Klipy - karate

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod pucmaz » čtv 20. bře, 2008 10:29

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 20:38, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » čtv 20. bře, 2008 10:51

4Pucmaz:
To je kata Kanku sho. Bylo to zacvicene solidne. Mozna trochu rychlejsi timing, ale jinak to bylo zacviceno celkem ostre a rychle...
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod KAMINARI » čtv 20. bře, 2008 11:20

pucmaz píše:
RBR píše:Myslím, že už nastal čast se vrátit k původnímu tématu.

Rozhodne.

Taky prispeju jednim videem a zajimalo by me, co na nej shotokanisti... Nevim kdo to cvici a ani neznam tuhle kata, ale prijde mi to velmi pekne zacvicene.

http://jp.youtube.com/watch?v=NRHL_pzs2Ik

Vsechny tyto old kata JKA cca 1957 jsou stáhlá na WWW. karate dojo Čáslav. Někde doma mám tu kata nahranou aji s ménem cvičícího. pokut ji najdu, jméno doplním.
KAMINARI
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » čtv 20. bře, 2008 12:40

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 20:38, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » čtv 20. bře, 2008 12:55

jo jo, souhlasim, ze ty techniky mely dobre kime. Holt nejakej lepsi oddil... :D
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 20. bře, 2008 13:42

pucmaz píše:Ja to myslel spis tak, ze tenhle pan zjevne vi co dela, ma vyborne kime, nemrska boky jak camrda, naopak se "jimi hybe". Jeho uder by nepochybne pri dopadu zpusobil radnou skodu, coz se neda rict o drtive vetsine lidi na vsech tech zde postnutych videich.
Jesti je kata zacvicena rychle ci ostre moc nehraje roli, dulezite je, jestli by se pri uderu spis ten dotycny sam neposadil na zadek. No a tenhle pan by se neposadil :) Rika se tomu sentan no chikara a je to videt na kazde kata... napriklad ta "sikovna slecna" co cvicila Annan na tom (v tomhle smeru) byla dost bidne.
No nic, takovy maly offtopic...

Nechci jít do zbytečného sporu, ale o tom jestli se posadí spíše rozhoduje postoj než cokoliv jiného. Ten cvičenec tam předvedl jeden postoj (kosa-dači) , který by si neobhájil a jsem si jist, že by si u něj sednul. Tu pasáž hodně projel. Zrovna kosa-dači je na rovnováhu a absorbci energie po úderu velmi náročné.
Pak tam hned na začátku zcela zjevně neměl jasno v aplikaci. Předvádí tam úhyb do kokutsu-dači s krytems posunem. Ten posun tam nemá co dělat. Při aplikaci by mu nevyšla vzdálenost a načasování.
Jinak vypadá docela uvolněně.
©koda, že nebyla součásti klipu bunkai.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » čtv 20. bře, 2008 17:08

Takze k te Kanku sho. Je pravda, ze je velmi dulezite, aby vse vychazelo se silneho a stabilniho postoje. V ukazce jsem zadne velke pochybeni nevidel. Pojdme se na to divat trochu pokorneji a ne tak, kriticky. Pojdme se nechat natocit pri kata a pak se na to podivejme a pak kritizujme. Zas takovi mistri nejsme nikdo z nas. Chytri a kriticti jsme dost, to je pravda, ale vzdy, kdyz se jedna o nekoho jineho. Mimochodem v Shotokan verzi Kanku sho na zacatku lehky posun je, ale treba to cvicim cela leta spatne... :wink: Musim zavolat do Japonska a postezovat si, ze by to meli upravit... :D
Znam borce, co rozkreslil Heian kata na ctvereckovany papir a pak tvrdil, ze je to vsechno spatne, ze se vlastne nikdy nikdo nemuze vratit zpet na stejne misto, na kterem zacal...No ono je pravda, ze kresleni mu celkem jde :D
No proste mi to tu nekdy pripada jak na te soutezi karate, na ktere jsou rozhodci, kteri pomalu nezacvici Taikyoku shodan, ale hodnoti jak mistri sveta...Bez urazky. Primo neznam nikoho ze zdejsich diskuteru, takze to neberte negativne a osobne. Jen proste ruku na srdce... :wink:
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod KAMINARI » čtv 20. bře, 2008 17:34

