JU-JITSU

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod ingwe » pát 23. bře, 2007 20:33

zm píše:... To vše já pokládám za jedinečné, v jiných bojových uměních nevyskytující se....

to ZM: mohl bys prosím extra pro mně (buďto je to tím že necvičím jj, nebo jsem natvrdlej) nějak jednoduše vysvětlit, které věci/jevy/stavy/jánevímcoještě tím máš na mysli? není mi to z Tvého příspěvku úplně jasné. dik
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » ned 25. bře, 2007 17:01

ingwe píše:
zm píše:... To vše já pokládám za jedinečné, v jiných bojových uměních nevyskytující se....

to ZM: mohl bys prosím extra pro mně (buďto je to tím že necvičím jj, nebo jsem natvrdlej) nějak jednoduše vysvětlit, které věci/jevy/stavy/jánevímcoještě tím máš na mysli? není mi to z Tvého příspěvku úplně jasné. dik

No přiznávám, že je ten příspěvek může působit tak trošku neučesaně. Pokládám za jedinečné - šíři a záběr systému, jeho kompatibilitu s jinými systémy a také tu možnost výběru u člověka, který chce jujutsu dělat, která část spektra mu sedí (zda chce jujutsu dělat jako komplexní tradiční bojové umění, nebo jako sebeobranu ať už "upgradovanou" nebo ne, jako sport, jako ultimátní zápasy, jako bojovou estetickou gymnastiku, atd. atd. anebo kombinace a propojení uvedených).
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 26. bře, 2007 9:24

4 zm: Mozna jsem malicko zaujaty, ale pripada mi, ze nemas prilis velkeho mineni o "upgradovanych" skolach jj, ze? Je to tvuj nazor, s tim nic delat nemohu a ani nechci, ale tady mi to zni malicko pejorativne...Opet bych se odvolal na minule prispevky tykajici se vyvoje jj v minulosti a nyni. Vem si, ze jen diky takovym lidem, jako byl Funakoshi ci Oyama se napriklad karate posunulo dal. Nechci nikoho srovnavat s temito velikany, jde mi o princip - BU se musi vyvijet, aby obstalo ve skutecnem boji. Aby obstalo v soucasnem svete. Tady bych se asi brzo ocitnul ve filozoficke rovine, takze zpet na zem - dosud nikdo mi neodpovedel na otazku - cim to je, ze pred nekolika desitkami ci stovkami let se povazovalo za prirozene, ze se styl menil, vyvijel, sloucil s jinym, pripadne prevzal techniky odjinud a nyni je na to pohlizeno jako na przneni stylu? V cem byli oni lepsi nez my dnes?
A neberu argumenty typu, ze drive se bojovalo na zivot a na smrt a ted ne - sami vite, ze to neni pravda. BU se pouzivaji pri ochrane zivota i dnes.

Tenhle prispevek neni o tom, abych vyzdvihoval vyhody "upgradovanych stylu" (a uz vubec ne rychlokvasek radoby mistru), ale pripada mi, ze "nosit hakamu" je pro mnohe dulezitejsi nez umet poradne uderit ci kopnout....Nekolikrat jsem se o tom presvedcil na tuzemskych i zahranicnich seminarich, kde jsme budili dojem magoru, kdyz jsme chteli po tretich danech jj a aikida, aby kopli takovym zpusobem, ze sveho partnera posunou aspon o metr....Proto se divam malicko s despektem na lidi, kteri prohlasuji, ze jejich styl je aplikovatelny na ulici a pritom necvici sparring a chranice znaji pouze z katalogu sportovnich potreb.

Ale opet, aby nedoslo k mylce - uznavam tradicni styl, protoze je dulezite uchovavat historii. Opravdu.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » pon 26. bře, 2007 9:44

