Moderátor: Picard
ukropcany píše:4nula - takže aikido je MMA?Aha, nie, vlastne je to TJQ...
![]()
Chlapci, chlapci... BU nie je dané technikou, ale metodikou... a metodiku má každé aikido +/- rovnakú (zlú)...Môžete do toho napchať techniky z čoho len chcete, kým nezmeníte metodiku, bude to furt len šajs...
![]()
![]()
Nula píše:Zase můj názor... nikomu ho nevnucuji
luen píše:Nula píše:Zase můj názor... nikomu ho nevnucuji
V tom vidim tak "trochu" ten problem. Jakejpak nazor ceece. Metodika preci neni o nazorech ... asi zijeme kazdy na jine planete. Nikdo se te venku na nazory nebude ptat ... budou litat udery, kopy ... nazory pak muzes slechtit na ARO(u)![]()
Docela dobre se da meditovat i na JIP(u) ... o pravde akido, vesmiru a jeho pratelske atmosfere
ukropcany píše:4nula - takže aikido je MMA?Aha, nie, vlastne je to TJQ...
![]()
Chlapci, chlapci... BU nie je dané technikou, ale metodikou... a metodiku má každé aikido +/- rovnakú (zlú)...Môžete do toho napchať techniky z čoho len chcete, kým nezmeníte metodiku, bude to furt len šajs...
![]()
![]()
ukropcany píše:4Nula - napísal si okrem iného toto "a tak vzniklo specifické aikido, které se značně liší od toho co se učí v Hombu dojo", čo v mojom ponímaní znamená, že sa to síce môže volať aikido, ale vlastne to už aikido nie je, min. nie to, ako to chápe "dedič"a podobná situácia je iwama vs. hombu
, klasicky sa sliepka háda s kurčaťom... spájaním rôznych BU vzniká MMA, nemusí to byť predsa nevyhnutne šport... okrem toho, štýl je daný určitými princípmi a tie sú v nejednej škole karate úplne opačne postavené ako napr. v aikide, t.z. že kombinovať to môže, ale nemusí dopadnúť dobre... klasika je nemencké JJ, ktoré je v mojom ponímaní postavené na hlavu... úder úder stop hod
![]()
Čo sa týka metodiky, tak fakt je, že slovník cudzích slov nemám po ruke, ale jeden by povedal, že je to sústava metód, ktoré sa používajú na tréningu a ktoré musia byť nejako nastavené, aby to vo výsledku fungovalo... a preto si jednotlivé BU nie sú rovné, pretože každé BU má metodiku inú... práve preto nejde o techniku... je jedno, či s niekým flákneš o zem, alebo mu treskneš do nosa... podstatné je, či si to schopný spraviť a o miere pripravenosti to "niečo" spraviť nerozhoduje technika, ale metodika...Preto platí to, čo pm (a z drzosti aj ja
) píšem - metóda, učiteľ, žiak... žiadne iné poradie nie je možné... nie, ak chceš dosiahnuť v nejakej oblasti úspech...
A prečo sa venujem BUDO? Ja sa BUDO nevenujem...Od určitej doby sú mi ázijské postoje veľmi cudzie a musím priznať, že špeciálne tie japonské... všetky knižky čo o tom mám si špeciálne odkladám pre malého ako odštrašujúci príklad ľudskej zhovadilosti, debility, totalizmu, neslobody, dogmy a všetkých ostatných vecí, ktoré tam frčia... a čomu sa teda venujem, keď nie BUDO? Robím šport...
Pri tom rozvíjam telo (ďaleko viac ako pri tradičných BU), ducha (by si neveril ako Ti pravidelná bitka dodá na sebavedomí), skromnosť (toto Ti môže pripadať ako ťažký paradox, s ohľadom na môj prejav tu, ale je to tak. Len nejde o skromnosť voči tým, čo nevidia ani na jedno oko veci okolo seba, ale skromnosť voči tým, pri ktorých si ja pripadám, že mám 14 dioptrií), skrátka všetko to, čo by chceli tradiční bojovníci rozvíjať, ale furt im to skrze tú prekliatu komplikovanosť tradičných BU nejde...
Furt sú tlstí a slabí (viď telo), posraní (viď ducha) a do pŕs sa bijúci, ale konfrontácii sa vyhýbajúci... (viď skromnosť)
![]()
![]()
Spokojný s odpoveďou?
majkx píše:Nula píše:
Ty si ale vůbec (podle toho co jsi napsal) nepochopil podstatu BUDO...
![]()
![]()
![]()
kuwa to je mazec, český aikiďák chápe podstatu BUDO
![]()
.
Nula píše:majkx píše:Nula píše:
Ty si ale vůbec (podle toho co jsi napsal) nepochopil podstatu BUDO...
![]()
![]()
![]()
kuwa to je mazec, český aikiďák chápe podstatu BUDO
![]()
.
Ahoj, já jsem nenapsal že rozumim podstatě BUDO... Napsal jsem že:
"Ty si ale "vůbec" (podle toho co jsi napsal) nepochopil podstatu BUDO... "
kde je velice důležité slovo vůbec...
Já osobně jsem ještě dost mladý a bojová umění netrénuji zrovna nejdéle... Ale zajímám se o ně. čtu knihy, různé članky na internetu a zejména poslouchám své učitele a též pokročilé studenty...
BUDO je "podle toho co jsem pochopil" cesta k sebezdokonalení. Díky cvičení Bojových umění bychom se měli nauči ovládat se. Nejen provést dokonalou techniku a mlátit do všeho kolem sebe ale naučit se přijmout i případnou prohru....
Už několikrát jsem slyšel že v BUDO neni vítěze a poraženého... (a nebylo to na tréninku aikido)
Takže teď otázka pro všechny... Proč Vy cvičíte BUDO?? Co je "podle vás" podstata vašeho cvičení?? čeho chcete dosáhnout??
Díky za odpovědi...
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník