Kdy jujutsu je stale jeste jujutsu?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Radzuslav » pon 19. říj, 2009 15:41

Makoto píše:
scout píše:uprimne receno mne spis zaujala skola .. www.watejitsu.cz ..videl jsem je i v akci a to co jsem videl mi pripadla jako nepovedena slepenina karate ,juda ,aikida a nesmyslna obrana proti zbranim.....sebeobrana kde zacinas techniku s rukama u pasu aj.... :cry: ....proc takove organizace vubec vznikaji a za jakym ucelem cvici je pro mne tajemstvim... 8) 8) ...

Vsak se podivej, co uvedli za ucitele...to je same karate....pokud u nich vubec studovali. Uz jsem zazil manika ze severu Cech, ktery byl dvakrat na seminari a pak si napsal do sve knihy, ze je osobnim zakem....

Na problém pseudo škol JJ a jiných stylů BU se dá dívat z mnoha úhlů a upřímně ruku na srdce, proč vás chování některých škol tak vytáčí??? Pokud vy sami děláte svoji cestu co nejlépe, pak proč si zatěžovat mozek ostatními - raději věnovat energii těm kvalitním partnerům, žákům, svému okolí. A to je nám umožněno, díky tomuto portálu.
Pokud někdo učí blafy (podle názoru jiných) i to má svůj přínos, min. že se lidé hejbají, netráví čas na ulici, a díky BU se naučí spoustu pozitivních vlastností (tak jako jsme se to mohli naučit my) a až jednou prokouknou, možná přijdou právě k vám.
To není kritika kritiky. Každá situace má své pozitivní stránky.
Radzuslav
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » úte 20. říj, 2009 7:46

Radzuslav: Prave proto jsem vznesl muj uvodni dotaz. Protoze jsem si rekl, ze se budu snazit, aby JJ ziskalo v Cechach (a na Morave) opet sve dobre jmeno. Proto jsem nejdrive potreboval pomoci s vymezenim pojmu, co je a jiz neni JJ.
Kluci sem hazeli linky na dalsi skoly a la JJ, abychom si udelali predstavu, jake bludy jeste existuji. Ja nemuzu (a ani nechci) pusobit jako hlavni rozhodci, ktery rekne co je a co neni JJ. Na to nemam tolik zkusenosti a koneckoncu ani vek. Nicmene se od zacatku aspon snazim presvedcit instruktory, aby netvrdili, ze uci JJ sebeobranu a pritom v hakame provadeji krasne tanecky. Proc? Protoze tim poskozuji dobre jmeno systemu boje, kteremu se venuji ergo diky nim zacinajici studenti nejdrive prijdou s pranim se naucit sebeobranu a pak tam vidi nerealne utoky a plno filozofickych kecu. A odejdou delat thajsky box nebo krav magu, protoze "tam se rezou". V jednom z tvych predchozich prispevku jsi navrhoval uvazovat v intencich firmy a firemniho jmena.
Pouzivajic tuto terminologii jsem tedy pred par lety zacal pracovat pro "nadnarodni" firmu jmenem jujutsu a zjistuju, ze tu jsou male firmicky parazitujici na v soucasne dobe modnim jmenu JJ. Co s tim udelat? Snazit se rozkryt verejne jejich chyby nebo to nechat byt a doufat, ze si zacinajici student v BU neudela nazor na CELE JJ z navstevy JEDNE firmy? Nejsem tak naivni. Proto tu pisu horem dolem informace o JJ, protoze je pro mne JJ srdecni zalezitost a nechci, aby se o nem smyslelo tak, jako jeste pred par lety (mix karate, juda, aikida) Proto to rozdeleni na tradicni/klasicke, sportovni a sebeobrannou formu. Zadna neni lepsi ani horsi nez ta druha, jen je potreba otevrene rici, kterou formu ten ktery oddil cvici. A protoze je ted Real Self Defense, blood, efective, secret, military, police, full contact, atd v mode, pak tomu odpovida i jejich marketing. A je to tedy klamava reklama nebo jen reklamni nadsazka? Co je proboha spatneho na tom rici, ze se venuji tradicni vyuce? Vzdyt se najde urcite dost studentu, kteri chteji poznat jak se bojovalo pred x lety, chteji se vice ponorit do historie, filozofie a etiky, nebo naopak se chteji jen vyradit a zazapasit s ostatnimi, zasoutezit, proste jen resetovat mozek? Kdyz bude za par let treba modni Aikido, najednou tu budou same Ajkido, Ajvajkido, Ajkicombat, Aiki fight system, atd.....a to uz mi pak jedno, protoze se tu urcite najde dost jinych lidi, kterym bude vadit nova situace a ja se v klidu budu moci venovat JJ ;-) Vsak podivej se na soucasnou situaci Taijiquan / Tai chi / ..... Drive velice efektivni BU se nyni uci jako zdravotni gymnastika.....neskutecna degradace....a ja jen nechci, aby tak skoncilo i JJ...
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 20. říj, 2009 8:22