Moto píše:Takze k te Kanku sho. Je pravda, ze je velmi dulezite, aby vse vychazelo se silneho a stabilniho postoje. V ukazce jsem zadne velke pochybeni nevidel. Pojdme se na to divat trochu pokorneji a ne tak, kriticky. Pojdme se nechat natocit pri kata a pak se na to podivejme a pak kritizujme. Zas takovi mistri nejsme nikdo z nas. Chytri a kriticti jsme dost, to je pravda, ale vzdy, kdyz se jedna o nekoho jineho. Mimochodem v Shotokan verzi Kanku sho na zacatku lehky posun je, ale treba to cvicim cela leta spatne... :wink: Musim zavolat do Japonska a postezovat si, ze by to meli upravit... :D
Znam borce, co rozkreslil Heian kata na ctvereckovany papir a pak tvrdil, ze je to vsechno spatne, ze se vlastne nikdy nikdo nemuze vratit zpet na stejne misto, na kterem zacal...No ono je pravda, ze kresleni mu celkem jde :D
No proste mi to tu nekdy pripada jak na te soutezi karate, na ktere jsou rozhodci, kteri pomalu nezacvici Taikyoku shodan, ale hodnoti jak mistri sveta...Bez urazky. Primo neznam nikoho ze zdejsich diskuteru, takze to neberte negativne a osobne. Jen proste ruku na srdce... :wink:

Ohledně té KANKU SHO: Ten posun tam opravdu je. Učí to tak KANAZAWA , oba Jorgové, Shirai a mnoho dalších mistru. Jestli to někomu nejde zaplikovat je to jeho chyba a ne te kata
KAMINARI
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » čtv 20. bře, 2008 18:41

4kaminari:
Presne tak :!:
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Angus » čtv 20. bře, 2008 20:43

Moto píše: Mozna trochu rychlejsi timing...

Detailisto :lol:
jinak opravdu pěkná kanku-sho
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » čtv 20. bře, 2008 20:51

RBR píše: Ten cvičenec tam předvedl jeden postoj (kosa-dači) , který by si neobhájil a jsem si jist, že by si u něj sednul. Tu pasáž hodně projel. Zrovna kosa-dači je na rovnováhu a absorbci energie po úderu velmi náročné.
RBR

Když jsi na to upozornil, tak jsem si to párkrát projel a musím Ti dát za pravdu. Hned napoprvé mi bylo na této pasáži něco divného, ale nemohl jsem si uvědomit, co. Pak jsem se na základě Tvého popudu podíval znovu a ten postoj je opravdu úplně projetý a nestabilní. Ovšem zbytek se mi moc líbil. Holt, i mistr tesař se někdy utne :lol:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 20. bře, 2008 22:29

Moto píše:Takze k te Kanku sho. Je pravda, ze je velmi dulezite, aby vse vychazelo se silneho a stabilniho postoje. V ukazce jsem zadne velke pochybeni nevidel.

To je jedno. Je to věc názoru a zkušeností. Moje vlastní jsou takové, že jsem zapochyboval o provedení kosa-dači u tohoto borce. Toť vše.

Pojdme se na to divat trochu pokorneji a ne tak, kriticky. Pojdme se nechat natocit pri kata a pak se na to podivejme a pak kritizujme. Zas takovi mistri nejsme nikdo z nas. Chytri a kriticti jsme dost, to je pravda, ale vzdy, kdyz se jedna o nekoho jineho.

Nepotřebuji tady kritizovat cizí cvičení, pouze jsem vyjádřil svůj názor.

