j_madl píše:No to jsem měl právě na mysli, že to všichni překládali jako malé a nakonec jediný rozdíl byl v druhém znaku, nevím, napsal jsem to až tak nesrozumitelně? Omlouvám se.

Mno jednak není komu se omlouvat, nejsme tu, abychom se soudili... Jsme tu na diskuzním fóru, tedy diskutujeme - nicméně:
j_madl píše:Ale, v citovaném článku jsou jiné nepřesnosti. Jde o slovíčkaření, ale pokud by mne někdo chtěl natřít za to, byl by v právu, i když se jedná o nicotnosti. Ale přesto, nemělo to takhle spatřit světlo světa. Tak to je, když někdo nahonem chce, abyste mu napsal článek, dřív než ukončí za hodinu práci na stránkách.
Co je tedy cílem textů, které neměli vyjít, ale vyšly... Potom je docela jasné a logické, že většina lidí kolem bu na tohle téma
plácá nesmysly a nesmyslům věří.
Kamarád mi půjčil knížku o Tenšin ©oden Kosjú rjú a našel jsem hromadu věcí, jimž nerozumím... a zajímají mě.
Můžeme tady o tom mluvit? Ne soukromě, ale tak, aby se zapojili i jiní, kteří se o téma zajímají a mají k tomu, co říct... Tedy se skutečným zájmem a bez urážky:
Zajímá mě, kde se ve Vámi vytvořené škole vzalo 260 technik tasení meče (iaidžucu) a to v základním tvaru... předpokládám, že existuje také nějaký vyšší tvar.
Pro srovnání Tenšin ©oden Katori ©intó rjú, pravděpodobně nejstarší (založeno asi 1447) dochovaná škola meče má 16, tedy pouhých 16 technik iaidžucu ve třech sériích (suwari iai, tači iai battó džucu a gokui no iaidžucu), které se vyučují z generaci na generaci s podporou tradičních svitků denšó, kde jsou popsány...
Kupříkladu jiná škola Musó ©inden rjú, která je zaměřená především na iai má 41 kat ve třech sériích (Omori rjú, Hasegawa Eišin rjú a Oku iai) nebo třeba relativně moderní Tojama rjú (rok založení 1925) má 4 série po 7, 8, 8, a 8 technikách, tedy (jestli dobře sčítám) 31 kat.
A většina z těchto věcí nebývá vyučována částečně, tedy jednu katu z této školy a tři z jiné... Obvykle jede o navazující učivo. Proto má-li jít v případě Tenšin ©oden Kosjú rjú o školu ovlivněnou školami cituji ®O: "Katori ©intó, Hajašizaki, Eišin, Nakamura, Tojama, Jagjú, Arisawa, Tominaga, Musó ©inden, Musó Džikiden, Kašima ©intó a další" přirozeně mě zajímá, zda někdo, kdo vytvořil tuto novou školu všechny tyto staré školy studoval a "vystudoval". Nechci se kohokoliv dotknout, ale postupy z Musó ©inden rjú budou chybné v postupech Musó Džikiden a postoje z Katori neobhájíte v Kašima ©intó... etc
Dále nerozumím větě, cituji:
"Až se tedy příště budete ptát nějakého učitele ve škole bojových umění co je to za styl, který vyučuje to a ono, a nedostane se Vám však jednoznačné odpovědi, jste na místě, kde se může vyučovat skutečné tradiční umění."
Bez urážky, ale já se setkal s tradičními školami, kde bylo řečeno, co je v jejich osnovách, tedy jako příklad nějakou neutrální, kterou necvičím z chytrého průvodce starými školami:
Toda-ha Buko rjú naginata vyučuje tyto zbraně a systémy:
1) naginatadžucu
- su naginata
- kagicuki naginata
- nagamaki
2) kendžucu
3) sódžucu
4) bódžucu
5) kusarigamadžucu
Tedy je jasné, co je součástí školy, co škola obsahuje, kolik technik, známe jsou jejich názvy, historie a zakladtel školy... a tam teprve začíná ono ura, které zmiňuje "myhero" tedy v tom, co se veřejně vyučuje... tedy vyučuje se imho všechno, ale postupně.
