Picard píše:Ta mě teda vyloženě překvapilaKurva ingwe co je?

Moderátor: Picard
Picard píše:Ta mě teda vyloženě překvapilaKurva ingwe co je?
ingwe píše:třeba je dobré techniky rekonstruovat z historických zdrojů a testovat je různými metodami sparringu, jak to dělá dnešní HEMA).
ingwe píše: I ti japonští učitelé totiž provedení technik postupem času mění a vkládají do toho své ideje, takže nikde už se dnes necvičí jako před staletími (i když se tím tradiční školy rády prezentují).
Picard píše:ingwe píše: I ti japonští učitelé totiž provedení technik postupem času mění a vkládají do toho své ideje, takže nikde už se dnes necvičí jako před staletími (i když se tím tradiční školy rády prezentují).
To je podle mě naprosto v pořádku, že tam je nějaký postupný vývoj. Pointa ale je, že tam ty změny a svoje ideje vkládají, až když jsou k tomu kvalifikovaní, tzn. už to "umí", trénovali soustavně a komplexně těch x desetiletí.
S jistou nadsázkou lze říci, že z toho samého, z čeho vychází pan Procházka - ze znalosti nějakého výseku, který se naučili od někoho jiného, a ze svých více či méně naivních představ "jak by to mělo být správně".
Chybí tu kontrolní mechanismus, který by osnovy škol čistil od nánosu nesmyslů, které se do nich v průběhu staletí mírového vývoje dostaly tímto způsobem.
Picard píše:To že ten člověk už to má namakaný a hodně pochopený by ho mělo směřovat k tomu, do toho přidal něco smysluplnýho.
Picard píše:Tak ten budoucí lídr školy byl ve svém výcviku drcen a přezkušován celý život, vedoucí té školy má samozřejmě zájem na tom, aby ta jeho linie pokračovala tak jak by chtěl.
Picard píše: (Upozorňuju, že nikdo z nás jsme tu nic takového neabsolvovali, takže tu těžko můžeme pochopit co to obnáší. Ani pochopit co je v nějakém případě nános a co je vylepšení)
mysmys píše:Třeba také nerozumím tomuhle videu:
35. ZANCHIN BUDO - bezkontaktní boj
https://www.youtube.com/watch?v=uA4AbL7XaCw
Publikováno 17. 5. 2012
Vadim Starov - seminář Krokonoše 2012
autor videa - sensei Martin Procházka
Hlavně se to týká těch češtinářů s gramatikou, že jotu tací, kteří si samy nějak vymyslely .... Ve starém japonsku se neptaly proč .... ano je problé že je tuna lidí co učí kraviny, né proto, že by chtěly
Jerryu93 píše:bohužel pak jsou tu tací, kteří si samy nějak vymysleli proč.
Jerryu93 píše:nicméně nemohl jsem se dostat přes to, že to vede mladej kluk (pod 35let), prostě mi to připadalo nepřirozené (obzvlášte proto, že byl v karate gi s bílím páskem, o to větší šok)
Jerryu93 píše:Bohužel pro mě, bylo cvičení opravdový nápor na nohy, prostě jsem nezvládal tu hodinu stát v těch hlubokých postojích (na můj vkus hlubokých)
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků