Aikido - info

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod daemoniack » pát 18. kvě, 2007 22:37

Ukropcany: tak to nemam moc sanci :-(

Genessis: ten zaver Tveho prispevku trosku nejasny mi je... mozna je to pokrocilou hodinou nocni, nevim...ale co bych si z toho mela vzit. Ze filosofie, ktera nam neco rika bez toho, abychom se spolu s ni naucili poradne prastit je v praxi nepouzitelna? Protoze pak by Tvoji filosofii porad bylo "jsem nejrychlejsi, nejsilnejsi"
No, priznam se, ze mou filosofii je "beham kurevsky rychle" ale bojim se, ze to mi proste jednou stacit nebude :-(
S bojovnikama - asi ctu moc stare pribehy a povesti, ale s tim nabozenstvim vetsinou byly spojeny i moralni hodnoty a nakej ten kodex bojovniku, ne?? Konec koncu, nekde jsem slysela, ze bojovnictvi neni umet nekoho prastit, ale styl zivota...
A s predchazenim konfliktu - neni to ten nejlepsi zpusob jak je resit???
Zitrek nebo pristi zivot... nevime nikdy, co prijde drive
daemoniack
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Tak nějak všem....

Příspěvekod Nula » sob 19. kvě, 2007 3:16

Ahoj,

jsem to tak nějak pročítal...

pro ukropcany: Chápu tvé stanovisko co se týče aikido, nechtěl jsem se tě nijak dotknout a tímto se omlouvám, přesto nechápu tvé příspěvky v tomto tématu, které se mělo zabývat Aikidem, ty sám si napsal že BUDO necvičíš, že se zaměřuješ na sport.... Takže ještě jednou se omlouvám, jestli jsem napsal cokoli co tě mohlo urazit.... Ale nevidím zde smysl tvých přízpěvků a vlastně ani to, proč se účastníš diskuze o Aikido...

Tak nějak pro ostatní (reakce na přízpěvky všech):

Kolik mi je, jak dlouho trénuji a jestli rozumim Budo??

Tak věk je snad jedno.... jak dlouho cvičim? ne moc, ne málo... ale dost abych měl vlastní názor...

Myslím že toto téma dospělo někam, kam namířeno nebylo... co se týče lidí, kteří nejsou z jakéhokoli důvodu s aikidem spokojeni tak nechápu proč sem vůbec píší... příde mi (a omlouvám se, jestli to tak neni) že se tu slezli lidi kteří nad aikido opovrhují a mají svůj, většinou negativní a dle mého názoru neobjektivní názor...

Nechápu proč sem tedy přispíváte...

Chápu vaše námitky proti aikidu.... i i já mám výhrady k jinému cvičení... aĺe nemusím tím zaplnit fórum zabývající se jím nesouhlasnými příspěvky...

Takže jak se říká: pro někoho pravda pro druhého blábol...
Takže o aikido si může tvrdit kdo chce co chce... ale pro lidi, kteří se mu věnují a vybrali si aikid"cestu" jsou to prázdná slova... a já mezi tyto lidi patřím....

Aikido je pro mě cestou kterou jsem se vydal... á rozhodně nelituji... neříkám že aikido je nejlepší... páč by to bylo podle mě nemoudré... každé budo má to své...

Mě Aikido dává to co já od cvičení vyžaduji... a když přece jen nenajdu na něco odpověď hledám jinde...(kendo, iaido)

Takže ještě jednou... chápu vaše názory, ale proč je sem neustále píšete (když si můžete založit třeba topik: aikido je na HO....) nechápu... jen jestli (teď trochu přitvrdím) nemáte tak trochu problémy s erekcí a neřešíte si své mindráky na Aikidu... ;)
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Toman » sob 19. kvě, 2007 7:00

daemoniack píše:A jak to tady tak ctu, tak zdejsi nejrozsirenejsi nazor je, ze to vlastne bylo nekolik tisic let spatne cesty, protoze to nejjednodussi je soucasne i to nejlepsi - tj. byt nejrychlejsi, nejsilnejsi, zabit (popr. srazit druheho)

