wushu a velikost

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

wushu a velikost

Příspěvekod Sai » pon 04. črc, 2005 13:56

možná se to tu už někde probíralo... ale prohledal jsem celé čínské fórum a nic jsem nenašel...tak píšu...

jde mi o to.. rozebrat využití a kvality menších a vyšších lidí ke vztahu k různým kung-fu stylům.... např. jak je známo.. obyvatelé severní číny byli vyšších postav tak rozvíjeli více nožní techniky narozdíl od menších bratranců na jihu, kteří upřednostňovali techniky rukou...

tak jeslti vyšší lidé s dlouhými kostmi by se neměli radši zaměřit na severní styly a naopak menší lidé by měli využít svou výšku a dělat styly jižní.....

uf! :) doufám že jsem to z mojeho rychle psaného textu pochopíte a někdo že odpoví.. :wink:
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » pon 04. črc, 2005 19:28

A nepříde ti, že když bojuje velkej proti velkýmu, že je to to samý jako malej proti malímu?
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod lightscared » úte 05. črc, 2005 8:52

na velkosti nezalezi. zalezi na inych veciach ako na vyske.

popravde je vyska jednou z poslednych veci na ktorej zavisi.

priklad? mam kamarata, co je vyssi a o 30 kil tazsi a je o dost slabsi ako ja. (aj ked je sam dost silny) na druhu stranu majster BU je malicky,ale rychly silny. postavit by som sa mu nechcel.
napriklad...
lightscared
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod practice » úte 05. črc, 2005 9:14

to bude chtit odpoved od nekoho, kdo dela severni a jizni styly zaroven
nebo jeste lepe, zacni to cvicit sam :D
co jsem delal gymnastiku, tak typci s dlouhejma rukama a nohama meli problemy na kruhach a vyhodu treba na koni na sir
vetsina plavcu je dost vysoka a sama ruka a noha ...
practice
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod WT_Martin » úte 05. črc, 2005 12:01

Ono to zase tak uplne pravdive neni. To, ze je clovek vysoky neznamena, ze mu vic sednou severni styly a vice versa. Ja (187 cm) driv severni styly dlouha leta cvicil. Ted se venuju patym rokem jihocinskemu stylu Hungga a sedne mi to 100x vic nez cokoliv predtim.

Zalezi na spouste faktoru. Kazdopadne si myslim, ze pokud clovek narazi na dobreho ucitele, tak je v zasade jedno, jestli dela jizni nebo severni styl. Gungfu se vzdycky cvici s ohledem na konkretniho cloveka, postup je individualni. Takze pod dobrym vedenim se v jiznich/severnich stylech muze urcite najit kazdy.
<b>Martin Kysela</b>
Lamga Hungkyun Gungfu
林家洪拳功夫
linie: klášter Siulam - Jisin simsi - Hung Heigun - Luk Achoi - Wong Taai - Wong Keiying - Wong Feihung - Lam Saiwing - Lam Jou - Lam Jansing - Pavel Macek
WT_Martin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod lightscared » úte 05. črc, 2005 12:41

practice > to s plavcami - vacsina dobrych plavcov je vysoka, lebo ked si vysoky plaves rychlejsie a mas v podstate kratsiu drahu, dlhsi doskok. tam je to ine. v plavani mas vysku vyhodu. preto mali ludia nie su medzi top plavcami. a samaruka-samanoha su preto, lebo ich ten sport tak vytvaroval ;)
lightscared
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jayo » úte 05. črc, 2005 23:30

Harutomo_Yasumizu píše:A nepříde ti, že když bojuje velkej proti velkýmu, že je to to samý jako malej proti malímu?

Mne to tak neprijde... predstav si zapas dvoch malych jastericiek a dvoch velkych "godzil" ... budu vyzerat rovnako? :-)
Zatialco malu jastericku odhodi aj na 10 nasobok jej dlzky, a nic sa jej nestane, godzila keby poletela 10 nasobok jej dlzky tak by zanechala poriadny krater a navyse by sa to bez dochramaneho tela neobislo.

Takisto ako, mravec unesie 30 nasobok svojej hmotnosti... ale keby si ho zvacsil na velkost cloveka, musel by uniest niekolko ton... a ver mi, ze to by ho uz rozpucilo :-)

mikrosvet a makrosvet su dve rozdielne veci, vsade funguju ine zakonitosti
preto si myslim, ze zapas dvoch 50 kilovych 160 cm ludi, bude vyzerat inak, ako dvoch 200cm 100 kilovych ludi, aj keby studovali to iste BU.
Jayo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod raduz » stř 06. črc, 2005 5:51

lightscared píše:na velkosti nezalezi. zalezi na inych veciach ako na vyske.

popravde je vyska jednou z poslednych veci na ktorej zavisi.

priklad? mam kamarata, co je vyssi a o 30 kil tazsi a je o dost slabsi ako ja. (aj ked je sam dost silny) na druhu stranu majster BU je malicky,ale rychly silny. postavit by som sa mu nechcel.
napriklad...

majster BU je malicky, ale rychly a silny. 8O To asi myslis niekoho konkretneho nie? Vzdy to neplati.

