od Anonymní » čtv 24. črc, 2003 11:53
osobne jsem videl spoustu Hungga (vetsinou s koreny v Hongkongu), a cvicim to, co mi to sedne nejvic (gf rodiny Lam). na pevnine jsem nebyl (chystam se tam), ale videl jsem nekolik videozaznamu/VCD - Hungga z pevniny co jsem videl se mi moc nelibilo (takovy rozlitany, filmovy, ukriceny, prilis silovy), kazdopadne videl jsem nekolik pribuznych stylu(Fat ga, Jau ga atd.), a to byla parada. Hungga z Taiwanu co jsem videl je hodne s prichuti wushu nanquan, pripadne se jedna o uplne neco jineho se stejnym (dnes popularnim jmenem). v Malajsii a Singapuru se cvici spousta hodne dobreho gf, ktere si nerika Hungga (vetsinou je to proste gf, nebo Siulam gf), a pritom je to z 75% - 90% to, cemu se dnes rika Hungga (co do "flavour", principu atd., i kdyz maji treba uplne jine curriculum).
osobne nemam rad 2 bullshity:
a) "to prave" Hungga se cvici jen v Hongkongu, Americe, na pevnine je to vsechno jen wushu nanquan
b) "to prave" Hungga se cvici jen na pevnine, v Hongkongu a Americe je to vsechno lakyrka pro zapadaky, hloupy gwai lou, co gf nerozumi
rozhodne bych nerekl, ze jejich slava je za zenitem, spise se bojim hloupych gwailou, ktery prijedou do HK, nauci se jednu dve sestavy, udelaji si fotku s nekym z rodiny Lam, vrati se domu a zacnout ve skole, na internetu a v casopisech sirit nesmysly, misto aby makali, makali, makali.
"presouvani slavy postupne jinam" - kam? do pevninske Ciny, ktera krmi gwailou bachorkama o Wong Feihungovi a prodava jim filmove Wong Feihung Hungga? znas Cinany;-) na Zapad, kde gwailou akorat plkaj, misto aby dreli?
no, anzto Te znam a tusim, na co muzes narazet, Hungga rodiny Lam bych neprirovnaval k situaci ve WCH, kauze Yip Man WCH. gf rodiny Lam/Wong neni mainstream, ackoli se mnozi z nej mainstream snazi umele udelat - jak lide z "rodiny", snazici se z nej udelat standard, co je a neni HG (do jednoho gwai lou), tak praktici jinych vetvi HG, kteri se vuci nemu snazi negativne vymezit (jsme jini, neznami, lepsi, pripadne jeste tajni). rodine Lam je jak jedno, tak druhe srdecne jedno.
jako bullshit mi spise prijde krecovita snaha odlisit se od tohoto radoby mainstreamu - nelamjouovske HG, nelamsaiwingovske HG, predwongfeihungvske HG, Fong Saiyukovske HG, HG triad, "vesnicke" HG, ha sei fu HG a jine (z 90%) vymysly predevsim zapadnich Cinanu nebo gwailou, s nejasnymi genealogiemi. ztracenymi liniemi, tajnymi technikami atd., o kterych v Cine nikdo nikdy neslysel. HG rodiny Lam bych rozhodne nesrovnaval se zcela jasnym zapadnim WCH mainstreamem a radobystandardem, tj. Yip Man WCH. ono vlastne neco jako HG neexistuje, v souvislosti s rodinou Lam je lepsi mluvit o gf rodiny Lam (Lam Saiwing, Lam Jou, jeho synové) - ne Hungga, ale Lamga
vice v clanecku o HG bullshitech, ktery snad brzo dokoncim