Makoto, ale oni prece nemohou rici, ze se venuji tradicni vyuce, protoze to proste neni pravda, chapes?. Imho by to byla vetsi lez, nez kdyz reknou, ze delaj moderni sebeobranny smer JJ... to se jim totiz vytknout nijak neda krom toho, ze jim to treba nefunguje (coz jim dokazes asi jenom realnou bitkou)...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 20. říj, 2009 8:33

Ahoj Jardo,

na druhou stranu tomu nezabranis. Gung fu je stare a proto uz proziva mozna nekolikatou vlnu obrody ... Nikdo nevi, kdy se na neco nabali tolik balastu, ze to povede k degeneraci, treba za x let bude to, co je dnes na spici totalni sracka? Je to vzdy o lidech, o tom jak celou vec uchopi, jak a komu ji predaji ... :idea: :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » úte 20. říj, 2009 9:03

Zdar BatJardo :wink:

Jestli dobře chápu Raduszlava tak s nim souhlasím. Nechal bych tyhle další školy na pokoji a makal bych na tom aby ta vaše měl vyborny zvuk i za hranicemi JJ. To je taky jedine co muzes ovlivnit. Nevim jestli skutečně věříš tomu, že nějaký instruktor po té co s s ním promluvíš to začne nazývat jinak nebo že prozře. Znám tě, tak dobrý řečník nejsi :wink:

Nějakou dobu zpět (rok i více) tady byla debata o tom maníkovi co cvičil (asi taky JJ) a nosil meč na pravé straně. ©ermíři to nějak nemohli rozdýchat a ty jsi psal ať ho nechají bejt atd. Prostě si něco vybral, podle ostatních blbě, ale byla to jeho volba. Tak nějak jsi to psal a já jsem s tebou souhlasil. A teď jedeš úplně na druhé vlně.

To samé je teď v systémech, které učí sebeobranu. Za poslední roky už nikdo nedělá sebeobranu, ale minimálně reálnou sebeobranu, pripadne nejake deriavy s pridavkem street, combat, killer atd. Občas se musím stydět za to, že jsem ve stejné skupině s těmito oddíly ale nic s tím neudělám. Musím makat tak jak nejlíp umím, protože to je jediné co můžu přímo ovlivnit. Nějaké vysvětlování a zjišťování co kdo a jak cvičí je akorát plýtvání časem a energií.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 20. říj, 2009 9:09

Mate vsichni pravdu, uznavam....jen jsem asi dneska vykrocil spatnou nohou do toho mlhaveho rana....
Tak diky za rady.....a vy me taky ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » úte 20. říj, 2009 9:12

Rádo se stalo :D

Už jsem ti chtěl volat

:wink:
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 20. říj, 2009 9:16

Makoto píše:...jsem asi dneska vykrocil spatnou nohou do toho mlhaveho rana....

Musis tedy jeste hoodne trenovat :lol: obe nohy musi byt dobre :!: :wink:
Ale jinak je to pocasi fakticky hnus :evil:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » úte 20. říj, 2009 9:20

Jardo- pozeram ze si riadne frustrovany z tej situacie v jujutsu komunite..inak velmi ma zaujalo ze sa trapis s tym co je jujutsu a co nie a ci este mozete byt jujutsu klan alebo uz len Keysi klan..

..ked napr. Gracie klan nemal ziaden ostych nazvat svoj system jiu jutsu,tak vy nemusite mat tiez :wink: ..ono BJJ je modifikovany derivat a priamy potomok Kosen Judo heretikov :wink: Cize v podstate ziadne origo jujutsu,ale Kodokan offshot.. To ze to oni tak volaju a s tym cely svet BU je ina vec..

..Gracie nemaju ziaden problem "preberat" techniky z Catch wrestlingu,Muaythai,Sambo atd ale stale nazyvaju sami seba Brazilian jiu jutsu :wink: a prdia na to odkial ta alebo ina technika pochadza ,ked im to funguje :wink:

Preco mas s tym problem ty Jardo sa stale povazovat za ju jutsuka?
:wink:
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 20. říj, 2009 9:46

marcelo: Tak ja s tim zase takovy problem nemam, jak se muze na prvni pohled zdat...jen jsem si potreboval overit, jak se na to divaji ostatni i z jinych BU. A prekvapilo me, jak jsou nazory podobne.
A navic se mi libi moto Luena:"Vse co funguje je Wing Cheun Kyun Seut, zbytek je sracka ;-) ", ktere jsem si hned prevzal aj pro jujutsu :-)

Ja nepotrebuji vytvorit novy styl.....zvlast kdyz vim, ze styly se menily jak sly z dobou. A jak poznamenal PM, jen my zapadaci mame potrebu vse katalogizovat a tridit. Proste jestli to funguje....
Nakupuji stare tisky o Jujutsu a vsude se pise, ze to ve sve dobe patrilo k velice efektivnim bojovym stylum, protoze zahrnovalo nejen grappling, ale aj striking, protoze se to velice casto pouzivalo pri ulicnich bitkach, atd. Proto se snazim, aby se takto o JJ psalo i v soucasnosti. Kdyz obcas vidim, co se uci, tak....ale mate pravdu, je zbytecne se trapit necim, co fakticky nedokazu ovlivnit.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 20. říj, 2009 10:53

Jardo naopak, ovlivnit to muzes vic, nez si myslis ... proste pokud nabidnes kvalitu, tak se s tim dost meni. Lidi budou hlupci porad a porad se najde velke mnozstvi lidi, kteri chteji sracky. Je dobre, kdyz vime kde vsechny ty mrskace mame a hlavne, ze nejsou u nas :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Radzuslav » úte 20. říj, 2009 12:40

Makoto napsal:
Pouzivajic tuto terminologii jsem tedy pred par lety zacal pracovat pro "nadnarodni" firmu jmenem jujutsu a zjistuju, ze tu jsou male firmicky parazitujici na v soucasne dobe modnim jmenu JJ. Co s tim udelat? Snazit se rozkryt verejne jejich chyby nebo to nechat byt a doufat, ze si zacinajici student v BU neudela nazor na CELE JJ z navstevy JEDNE firmy? Nejsem tak naivni.

