Aikido - info

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod defendu » sob 05. kvě, 2007 12:34

Psal jsem o davu,nevytrhávejte prosím nic z kontextu.Díky :wink:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » sob 05. kvě, 2007 12:39

defendu píše:Dělám dlouho na dveřích a od června budu dělat taky v jednom nonstopu,ale market to zrovna neni :lol:

Takze to uz nebudes delat 10 hodin denne u Japoncu?
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » sob 05. kvě, 2007 12:43

defendu píše:Psal jsem o davu,nevytrhávejte prosím nic z kontextu.Díky :wink:
pardon :oops: :oops: :oops:
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiuwei » sob 05. kvě, 2007 13:18

DEFENDU,přesně jsem myslel vychílení a svod agresora k zemi. Nikoliv přehozy např. z juda. Dopadlo by to přesně tak,jak popisuješ. Práce vyhazovače je opravdu jiná (dav je dav). U nás je to většinou o prázdné pasáži,kde se v danou chvíli pohybuje jeden ,,ožrala,, dělající zde bordel. Samozřejmě je zde i dav lidí posilněných alkoholem z koncertů,kteří se ještě chtějí ,,dodělat chlastem,, a tak nukupují v marketu.Pak se usadí u nás na pasáži a dělají zde bordel. Tam je to o něčem jiném. Určitě nepůjdu do fyzického střetu s tlupou čítajících třeba 30lidí. Tam je nutný zákrok PČR či MP.
xiuwei
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » sob 05. kvě, 2007 14:39

pucmaz píše:
defendu píše:Dělám dlouho na dveřích a od června budu dělat taky v jednom nonstopu,ale market to zrovna neni :lol:

Takze to uz nebudes delat 10 hodin denne u Japoncu?

Ale budu.Tahle práce je pouze v noci o víkendech,které mám teď volné neb japka odvolali přesčasy v so a v ne,neboť se jim nechce platit 50% příplatek.
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 05. kvě, 2007 15:13

defendu píše:Můžeš to rozvést?

copak to jde??Nikdy to není stejný,rutina.....možná u 16-ti letých,ovíněných, siláků...toho musíš vyvést,předklonit a rychle odskočit,abys nechytil svůj díl z jeho....ehm.....nevolnosti.... :wink: :twisted: :lol:

Pardon za OT...jen sranduju.....je to pár dnů,co se mi to stalo 3x za sebou za jeden večer.....a jen napoprvé jsem trošku zaspal a tak mi trochu ohodil kanady. :oops: :lol:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod LiPa » sob 05. kvě, 2007 16:12

4 ukropcany
ad 1) Samozřejmě, je každého věc, kolik do tréninku investuje ... Jinak zatím nemám v plánu učit se kompletní muay thai a všechny jeho techniky, dokonalé highkicky a podobně. Spíš mi jde o základy a o věci, o kterých už jsem psal - zvyknout si dávat a dostávat rány, přehled, načasování, rychlost, atd. ... to znamená věci, které na běžném tréninku aikido nikdy nezískám. Vím, že je to daleko těžší, než naučit se samotné techniky, ale to je snad v každému BU/BS, ne? Asi ty tenkany a irimi nikdy nebudu umět tak dobře, jako třeba Sefo v Tebou postnutém videu, ale taky proti mě pravděpodobně nikdy nebude stát tak kvalitní soupeř ... a pokud bude, moc toho nevymyslím tak jako tak.

ad 2) To je fakt, ale netvrdím přece, že chci změnit aikido všech, bohatě mi bude stačit, když něco rozumného udělám s tím svým, případně s aikidem lidí z oddílu :wink:.

ad 3) Jasně, však jsem hned po té větě o výchově protivníka napsal, že je to dosti diskutabilní záležitost ...

ad 4) Iwamu jsem nikdy necvičil, takže nemám ponětí o v ní používaných postojích. Stojím tak, jak mi vyhovuje a zatím se to osvědčilo. Ale máš pravdu v tom, že postoj spousty aikidoků je poněkud ...

ad 5) Přece jsem nikde nenapsal, že se něco naučím a bude to fungovat vždy a všude ... ale naučit se odhadnout soupeře je přece taky součástí tréninků muay thai, takže to souvisí s bodem 1. Taky nic jednoduchého, bohužel :(.