Ohledně té KANKU SHO: Ten posun tam opravdu je. Učí to tak KANAZAWA , oba Jorgové, Shirai a mnoho dalších mistru. Jestli to někomu nejde zaplikovat je to jeho chyba a ne te kata

Pokud jde o ten posun, tak stačí mi ukázat aplikaci. Pokud bude funkční, tak své "kritické" slova odvolám a zároveň se poučím. Zajímá mě proč se tam kombinují dvě formy obrany zároveň (kryt a odsun), když ve vetšině případů stačí použít pouze jednu.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » pát 21. bře, 2008 0:03

4RBR:
Jasne vec nazoru, to je v pohode. Ja jen, ze nekdy jsme moc velkymi pozorovateli chyb ostatnich a vlastni nam tak uniknou...
Bunkai prvniho pohybu v Kanku sho. Predstav si, ze souper nestoji vlevo od tebe, to by opravdu nefungovalo, ale stoji primo proti tobe. Dejme tomu, ze utoci leve oitsuki nebo gyaku a ty udelas vlastne pohyb taisabaki doprava s krytem. Tim mas soupere plne pod kontrolou. Samozrejme pak po vykryti souperovi zasadis protiuder. Jsem si jist, ze si to dokazes vybavit. Sam moc dobre vis, ze bunkai se muze lehce prizpusobit situaci, souperi atd...Vime prece, ze treba v Heian shodan, taky souper nebude couvat pri otsuki, kdyz ja se branim svym ageuke. Nicmene v Kanku sho, je to celkem jasne.

Moto
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 21. bře, 2008 1:40

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 20:37, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod KAMINARI » pát 21. bře, 2008 8:15

KAMINARI píše:
pucmaz píše:
RBR píše:Myslím, že už nastal čast se vrátit k původnímu tématu.

Rozhodne.

Taky prispeju jednim videem a zajimalo by me, co na nej shotokanisti... Nevim kdo to cvici a ani neznam tuhle kata, ale prijde mi to velmi pekne zacvicene.

http://jp.youtube.com/watch?v=NRHL_pzs2Ik

Vsechny tyto old kata JKA cca 1957 jsou stáhlá na WWW. karate dojo Čáslav. Někde doma mám tu kata nahranou aji s ménem cvičícího. pokut ji najdu, jméno doplním.

Ten pán co cvičí tu katu je Takauki Mikami. Od roku 1957 instruktor JKA na Filipínách, člen shihankai JKA a šéfinstruktor ISKF. V době kdy byla tato kata natočena mu bylo cca 20 let.
KAMINARI
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 21. bře, 2008 9:36

Moto píše:4RBR:
Jasne vec nazoru, to je v pohode. Ja jen, ze nekdy jsme moc velkymi pozorovateli chyb ostatnich a vlastni nam tak uniknou...
Bunkai prvniho pohybu v Kanku sho. Predstav si, ze souper nestoji vlevo od tebe, to by opravdu nefungovalo, ale stoji primo proti tobe. Dejme tomu, ze utoci leve oitsuki nebo gyaku a ty udelas vlastne pohyb taisabaki doprava s krytem. Tim mas soupere plne pod kontrolou. Samozrejme pak po vykryti souperovi zasadis protiuder. Jsem si jist, ze si to dokazes vybavit. Sam moc dobre vis, ze bunkai se muze lehce prizpusobit situaci, souperi atd...Vime prece, ze treba v Heian shodan, taky souper nebude couvat pri otsuki, kdyz ja se branim svym ageuke. Nicmene v Kanku sho, je to celkem jasne.