Neviem ci je to vo wu shu jedno, ale napr. v sparringu v boxe ma vyhodu vyssi=dlhe ruky, lepsie drzi supera na distanc (lepsi, dlhsi dosah uderov). Samozrejme myslim dobreho boxera (ma natrenovane)
Ale preto tu mame aj kopy :lol: , takze tymto sa da tato mala nevyhoda eliminovat.
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod premek » pát 08. črc, 2005 9:48

Myslím, že jednou z nejpodstatnějších věcí v boji je práce nohou -
tedy to, jak se umí člověk přesunovat (odsunovat, přisunovat, uhýbat).
Kdo perfektně zvládne práci nohou, může mít třeba 150 cm a vždycky toho druhýho udolá. Kdo to nezvládnul, musí to dohánět dlouhým dosahem rukou. Proto je pro menší lidi dle mého názoru dobrý takový styl, který klade na práci nohou největší důraz (třeba Pakua).
premek
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod lightscared » pát 08. črc, 2005 10:29

raduz píše:majster BU je malicky, ale rychly a silny. 8O To asi myslis niekoho konkretneho nie? Vzdy to neplati.

jasne, ze to neplati vzdy ;). zabudol som tam knapisat slovicko "kludne" (ako "kludne malicky, ale rychly) tym som chcel povedat to, ze ked je clovek natrenovany tak zas tak moc nejde o to ci je velky alebo nie. a cinania su myslim mensi ako europania (v priemere) ked hovorime o cinskych bu.
lightscared
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Sai » pát 08. črc, 2005 21:45

díky všem za vaše názory.. sto lidí sto názorů že? :D

jde mi hlavně o to.. že mi v hungga chybí kopy.... asi si přiberu ještě něco :wink: :lol: :lol:
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod WT_Martin » sob 09. črc, 2005 6:45

Sai píše:jde mi hlavně o to.. že mi v hungga chybí kopy.... asi si přiberu ještě něco :wink: :lol: :lol:

Kopy kam? Hungga ma radu kopu (prime, stranove, obloukove, kopy kolenem...) a podmetu. Ale jestli chces delat kopy ve vyskoku s otockou, tak to v Hungga fakt neobjevis... :-)
<b>Martin Kysela</b>
Lamga Hungkyun Gungfu
林家洪拳功夫
linie: klášter Siulam - Jisin simsi - Hung Heigun - Luk Achoi - Wong Taai - Wong Keiying - Wong Feihung - Lam Saiwing - Lam Jou - Lam Jansing - Pavel Macek
WT_Martin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sai » sob 09. črc, 2005 15:19

4U, WT_Martin - přesně tak :wink:
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jayo » ned 10. črc, 2005 9:14

premek píše:Myslím, že jednou z nejpodstatnějších věcí v boji je práce nohou -
tedy to, jak se umí člověk přesunovat (odsunovat, přisunovat, uhýbat).
Kdo perfektně zvládne práci nohou, může mít třeba 150 cm a vždycky toho druhýho udolá. Kdo to nezvládnul, musí to dohánět dlouhým dosahem rukou. Proto je pro menší lidi dle mého názoru dobrý takový styl, který klade na práci nohou největší důraz (třeba Pakua).

Znamena to, ze Pakua sa nehodi na dlhanov? Tym myslim, ze straca efektivitu v aplikaciach.
Jayo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod premek » ned 10. črc, 2005 10:21

To určitě ne, i když co mám zkušenost, tak delší a těžší lidé jsou
víc "neohrabaný" a pomalejší. Tím je to pak podle mě trošku
směřuje - i když třeba cvičej Pakua spíš k využívání svých dlouhých paží a nohou - ostatně k tomu má Pakua taky techniky - 64 přímejch dalní.
Určitě to tak není vždycky, myslel jsem to spíš obecně -
z teoretickýho principu.
premek
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jayo » ned 10. črc, 2005 12:46

aha, lebo ja som dlhy a som rozmyslal do buducnosti o pakua. Ale niesom tazky, tak neviem...
Jayo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod raduz » pon 11. črc, 2005 5:51

add Hungga: niekde v nejakom pribehu o Wong Fei Hungovi (ak som to meno skomolil, ospravedlnujem sa :wink: ) , ze vedel aj nejaky "kop bez stinu" - co to je za kop?
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod WT_Martin » pon 11. črc, 2005 8:50

raduz píše:add Hungga: niekde v nejakom pribehu o Wong Fei Hungovi (ak som to meno skomolil, ospravedlnujem sa :wink: ) , ze vedel aj nejaky "kop bez stinu" - co to je za kop?

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... topic&t=36

http://www.hungga.org/cz/fotogalerie/sa ... 03_jpg.htm
<b>Martin Kysela</b>
Lamga Hungkyun Gungfu
林家洪拳功夫
WT_Martin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 11. črc, 2005 8:53

HG ma 3 hlavni kopy:

liu yam geuk = kop do rozkroku

fu mei geuk = stranovy kop (do pasu, stehnam, kolena, na kotnik.... )

ngau tan geuk = obloukovy kop/podmet, de facto dva koly v jednom, a) holeni, b) zadni stranou nohy; da se kopat do achillovky, kolene, stehna a la low kick, na vnitrni/vnejsi stranu nohy, kolenem do stehna...

doplnkove jsou proslapy, zadupnuti, proslapy kolenem, de facto kazy krok muze byt ofensivni/defensivni pouzivani dolnich koncetin

tzv. "kop beze stinu" je bojovy koncept, ne konkretni kop - jedna se o pouzivani kopu v koordinaci s technikama ruko. prislovi pravi "nahore stin, dole kop", tj. na hore je nejaka finta, ktera soupereovu pozornost odvede nahoru a soucasne dole kop.

HG rozhodne nepotrebuje zadne kopaci dodatky z jinych stylu, pokud o vsem nekdo netouzi po filmovych otockach ve vyskoku.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 12. črc, 2005 13:28

dik to PM a WT Martin.

Takze je to vlastne akykolvek kop (spodne partie-vacsinou) spojeny s nejakou fintou na oklamanie supera.

A ja som sa nad tym tolko narozmyslal :roll:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...