Ještě k Tebou zmiňovaným sparringům s rovnocenným protivníkem a nemožnosti použít při nich irimi a tenkan (nebo vstup a sidestep, jak kdo chce :wink:): zaměřujete na to speciálně tréniky? Řekl bych totiž, že pokud by se na to tréninky zaměřily, časem by oboje použít šlo ... ale třeba mě vyvedeš z omylu :wink:.

Chtělo by to, aby se do diskuze o úpravě metodiky zapojili i další, abychom měli víc náhledů a názorů na věc ...
LiPa
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod LiPa » sob 05. kvě, 2007 16:38

4 Lada
Vždyť tvrdím víceméně to samé co Ty, přečti si ten příspěvek ještě jednou :wink:. Tím high levelem jsem měl na mysli hlavně psychiku obou aktérů - ukropcany tu nedávno psal o tvrdém sparringu či zápase, po kterém jeden uzná porážku, aniž by to bral osobně ... Bohužel, většinou tě napadne magor, který si chce bouchnout za každou cenu a pak samozřejmě musí nastoupit poněkud drsnější výchovné metody :P :wink:.
LiPa
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Toman » pon 07. kvě, 2007 6:43

Já ti tvoje vítězství (nezlob se na mne ale proti 4 frajerům to vítrězství je) neberu jen se mi to zdá trošku fantasmagorie. Nic víc. Nehledě na to že by mne zajímalo to co nahodil TongPa.

pe25tr píše:vsichni ve veku mezi 20 a 25 (odhadem), chodej se poprat skoro na kazdej ples, to vetsinou mali joudove nedelaj.

No právě takže to museli být velký joudové ne? :-)

pe25tr píše:A jeste jednou pro Tomana: nikoho jsem nezmastil, ale vysel jsem z toho se zdravou kuzi (az na modry oko), pral ses nekdy se ctyrma, ktery jsou velky a tezky stejne jako ty?

Nepral, ale dokážu si živě představit to, že pokud se na mne vrhnou 4 týpci, kteří nejsou úplný jelita. Tak pokud mi nikdo nepomůže, tak mne rozkopou na sračky. Ale možná máme každý jiný náhled náhled na to kdo je jouda a kdo ne :D

Peace
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pe25tr » pon 07. kvě, 2007 10:20

TongPa píše:
pe25tr píše:...ze zacatku jsem dostal do oka a mel jsem ho jeste tyden zavreny. Zkrze ty panaky jsem byl trochu vratkej a zpozdenej, ale zas me to tak nebolelo:). Trvalo to asi 2 minuty, na zem me nedostali ani dalsi primou ranu jsem nedostal...

8O To jako žes za pomoci aikida a pouze s jedním okem čelil 2 minuty čtyřem stejně těžkým týpkům, který do tebe šli pěstma a dostal jsi jen tu první ránu? Teda nevím, ale buď máš téměř nadpřirozené schopnosti a nebo ti čtyři byli ti největší loseři v širokým okolí a ještě tak vožralí, že sotva stáli na nohou... Ještě mi chybí závěr - tedy jak to dopadlo... Řekli že seš ňákej dobrej a podali jste si ruce na usmířenou, nebo co? :roll:

:lol: :lol:
Tak takhle ty si to predstavujes? Tomu se da jenom zasmat.
Ti "kluci co stoji u dveri" a davaji pozor, aby se na plese nikdo nerval (nechci je urazet slovem vyhazovac) prisli a ukoncili to. Par takovejch sem pise docela zajimavy veci podlozeny zkusenostma.

Nevim, proc ty nejsi schopnej pochopit to co je jasne napsano, muzes si to precist i vickrat... "zadnou dalsi primou ranu" znamena, cti pozorne, zadnou dalsi primou ranu. Nekdo tu psal na zacatku diskuze o atemi na oblicej a jinej mu zas vtipne odpovedel, proc by atemi na oblicej melo nekoho zabit nebo zaklonit. A to plati i opacne, proc by si nekdo (treba i aikidista) kdo dostane trochu do hlavy mel hned sednout na zadek a rozplakat se a vsechno vzdat a pockat az ho dokopou? Co?

A otazka ktera tebe a Tomana jiste (no tebe spis mozna) napadne: Co by se stalo kdyby "kluci od dveri" neprisli? To nechci ani domyslet...