Moto

Je to možná aplikace, ale nějak to není ono. Pro jeden úder rukou dělat tak mohutnou akci je zbytečné. Celá akce je hodně časově náročná, jsou tam velké pohyby těla u obránce. Zatímco soupeř provede poměrně krátký posun s úderem, nebude mít problém se nové situaci přizpůsobit a tvůj kontr pokrýt.
To by musel ten útok být podstatně razantněší, aby bylo nutné to tak řešit.
Minimálně by to musel být kop. (ideálně yoko, nebo ushiro s otočky) Musel by si ho nalákat, aby se do kopu hodně položil a natáhl se za tebou. Potom by měl problém vrátit se zpět a tvá akce by měla dost velkou šanci na úspěch. Má to jeden problém, žádný zkušený borec nepůjde do takového kopu hned na první akci.
Spíše to vidím na útok z boku se zbraní (bo, džo), pak ten mnou kritizovaný posun je vyložená sebevražda, protože zbraň se kryje nejlépe u soupeřových rukou, kde je nejslabší a ty se tím posunem naopak dostaneš od soupeře, do vzdálenosti pro zbraň ideální. Vlastní akcí útočníkovy vytváříš prostor pro uplatnění zbraně, to taky není nejlepší řešení. Z tohoto důvodu jsem ten posun kritizoval.
Je možné, že je i jiná aplikace, podstatně vhodnější, která naopak ten posun tam potřebuje. Zatím žádnou takoou neznám, ale rád se poučím.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 21. bře, 2008 9:49

pucmaz píše:Myslim, ze nejde o to, jestli v cele kata "projede" jeden pohyb, nebo jestli se nekde posunul o krok, ktery tam nemel nebo mel byt. To jsou detaily ve forme, ja mluvil o principu. Jednoduse receno se mi libilo to, ze tenhle pan skutecne "boucha", zatimco vetsina ostatnich jen tak mava rukama podle nauceneho vzorce... i to je na kata videt.
Proto jsem se mimo jine opovazil mluvit o kata, kterou jsem nikdy necvicil :wink:

Ono je těžké to nějak více hodnotit, protože to video je vytržené z kontextu. Nevím co přesně tou prezentací bylo zamýšleno. Mohl to cvičit rychleji, bez dodržení rytmu vědomě, protože chtěl trénovat uvolněnost technik a plynulé navazování akcí. Pak je to OK.
Pokud to cvičil naplno, tak jak by měla být ta kata cvičená, potom by měl rytmus dodržet, protože tím člověk prezentuje znalost aplikací, timingu atd., takže nedoržením rytmu ukazuje, že cvičí katu bez hlubšího porozumění.
Touto krátkou úvahou bych tu debatu ukončil a pojďme se věnovat jiným věcem.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 21. bře, 2008 10:37

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 20:37, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 21. bře, 2008 10:58

pucmaz píše:souhlas. Kdybys ale treba mel video, na kterem to nekdo cvici jak by to melo byt, urcite ho sem hod.

Takový video najít je můj sen. Zatím se mi nezadařilo. Ale nejraději bych sám cvičil katy tak jak by to mělo být. Bohužel se to nikdy bohužel nestane. :cry: Nevadí, aspoň se o to budu pokoušet. :D

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » pát 21. bře, 2008 18:50

4RBR:
No ja mam na mysli razantnejsi utok a ne zadny solich aby se nereklo...Ja kdyz utocim, tak utocim razantne, ty ne? Ta aplikace neni jedina mozna a proti cloveku co ti chce dat opravdovy uder, je ten pohyb stranou nejen rychly, ale i smysluplny. Stale mam na mysli utocnika, co utoci ze predu, ne ze strany. Nevim, co v tom vidis za komplikaci. Vzdyt je to vlastne o praci nohou. Zatim jsem nezazil, aby tuhle variantu aplikace obrance nejak projel, pokud ma dobre nacasovani. A musim rict, ze si u aplikaci nenahravame, aby to jako fungovalo. "Jako" karate nemam k smrti rad... :!: :lol:
Ja bych nektere veci tak nedramatizoval. Skoda, ze jsi jeste nevidel uspokojujici provedeni kata. Ale co to vlastne je? Pro me je uspokojujici to, kdyz vidim cloveka, ktery cvici srdcem a dokaze svym provedenim sdelit pribeh te kata. Kdyz vidim, ze ma dobry natisk na podlahu, spravne drzeni tela, dobre dycha a ze bych se mu pri jeho cviceni nechtel dostat do rany a spoustu dalsich veci. Ale vzdycky je co zlepsovat, do konce zivota. Existuje zenove prislovi: "hledate-li to, nemuzete to najit"...
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...