Radžuslav:
Podobný problém řešíme denně v našem businesu (LPG). Jsou zde nezdaněné produkty, nekvalitní produkty, prodej pod nákupní cenou atd. To jen rychlý uvod - aplikace řešení do tvého problému.
Máš kontakty, peníze? - můžeš prosadit např. přes zákony, vyhlášku, nařízení ministerstva školství - certifikaci škol, instruktorů JJ. Pokud ti půjde o vlastní prospěch, zařídíš, aby tu certifikaci dělal jen jeden člověk (klub) a hádej kdo by to měl být 8)
Pokud tu moc nemáš, můžeš si stěžovat na všechny strany - a za náš obor ti mohu říci s jakým výsledkem :cry:
Vím, jak se cítíš z pozice toho, kdo chce nabídnout zákazníkům (žákům) to nejlepší, znáš reálně své schopnosti a nedostatky konkurence. Přesto ti nezbyde nic jiného, než dál nechat lidi, ať se spálí a mít otevřenou náruč k těm, kdo poznají, co umíš.
Jsi srdcař a to je nejdůležitější.
Radzuslav
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod scout » pát 06. lis, 2009 17:05

4 makoto ....nechci tady vyvolavat zadne flame...ale ty se v teto komunite pohybujes .....co si myslis o ... www.sebeobranapraha.cz ... :?: :?: dik ... :wink: ....
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 06. lis, 2009 17:14

Scout - tak zrovna Stepan Benca je dobrej ucitel (pokud si ho s nekym nepletu) a V.Lorenze asi netreba predstavovat.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » pát 06. lis, 2009 20:58

marcelo píše:ale Kodokan offshot..

Přesně tak ... Maeda byl přímým žákem Kana ... ale nezapomínejme na Heliův přínos.

Fernando na mě čuměl jak puk když jsme se bavili o historii a já mu řek, že to není jiu jitsu, ale judo. No trvalo mu než si to vygooglil. Holt někde se řeší děduškové a mrtví mistři a někde se šlape bez znalosti historie :-))
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 06. lis, 2009 21:52

Toman píše:já mu řek, že to není jiu jitsu, ale judo

A co je džúdó? Z čeho vzniklo?
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » sob 07. lis, 2009 0:07

Toman píše:
marcelo píše:ale Kodokan offshot..

Přesně tak ... Maeda byl přímým žákem Kana ... ale nezapomínejme na Heliův přínos.

..to ze je BJJ nasledovnikom Kosen Judo je v mojich ociach super :D ..zobralo si za svoje "aliveness" metodiku a nie kata drily ako v starom JJ..randori..zapas s nespolupracujucim superom... ja vnimam dnesne BJJ ako super technicky catchwrestling v GI.. :wink: Oproti klasik catch wrestlingu je v BJJ vidno tie jujutsu principy ako krasne funguju lahkym a slabsim fighterom so spickovou technikou..princip paky..gracia..uvolnenost..hravost..

..ano Helio mal velky vplyv na BJJ ale to aj Carlson 8)
Naposledy upravil marcelo dne sob 07. lis, 2009 10:13, celkově upraveno 1
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Radzuslav » sob 07. lis, 2009 8:44

scout píše:4 makoto ....nechci tady vyvolavat zadne flame...ale ty se v teto komunite pohybujes .....co si myslis o ... www.sebeobranapraha.cz ... :?: :?: dik ... :wink: ....

©těpána znám osobně z několika seminářů, dokonce jsme kdysi spali u něj v doju. Znám ho jako technicky zdatného judoku a aikidoku. Pana Lorence mám možnost potkávat v HK - obdivuhodné, že po 2 infarktech vůbec vstane z postele, a on ještě aktivně vyučuje - to je duše a srdce bojovníka.
Podle videí, které jsou na jejich stránkách je to sebeobrana made in Czechoslovakia - tj. spojení juda, karate, aikida a jiu-jitsu. Z vlastní zkušenosti vím, že to v reálu nefunguje, ale o tom se tu již mnohokrát diskutovalo.
Radzuslav
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » pon 09. lis, 2009 9:31

scout píše:4 makoto ....nechci tady vyvolavat zadne flame...ale ty se v teto komunite pohybujes .....co si myslis o ... www.sebeobranapraha.cz ... :?: :?: dik ... :wink: ....

