Proc vetsina odsuzuje aikido?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod kik » ned 01. říj, 2006 12:12

[quote="severin"]Kopy,udery,kumite,přitvrdit, nechcete si pozměnit Aikido k obrazu svému ?
Cvičili jste někdy JiuJitsu a to nemyslím jen to BJJ ? Když si koupím hezký auto na kvalitní jízdu po dálnici a časem zjistím,že se s tím nedá mimo tu dálnici jezdit,tak ho vyměním a ne,že se ho budu snažit přestavět na offrouda.Vždycky,když se tady někdo vytasí s nějakým bijcem v Aikido,tak se zjistí,že při sparingu používá co se naučil v jiných bu.Nedávno dávali Přepadení v Pacifiku a zase mě tři lidé řekli,že chtějí dělat Aikido,protože ten Seagal to prostě válí.A to je pořád dokola.Taky jsem měl možnost vidět video z Combat Aikido,Fighting Aikido,Police Aikido a jiné styly s japonským jménem,ale obsah stejný.Co by na to asi říkal O´Sensei,nechtěl právě od tohoto násilí udělat odbočku ?[/quote

kopy,udery,kumite na koho to je asi narážka žeby ...když už jsi zmínil Ueshibu tak on sám řekl ,že aikido se v každém období života cvičí jinak ,když jsi mladý tak jsi víc orientovaný na boj a když stárneš tak do toho víc dáváš lásku (kurňa jak já to slovo nemám rád připadám jak z nějaké aikido sekty ),ale je to tak.©koda jen že lidi to všechno přeskočí a věnují se jen té lásce a těm kteří na to jdou od začátku píšou blbosti o hezkém autě které jezdí po dálnici....
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod 666terrorist » úte 24. říj, 2006 23:11

Taky cvičim Aikido, z různých příspěvků z fóra jsem zjistil že je naprosto nebojeschopné- tak jsem se zašel podívat- a zacvičit Ju-Jutsu. Nepřipadal jsem si tam zrovna méněcenej- jako že by mi dal každej do huby.
666terrorist
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Hosobiki » čtv 23. lis, 2006 15:07

DMC píše:Muzu ti poskytnout svuj nazor na to, proc vetsina lidi "odsuzuje" (proc kdyz mam na neco negativni nazor, tak to hned "odsuzuju"?) aikido:

1) Aikido obsahuje velke mnozstvi obtizne aplikovatelnych (ne-li neaplikovatelnych) technik a taktik.

2) Trenink aikida je znacne neefektivni, protoze
a) kopy a udery, potrebne k nasazeni techniky, se nevyucuji
b) techniky jsou trenovany proti nerealisticky utocicimu, popripade se nebranicimu protivnikovi
c) chybi sparring

3) Nikdo nevidel aikidistu uspesne bojujiciho s alespon trochu slusnym protivnikem

4) Spousta cvicencu aikida, nehlede na body 1-3, chodi s hlavou s oblacich.

Opravte me jestli se mylim.

Omlouvám se, trochu retro, ale teď jsem se registrovala a tohle mě docela zarazilo... uvažoval si někdy nad tím, že v bojovém umění existuje něco jako duchovní stránka? Proto se tomu taky říká umění... Já teba necvičím proto, abych mohla za prvním rohem zmlátit dvoumetrového týpečka, o to v aikidu taky ani nejde...

no to je fuk... každopádně se omlouvám jestli někdo za tím článkem, na který reaguju napsal něco takového, ale docela spěchám a myslím, že lidi, kteří mají aiki-cokoli rádi mě za to neodsoudí... doufám... příště se polepším a přečtu si všechno, slibuju:)
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ingwe » čtv 23. lis, 2006 15:27

smarja lidi, ze vas to handrkovani jeste bavi... ti co hledaji boj hazi na aikido spinu a ti co v tom hledaji vyssi principy ho obhajuji, a tak porad dokola... nestala by za to uvaha ze tyhle dve skupiny lidi se bavi kazda o necem uplne jinem? :wink:
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » čtv 23. lis, 2006 15:55

Ne nestála.