Right on baby... that´s what we do :wink:
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » sob 19. kvě, 2007 10:22

daemoniack píše:Ukropcany: tak to nemam moc sanci :-(

Genessis: ten zaver Tveho prispevku trosku nejasny mi je... mozna je to pokrocilou hodinou nocni, nevim...ale co bych si z toho mela vzit. Ze filosofie, ktera nam neco rika bez toho, abychom se spolu s ni naucili poradne prastit je v praxi nepouzitelna? Protoze pak by Tvoji filosofii porad bylo "jsem nejrychlejsi, nejsilnejsi"
No, priznam se, ze mou filosofii je "beham kurevsky rychle" ale bojim se, ze to mi proste jednou stacit nebude :-(
S bojovnikama - asi ctu moc stare pribehy a povesti, ale s tim nabozenstvim vetsinou byly spojeny i moralni hodnoty a nakej ten kodex bojovniku, ne?? Konec koncu, nekde jsem slysela, ze bojovnictvi neni umet nekoho prastit, ale styl zivota...
A s predchazenim konfliktu - neni to ten nejlepsi zpusob jak je resit???

Pokud ti jde o filosofii spojenou s BU tak je to přesně tak, prostě sama začni něco trénovat, něco co ti dodá pocit že něco umíš a to uvědomění si vlastních schopností přjde samo a nějaký ty morální hodnoty.
A ty tvoji bojovníci to sou pohádky většinou. Kolik rytířů například podle tebe dodržovalo nějakej kodex? absolutní minimum. Většina bojovníků byly prostě řezníci, co se uměli slušně řezat a tyhle ty věci o kodexu a filosofii tak pak byly přidaný, přeci jen málo kdo bude číst o čwangovi killerovi, ale o čwangovi z nebeské hory co byl mimochodem dobrej řezník si přečte každej
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » sob 19. kvě, 2007 11:43

daemoniack píše:S bojovnikama - asi ctu moc stare pribehy a povesti, ale s tim nabozenstvim vetsinou byly spojeny i moralni hodnoty a nakej ten kodex bojovniku, ne?? Konec koncu, nekde jsem slysela, ze bojovnictvi neni umet nekoho prastit, ale styl zivota...

Chce to pri cteni rozlisovat mezi historickymi fakty a romantickymi bachorkami... V historii byli bojovnici lide, kteri travili zivot tim, ze nekoho mlatili, mrzacili a zabijeli (eventuelne slepe poslouchali sveho pana a sekali hlavy rolnikum). Mozna si k tomu k staru pribrali jeste nejakou jednoduchou filosofii, ale to byla spis reakce na zivot naplneny nasilim nez ze by byli skutecne moralne a filosoficky zalozeni.

To az dneska se ma za to, ze "bojovnik" je ten, kdo trikrat tydne cvici "smrtici" techniky na neodporujicim protivnikovi, hlavu ma plnou nesmyslu o "ceste" a "budo" a sype ze sebe radobyzenove moudrosti - to je mozne hlavne proto, ze dneska opravdu bojovat potrebuje malokdo. V kazdem jinem oboru lidske cinnosti by to bylo povazovano za pozerstvi - neco jako clovek, co o sobe tvrdi, ze je kuchar, nosi kucharskou cepici, ctyrikrat tydne si brousi svoji sadu nozu, ale kdyz ma neco uvarit, tak zacne trousit prupovidky o tom, ze "spravny kuchar prece nevari"....

Nehlede na to, ze vetsina tech lidi nestoji za moc ani jako filosofove, viz napr. Nula, ktery ze sebe sype vetsinou nelogicke blaboly.Nejspis proto,ze filosofie, v tomto bode stejne jako bojova umeni, vyzaduje poznat sama sebe a vsechny nesmysly vyhodit - a toho clovek ani v jednom nedosahne tim, ze se bude "vyhybat vsem konfliktum".
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod daemoniack » sob 19. kvě, 2007 15:22

Premyslela jsem k cemu pripodobnit moje chapani bojoveho umeni... a napadlo me tohle(kdyz jste narazeli na matematiku):

temer vsem lidem na teto planete staci k zivotu, k plnemu a uspesnemu, pochopit scitani a odcitani, nasobeni a deleni - proste matiku ze zakladky

pak jsou tu takovi, kteri si reknou, proc ale nevyuzit to co je kolem ve svuj prospech - a pochopi stredoskolskou matiku (takze si dokazi spocitat uroky a nevolaji na rychle pujcky, uzavrou hypoteku tak aby je to nezruinovalo)

