Moderátor: Picard

torao píše:Největší problém vidím ve vzdálenosti. Co jsi pamatuju (možná to Yukihiro Sugino sns změnil, nevím...) v Sugino dojo se cvičilo na "nereálnou" vzdálenost. To znamená, že cvičenci na sebe při kata nedosáhli zbraněma, a kdyby zůstali stát tak je zbraň soupeře nezasáhla.
Kdežto u nás (nebo v Otake dojo) se cvičí na reálnou vzdálenost, když neuhneš dostaneš a hodně se na to dává důraz. Od pokročilých cvičenců je vyžadováno aby nereagovali když vidí, že je útočník nezasáhne a nebo vidí že soupeř stojí moc blízko. (na to se taky reaguje ale jinak)
Tohle je asi největší problém, ostatní je banalita..
Zajímalo by mě jak se v Sugino dojo cvičí teď, stále se cvičí na dlouhou vzdálenost?
Petr

RBR píše:torao píše:Největší problém vidím ve vzdálenosti. Co jsi pamatuju (možná to Yukihiro Sugino sns změnil, nevím...) v Sugino dojo se cvičilo na "nereálnou" vzdálenost. To znamená, že cvičenci na sebe při kata nedosáhli zbraněma, a kdyby zůstali stát tak je zbraň soupeře nezasáhla.
Kdežto u nás (nebo v Otake dojo) se cvičí na reálnou vzdálenost, když neuhneš dostaneš a hodně se na to dává důraz. Od pokročilých cvičenců je vyžadováno aby nereagovali když vidí, že je útočník nezasáhne a nebo vidí že soupeř stojí moc blízko. (na to se taky reaguje ale jinak)
Tohle je asi největší problém, ostatní je banalita..
Zajímalo by mě jak se v Sugino dojo cvičí teď, stále se cvičí na dlouhou vzdálenost?
Petr
Těžko mohu posoudit jak cvičili u Sugina dříve, neboť jsem v katori začátečník. Mám takový dojem, že problém se správnou vzdáleností se prolíná více BÚ, většinou těch kde není plný kontakt.
Myslíím si, že u nás je nereálná vzdálenost spíš problém jednotlivých lidí než systému. Někteří cvičenci vykonávají techniky automaticky bez ohledu na to, že by i při řízené formě sparingu měli reagovat na konkrétní situaci a řešit ji. Na druhé straně jsou "darebáci" co zůstanou stát a případně tě i kontrují (většinou stačí pouze dát boken do cesty a člověk si naběhne sám), když jim k tomu svoji chybou dáš příležitost.
Takže asi tak probíhá souboj se správnou vzdáleností v našich podmínkách. Těžko mohu soudit jak to vypadá v celé Suginově větvi, neboť nemám přehled o celku.
RBR

isucu no tači kirikomi je v ó-gasumi, ukedači v in no kamae(možná tam máte džódan, to už si nepamatuju). ukedači následně seká kote uči. učíte se sekat v této situaci na meč v nereálné vzdálenosti, na meč v reálné vzdálenosti, nebo opravdu na ruku?

torao píše:To co píšeš o tom, že ti někdo dá bokken do cesty, no buď děláš nějakou chybu a pak se nabodneš a nebo k tomu nemá šanci... Muže samozřejmě nastat situace kdy ti to člověk udělá i když cvičíš dobře protože tě chce dostat, ale když seš dobrej....
Petr

torao píše:Ingwe napsal:isucu no tači kirikomi je v ó-gasumi, ukedači v in no kamae(možná tam máte džódan, to už si nepamatuju). ukedači následně seká kote uči. učíte se sekat v této situaci na meč v nereálné vzdálenosti, na meč v reálné vzdálenosti, nebo opravdu na ruku?
Já to trochu upravím....
Itsutsu no tachi
Kirikomi je po útoku na kote v ó-gasumi...
Ukedachi je v In no kamae (Jodan se dělá u Otake sns) a teď se zeptám jinak, ukedachi když útočí na kote, (vím že v Sugino dojo se útočí na meč, ale to si myslím že není podstatné) je v reálné vzdálenosti to je i když v kata utočí na bokken (meč), je schopen pouze přesměrováním svého seku zasáhnout kote, aniž by udělal nějaký jíný pohyb nohama či tělam než je v kata? Nebo aby zasáhnul kote musí udělat oproti kata o krok na víc?
Myslím, že teď je ta otázka formulována lépe...
Petr
Petr

ukropcany píše:No a potom sa po takýchto debatách divte, že "bojové umenia" športovci neberú vážne. Handrkovanica o tom, či jedna škola používa správne vzdialenosti, či nie, je teda dosť eeeeeee... keď sa začiatočníkom povie, že majú ísť do luftu, tak to si myslím, že je ok, ale inak...analyzovať techniky a či pri nich sadne, alebo nesadne vzdialenosť... no teda, nestačím sa diviť...

To jsme si nerozuměli. Nejde o to, že by měl chtěl za kažkdou cenu dostat. Jde o to, že mě tím ukazuje moji chybu, např. jsem přiliš blízko, špatné časování, špatně provedená technika atd. Prostě na chvilku opustí scénář katy a ukážeti ti tím, že tudy cesta nevede. Pokud uděláš vše dobře tak nemá možnost ten scénář opustit, protže by sám byl zasažen

torao píše:Ingwe napsal:isucu no tači kirikomi je v ó-gasumi, ukedači v in no kamae(možná tam máte džódan, to už si nepamatuju). ukedači následně seká kote uči. učíte se sekat v této situaci na meč v nereálné vzdálenosti, na meč v reálné vzdálenosti, nebo opravdu na ruku?
Já to trochu upravím....
Itsutsu no tachi
Kirikomi je po útoku na kote v ó-gasumi...
Ukedachi je v In no kamae (Jodan se dělá u Otake sns) a teď se zeptám jinak, ukedachi když útočí na kote, (vím že v Sugino dojo se útočí na meč, ale to si myslím že není podstatné) je v reálné vzdálenosti to je i když v kata utočí na bokken (meč), je schopen pouze přesměrováním svého seku zasáhnout kote, aniž by udělal nějaký jíný pohyb nohama či tělam než je v kata? Nebo aby zasáhnul kote musí udělat oproti kata o krok na víc?
Myslím, že teď je ta otázka formulována lépe...
Petr
Petr

torao píše:to cudles: to je dle meho názoru dobrý přístup, cvičit pomalu, na kontakt..
To co děláte tak tomu u nás v dojo říkame STOP AND GO KEIKO.
Ten človíček Roger Schmocker, odkud je a co má za stupeň v T©K©R?
Případně nevíš kdo je jeho učitel?
Petr

patrik píše:Mno podle všeho cvičí pod panem Jukihirem Suginem a spolu s Lorisem Petrisem, což je přímý žák Jošia Sugina a dnes Jukihira, ale v profilu na svých stránkách má napsánu, že cvičil i s panem Hatakejamou (1989).
http://www.chez.com/bushinkan/
Loris vedle Katori a aikibuda cvičí i ©intó musó rjú s Pascalem Kriegerem
Patrik

Z toho co tady píšete mě vychází, že tréninkové postupy a metody jsou obdobné. Rychlost cvičení si u nás každá dvojice reguluje sama. Případně pokud se ukemu nějaká sekvence katy nepozdává, přeruší scénář a opakuje ji tak dlouho dokud to není lepší. To samé udělá kirikomi, když cítí, že je potřeba něco více procvičit (požádá ukeho o zopakování sekvence). V katori platí, že rychlost přichází s technickou vyzrálostí nikoli se zvyšováním fyzické kondice.

Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků