for ukropcany
joj... toto sa mi paci... keby debaty na temu aikido isli skor cestou ako to vyriesit.....vyriesilo by sa tym myslim omnoho viac veci...
ok ak mas hod dalsie veci do plena...
fo all
toto patri samozrejme kazdemu...skor davajte napady a rady ako sa to pokusit vyriesit...napady z vaseho treningu, alebo skusenosti s neakym nacvikom a podobne
hovorenie za - alebo proti aikidu nikdy nikomu nepomoze .. su to len zabo-mysie vojny.
napriklad raz sme u nas skusali co to spravy ked sa vrhnu na jedneho 2ja ci traja...
ulohou bolo dostat ho na zem a spacifikovat...bez uderu a spol...
mozem povedat ze proti 3 nemal nikto sancu pokial pracovali ako tym... ako vlcia svorka ... ziadne taisabaky a spol...nikomu nevyslo...
teda samozrejme pokial obranca nezacal pouzivat techniky ako chytanie za vlasy a udery...tam sa jeho existencia o nieco predlzila
fo all
add nabory...fuuu ...poviem Vam otvorene...boli casi ked sa stavilo na nabore tak 30 ludi... niekedy nas chodilo do klubu asi 27 ??
dnes je to okolo 15 z roho polovica deti.
ale z toho tych "starsich" je tak asi do 5??
Mnoho odislo na skoly, alebo skoncilo pred danom.
V inych kluboch co viem niektori skoncili po 1 dane....neviem asi sa nevedeli pohnut dalej alebo co...a tak odisli...
Ked sme mali na treningu po nabore povedzme 10 ludi - po prvom mesiaci zostali max2-ja
a po 3 mesiacoch ak zostal tak ten jeden..
V nasom meste je to ale vsade tak...Judo aj karate maju ludi ...ale vacs. deti...starsi odchadzaju...
asi je taka doba...
na druhu stranu vsak odliv cvicencov zabezpecuju aj "nove styly" ci skor plnokontaktne.
Myslim ze Kishomaru napisal vo svojej knihe...Zijeme v dobe VALETUDO..
hmm nieco asi natom bude...ludia chcu krv.
asi davno nebola neaka svetova vojna...vzdy potom je vela casu na rozmyslanie o miery a laske