Myslím,že tuhle komplexnost má více b.u..Navíc si myslím,že je kompatibilní spíše pro ostatní b.u. než,že by JJ nemělo problém se spojovat s jinými.Podle mého názoru nejde o kompatibilitu,ale otevřenost lidí vůči jiným informacím a hlad po technikách.Cvičím JJ jen pár let,tak mě možná za můj názor ukamenujete,ale co bych pro debatu neudělal :D
Když jsem se poprvé na cvičení JJ setkal s technikami filipínského Kali hrozně se mi to líbilo a bral jsem to,jako zajímavou součást cvičení JJ.Na seminářích se objevilo několik lidí od JJ,kteří učili tyto techniky a vypadalo to velice dobře.Také jsem viděl videa z klubů JJ z několika zemí.Protože mě to chytlo,začal jsem dojíždět přímo za lidma z fma.Časem mě začlo docházet,že ti lidé od JJ sice ukazují techniky fma,ale většinou absolutně nechápou princip /myšlenku/.Tak jsem na několik let částečně přerušil cvičení JJ a věnoval jsem se jen Modern Arnisu,abych pochopil o co vlastně jde.Dneska už vím,že budu cvičit jen MA,ale vracím se k JJ,protože ted ho vidím v trochu jiném světle a považuju ho za mnohem účinější než jsem si původně myslel.Jenže k jeho výcviku už použiju odlišný způsob tréniku než je ten běžný v klubu a stane se součástí mého b.u.Co jsem postrádal v JJ ? Především 2 věci - trapping hands /vstupy/ a Tapi Tapi /"counter for counter"/.
Tzv. trapping hands se používají v různých bu např.Wing Chun,fma.Jde o blokování a zachytávání soupeře atd.Využití tohoto boje jsem viděl zatím jen v SCJJ /JJ malé kružnice,Wally Jay cvičil MA aj./.Většina klubů cvičí atemi především jako karate nebo kickbox,ale přechody z atemi na páky nebo házecí techniky mě připadají trochu nejisté pokud nejde o předem nacvičené a domluvené techniky.To ani nemluvím o vícenásobných útocích např. jab,cross,hook a varianty.
Tapi Tapi /"counter for counter"/ je dril nebo princip nácviku technik.Mnohem lépe se ukazuje o co jde než popisuje.Jde o to,že soupeř s vámi jen nespolupracuje,ale také vám odporuje,blokuje a používá různé protiútoky.Vy plynule přecházíte do kontratechniky a tak dokola.Něco podobného jsem viděl jen u BJJ /SCJJ/,kde se to týká graplingu.
Můj názor je namířen především do řad lidí,kteří se neuzavírají v tradičním vedení klubu.Já osobně cvičím pro radost,sebeobranu a nemám moc rád mantinely a různá omezení.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 26. bře, 2007 10:18

Makoto: ty myslis, ze karate se diky Funakoshimu a predevsim Oyamovi posunulo dal? Kam dal? Vic mezi lidi jo, ale "dal"?... no, to jen na okraj...

BU se musi vyvijet, aby obstalo ve skutecnem boji. Pises - souhlasim. Jenze... kdy ty sam uznas, ze neco obstalo? Kdyz se s tebou nekdo z tradicniho BU porve na tatami? Nebo na ulici? Kdyz vyhraje? Nebo kdyz prohraje?... protoze "osbtat" muze pro kazdeho znamenat neco jineho. Me jde jen ciste o tebe, zda ty bys skutecne uznal, ze neco obstalo, kdyz bys od toho cloveka dostal ty osobne na budku. Nebo bys ho posilal za nekym jinym? Jde snad o to presvedcit tebe, nebo ne...

Takze otazka na telo... budu-li se venovat nejakemu tradicnimu koryu a vyzvu te na "pratelske pomlaceni" a dokazu te porazit (zneskodnit, znehybnit, donutit te vzdat se)... dostanu tve verejne uznani ja, nebo muj styl? Nebo nikdo (pac by to mohla byt nahoda)?...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 26. bře, 2007 10:18