Jeste poznamka k tem kteri delaji aikido kratce, nebo s nim sekli po dvou letech. Predstava, ze aikido "aplikovane" vypada stejne jako na treninku je detinska. Dovedu si predstavit, jak si aikidak naivne vybere jednu techniku z repertoaru, ktery videl u ucitele na treninku, rekneme kotegaeshi a snazi se ho nasadit chlapikovi na zapesti, nacez dostane na solar. Takovy pristup vazne funguje jen na sediciho, ktery se nebrani, jak tu kdosi napsal.

Nekdo tu psal zajimave veci o spojeni aikida a boxu. Timhle smerem se, aspon me se to zda, ubiraji v aikido klubu Jicin, ale nevim, jestli to tam spojuji dohromady, nebo delaji kazde zvlast.
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

naivita

Příspěvekod Oja » pon 07. kvě, 2007 10:47

2 pe25tr:
cituji:
"Jeste poznamka k tem kteri delaji aikido kratce, nebo s nim sekli po dvou letech. Predstava, ze aikido "aplikovane" vypada stejne jako na treninku je detinska. Dovedu si predstavit, jak si aikidak naivne vybere jednu techniku z repertoaru, ktery videl u ucitele na treninku, rekneme kotegaeshi a snazi se ho nasadit chlapikovi na zapesti, nacez dostane na solar. Takovy pristup vazne funguje jen na sediciho, ktery se nebrani, jak tu kdosi napsal."

Muzes me tedy prosim vysvetlit jak teda vypada aplikovane aikido?
Ja si naivne myslim ze otazka aplikace by mela byt resena uz na treninku.
Jak jinak to chces natrenovat?
Oja
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod TongPa » pon 07. kvě, 2007 11:07

pe25tr píše::lol: :lol:
Tak takhle ty si to predstavujes? Tomu se da jenom zasmat.
Ti "kluci co stoji u dveri" a davaji pozor, aby se na plese nikdo nerval (nechci je urazet slovem vyhazovac) prisli a ukoncili to...

To "podání rukou" byla pochopitelně ironie... :roll: Nevím jak pro ostatní, ale pro mě je ta informace, že celý incident ukončili vyhazovači, docela důležitá...
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 07. kvě, 2007 11:34

tedy...vím,že to není k tématu,ale když už se tu ta příhoda řeší.....mno...ukončili to vyhazovači(není důvod je tak nepojmenovat,prostě tam v tu chvilku tak byli),ale....mluvíš o dvou minutách...to je docela doba....proč jim trvalo tak dlouho,než zakročili????...obyčejně,mluvím-li za sebe,si potížisty hlídám...a z toho,jak jsi to tu podal,to potížisti byli..... :?
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 07. kvě, 2007 11:48

ale i takovej sparring Ti něco dá..... :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 07. kvě, 2007 11:52

:lol: :lol: :lol: :lol: :twisted: :twisted: :twisted:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

k problemu aikido

Příspěvekod Bujin » pon 07. kvě, 2007 17:11

moj osobny nazor... :oops:
zasadne nic nemyslim ako urazku ani vrtanie a podobne...aby sa nerozbehla neaka nezmyselna debata o tom kto dalej dosti :cry:

to AIKIDO co sa cvici teraz nieje to aikido co sa cvicilo niekedy...
ak si precitate zopar clankov starych majstrov co cvicili s
ueshibom...zopar realnych pouziti tam najdete...
na druhej strane ale v casoch ked aikido v japonsku vznikalo sa o ultimatoch alebo BJJ v japonsku asi moc nehovorilo...
ide o to zabezpecit vyvoj stylu natolko aby stacil reagovat na nove situacie.

rad by som veril ze aikido ide do predu a rozvyja sa...ale niekedy mam pocit ze skor stoji na mieste.
mozem naozaj povedat..ze UKROPCANY ma pravdu v tom ze aspon 90 % aikidokov by neustalo.
Mam kamosov co cvicia a su dobri... poznam ludi co cvicia dlho a je to blede...
Musim priznat ze som sa venoval/venujem viecerim stylom..a to aj dost agresivnym...takze potom aj aikido mam take ...eeehm ine :-)
namiesto elegantneho hodu mozem napriklad hadzat za ucho alebo vlasy...co mnoho aikidokov povazuje za znevazovanie...nehovoriac o atemi na hrtan a podobne zalezitosti...

osobne si myslim ze samotny trening je len na kazdom studentovi...
Chcete to ako rekreaciu...ok cvicite to neakym sposobom
Chcete to na boj alebo sebaobranu? OK...aj to sa da...ale trening bude tvrdsi a nebudete sa tak zaoberat cistotou technik...