no a je hodne malo tech, kteri si reknou - ale je spousta veci, ktere touhle matikou nevysletlim - ve staroveku, napriklad dukazy o nemoznosti pohybu - Achilles a zelva (pokud achilles dobehne vzdy tam, kde pred chvili byla zelva, ale ta se zase o kousek posune, tak ji preci nikdy nemuze dohonit - vzdalenost bude stale mensi a mensi a delit preci muzu donekonecna). Takze tihle lide prijdou na to, co je to limita, integral, derivace, integro-diferencialni rovnice. Tohle vetsine lidi nic nerika, ale presto prave diky nim dokazeme vyuzit jadernou energii (a jaderne zbrane), umime vyrobit hmoty s lepsimi vlastnostmi nez jsou ty, ktere nam dala priroda do vinku a ktere najdeme v lese, nebo v dolech. Nikdo nepopira, ze tomu tak je, i kdyz to 99% lidi nedokaze vysvetlit, natoz pochopit...a pak na ty "vyvolene" proste koukame jak na blazny, kteri zvatlaji naprosto nepochopitelne formulky a z nevysvetlitenych duvodu jim to vychazi - a oni nam sice reknou "jak na to", jenze my jsme zamrzli nekde u scitani :-(
-------------
nerikam, ze ja tu vyssi matiku chapu - jenom mi bylo nabidnuto dost na to, abych v ni zacala verit....
;-)
Naposledy upravil daemoniack dne sob 19. kvě, 2007 17:34, celkově upraveno 1
Zitrek nebo pristi zivot... nevime nikdy, co prijde drive
daemoniack
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Genesis » sob 19. kvě, 2007 15:38

daemoniack: nějak mi uniká co se snažíš říct, jestli to, že je možnost bejt zároveň filosof a umět BU a oboje na velmi dobré úrovni tak tě asi zklamu, ale to se budeš muset vzdát normálního života a makat na tom třeba deset hodin denně, jestli sem si to vysvětlil blbě, tak mě zajímá jak si to teda myslela
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » sob 19. kvě, 2007 17:59

Deamoniack: chapu, ale je tady problem ze lidske telo ma urcite mantinely (vykonnost, ohebnost atd) za kter jit nelze - je pekne ze ve filmech mistri BU letaji, skakaji do vysky 10 m a znaji techniku smrticiho prdu, ale to je proste pro cloveka technicky a fyzicky nemozne (nehlede na to ze veda se bude neustale posouvat dopredu) - tudiz rovnice - jaderny inzenyr (profesor)=v bojovych umenich mistr stylu draka je nepresna (z toho duvodu ze jaderny inz. nema problem vysvetlit a na nazornem priikladu predvest "opravdovost" pokusu - zatimco "mistr" BU nam rekne ze kodex mu nazornou ukazku zniceni 10 protivniku levou rukou zakazuje...
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » ned 20. kvě, 2007 13:02

Picard píše:
ingwe píše:
naučí tě ovládat skutečný meč? ne...

jj, evidnentne ne, vubec jim to nejde, naprosto k nicemu...

http://www.youtube.com/watch?v=XWzdIpayeFk
http://www.youtube.com/watch?v=N_KVvxo5 ... ed&search=

Hele Picard, sory, ale tohle patřilo těm lidem co tu absolutně odsuzujou aikido, nečekal jsem že to bude číst i někdo, kdo se kendem nebo obecně jap. mečem zabývá.
Myslel jsem to v tom smyslu, že kendo, stejně jako aikido, není to pravý ořechový pro streetfight, ale přesto to je budó.
A, zdůrazňuju, myslel jsem hlavne šiai, v bógu se šinajem. Jasně, měl jsem to napsat hned, ale nečekal jsem že to bude někdo rozebírat, smysl toho příspěvku byl jinej.
Kendó kata je něco (pro mně) úplně jinýho, považuju to za to největší bohatství který kendo má, a strašně rád je cvičím. Ale nepochop to zase tak, že odsuzuju džigeiko, ten příspěvek byl prostě napsanej hodně jednoduše a pro účel týhle diskuze. Jestli to má cenu rozebírat, můžem si založit topic...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Myšlenka

Příspěvekod Nula » ned 20. kvě, 2007 17:31

Ahoj,

zde bych chtěl říci jednu myšlenku jednoho učitele který měl nedávno seminář... Nebudu přešně tlumočit jeho slova, páč si je přesně nepa... ale pokusím se zanechat význam slov...

takže:

Cílem aikido neni utočníka zranit... ale dát mu šanci. když útočník zaútočí dáváme mu šanci (jak vstupem tak technikou) aby vyvázl bez zranění... tedy atemi či úder provádime tak, aby ho útočník viděl a mohl uhnout (tím ho nasměruji do techniky nebo do pádu)

Problém je že někteří (spíš většina) utočnici tuto šanci nevyužijí a dál stejí v cestě atemi či nepřijmou loket lámající techniku... pak dojde ke zranění...