severin píše:Co jsem postrádal v JJ ? Především 2 věci - trapping hands /vstupy/ a Tapi Tapi /"counter for counter"/.
Tzv. trapping hands se používají v různých bu např.Wing Chun,fma.Jde o blokování a zachytávání soupeře atd.Využití tohoto boje jsem viděl zatím jen v SCJJ /JJ malé kružnice,Wally Jay cvičil MA aj./.Většina klubů cvičí atemi především jako karate nebo kickbox,ale přechody z atemi na páky nebo házecí techniky mě připadají trochu nejisté pokud nejde o předem nacvičené a domluvené techniky.To ani nemluvím o vícenásobných útocích např. jab,cross,hook a varianty.
Tapi Tapi /"counter for counter"/ je dril nebo princip nácviku technik.Mnohem lépe se ukazuje o co jde než popisuje.Jde o to,že soupeř s vámi jen nespolupracuje,ale také vám odporuje,blokuje a používá různé protiútoky.Vy plynule přecházíte do kontratechniky a tak dokola.Něco podobného jsem viděl jen u BJJ /SCJJ/,kde se to týká graplingu.
Můj názor je namířen především do řad lidí,kteří se neuzavírají v tradičním vedení klubu.Já osobně cvičím pro radost,sebeobranu a nemám moc rád mantinely a různá omezení.

Jo jo, souhlas, pod tohle se klidne podepisu taky. Vyse zminovane trapping hands /vstupy/ a Tapi Tapi /"counter for counter"/ znam a snazime se je take lepe poznat treba prave tim, ze sparujeme s kickboxery a boxery. Tam ten counter prichazi velice rychle a hned se pozna, kde je stabilita a jak jsou na tom nohy :-) Verim, ze ti nejde ani tak o to, aby tyto metody byly pretahnute z FMA, ale aby byly aplikovatelne i v JJ odkudkoliv, kdo to cvici. Co se tyka traping hands - nejcastejsi chyba vetsiny jj skol v soucasnosti cvicenych. Neznaji prechod ze stredni vzdalenosti na kratkou, takze jsou pak v teto fazi nejcastejsim tercem direktu ci haku. A prave zde to nachazi nejlepsi uplatneni. Uznavam, ze WCh/WT ci FMA ma tuhle oblast daleko lepe propracovanou. A zde se opet vracim k potrebe neustale vlastni skolu studovat a porovnavat s jinymi. Hledat slabe a silne stranky, hledat obrany proti jinak vedenym utokum nez jak jsou vedene ve vlastni skole, atd. atd. Proste neustale "upgradovat", aby se student nebal postavit jine skole, ci utocnikovi. Tedy neco, co bezne fungovalo pred revoluci Meiji...
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 26. bře, 2007 10:20

to Makoto: Podle mě je rozvoj nových prvků v BU stylech jedinou cestou jak jej udržet učinný. Protože doba se mění a s tím i útočníci. Vysvětlím to na několika případech:

1) Capoeira. Dnes už asi nikdo nejde cvičit Capoeiru, kvůli sebeobraně. Ale dříve to byl pro otroky jediný způsob, jak cvičit něco co jim může pomoci. To mám vyčtené, takže Capoeristé mě můžou doplnit.

2) Po té co se před 15 lety objevilo na scéně MMA, tak vznikl zcela nový typ možných útočníků. Lidé, kteří to nejsou schopni akceptovat a na dále tvají na tom, že se na zem nedostanou, nebo naopak pokaždé zkrátí vzdálenost a půjdou na zem se často dostávají do velkých potíží.

3) Střelné zbraně. V tradičních stylech (například JJ) asi nebudou techniky odzbrojení, manipulace ... se střelnou zbraní. Dá se hodiny polemizovat jestli to má cenu cvicči nebo ne. Ale faktem je to, že tyto prostředky to sou a ten kdo je ignoruje tak se chová jako pštros co strká hlavu do písku.

Takže si myslím že jestli někdo chce aby to co cvičí mu fungovalo a má na to to vylepšit, tak by to měl udělat. Protože jinak se tradiční BU posunou do skupiny výrazových tanců.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pon 26. bře, 2007 10:23

Makoto píše:4 zm: Mozna jsem malicko zaujaty, ale pripada mi, ze nemas prilis velkeho mineni o "upgradovanych" skolach jj, ze? Je to tvuj nazor, s tim nic delat nemohu a ani nechci, ale tady mi to zni malicko pejorativne...Opet bych se odvolal na minule prispevky tykajici se vyvoje jj v minulosti a nyni. Vem si, ze jen diky takovym lidem, jako byl Funakoshi ci Oyama se napriklad karate posunulo dal. Nechci nikoho srovnavat s temito velikany, jde mi o princip - BU se musi vyvijet, aby obstalo ve skutecnem boji. Aby obstalo v soucasnem svete. Tady bych se asi brzo ocitnul ve filozoficke rovine, takze zpet na zem - dosud nikdo mi neodpovedel na otazku - cim to je, ze pred nekolika desitkami ci stovkami let se povazovalo za prirozene, ze se styl menil, vyvijel, sloucil s jinym, pripadne prevzal techniky odjinud a nyni je na to pohlizeno jako na przneni stylu? V cem byli oni lepsi nez my dnes?
A neberu argumenty typu, ze drive se bojovalo na zivot a na smrt a ted ne - sami vite, ze to neni pravda. BU se pouzivaji pri ochrane zivota i dnes.