Inak povedane... Je velky rozdie ked HOCIAKE bojove umenie cvici neaky manekin ako ked ho cvici vojak.
Zatial co ten manekin si nemoze dovolit nechavat na kazdom treningu rozmlatit ksicht a jeho trening bude skor jemny tak vojak alebo niekto podobny to potrebuje aby prezil...a tak jeho technika respektive prevedenie danej techniky bude diametralne odlisne.

podla mna je to naozaj len o pristupe cvicencov ci studentov ci samotneho pristupu k treningu.
Toto sa myslim tyka vsetky BU pretoze ak ten manekin bude trenovat Thaibox...bude aj to slabe lebo clovek co to robi nieje dost dobry .. Chapeme sa??
samozrejme kontaktnejsie sporty ci BU maju vyhodu to je jasne...
ale nikto nezakazoval aby kontaktnejsie cvicili aj aikidisti.
je to vzdy o moznosti...
pokial trener nevedie studentov k tomu aby to fungovalo...tak to ani fungovat nebude.

nasiel som neake linky co ukazuju povedzme iny pristup k cviceniu AIKI...nez standart ala sensei Stefan ...
a to je stale jemne oproti tomu co vsetko mozete utocnikovy urobit..
mozno tam nieco doplnili alebo robia inak...ja chcem poukazat...ze VZDY JE MOZNOST...
a prave ta moznost zabezpecuje rozvyjanie daneho stylu...

http://www.youtube.com/watch?v=5Bwd4egrWNs
http://www.youtube.com/watch?v=d_qVeOhjJjs
http://www.youtube.com/watch?v=TfY_nWmcZZE
http://www.youtube.com/watch?v=0rOePX-OocI
http://www.youtube.com/watch?v=gjbZIxBG2ws

mne sa lubi Bas Ruten
8) 8) 8) 8) :D :D :D :D :D :D
http://www.youtube.com/watch?v=D3K-mrlY ... ed&search=
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Toman » úte 08. kvě, 2007 12:04

ad Bas:

Skvělý video, ale musí se brát krapet s rezervou.
Nejlepší z celého jsou Basova comba Bang*bang*bang a nebo Pane co jste říkal o mé manželce? Ted Vam budu muset zlomit nohu :lol:
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bujin » stř 09. kvě, 2007 6:52

Jo ..mam stiahnute to vydeo cele...je to sranda..

samozrejme ide vsetko o vydea len na pozretie...a
skor akesi zamyslenie sa...AKO SA TIE TRENINGY DAJU spestrit a priblizit realnemu pouzitiu...ako spom. Ukropcany
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pe25tr » stř 09. kvě, 2007 7:45

Na tomhle http://www.czechaikido.com/video/117.avi videu je clovek, ktery premysli o aikidu trochu jinak, nez je u nas bezne, aspon rika na rovinu, ze aplikace neni tak ruzova zalezitost.

Prijem tvrdych rychlych uderu je taky otazka trenera. Pred asi trema nebo ctyrma rokama jsme se z Kolina (kde cvicim) vypravili do Kutne Hory (kde je taky oddil aikida patrici do jine organizace). Mistni trener Antonin se zeptal "Je tady nejaky karatista?" (nevim co ho to napadlo, ocividne asi nikdy karate nevidel) Prihlasil se Honza od nas z Kolina. Trener Antonin se dozadoval uderu na bricho chudantski, nacez ho dostal ohnul se v pase a vydechl "pomaleji", ale nestihl to, ani kdyz sel Honza pomaleji. Nakonec to pochopil prvni Honza, natahl ruku sevrenou v pest dopredu, Antonin ji obesel, chytil a udelal kotegaeshi. Honza byl proste zvyklej zpomalovat zacatecnikum, ale ne trenerovi pri ukazce, trener Antonin byl zvyklej na jine pojeti uderu. Chudaci zaci pana Antonina pri stretu s realitou.

Jo a takhle to vidi v aikido klubu v Zatci:
http://www.czechaikido.com/video/123.avi
http://www.czechaikido.com/video/122.avi
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod marvin » stř 09. kvě, 2007 8:34

:roll: :roll: :roll:
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...