Stepana osobne neznam (jestli jsme se vsak potkali na nejake akci, pak se omlouvam, jsem preci jenom uz starsi pan ;-)
Dival jsem se na jeho stranky a jsem z toho malicko zmateny - Uci sebeobranu za pomoci japonskych BU. OK. Ale zminuje tam Karate, Judo, JJ a to jsou sice japonska BU, ale kazde ma jine principy, nemluve o forme (Karate a Judo primarne sport, JJ primarne sebeobrana)
Dival jsem se na zkusebni rad a muj osobni nazor (nijak nesouvisejici s osobou Stepana Bency) je, ze uci mismas (presne duvod, proc si drive vetsina lidi myslela, ze JJ je smes Juda, Karate a Aikida). Zkusebni rad je smes karate a juda. Prave od podobneho ZR jsme v posledni dobe upustili, protoze jsme zjistili, ze tam sice jsou kopy a udery (prevzate z karate) + hody, paky a drzeni (prevzate z juda), ale neni tam nic, co by reflektovalo sebeobrannou formu. Z vlastni zkusenosti vim, ze student umi nekolik desitek ba stovek technik, ale neni pripraven na zvladnuti sebeobrany. Psali jsme o tom zde: jujutsu.cz
Ale znovu rikam - neni to nic proti Stepanovi. Spise se mi nepozdava system, protoze jsem podobnym prosel a nakonec jsme se rozhodli od neho upustit. Jeden priklad za vsechny - Kansetsu waza - paky - jsou velice narocne na provedeni (nacasovani, apod.), jde o tzv. komplexni motoricke dovednosti, ktere v konfliktu velice rychle mizi. Student se musi nejdrive naucit udery, kopy, hody, prace na velmi kratkou vzdalenost (klinc), boj na zemi, vyuzivani beznych prostredku k sebeobrane (peprak, teleskop, apod.). Pak teprve je mozne IMHO toto ucit az pokrocile zaky a ne hned v patem kyu (zluty pas).
Techniky pozadovane na vysoke technicke stupne jsou prevzate v nezmenene podobe z Jigoro Kano (Judo). Viz utoky nozem...jsem presvedcen, ze takto se utocilo na samuraje (silove, tlacne utoky), ted se diky absenci brneni utoky zrychlily. Nebo prace s vice utocniky. Uz tu x-krat zaznelo, ze v drtive vetsine to na ulici nebude ferove 1 na 1, ale 1 na x lidi. Atd.
Jak jsem psal na zacatku - neni to ani judo ani karate...tak to bude jujutsu ;-) Ale znovu - verim, ze Stepan je dobry ucitel (kdyz to rikaji ostatni) a co uci, uci s plnym presvedcenim, ze to funguje. Ja mam jine zkusenosti, tot vse.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 09. lis, 2009 9:37

Radzuslav píše:

©těpána znám osobně z několika seminářů, dokonce jsme kdysi spali u něj v doju. Znám ho jako technicky zdatného judoku a aikidoku. Pana Lorence mám možnost potkávat v HK - obdivuhodné, že po 2 infarktech vůbec vstane z postele, a on ještě aktivně vyučuje - to je duše a srdce bojovníka.
Podle videí, které jsou na jejich stránkách je to sebeobrana made in Czechoslovakia - tj. spojení juda, karate, aikida a jiu-jitsu. Z vlastní zkušenosti vím, že to v reálu nefunguje, ale o tom se tu již mnohokrát diskutovalo.

To potvrzuje muj predchozi prispevek. Stepan zdatny judoka a aikidoka. A kdyz to spojime, uvarime jujutsu, halelujah....od zacatku se na tomto foru snazim vyvratit nazor, ze JJ je nejaky obskurni mix vyse uvedenych JBU. Koukam, ze se tu najde jeste par lidi, kteri si to vsak stale mysli. Uz me to nebavi neustale tento omyl vyvracet. Tolik casu zase nemam.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...