Moderátor: Picard
pucmaz píše:RBR píše:Myslím, že už nastal čast se vrátit k původnímu tématu.
Rozhodne.
Taky prispeju jednim videem a zajimalo by me, co na nej shotokanisti... Nevim kdo to cvici a ani neznam tuhle kata, ale prijde mi to velmi pekne zacvicene.
http://jp.youtube.com/watch?v=NRHL_pzs2Ik
pucmaz píše:Ja to myslel spis tak, ze tenhle pan zjevne vi co dela, ma vyborne kime, nemrska boky jak camrda, naopak se "jimi hybe". Jeho uder by nepochybne pri dopadu zpusobil radnou skodu, coz se neda rict o drtive vetsine lidi na vsech tech zde postnutych videich.
Jesti je kata zacvicena rychle ci ostre moc nehraje roli, dulezite je, jestli by se pri uderu spis ten dotycny sam neposadil na zadek. No a tenhle pan by se neposadilRika se tomu sentan no chikara a je to videt na kazde kata... napriklad ta "sikovna slecna" co cvicila Annan na tom (v tomhle smeru) byla dost bidne.
No nic, takovy maly offtopic...
Moto píše:Takze k te Kanku sho. Je pravda, ze je velmi dulezite, aby vse vychazelo se silneho a stabilniho postoje. V ukazce jsem zadne velke pochybeni nevidel. Pojdme se na to divat trochu pokorneji a ne tak, kriticky. Pojdme se nechat natocit pri kata a pak se na to podivejme a pak kritizujme. Zas takovi mistri nejsme nikdo z nas. Chytri a kriticti jsme dost, to je pravda, ale vzdy, kdyz se jedna o nekoho jineho. Mimochodem v Shotokan verzi Kanku sho na zacatku lehky posun je, ale treba to cvicim cela leta spatne...Musim zavolat do Japonska a postezovat si, ze by to meli upravit...
![]()
Znam borce, co rozkreslil Heian kata na ctvereckovany papir a pak tvrdil, ze je to vsechno spatne, ze se vlastne nikdy nikdo nemuze vratit zpet na stejne misto, na kterem zacal...No ono je pravda, ze kresleni mu celkem jde![]()
No proste mi to tu nekdy pripada jak na te soutezi karate, na ktere jsou rozhodci, kteri pomalu nezacvici Taikyoku shodan, ale hodnoti jak mistri sveta...Bez urazky. Primo neznam nikoho ze zdejsich diskuteru, takze to neberte negativne a osobne. Jen proste ruku na srdce...
RBR píše: Ten cvičenec tam předvedl jeden postoj (kosa-dači) , který by si neobhájil a jsem si jist, že by si u něj sednul. Tu pasáž hodně projel. Zrovna kosa-dači je na rovnováhu a absorbci energie po úderu velmi náročné.
RBR
Moto píše:Takze k te Kanku sho. Je pravda, ze je velmi dulezite, aby vse vychazelo se silneho a stabilniho postoje. V ukazce jsem zadne velke pochybeni nevidel.
Pojdme se na to divat trochu pokorneji a ne tak, kriticky. Pojdme se nechat natocit pri kata a pak se na to podivejme a pak kritizujme. Zas takovi mistri nejsme nikdo z nas. Chytri a kriticti jsme dost, to je pravda, ale vzdy, kdyz se jedna o nekoho jineho.
Ohledně té KANKU SHO: Ten posun tam opravdu je. Učí to tak KANAZAWA , oba Jorgové, Shirai a mnoho dalších mistru. Jestli to někomu nejde zaplikovat je to jeho chyba a ne te kata
KAMINARI píše:pucmaz píše:RBR píše:Myslím, že už nastal čast se vrátit k původnímu tématu.
Rozhodne.
Taky prispeju jednim videem a zajimalo by me, co na nej shotokanisti... Nevim kdo to cvici a ani neznam tuhle kata, ale prijde mi to velmi pekne zacvicene.
http://jp.youtube.com/watch?v=NRHL_pzs2Ik
Vsechny tyto old kata JKA cca 1957 jsou stáhlá na WWW. karate dojo Čáslav. Někde doma mám tu kata nahranou aji s ménem cvičícího. pokut ji najdu, jméno doplním.
Moto píše:4RBR:
Jasne vec nazoru, to je v pohode. Ja jen, ze nekdy jsme moc velkymi pozorovateli chyb ostatnich a vlastni nam tak uniknou...
Bunkai prvniho pohybu v Kanku sho. Predstav si, ze souper nestoji vlevo od tebe, to by opravdu nefungovalo, ale stoji primo proti tobe. Dejme tomu, ze utoci leve oitsuki nebo gyaku a ty udelas vlastne pohyb taisabaki doprava s krytem. Tim mas soupere plne pod kontrolou. Samozrejme pak po vykryti souperovi zasadis protiuder. Jsem si jist, ze si to dokazes vybavit. Sam moc dobre vis, ze bunkai se muze lehce prizpusobit situaci, souperi atd...Vime prece, ze treba v Heian shodan, taky souper nebude couvat pri otsuki, kdyz ja se branim svym ageuke. Nicmene v Kanku sho, je to celkem jasne.
Moto
pucmaz píše:Myslim, ze nejde o to, jestli v cele kata "projede" jeden pohyb, nebo jestli se nekde posunul o krok, ktery tam nemel nebo mel byt. To jsou detaily ve forme, ja mluvil o principu. Jednoduse receno se mi libilo to, ze tenhle pan skutecne "boucha", zatimco vetsina ostatnich jen tak mava rukama podle nauceneho vzorce... i to je na kata videt.
Proto jsem se mimo jine opovazil mluvit o kata, kterou jsem nikdy necvicil
pucmaz píše:souhlas. Kdybys ale treba mel video, na kterem to nekdo cvici jak by to melo byt, urcite ho sem hod.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků