Tak take pridam nejake vlastni zkusenosti...
Uz jako relativne znamy student VS (prici se mi psat "vedec") jsem se casto staval tercem verbalnich utoku ruznych priznivcu tzv. "paranormalnich" jevu a zvlaste fundamentalistickych krestanu. Obecne nam vzdy vycitali nas skepticismus a jak se ani nezajedeme nikam osobne podivat a hned vsechno odsuzujeme, pokladame za nesmysl etc.
Ja ale vzdy verejne deklaroval, ze jsem ochoten prijet prakticky kamkoliv a stravit s dotycnym noc treba na Housce, nebo v jihlavskem podzemi, pokud to zaridi. Proste patrim k lidem, kteri se radi nechaji presvedcit (je-li cim) a jsou pristupni argumentaci (kdyz je necim konkretnim podlozena) - neodmitam neco jenom tak z principu veci, kvuli tomu ze takova predstava proste nezapada do me predstavy o usporadani vesmiru. Osobne ani netvrdim,ze "napdrirozeno neexistuje", toliko to posuzuji z pohledu pravdepodobnosti.
Nemusim doufam ale dodavat, ze teto me velkoryse nabidky

nikdy nikdo nevyuzil. Nejzajimavejsi bylo vzdy oduvodneni - pry bychom stejne nic nezazili a to prave kvuli tomu z jakeho duvodu bychom tam jeli (ze neco videt chceme)!
Jednou me par lidi pozadalo i o nazor na tzv. "pokladani" ke kteremu dochazi behem ruznych krestanskych seanci. Znam osobne nekolik lidi (vericich), kteri to podstoupili a vykladali mi o tom relativne zajimave veci. Chtel jsem to tedy jit sam vyzkouset, ale nebylo mi to pochopitelne umozneno. To co pise kamiwaza o nezkouseni na "cizich lidech" proste neberu, to je ucelovy blabol. Bud neco funguje skutecne z paranormalnich duvodu, nebo to na prvni pohled funguje stejne tak, ale ty duvody uz jsou uplne jine!
Predpokladam, ze jste nekdy nekdo uz slysel o nadaci Jamese Randiho. Mel jsem moznost nahlednout trochu "pod poklicku" a musim uznat, ze nektere vysledky jsou hodne zajimave, avsak nic to nemeni na faktu, ze onen jeden milion USD dosud nikdo neziskal! Takze se pokazde ptam - kde jsou vsichni ti zazracni mistri KI, duchovni schopni "pokladani", uzdravovani etc. etc.... nikdo z nich nepotrebuje penize? A nebo se opet uchylime k oblibenemu "argumentu", ze svoje schopnosti prece nemohou pouzit k osobnimu obohaceni a tedy by jim to pri testech jako naschval zrovna nefungovalo?
Poznal jsem nicmene uz i nekolik "opravdovych" (z meho uhlu pohledu) magu, kteri mi hodne rozsirili obzory. Zadny z nich ovsem nepraktikoval magii ve forme nejakych ritualu, zarikavani, vyvolavani duchu a podobnych veci. Nazval bych to spis hodne narocnym "psychickym cvicenim", nicmene vysledny vystup casto muze nezasvecenemu divakovi pripadat, jako kdyby slo o neco skutecne nadprirozeneho. Protoze lidska psychika (navic jeste v kombinaci s virou) je az neuveritelne mocna - dost mozna prave nas mozek je tim jedinym zdrojem veskere magie, nikoliv nejake "veci mezi nebem a zemi". Cetl jsem napr. o jistem druhu domorode magie, ktera velmi dobre funguje pokud jde o prokleti. Jaka je pointa? Dotycny clovek se vzdy musi dozvedet o tom, ze na nej prokleti bylo uvaleno. V opacnem pripade "kouzlo" nezabere a nic se mu nestane... A kdo ze zde pritomnych studentu mi rekne proc zabere kdyz se o nem dozvi?
Dnes jsem toho nazoru, ze "pokladani" krestane nemusi hrat zadne divadlo, zadne divadlo nemusi hrat ani ti co odchazeji ze shromazdeni jako zazracne uzdraveni (mimochodem neni vam divne, ze nikde snad nebyl zdokumentovan pripad, kdy by nekomu hned po modlitbe napr. zazracne dorostla ruka/noha/chybejici organ... to by racionalne uz asi fakt vysvetlit jen tak neslo.. ze by i "zazrak" mel jen omezene moznosti pusobeni) a zadne divadlo nemusi nutne hrat ani Soke a jeho studenti.
Ja osobne jsem ochoten vyzkouset prakticky cokoliv, ale nechodte na me s povidanim typu "na tobe to predvadet nemuzu, mohlo by ti to ublizit".. to jsou proste jen blaboly, ktere zakryvaji skutecnou podstatu veci, tak jako kdyz jsem projevil ochotu stravit jednu-dve noci na Housce (a tim dotycneho neprijemne zaskocil, jelikoz cekal uplne jinou reakci). On ten Soke dost mozna sam vi na jakem principu (a za jakych okolnosti) mu to funguje. A nekdo jiny zase muze byt presvedceny o tom, ze mu to bude fungovat na kohokoliv/kdykoliv a pak skoncit jako ten na tom videu.