Tenhle prispevek neni o tom, abych vyzdvihoval vyhody "upgradovanych stylu" (a uz vubec ne rychlokvasek radoby mistru), ale pripada mi, ze "nosit hakamu" je pro mnohe dulezitejsi nez umet poradne uderit ci kopnout....Nekolikrat jsem se o tom presvedcil na tuzemskych i zahranicnich seminarich, kde jsme budili dojem magoru, kdyz jsme chteli po tretich danech jj a aikida, aby kopli takovym zpusobem, ze sveho partnera posunou aspon o metr....Proto se divam malicko s despektem na lidi, kteri prohlasuji, ze jejich styl je aplikovatelny na ulici a pritom necvici sparring a chranice znaji pouze z katalogu sportovnich potreb.

Ale opet, aby nedoslo k mylce - uznavam tradicni styl, protoze je dulezite uchovavat historii. Opravdu.

Hmm, asi máš pravdu s tím, že nemám příliš velké mínění o tzv. "upgradovaných" školách. Ono v historii takových už byla spousta, samozřejmě na různých úrovních. Upgrade v těchto případech bude asi vždy mix něčeho, co někdo považuje za nejúčinnější a to druhé zase pomine. V celé šíři asi nikdo není schopen pojmout více než jedno bojové umění.
Jako "prznění" stylu bych si dovolil charakterizovat jednání, kdy někdo do stávajícího bojového umění začne přidávat prvky z jiných bojových umění, ale stále to vydává za původní bojové umění a učí (a to pokládám za nejpodstatnější) to stále pod původním názvem. Pokud si tímto způsobem takový člověk vytváří jen svůj vlastní způsob pro své použití (což asi děláme všichni), tak se domnívám, že je to v pořádku. Bude to asi jen o poctivosti vyjádření a pojmenování. Zas je to v lidech.
Samozřejmě na druhou stranu uznávám (ač to asi bude znít podivně) a plně respektuju nutnost a přirozenost vývoje v bojových uměních. Ale to ještě neznamená, že s tím musím souhlasit a podílet se na tom. Prostě vyznávám něco jiného. Mám na to jiná měřítka. To vše totiž prověří jenom čas, co zůstane a co zanikne. Spousta stylů nebo třeba bojových umění zaniklo s osobou svého zakladatele, což může být škoda, třeba byly z určitého úhlu pohledu životaschopné a účinné. Ale vše v této oblasti je jen a jen o lidech, kteří něco a nějakým způsobem dělají. Asi to není o tom bojovém umění samém. Snad bych k těm tradičním stylům jenom uvedl, že záleží na hloubce pochopení principů a uchopení technik, pak tam lze najít vše. Myslím že i Yamaue soke by toto potvrdil.
®e je spousta nových věcí? Ano, proč ne, ale dle mého názoru tady už všechno bylo, málokdo vymyslí něco převratně nového. Je to jen přirozený vývoj a jujutsu je perfektní v tom, že toto vše může lehce absorbovat a je kompatibilní téměř se vším. Tak proč toho nevyužít, že. Když to někomu vyhovuje, proti gustu žádný dišputát. Pragmatismus je asi na místě.
Jen taková otázečka, proč jste chtěli po 3.danu aikido, aby vůbec kopali? Výsledek i jen při minimální znalosti aikido, pokud ten člověk neměl zkušenosti z něčeho jiného, musel být zcela evidentní. U 3.danu jujutsu je to bohužel ostuda, ať dělá kteroukoli část spektra.
Já si luxus, jako je despekt, rozhodně nemůžu dovolit. Berme realitu (to co je) takovou jaká je.
Bereš tradiční styly jako muzeum? Zajímavé pojetí.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 26. bře, 2007 10:25

Makoto píše:aby se student nebal postavit jine skole, ci utocnikovi. Tedy neco, co bezne fungovalo pred revoluci Meiji...

JJ, o kterem mluvime, pochazi z JPN... jak to v JPN ve skolach BU funguje tu nebudu rozebirat, to necham na lidech, co tam DLOUHODOBE trenuji. Ale muj osobni nazor je ten, ze to nefungovalo jen pred Meiji, ale i pomerne nedavno a nerku-li i dnes. Jen je samozrejme otazkou, zda se to dela vsude - shodneme se, ze nedela. A urcite se shodneme na tom, ze delalo-li se to nekdy a dnes se to nedela (nebo se to dela jen nekde), ze to neni chybou systemu, ale lidi... ok?

Ja se tu celou dobu snazim obhajit jenom tohle... jujutsu ve sve koryu podobe neni samo o sobe ochucene... lidi ho oklestuji, kdyz se jim neco nechce. Ja to zazil uz parkrat taky, kdy ti ucitel rekne, ze "tohle delat nebudem, neni to dobre"... a ty si jen rikas "co ho k takovemu nazoru vede, jake duvody"... takhle ti to udela par lidi a za 20 let ti toho moc z puvodni podoby nezbyde... a to mluvim o kratkem casovem intervalu...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pon 26. bře, 2007 10:33

Málem jsem pominul jednu závažnou věc. I tradiční styly jujutsu se nevyhýbají "upgradu". Ale asi jinak. Mám s tím zkušenost takovou, že když přijde doba s nějakým novým způsobem útoku nebo ohrožení, reagují i tradiční styly na toto (až s podivem) velice pružně. Jet o v oblastzi tzv. henkawaza (aplikace a variace). S dlouholetými zkušenostmi praxe starých technik není problém tyto lehce přizpůsobit. M. J. LaMonica z U.S.A. (instruktor FBI a shihan Hako denshin ryu jujutsu) je živým příkladem, dále přímo můj učitel Johny Lenskens z Belgie (shihan Hakkoryu jujutsu) již dlouhou dobu spolupracuje s belgickou policií. A dělaji se i odzbrojovací, transportní i poutací techniiky. Ae to všechno je oblasti henkawaza. Zde kreativita není omezena.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 26. bře, 2007 10:34

NAIA píše:V tradičních stylech (například JJ) asi nebudou techniky odzbrojení, manipulace ... se střelnou zbraní..

Zustanme u toho, ze techniky odzbrojovani a manipulace se zbrani tam rozhodne obsazeny jsou (herdek, vzdyt leckde to je priorita). Pak bychom mohli vest debatu, zda je snadnejsi odzbrojovat cloveka s nozem, nebo s pistoli - asi oboji ma nejake plus a nejake minus. EDIT: ted koukam, ze to popsal zm v prispevku nade mnou...

NAIA píše:Protože jinak se tradiční BU posunou do skupiny výrazových tanců.

To uz se dneska bezne deje...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 26. bře, 2007 10:38

Gino píše:Makoto: ty myslis, ze karate se diky Funakoshimu a predevsim Oyamovi posunulo dal? Kam dal? Vic mezi lidi jo, ale "dal"?... no, to jen na okraj...

Dal myslim, ze dokazal posunout v karate hranice. Jiny pristup, stejna ucinnost. Ze jen nekopirovali, co se naucili od svych mistru, ale dal rozvijeli.....A to se ceni.

Gino píše:BU se musi vyvijet, aby obstalo ve skutecnem boji. Pises - souhlasim. Jenze... kdy ty sam uznas, ze neco obstalo? Kdyz se s tebou nekdo z tradicniho BU porve na tatami? Nebo na ulici? Kdyz vyhraje? Nebo kdyz prohraje?... protoze "osbtat" muze pro kazdeho znamenat neco jineho. Me jde jen ciste o tebe, zda ty bys skutecne uznal, ze neco obstalo, kdyz bys od toho cloveka dostal ty osobne na budku. Nebo bys ho posilal za nekym jinym? Jde snad o to presvedcit tebe, nebo ne...
Takze otazka na telo... budu-li se venovat nejakemu tradicnimu koryu a vyzvu te na "pratelske pomlaceni" a dokazu te porazit (zneskodnit, znehybnit, donutit te vzdat se)... dostanu tve verejne uznani ja, nebo muj styl? Nebo nikdo (pac by to mohla byt nahoda)?...

