Hmmm tak tohle je celkem zajímavá diskuze
Prokousal jsem se všemi 16 stránkami, no a co bych chtěl říct je, že... už ani nevím =)
Snad jenom k otázce proč se věnuju BU (aikido)- Netrénuju proto, že bych se chtěl nějak duševně rozvíjet- co se duševní stránky týče, tak teď se díky aikidu možná tolik nebojím konfrontací (aspoň trochu =)), to jsem hodně potřeboval(ale to by mi samozřejmě dalo i jiné BU). Taky netrénuju proto, že bych chtěl někoho porážet a pokořovat a zvyšovat si tak sebevědomí a to z jednoduchého důvodu- boj totiž považuju jako poslední možné východisko, když už to prostě jinak nejde. A teda musím říct, že bych asi stejně moc šancí neměl =o)
Trénuju prostě a jednoduše proto, abych se v případě nouze dokázal jakž takž někomu ubránit, ev. ochánit někoho jiného =) Nečekám, že až budu v aikidu "lepší" (možná by se víc hodilo zkušenější), tak budu jednoduše chodit a mlátit borce na potkání
Ale mám alespoň nějaký základ, něco, čeho bych se mohl držet. A taky v budoucnu nemusím svými útoky hned nutně mrzačit, ale pouze pacifikovat (když budu chtít)
Mohl jsem začít studovat karate- to mi ale nepřišlo ideální a trenér, který ho vyučoval, byl strašnej blbec... Judo se mi taky nelíbilo, nevím proč, nebavilo by mě. Nebo jsem mohl začít s Thai boxem, ale tam bych nevydržel... A taky si tam (v tom klubu) lidi většinou léčí své mindráky (viz můj bratranec)
Ale to aikido mě prostě učarovalo =) Chytni tady, zatlač támhle a soupeř je na zemi... Samozřejmě to takhle krásně funguje jenom v dojo, na ulici to tak snadné a krásné samozřejmě není, to mi bylo hned jasné =)
Což mi připomnělo, jak se tu onehdy kdosi zmiňoval o těch útocích v aikidu, že jsou pomalé a slabé... Já jsem za to celkem rád, páč kdyby nebyly, tak bych byl momentálně buď zmrzačený, nebo mrtvý
Já prostě zastávám názor, že se vždycky najdou lidi, kteří vám nakopou ***** (záleží na tom víc faktorů). Ale praktikováním BS/BU se dá tahle početná skupina lidí jakž takž zredukovat.
Tak asi tak. Ještě chci v budoucnu začít s Jeet Kune Do, ale to je jiný topic a taky vzdálená budoucnost.
Tak, teď už to všechno víte
Hezkej večer přeju