Má být toto málo tradiční škola??? Vznik se datuje do roku 1560.
Nebo třeba Takenouči rjú z roku (1532), platí shora uvedené o historii přenosu a
písemných dokumentech a curiculum této školy je asi takhle:
1) džúdžucu (torite, koši no mawari, kogusoku)
2) hade
3) bódžucu (6šaku bó a džó)
4) kendžucu (od odači až po aikuči)
5) iaidžucu (taky tak)
6) hodžodžucu
7) naginatadžucu
8 ) tessendžucu
9) sakacuho
Nechci se přít, ale i tady je možné vidět mnohé defilovat v jasném světle (citace

) Tedy doslova je popsané, co ta škola učí a obsahuje.
Proč by měl tedy někdo považovat za tradiční školu takovou školu, kde mu nedokáží říct, co že to vlastně škola učí a obsahuje.
Nebudu a nemohu hodnotit kvalitu knihy, jen se ptám na věci, které mi
prostě hlava nebere a protože jste mě na tuto knihu odkázali (j_madl soukromě & kusa ve fóru) s vysvětlením, že tam najdu odpovědi na otázky, které pokládám, ptám se dál a znovu cituji "®ivé ostří":
"Pokud jsou tyto (přísně utajené) techniky předváděny na veřejnosti, pokud jsou součástí nějakých soutěžních nebo exhibičních aktivit nebo pokud jsou uvedeny v nějakém studijním materiálu, je podstata techniky vždy vynechána a technika je provedena pozorně tak, aby ani při analýze případného videozáznamu nebylo možné ani vzdáleně nejdůležitější principy rozkódovat. To je ostatně i modus operandi, na kterém se pro exhibice ve veškerém předvádění bojových umění dohodli prý japonští učitelé, aby gaidžinové a jiní obtížn nejaponští obyvatelé planety nemohli nejdříve očima a později kamerami ukrást unikátní národní poklad"
Tohle je věc, kterou naprosto neznám, tedy vidím svýma nezkušenýma očima jinak... Tedy klidně mě kdokoliv opravte, ale staré japonské školy obvykle nebývají součástí jakýchkoliv soutěžních aktivit a jsou-li veřejně prezentovány, bývá ukázka obvykle zaměřena na veřejnou část osnov, tedy v tom správném a původním provedení... Jiná věc je, že tyto školy obvykle nebývají součástí jakýchsi monstr nebo reklamních akcí... Tedy tohle tvrzení je hodně tajemné, ale imho velmi nadsazené. Krom toho, jak znám Japonce, tedy především představitele různých BU, nejsou obvykle schopni dohodnout se společně na mnohem menších věcech.
Samozřejmě připouštím, že některé školy na to mohou jít jinak, ale mluvit o tom jako o obecném pravidle?
S tím souvisí další můj dotaz... Viděl jsem (na základě odkazů poskytnutých zde), že cvičení ve dvojici je na stránkách Nagomi popisováno jako bunkai a bez partnera jako kata... předpokládám, že jde znovu o matení, nevzdělané veřejnosti. Protože v tradičních japonských školách bývá kata katou ať cvičíte ve dvojici nebo samostatně... případně to může být kumi kata nebo tači awase...
Nemyslím svými dotazy nic špatného, stejně jako když jsem se zeptal Vás pane Mádle i Tebe j_madle (zde na fóru ocením tykání), kde a u koho jste/si cvičil iaidžucu a kendžucu.
A nepopírám, že se ptám také kvůli formě, kterou jsou tyto informace předkládány.
Předem děkuji za odpověď, na konkrétní dotaz a bez postraních úmyslů. Odpoví-li mi kdokoliv, že je to moooc "ura" reaguji předem, že tento termín znám, nicméně v dalších školách to může být hidden nebo oku (skryté) a třeba také kage (stín)... Nicméně toto: za, skryté nebo i tajné mívá svá (definovaná pravidla) a nebývá všeobecnou odpovědí na každou otázku.
Patrik
P.S.
2MartinMartin tohle fórum je jedno z mála, kam j_madl přispívá, proč bychom se ho, jako odborníka, nemohli ptát na jeho odbornost? Aby se neurazil?