. Chtěl bych samozřejmě co nejkvalitnější meč, opravdový (repliku) ocelový a ostrý. Odborník nejsem, tudíž do nákupu starších kousků se pouštět nehodlám. Kdybys mi nějaký obchod doporučil, byl bych ti vděčný.
. Chtěl bych samozřejmě co nejkvalitnější meč, opravdový (repliku) ocelový a ostrý. Odborník nejsem, tudíž do nákupu starších kousků se pouštět nehodlám. Kdybys mi nějaký obchod doporučil, byl bych ti vděčný.  
Moderátor: Picard

Stranix píše:Předně děkuji za rychlou reakci, ačkoliv její vyznění pro mě není příjemné. Dávat 50 000,- a víc se mi moc nechce, zase tak bohatý nejsem. Chtěl bych samozřejmě co nejkvalitnější meč, opravdový (repliku) ocelový a ostrý. Odborník nejsem, tudíž do nákupu starších kousků se pouštět nehodlám. Kdybys mi nějaký obchod doporučil, byl bych ti vděčný.

,že?
,že?

roza píše:Katana - no,hele,jen že mám teď náladu a chvíli času :
(předesílám,že jap.meče neprodávám ani s nima necvičím)
Shodnem se na tom,že mediální humbuk kolem jap. mečů je nechutný a skutečně nestojí za to,co se o nich obecně tvrdí.Potud souhlas.
Bohužel ale z hlediska metalurgického - jak historicky tak aktuálně - ,píšeš nesmysly.
Stejně tak používáš logiku jako násadu od krumpáče ve chvíli,kdy argumentuješ tím videem.
(víš, funkčnost zbraně je dána hlavně způsobem použití,mimo jiné třeba technikou.......kord ohnu o koleno k nepoužití a přesto vytlačil z bojišť largesword už před staletíma.Technické parametry nemusí mít stejný poměr vlivů)
Z lásky k jednomu a nenávisti k druhému ses dopustil stejné chyby jako ti,které kritizuješ....nemohla by tedy být pravda někde uprostřed?
PS:jen ze zvědavosti - která švédská ocel je v současnosti lepší než japonská(ve stejné kategorii) a která to byla historicky plus jak jsi k tomu dospěl,prosím?
PPS:nepochybuji o tom,že pro ten test na videu byl zapůjčen meč ze sbírky japonské královské rodiny,že?

- byl výsledný produkt bez vady.Silně pochybuju,že by ve Švédsku ve srovnatelném historickém období uměli ocel nalegovat jinak než japonci,přirozenými způsoby.Legury v dnešním slova smyslu se nepoužívaly.Srovnávat tedy můžem maximálně tak čistotu materiálu a obsah uhlíku.(a to nezmiňuju skoro nejdůležitější část tepelného procesu - kalení.)
  - byl výsledný produkt bez vady.Silně pochybuju,že by ve Švédsku ve srovnatelném historickém období uměli ocel nalegovat jinak než japonci,přirozenými způsoby.Legury v dnešním slova smyslu se nepoužívaly.Srovnávat tedy můžem maximálně tak čistotu materiálu a obsah uhlíku.(a to nezmiňuju skoro nejdůležitější část tepelného procesu - kalení.)

Respektive asi dojdeme, ale otázka je kam ...
 Respektive asi dojdeme, ale otázka je kam ... 

roza píše:Myslím,že úplně nejlepší je obětovat trochu času a zajít do nějakého oddílu,kde tě nechají pár podobných mečů osahat.

Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 27 návštevníků