"Aikidoka tedy dává šanci... je na útočníkovy zda ji přijme nebo ne..."

něco jako bůh pomáhá tomu kdo si pomůže sám... :)
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Myšlenka

Příspěvekod Nula » ned 20. kvě, 2007 17:33

...
Naposledy upravil Nula dne ned 20. kvě, 2007 18:14, celkově upraveno 1
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: Myšlenka

Příspěvekod TongPa » ned 20. kvě, 2007 18:00

Nula píše:...když útočník zaútočí dáváme mu šanci (jak vstupem tak technikou) aby vyvázl bez zranění... tedy atemi či úder provádime tak, aby ho útočník viděl a mohl uhnout (tím ho nasměruji do techniky nebo do pádu)

Problém je že někteří (spíš většina) utočnici tuto šanci nevyužijí a dál stejí v cestě atemi či nepřijmou loket lámající techniku... pak dojde ke zranění...

Tý vo*e, to je mazaný... 8O Jen bych rád viděl, jak třeba na tohoto ferdu aplikuješ tu "loket lámající techniku"... :roll: Například boxer by tu jeho první sérii pochytal do krytu a pak po něm poslal nějaký kontry, ale fakt bych to chtěl vidět řešit standardního aikidoku... :twisted:

http://www.youtube.com/watch?v=A7uHYfb6k1s
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » ned 20. kvě, 2007 18:04

4TongPa

no jno, holt slušnej oddíl, máš tam na youtube i něco s na téma Casius Clay (Muhhamad Ali) jak vypadá dneska?
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » ned 20. kvě, 2007 18:06

4TongPa

ale jinak máš pravdu, naprosto souhlasím
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » ned 20. kvě, 2007 18:08

kumori píše:4TongPa

no jno, holt slušnej oddíl, máš tam na youtube i něco s na téma Casius Clay (Muhhamad Ali) jak vypadá dneska?
:roll: :roll: :roll:
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Nula » ned 20. kvě, 2007 18:18

jen jsem tlumočil myšlenku učitele... ne abych vás uchvátil... ale aby si to mohl přečíst někdo kdo na tom semináři nebyl... a zajímá ho to... :)

Jinak Ferda je good... :)
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Nula » ned 20. kvě, 2007 18:18

jen jsem tlumočil myšlenku učitele... ne abych vás uchvátil... ale aby si to mohl přečíst někdo kdo na tom semináři nebyl... a zajímá ho to... :)

Jinak Ferda je good... :)
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kumori » ned 20. kvě, 2007 18:27

4Hellas

víš, já si myslím, že nejlepšími boxery všech dob byli max schmeling, joe frazier a casius clay.dotaz byl myšlen, tak, abychom srovnali boxera v 60-ti letech fyzického věku a Aikidoku ve stejném věku, no a nikdo jiný mě nenapadl, něž CC (je z těch 3 vyjmenovaných bezesporu největší star) nebo ne?
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » ned 20. kvě, 2007 19:19

no, pak nechápu, proč píšeš jako příklad chudáka nemocnýho Aliho...
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Myšlenka

Příspěvekod pe25tr » pon 21. kvě, 2007 6:27

TongPa píše:
Nula píše:...když útočník zaútočí dáváme mu šanci (jak vstupem tak technikou) aby vyvázl bez zranění... tedy atemi či úder provádime tak, aby ho útočník viděl a mohl uhnout (tím ho nasměruji do techniky nebo do pádu)

Tý vo*e, to je mazaný... 8O Jen bych rád viděl, jak třeba na tohoto ferdu aplikuješ tu "loket lámající techniku"... :roll: Například boxer by tu jeho první sérii pochytal do krytu a pak po něm poslal nějaký kontry, ale fakt bych to chtěl vidět řešit standardního aikidoku... :twisted:

http://www.youtube.com/watch?v=A7uHYfb6k1s

Nojo, jenze Ferda by ty boxerovy kontry pochytal do krytu a poslal by nejaky kontry proti jeho kontrum...
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...