V evropském šermu je to teď aktuální debata, jsem občas dotazován, jak to maj ti Žaponci, tak co jim mám povídat... Fakt by mě to zajímalo, jestli se někdy někdo dobral něčeho prezentovatelného.
 V evropském šermu je to teď aktuální debata, jsem občas dotazován, jak to maj ti Žaponci, tak co jim mám povídat... Fakt by mě to zajímalo, jestli se někdy někdo dobral něčeho prezentovatelného.Moderátor: Picard
 V evropském šermu je to teď aktuální debata, jsem občas dotazován, jak to maj ti Žaponci, tak co jim mám povídat... Fakt by mě to zajímalo, jestli se někdy někdo dobral něčeho prezentovatelného.

Picard píše:No pokud si pamatuju tu prodce inteligentní debatu, kde se zapojovali samí vzdělaní a kompetentní lidé a postovali jen ověřené a logické argumenty slušnou a srozumitelnou formou, tak tam se došlo k tomu, že se kryje prakticky čímkoliv, záleží na okolnostech a dané technice.
 tak takovou debatu nepamatuju!
 tak takovou debatu nepamatuju! 

U nás se totiž toto řeší neustále dokola, pravidla, jejich vazba na "reálný šerm" (který si každý představuje trochu jinak a je přesvědčený, že ta jeho představa je ta správná
 U nás se totiž toto řeší neustále dokola, pravidla, jejich vazba na "reálný šerm" (který si každý představuje trochu jinak a je přesvědčený, že ta jeho představa je ta správná  ). Že to bude vždy o kompromisu, na to už si všichni tak nějak zvykli. Že ty rytíři (samurajové) nejsme, ale jen si na ně hrajeme, to už taky všichni tak nějak pochopili. Ale v našem případě, na rozdíl od Kendó, nejsou pravidla jednotná. Existují asi 3/4 hlavní směry pravidel, které akcentují různé prvky a strategie, a zastánci každého jednoho z nich jsou schopní se do krve hádat, že by se vše mělo sjednotit právě na ten jejich systém, protože ... zde obvykle přichází argument, který marginalizuje nedostatky a zveličuje přednosti bráněného systému pravidel.
 ). Že to bude vždy o kompromisu, na to už si všichni tak nějak zvykli. Že ty rytíři (samurajové) nejsme, ale jen si na ně hrajeme, to už taky všichni tak nějak pochopili. Ale v našem případě, na rozdíl od Kendó, nejsou pravidla jednotná. Existují asi 3/4 hlavní směry pravidel, které akcentují různé prvky a strategie, a zastánci každého jednoho z nich jsou schopní se do krve hádat, že by se vše mělo sjednotit právě na ten jejich systém, protože ... zde obvykle přichází argument, který marginalizuje nedostatky a zveličuje přednosti bráněného systému pravidel.

ingwe píše:2 Picard: Díky za reakci, tak nějak jsem si ji představoval a jsem rád, že jsem se zas tak moc nemýlilU nás se totiž toto řeší neustále dokola, pravidla, jejich vazba na "reálný šerm" (který si každý představuje trochu jinak a je přesvědčený, že ta jeho představa je ta správná
). Že to bude vždy o kompromisu, na to už si všichni tak nějak zvykli. Že ty rytíři (samurajové) nejsme, ale jen si na ně hrajeme, to už taky všichni tak nějak pochopili. Ale v našem případě, na rozdíl od Kendó, nejsou pravidla jednotná. Existují asi 3/4 hlavní směry pravidel, které akcentují různé prvky a strategie, a zastánci každého jednoho z nich jsou schopní se do krve hádat, že by se vše mělo sjednotit právě na ten jejich systém, protože ... zde obvykle přichází argument, který marginalizuje nedostatky a zveličuje přednosti bráněného systému pravidel.
Už mě ty debaty nebaví, ale tenhle impulz ze světa budó mě dost zaujal

Jinak kata si na tréninku užijeme dost, to nám rozhodně nechybí. Ale samozřejmě je to klub od klubu. Ta kenďácká vyrovnanost metod jistě mnohde chybí, ale zase si každý může vybrat takový klub, jaký mu vyhovuje. A nebo si cvičit úplně sám podle sebe, dobové texty o šermu už jsou snad všechny přeložené minimálně do angličtiny skoro všechny, takže meze interpretačním pokusům se nekladou, a ve sparringu se ukáže, kdo machruje a kdo dře
 Jinak kata si na tréninku užijeme dost, to nám rozhodně nechybí. Ale samozřejmě je to klub od klubu. Ta kenďácká vyrovnanost metod jistě mnohde chybí, ale zase si každý může vybrat takový klub, jaký mu vyhovuje. A nebo si cvičit úplně sám podle sebe, dobové texty o šermu už jsou snad všechny přeložené minimálně do angličtiny skoro všechny, takže meze interpretačním pokusům se nekladou, a ve sparringu se ukáže, kdo machruje a kdo dře 

Problém je samozřejmě velmi široká škála technik, která může zasahovat prakticky kteroukoliv část těla. V tomhle to maj soudci Kendó určitě mnohem jednodušší. Když se k tomu přidá bordel ohledně ne/uznávání souzásahů, je to někdy dobrej guláš.
 Problém je samozřejmě velmi široká škála technik, která může zasahovat prakticky kteroukoliv část těla. V tomhle to maj soudci Kendó určitě mnohem jednodušší. Když se k tomu přidá bordel ohledně ne/uznávání souzásahů, je to někdy dobrej guláš.
která může zasahovat prakticky kteroukoliv část těla. V tomhle to maj soudci Kendó určitě mnohem jednodušší.

Picard píše:Zajímavý díky. Jak se řeší současné zásahy? Je tam něco jako právo útoku nebo se oběma dá bod, nebo žádnému?
Picard píše:To si myslím, že už moc roli nehraje, když to tam padne, tak to stejně v zorném poli máš. Spíš to je zase jednodušší o to, že nemusíš řešit hraniční situace, jestli to ještě přistálo na zásahové ploše nebo už za. V Kendó mi přijde výhoda, že tam ti rozhodčí jsou na to tři, nevím, jestli jsem to pochopil správně, ale tady byli jen dva?

)
 )
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 návštevníků