Když v tom ti lidi nenacházejí to, co hledají, tak ať si toho prostě nevšímají...
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hosobiki » čtv 23. lis, 2006 15:57

Ne nestála.

Když v tom ti lidi nenacházejí to, co hledají, tak ať si toho prostě nevšímají...

sakra... jak to mám smazat, když jsem to omylem poslala dvakrát... no budeme dělat, že to tu není...
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Libor » čtv 23. lis, 2006 17:18

Hosobiki píše:
DMC píše:Muzu ti poskytnout svuj nazor na to, proc vetsina lidi "odsuzuje" (proc kdyz mam na neco negativni nazor, tak to hned "odsuzuju"?) aikido:

1) Aikido obsahuje velke mnozstvi obtizne aplikovatelnych (ne-li neaplikovatelnych) technik a taktik.

2) Trenink aikida je znacne neefektivni, protoze
a) kopy a udery, potrebne k nasazeni techniky, se nevyucuji
b) techniky jsou trenovany proti nerealisticky utocicimu, popripade se nebranicimu protivnikovi
c) chybi sparring

3) Nikdo nevidel aikidistu uspesne bojujiciho s alespon trochu slusnym protivnikem

4) Spousta cvicencu aikida, nehlede na body 1-3, chodi s hlavou s oblacich.

Opravte me jestli se mylim.

Omlouvám se, trochu retro, ale teď jsem se registrovala a tohle mě docela zarazilo... uvažoval si někdy nad tím, že v bojovém umění existuje něco jako duchovní stránka? Proto se tomu taky říká umění... Já teba necvičím proto, abych mohla za prvním rohem zmlátit dvoumetrového týpečka, o to v aikidu taky ani nejde...

no to je fuk... každopádně se omlouvám jestli někdo za tím článkem, na který reaguju napsal něco takového, ale docela spěchám a myslím, že lidi, kteří mají aiki-cokoli rádi mě za to neodsoudí... doufám... příště se polepším a přečtu si všechno, slibuju:)

A preco sa tomu hovori bojove?A prezentuje sa to ako brilantny system sebaobrany :) len tak,zo zvedavosti
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » čtv 23. lis, 2006 18:48

2Hosobiki: nestala? hm, asi mate lidi zapotrebi debatu, ktera je uplne nesmyslna, a ve ktere na sebe muzete hazet spinu jako by se nechumelilo. zajimalo by me proc to mate zapotrebi... ego to vyzaduje? asi...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » sob 25. lis, 2006 11:43

to Ingwe: když ti ta debata přijde nesmyslná, tak potom nechápu, proč se do ni zapojuješ, není nic jednoduššího než navštívit jiné fórum, viď?

to Libor: Proč se tomu říká bojové??? Protože se na tréninzích nesbírají známky:)
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod TongPa » sob 25. lis, 2006 12:04

Asi jen budu opakovat již zde napsané názory, ale stejně:

Vidím, že se tady mezi sebou "přetahují" dvě skupiny lidí...
První skupina jsou lidé, kteří Aikido obhajují. Většinou jej aktuálně cvičí a jsou s ním spokojeni. Berou ho jako svůj sport i určitou filozofii, líbí se jim atmosféra a etika, která v Aikidu panuje. Pravděpodobně jiné BU než Aikido nikdy nedělali, takže pro svoji sebeobranu považují Aikido za to nejlepší. Nic jiného jim také nezbývá...
Druhá skupina jsou lidé, kteří od BU očekávají hlavně to, že s jeho pomocí budou schopni efektivně čelit reálnému útoku na ulici a podobně. Ti na Aikidu kritizují hlavně to, že jeho výuka je velmi zdlouhavá, v něm nacvičované techniky jsou v reálném boji velmi obtížně použitelné a podobně...