Za prve - nejde o to presvedcit me nebo nekoho jineho. Jedine o co mi jde je poukazat na to, lide pouzivaji v soucasne dobe tak moderni privlastkz jako realna sebeobrana, efektivni streetfight, atd. A pritom nesplnuji ani zakladni pravidla, ktera jsem tu mimochodem nerekl jenom ja.
Za druhe - oprav me, pokud se mylim, ale co je znamkou uspesnosti dobre skoly (opomen marketingove reci)? Neni to prave to, ze obstoji v souboji s jinou skolou? Neni to prave to, ze student dokaze spravne pouzit naucene techniky a ubranit se?
Za treti - nechtel a stale nechci to stavet do osobni roviny. Nejde mi o to, nekoho presvedcovat, ackoliv to tak muze vyznit. Stale vsak nevidim validni argumenty na vyse vznesene dotazy. Proc se vsichni priznivci tradicni skol zastituji duchovnimi recmi a vyssimi hodnotami nebo dokonce vetami typu - "vim, ze kdyz na me nekdo zautoci, ze se dokazi ubranit tak, aby si to navzdy zapamatoval". Zvlast, kdyz to nikdy nezkusil? Bud oba tabory hovori paralelne, aniz by vedeli o tom druhem vice informaci nebo je nekde chyba....
Na zaver - nemam problem se "pratelsky pomlatit". Nic to vsak nedokaze. Vis sam, ze to neni o stylu, ale o lidech. Jak jsem vsak rekl -nemam problem.
Naposledy upravil Makoto dne pon 26. bře, 2007 10:49, celkově upraveno 1
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 26. bře, 2007 10:47

zm píše:Jako "prznění" stylu bych si dovolil charakterizovat jednání, kdy někdo do stávajícího bojového umění začne přidávat prvky z jiných bojových umění, ale stále to vydává za původní bojové umění a učí (a to pokládám za nejpodstatnější) to stále pod původním názvem. Pokud si tímto způsobem takový člověk vytváří jen svůj vlastní způsob pro své použití (což asi děláme všichni), tak se domnívám, že je to v pořádku. Bude to asi jen o poctivosti vyjádření a pojmenování. Zas je to v lidech.

Verim, ze tohle jsi nemyslel vazne, ze? Pak 99% BU stylu bylo zprzneno nejen v JPN, ale i v Cine, Koreji a kdovikde jeste. Klasicky pripad je WT/WCh. Nejsem takovy specialista, abych vyjmenoval vsechny styly, tkere mely vliv na soucasne WCh/WT, ale jedno vim jiste - WCh jak se cvicilo v dobe sveho vzniku a nyni je HODNE odlisne prave tim, ze se do neho pridavaly techniky tusim ze dlouhou tyci, motylymi meci a kdovicim jeste. Prevzali zbran/techniku, aplikovali vlastni principy, stale je to WT/WCh. Nebo napriklad Kenpo karate Eda Parkera bylo nedavno opet "upgradovano"Jefem Speakmanem, kdy to repertoaru pridal boj na zemi pod taktovkou Kenpo principu. Je to stale Kenpo karate Eda Pakera? Ano je. Doslo ke zprzneni stylu? Dle tveho argumentu ano. Vylepsilo to styl? Dle meho argumentu ano. OK, nechme toho, ocividne jsme kazdy jinde.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 26. bře, 2007 10:55

Makoto píše:Dal myslim, ze dokazal posunout v karate hranice. Jiny pristup, stejna ucinnost. Ze jen nekopirovali, co se naucili od svych mistru, ale dal rozvijeli.....A to se ceni.

Tuhle zasluhu nepopiram... ale to je asi vse... vic k tomu nemam co rict.
Makoto píše:Za prve - nejde o to presvedcit me nebo nekoho jineho. Jedine o co mi jde je poukazat na to, lide pouzivaji v soucasne dobe tak moderni privlastkz jako realna sebeobrana, efektivni streetfight, atd. A pritom nesplnuji ani zakladni pravidla, ktera jsem tu mimochodem nerekl jenom ja.
Za druhe - oprav me, pokud se mylim, ale co je znamkou uspesnosti dobre skoly (opomen marketingove reci)? Neni to prave to, ze obstoji v souboji s jinou skolou? Neni to prave to, ze student dokaze spravne pouzit naucene techniky a ubranit se?
Za treti - nechtel a stale nechci to stavet do osobni roviny. Nejde mi o to, nekoho presvedcovat, ackoliv to tak muze vyznit. Stale vsak nevidim validni argumenty na vyse vznesene dotazy. Proc se vsichni priznivci tradicni skol zastituji duchovnimi recmi a vyssimi hodnotami nebo dokonce vetami typu - "vim, ze kdyz na me nekdo zautoci, ze se dokazi ubranit tak, aby si to navzdy zapamatoval". Zvlast, kdyz to nikdy nezkusil? Bud oba tabory hovori paralelne, aniz by vedeli o tom druhem vice informaci nebo je nekde chyba.....

Uf, tak jsem te asi nepochopil - o co ti tedy jde? Poukazat na neco, to beru a chapu... ale na co? Na to, ze tradicni BU, potazmo JJ nefunguje v dnesnim stretu? A rekni mi jak ti to ma clovek dokazat jinak, nez tak, ze za tebou prijde a da (nebo se pokusi ti dat) na budku? Nedelalo se to tak i driv a neni to nahodou to o cem tu mluvis i ty?... Ja se stale ztracim v tom, jak jinak te privezt na jiny nazor a abys nebral tradicni JJ jen jako muzeum, jak podotkl zm. Ale abys videl a pocitil, ze to muze fungovat jako cokoli jineho...
Makoto píše:Na zaver - nemam problem se "pratelsky pomlatit". Nic to vsak nedokaze. Vis sam, ze to neni o stylu, ale o lidech. Jak jsem vsak rekl -nemam problem.

Hm.... to vime, my to vime... tak o cem se tu teda vlastne hadrkujeme? Kdyz to vis, kde se berou ty nazory o nefunkcnosti a nutnosti upgradu?
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 26. bře, 2007 11:00

Gino píše:
NAIA píše:V tradičních stylech (například JJ) asi nebudou techniky odzbrojení, manipulace ... se střelnou zbraní..

Zustanme u toho, ze techniky odzbrojovani a manipulace se zbrani tam rozhodne obsazeny jsou (herdek, vzdyt leckde to je priorita)...

Teď nevím jestli jsme si rozumněli, ale asi ne. Tradiční styly vznikaly dost dávno na to, aby se vědělo o nějaké krátké střelné zbrani. Jesli jsi myslel jak píše zm, že jeho učitel Hakko ryu očí policii a tam i tyto techniky. Tak si je asi odněkud převzal a nebo vymyslel. Neříkej mi, že staří samurajové cvičili s meči, yari... a také odzbrojování útočníků s pistolí.
No a jestli tam ty techniky jsou tak už je to do toho tradičního BU přidané, takže se zm zaštiťuje něčím, co na druhé straně kritizuje....
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 26. bře, 2007 11:03

Makoto píše: Klasicky pripad je WT/WCh. Nejsem takovy specialista, abych vyjmenoval vsechny styly, tkere mely vliv na soucasne WCh/WT, ale jedno vim jiste - WCh jak se cvicilo v dobe sveho vzniku a nyni je HODNE odlisne prave tim, ze se do neho pridavaly techniky tusim ze dlouhou tyci, motylymi meci a kdovicim jeste. Prevzali zbran/techniku, aplikovali vlastni principy, stale je to WT/WCh..

Ale u WCH/WT se kazda skola take jmenuje jinak, stejne jako tomu je u JJ, kde se kazda skola jmenuje jinak a jsou jich desitky. Jenze zm mluvil o necem jinem... kdyz si zalozis co chces a prdnes si to do sveta pod nazven "Jarda Kolcun Jujutsu" nerekl bych ani pip... pokud by se tam aspon neco z toho jujutsu dalo najit.
Makoto píše:Nebo napriklad Kenpo karate Eda Parkera bylo nedavno opet "upgradovano"Jefem Speakmanem, kdy to repertoaru pridal boj na zemi pod taktovkou Kenpo principu. Je to stale Kenpo karate Eda Pakera?

Podle me neni :o) Podle me uz je to, kdyz uz teda tak, karate Jefa Speakmana.
Makoto píše: Doslo ke zprzneni stylu??

Dle meho nazoru dolso ke "zprzneni" stylu Eda Parkera, pokud by to pan Jef Speakman i dale vydaval za karate Eda Parkera a panu Edu Parkerovi by se to nelibilo.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 26. bře, 2007 11:07

NAIA píše:Teď nevím jestli jsme si rozumněli, ale asi ne. Tradiční styly vznikaly dost dávno na to, aby se vědělo o nějaké krátké střelné zbrani. Jesli jsi myslel jak píše zm, že jeho učitel Hakko ryu očí policii a tam i tyto techniky. Tak si je asi odněkud převzal a nebo vymyslel. Neříkej mi, že staří samurajové cvičili s meči, yari... a také odzbrojování útočníků s pistolí.
No a jestli tam ty techniky jsou tak už je to do toho tradičního BU přidané, takže se zm zaštiťuje něčím, co na druhé straně kritizuje....

Rozumel jsem ti dobre... a ne, nemas pravdu v tom, ze se zm zastituje necim, co sam kritizuje. Mas pravdu v tom, ze samurajove se asi nevenovali technikam proti strelne zbrani (urcite ne proti dnesnim typum). To ovsem neznamena, ze se princip odzbrojovani, svazovani, znehybnovani, ktery je tam obsazen, neda aplikovat pruzne i na jine situace a jine zbrane. Nesmite mit o tech lidech predstavu, ze jsou to fakt jenom tupi idioti, co se presne drzej manualu a nez by udelali neco jineho, tak by radeji zdechli. Ne. I v nich ma cviceni podporovat schopnost improvizace a prizpusobivosti situacim.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 26. bře, 2007 11:49

Ja si o lidech nemyslim ze jsou to tupi magori co se drzi manualu :D Mozna ti to tak pripada, ale neni to tak. No, takze z toho co jsi psal vypliva ze v Hakkoryu taky upravuji system podle potreb. Tak potom uz je to jen otazkou meritek. Kolik technik se smi upravit aby se tomu jeste rikalo Hakkoryu? Pisu Hakkory, ale myslim to obecne.
Vidis ze se BU vyviji at chces nebo ne. Delo se to drive deje se to opet.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pon 26. bře, 2007 11:51

NAIA píše:
Gino píše:

Zustanme u toho, ze techniky odzbrojovani a manipulace se zbrani tam rozhodne obsazeny jsou (herdek, vzdyt leckde to je priorita)...

Teď nevím jestli jsme si rozumněli, ale asi ne. Tradiční styly vznikaly dost dávno na to, aby se vědělo o nějaké krátké střelné zbrani. Jesli jsi myslel jak píše zm, že jeho učitel Hakko ryu očí policii a tam i tyto techniky. Tak si je asi odněkud převzal a nebo vymyslel. Neříkej mi, že staří samurajové cvičili s meči, yari... a také odzbrojování útočníků s pistolí.

zm neučí policii, učil dříve. A rozhodně ne Hakkoryu, tam bylo třeba se přizpůsobit osnovám Policie ČR. Důkaz kompatibility systému je, že to nádherně fungovalo. Ale psal jsem, že určitému upgradu v oblasti henka dochází stále.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 26. bře, 2007 11:58

NAIA píše:Ja si o lidech nemyslim ze jsou to tupi magori co se drzi manualu :D Mozna ti to tak pripada, ale neni to tak. No, takze z toho co jsi psal vypliva ze v Hakkoryu taky upravuji system podle potreb. Tak potom uz je to jen otazkou meritek. Kolik technik se smi upravit aby se tomu jeste rikalo Hakkoryu? Pisu Hakkory, ale myslim to obecne.
Vidis ze se BU vyviji at chces nebo ne. Delo se to drive deje se to opet.

Tady uz to pak neni o tom kolik se toho smi upravit "prizpusobit", ale kdo to smi udelat...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...