sve duvody tehle medicine verit :)

Ja som lekar a akupunkturu a cinsku medicinu som pouzival s vynikajucimi vysledkami, ale nebol som moc spokojny so svojimi znalostami, tak teraz som uz viac ako rok a pol na Taiwane. V Ceechach sa cinska medicina uci dobre , nie je to sice este to prave orechove , ale su tam dobri lektori. Osobne si myslim , ze v bojovych umeniach , pri liecbe beznych poraneni sa viac uplatni cinska medicina , ako zapadna . A inak mnohokrat aj to cvicenie pre babicky , ako si spominal :)))) dokaze pri pravidelnom praktikovani zlepsit odolnost voci poraneniam. A inak plno chalanov v Cechach , co chodia pravidelne cvicit do Ciny a maju tam svojich ucitelov, tak ti urcite budu vediet poradit , nakolko vacsina znamych majstrov bojovych umeni , vzdy mala dobre znalosti pri liecbe poraneni u seba a u svojich ziakov :))))
boli
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kraken » úte 08. kvě, 2012 8:42

No jak rika pm je to asi trochu jinak nez si myslis, sam nevim co si o tom mam myslel delal sem asi rok wai gong a pak chvili nei gong a zabiralo mi to kopa casu a uz me to vubec nebavilo, ale je fakt ze urcity priznivy vliv to melo..
Ja osobne si myslim, ze energie jako takova je spis vymysl, spis jde o mysleni diky cemuz dosahnes ledacos .. tot muj nazor
kraken
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » stř 09. kvě, 2012 1:31

Na tejto stránke: http://www.byscrj.cn/jmm/#24 si zroluj dole k číslu 572 a stiahni si text Vol. 05.5 Spagyrical Discovery and Invention: Physiological Alchemy. Toto je veľmi slušný úvod do problematiky, skús si to prečítať, i keď je to veľmi náročné čítanie, ale dá Ti to perfektné pochopenie problematiky. A ak budeš mať nejaké otázky k textu, kľudne sa pýtaj...

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » stř 09. kvě, 2012 21:48

...
Naposledy upravil ghekon dne ned 08. zář, 2013 22:55, celkově upraveno 2
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » čtv 10. kvě, 2012 11:05

ghekon píše:Diky za tip, vypada to na konecne prvni seriozni zdroj informaci. Ale popravde receno v zivote jsem se jeste neprokousaval odbornou knihou takhle tezce :) 400 stranek jeste ceka.

Tak třeba zkus také tento článek od Vincenta Chu.

http://www.gstaichi.org/english/neigong.php

Co o Vincentovi vím a co jsem ho měl možnost krátce osobně poznat (jeho způsob tréninku), tak jsem přesvědčen, že zde budeš také v dobrých rukou :D
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

needham

Příspěvekod boli » sob 12. kvě, 2012 13:39

Miro vdaka za Needhama. Cital som jeho zvazky o medicine a nasiel som tam vela zaujimavych informacii , ale presne ako si napisal , je to naozaj tazke citanie :)
boli
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Zpět na čínská bojová umění a sporty...