Obě skupiny mají pravdu! :D

Aikido je funkční bojové umění. Praktické Aikido totiž vypadá zhruba jako to, co předváděl Steven Segal zejména ve svých starších filmech. Zdálo se vám to nepoužitelné? Jenže současné Aikido už není to co bylo kdysi, navíc v něm většinou funguje tradicionalistický systém výuky. Z počátku se učí hlavně takové techniky, které mají pomoci pochopit principy Aikida - pro neznalé jsou to takové ty podivné a komplikované tanečky... Tyto techniky vám opravdu proti zkušenějšímu hospodskému rváči nepomohou... Díky tomuto systému výuky trvá mnoho let, než je cvičenci umožněno dostat se na opravdu solidní úroveň. Tak dlouho to u Aikido vydrží jen ti, kteří se plně ztotožní i s filozofií tohoto BU. To je to zrno, které bylo odděleno od plev (odpadlíků) úmyslnou rozvláčností výuky a které se naučí opravdu kompletní a funkční Aikido.

Na druhou stranu - ve finále umí takový velmi pokročilý cvičenec Aikido úspěčně "vyřešit" stejné konfliktní situace, které zvládne i například cvičenec Krav-Magy po ani ne dvouletém tréninku... Čili výsledek je stejný, ale u Aikido ta výuka trvala mnohem déle. Většina z nás, s mentalitou Evropanů, není ochotna akceptovat takovou pro nás neproduktivní zdlouhavost výuky. Netoužíme po žádné východní filozofii, máme vlastní pohled na svět. Jsme v duši bojovníci, kteří se chtějí co nejrychleji naučit účinně bojovat a ne deset let dokazovat svému O sensei, že jsme výuky hodni... Já osobně znám několik lidí, kteří Aikido trpělivě cvičili 4 - 6 let, ale když zjistili, že v opravdové rvačce, nebo ve cvičné konfrontaci s jiným BU nejsou schopni ani po tolika letech tréninku obstát, přešli na jiná BU.

Aikido mělo podobnou cestu vývoje jako Judo. V dobách svého vzniku to byla plnohodnotná BU obsahující nejen páky a hody, ale i plné spektrum úderů a kopů. Jako nově vzniklá BU musela tehdy dokázat opodstatněnost vlastní existence, zejména v případě Juda to byly nespočetné vítězné souboje s příznivci tradičních BU jako Jiu-Jitsu a podobně. Bohužel, jak pánové Jigoro Kano (Judo) a Morihei Ueshiba (Aikido) stárnuli, měnil se jejich pohled na svět a oni ovlivněni filozofií a náboženstvím svým BU "odebrali zbraně"... Zmizely údery a nebezpečné techniky a zůstali jen takové, s jejiž pomocí lze nad nepřítelem zvítězit, aniž by byl vážně zraněn a dokázat mu tak svoji duševní převahu. To je ovšem luxus, jaký si cvičenec, který nikdy nedosáhne úrovně těchto dvou pánů, obvykle nemůže v pouličním boji dovolit... Jinak judisté mají proti aikidistům velkou výhodu v tom, že mimo samotného nácviku technik mezi sebou doopravdy zápasí, mají tedy aplikace technik zažité i za pohybu a s aktivně se bránícím soupeřem. Pokud se v oddíle trénuje Judo jak má, nacvičují se i vybrané sebeobranné techniky z původního Jiu-jitsu. Takovému judistovi pak stačí ještě projít alespoň základní průpravou v boxu (nebo Muai-Thai) a je jako "univerzální bovník" připraven...
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Libor » sob 25. lis, 2006 12:30

Aikida - pro neznalé jsou to takové ty podivné a komplikované tanečky... Tyto techniky vám opravdu proti zkušenějšímu hospodskému rváči nepomohou... Díky tomuto systému výuky trvá mnoho let, než je cvičenci umožněno dostat se na opravdu solidní úroveň.
A potom po mnohych rokoch usilovneho cvicenia a filozofovania narazia na hospodskeho rvaca,ktorí ich zbije tak isto rychlo a lahko ako tych ktorí cvicia menej.To je to zabavne na tomto umeni
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Libor » sob 25. lis, 2006 12:36

to Libor: Proč se tomu říká bojové??? Protože se na tréninzích nesbírají známky:)[/quote]

A co sa tam zbiera?Okrem farebnych opaskov
Preco sa to teda vola bojove??
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sosuke » sob 25. lis, 2006 12:39

Já jsem dělal 2,5 roku judo a jak jsem začínal s aikidem, tak jsem měl ohromnou výhodu, než ti co cvičili před tím taekwondo a ti úpní začátečníci ve světě BU. Základy jsem se naučil neuvěřitelně rychle a mám pořád výhodu. A to hlavně v ukemi waza :D .
Zjistil jsem, že aikido mi dává více než judo. Tak jsem judo nechal a pokračoval jsem z aikidem a jako dopňkem iaido a sem tam tai-chi.
A TongPa- My v aikidu máme údery(kyawase shomen, yokomen, tsuki, atemi). Smrtící techniky také někdy cvičíme (např. na zlomení vazu atd.).
Zbraně taky používáme a ó sensei nezlenivěl ve stáří. Mám s ním videa jak trénuje v 85-ti letech i se zbraněma a rychle :wink: . Ale J. Kano mohl zlenivět. Ale jsem přesvědčen, že po 10 ti, 20 ti letém tréninku aikido může porazit kterékoliv BU (i mistra muai thai atd.). Na policejní škole v Karviné, mají učitelé boj. umění velký respekt z aikida a to dokonce i zdejší učitel karate si občas příjde k nám zacvičit a jeho zásluhou a policistů je aikido v Karviné 10 let.

Přeji všem hodně štěstí v nalézání toho pravého BU. :wink: :D
Já už to pravé našel.
sosuke
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » sob 25. lis, 2006 12:44

Jasně ... pro každého je to pravé TO co zrovna cvičí ale třeba po 5 letech? ...ehm je to jako ve vztahu muže a ženy :D
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » sob 25. lis, 2006 13:29

2Hosobiki: no jo, to by bylo nejjednodussi, ale mne to proste neda... tahle debata po aikidu slape a prijde mi ze dost nechutne. ale asi bude fakt lepsi, kdyz vas v tom necham. mrknu se sem zas za pul roku, jestli jste se nekam dostali :wink:
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » sob 25. lis, 2006 13:32

Naprostý souhlas s Tomanem.
Proč je to BU,které dělám to nejlepší?No proto,že ho přece dělám JÁ a JÁ bych se přece nemohl věnovat něčemu co neni nejlepší,že?Málokdo si uvědomuje,že kdyby náhodou vlezl do jiné tělocvičny,tvrdil by to samé o nějakém úplně jiném stylu,nehledě na to,že za pár let,možná jen měsíců nejspíš bude tvrdit něco úplně jiného.

Až si sosuke najdeš holku a začneš s ní..... :oops: ,uvidíš že tě začnou zajímat úplně jiné styly např. full contact mezi čtyřma nohama :lol:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » sob 25. lis, 2006 14:10

