Makoto píše:4 zm: Mozna jsem malicko zaujaty, ale pripada mi, ze nemas prilis velkeho mineni o "upgradovanych" skolach jj, ze? Je to tvuj nazor, s tim nic delat nemohu a ani nechci, ale tady mi to zni malicko pejorativne...Opet bych se odvolal na minule prispevky tykajici se vyvoje jj v minulosti a nyni. Vem si, ze jen diky takovym lidem, jako byl Funakoshi ci Oyama se napriklad karate posunulo dal. Nechci nikoho srovnavat s temito velikany, jde mi o princip - BU se musi vyvijet, aby obstalo ve skutecnem boji. Aby obstalo v soucasnem svete. Tady bych se asi brzo ocitnul ve filozoficke rovine, takze zpet na zem - dosud nikdo mi neodpovedel na otazku - cim to je, ze pred nekolika desitkami ci stovkami let se povazovalo za prirozene, ze se styl menil, vyvijel, sloucil s jinym, pripadne prevzal techniky odjinud a nyni je na to pohlizeno jako na przneni stylu? V cem byli oni lepsi nez my dnes?
A neberu argumenty typu, ze drive se bojovalo na zivot a na smrt a ted ne - sami vite, ze to neni pravda. BU se pouzivaji pri ochrane zivota i dnes.
Tenhle prispevek neni o tom, abych vyzdvihoval vyhody "upgradovanych stylu" (a uz vubec ne rychlokvasek radoby mistru), ale pripada mi, ze "nosit hakamu" je pro mnohe dulezitejsi nez umet poradne uderit ci kopnout....Nekolikrat jsem se o tom presvedcil na tuzemskych i zahranicnich seminarich, kde jsme budili dojem magoru, kdyz jsme chteli po tretich danech jj a aikida, aby kopli takovym zpusobem, ze sveho partnera posunou aspon o metr....Proto se divam malicko s despektem na lidi, kteri prohlasuji, ze jejich styl je aplikovatelny na ulici a pritom necvici sparring a chranice znaji pouze z katalogu sportovnich potreb.
Ale opet, aby nedoslo k mylce - uznavam tradicni styl, protoze je dulezite uchovavat historii. Opravdu.
Hmm, asi máš pravdu s tím, že nemám příliš velké mínění o tzv. "upgradovaných" školách. Ono v historii takových už byla spousta, samozřejmě na různých úrovních. Upgrade v těchto případech bude asi vždy mix něčeho, co někdo považuje za nejúčinnější a to druhé zase pomine. V celé šíři asi nikdo není schopen pojmout více než jedno bojové umění.
Jako "prznění" stylu bych si dovolil charakterizovat jednání, kdy někdo do stávajícího bojového umění začne přidávat prvky z jiných bojových umění, ale stále to vydává za původní bojové umění a učí (a to pokládám za nejpodstatnější) to stále pod původním názvem. Pokud si tímto způsobem takový člověk vytváří jen svůj vlastní způsob pro své použití (což asi děláme všichni), tak se domnívám, že je to v pořádku. Bude to asi jen o poctivosti vyjádření a pojmenování. Zas je to v lidech.
Samozřejmě na druhou stranu uznávám (ač to asi bude znít podivně) a plně respektuju nutnost a přirozenost vývoje v bojových uměních. Ale to ještě neznamená, že s tím musím souhlasit a podílet se na tom. Prostě vyznávám něco jiného. Mám na to jiná měřítka. To vše totiž prověří jenom čas, co zůstane a co zanikne. Spousta stylů nebo třeba bojových umění zaniklo s osobou svého zakladatele, což může být škoda, třeba byly z určitého úhlu pohledu životaschopné a účinné. Ale vše v této oblasti je jen a jen o lidech, kteří něco a nějakým způsobem dělají. Asi to není o tom bojovém umění samém. Snad bych k těm tradičním stylům jenom uvedl, že záleží na hloubce pochopení principů a uchopení technik, pak tam lze najít vše. Myslím že i Yamaue soke by toto potvrdil.
®e je spousta nových věcí? Ano, proč ne, ale dle mého názoru tady už všechno bylo, málokdo vymyslí něco převratně nového. Je to jen přirozený vývoj a jujutsu je perfektní v tom, že toto vše může lehce absorbovat a je kompatibilní téměř se vším. Tak proč toho nevyužít, že. Když to někomu vyhovuje, proti gustu žádný dišputát. Pragmatismus je asi na místě.
Jen taková otázečka, proč jste chtěli po 3.danu aikido, aby vůbec kopali? Výsledek i jen při minimální znalosti aikido, pokud ten člověk neměl zkušenosti z něčeho jiného, musel být zcela evidentní. U 3.danu jujutsu je to bohužel ostuda, ať dělá kteroukoli část spektra.
Já si luxus, jako je despekt, rozhodně nemůžu dovolit. Berme realitu (to co je) takovou jaká je.
Bereš tradiční styly jako muzeum? Zajímavé pojetí.