sosuke píše:Já jsem dělal 2,5 roku judo a jak jsem začínal s aikidem, tak jsem měl ohromnou výhodu, než ti co cvičili před tím taekwondo a ti úpní začátečníci ve světě BU. Základy jsem se naučil neuvěřitelně rychle a mám pořád výhodu. A to hlavně v ukemi waza :D .
Zjistil jsem, že aikido mi dává více než judo. Tak jsem judo nechal a pokračoval jsem z aikidem a jako dopňkem iaido a sem tam tai-chi.
A TongPa- My v aikidu máme údery(kyawase shomen, yokomen, tsuki, atemi). Smrtící techniky také někdy cvičíme (např. na zlomení vazu atd.).
Zbraně taky používáme a ó sensei nezlenivěl ve stáří. Mám s ním videa jak trénuje v 85-ti letech i se zbraněma a rychle :wink: . Ale J. Kano mohl zlenivět. Ale jsem přesvědčen, že po 10 ti, 20 ti letém tréninku aikido může porazit kterékoliv BU (i mistra muai thai atd.). Na policejní škole v Karviné, mají učitelé boj. umění velký respekt z aikida a to dokonce i zdejší učitel karate si občas příjde k nám zacvičit a jeho zásluhou a policistů je aikido v Karviné 10 let.

Přeji všem hodně štěstí v nalézání toho pravého BU. :wink: :D
Já už to pravé našel.

Sosuke zajímaly by mne ty smrtící techniky ,které cvičíte napíšeš mi název ono třeba při iriminage se láme taky vaz ,ale určitě ne při tom co se cvičí u vás.Sosuke jsem přesvědčený ,že neumíš tsuki ,ale z toho si nic nedělej ono se to musí trénovat taky dlouho .Začni si chodit trénovat karate třeba jen jednou týdně a uvidíš ,že se tvé aikido o poznání zlepší.Pamatuj bez útoku není obrana!A věčné chytání rukou a sekání smrtících seků viz kiawase se odsune do říše snů a pohádek.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » sob 25. lis, 2006 14:14

to Libor: jestli nevíš, co znamená 'bojové', tak není o čem se bavit... (zkus použít výkladový slovník)

to ingwe: vidíš... mě to taky nedá:))) Aikido mám ráda tak ho budu bránit zuby nehty... a tak:) (zachvíli se tu objeví zase někdo s novým nickem, napíše více méně to samé a úplně stejná debata se rozjede zase znovu:)
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod TongPa » sob 25. lis, 2006 15:17

sosuke píše:...My v aikidu máme údery(kyawase shomen, yokomen, tsuki, atemi)...

No jistě, ale používáte je k "navolnění" protivníka, ne jako destruktivní prvek. Dále - například vámi prováděné seky jsou v boji (pokud to není proti úplnému laikovi) prakticky nepoužitelné, protože svým nápřahem signalizují protivníkovi co přijde a také se díky jejich dráze velice snadno kryjí... Takový sek shora... :roll: Paradoxem je, že vy aikidisté zrovna obranu proti těmto "mečovitým" úderům nacvičujete snad nejvíce, navíc "útočník" za úderem vyloženě běží... Nic ve zlém sosuke, ale pokud by ses utkal s boxerem, který to dělá stejně dlouho jako ty Aikido, tak na tebe bych si rozhodně nevsadil...:twisted: A přestaň mě strašit těmi smrtícími technikami v Aikido, nebo z toho v noci nebudu spát... 8O :lol:

PS: Nikde jsem nenapsal, že by J. Kano nebo M. Ueshiba zlenivěli... Na to jsi přišel jak? :evil:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Libor » sob 25. lis, 2006 15:52

Hosobiki píše:to Libor: jestli nevíš, co znamená 'bojové', tak není o čem se bavit... (zkus použít výkladový slovník)

to ingwe: vidíš... mě to taky nedá:))) Aikido mám ráda tak ho budu bránit zuby nehty... a tak:) (zachvíli se tu objeví zase někdo s novým nickem, napíše více méně to samé a úplně stejná debata se rozjede zase znovu:)

Ja viem,co je to bojove,ale pochybujem,ze to vies ty.
Slovo umenie vies vysvetlit,chcel som sa zabavit aj na tvojom vysvetlovani slova bojove.Takych aikimudrlantov som uz v zivote videl dost,zijes v sne ale to je mne jedno.
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...