Aikido - info

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod cudles » ned 03. úno, 2008 20:26

Genesis píše:
Dajun píše:
ukropcany píše:
Dajun píše:...k tomu sparringu ten si prave moc v aikidu predstavit neumim kdys aikido vychazi z energie kterou nam dava partner , kopy a udery (pomineme li atemi pri technikach) taky do aikida zas tak nepatri ... kdybysi postavil 2 aikidaky co delaj jenom aikido na sparring oba by tam stali a cekali az ten druhy zautoci ptz jinak to aikido pouzit moc nejde ... a pokud by byli ty aikidaci na urcite urovni tak ten kdo by zautocil by automaticky prohral ... prave proto v aikidu neni zadnej sparing ale vse funguje formou uke, tori....
No a ako vysvetlíš že existuje jiuwaza? :D Problém sparingu v aikide nie je v jeho filozofii, ale v bojovej impotentnosti typického predstaviteľa aikida. Čo si myslíš, ako asi vyzerajú sparingy začínajúcich boxerov? Presne tak isto, ako by vyzerali prvé sparingy aikiďákov... problém je len a jedine v tom, že ľudia nemajú tréningový vzor, ktorý by zobrali a aplikovali na seba. Sparing je totiž to isté ako drily, len nie je jasné kto ako kedy zaútočí. To tam vnáša stresovú zložku, ktorá jediná vec komplikuje (=robí ju hodnotnou). Systém neútočenia je len výhovorka, pretože každý normálny človek Ti na to položí otázku - a čo budeš robiť, keď Ti bude niekto biť ženu, alebo dieťa. Budeš čakať a kukať kým zaútočí aj na Teba? :D

pockat pokud vim a je dost pravde podebne ze vim spatne tak sparing je takovej pratelskej zapas v ramci treningu kde se samozrejme oba snazi jistym spusobem vyhrat a jiuwaza je ze uke utoci na toriho jak se mu zlibi a tori reaguje (pokud se pletu tak me hned opravte) ... nevim jak ostatni ale prome je sensei teda poradnej vzor ... a k ty otazce ... pokud bych mel poru ce Jo nebo neco tomu podobny tak by bylo vyreseno ... pokud ne asi bych mu jednu ubalil a pochybuju ze kdyz bys nekomu byl zenu ten dotycnej by k tobe prisel a jednu ti natah tak ze by si pokracoval v cinosti , to asi ne ze. sel by si zlikvidovat utocnika zautocil bys a pak by prislo na radu aikido ...

a nebylo by lepší zaútočit tak, že by už nemuselo přijít nic dalšího? a právě tohle tě myslim Aikido nebo cokoliv kde není aktivní obrana nenaučí

A dalsi kecy :evil: Zalezi na tom kde se to jak cvici. A pokud kdyz je napadena dotycneho slecna,nebo nekdo jemu blizky, a on se nedokaze instinktivne nasrat,je to pro me impotent,a to at dela cokoliv. Tecka
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod josef » ned 03. úno, 2008 21:15

2RainBows: palec za upřímnost, je to první fáze, teď z toho ještě vyvodit důsledky... Držím pěsti.
josef
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Dajun » ned 03. úno, 2008 22:09

4cudles:jestli tady nerikas keci spis ty ... samozrejme ze ukemu ukazes jak spravne zautocit ale tim to hasne zadny jiny zasadni udery a kopy tam nejsou
myslim na kterejch by si stavel ... pokud si cetl pozorne tak sem napsal ze pomineme-li atemi pri technikach tudiz kdys tam je atemi tak to samozrejme aikido je pokud vyuzivas jeho principy a techniky nevim kde si na to ze pokud tam je kop nebo uder tak to neni aikido prisel. ovsem pokud pouze kopes a rozdavas udery tak to asi aikido neni ze

4ukopcany:dik za objasneni pojmu. a jeste jedna otazka nerikam ze ho tam nejakym straslivim uderem skolim ale nejakym spusobem zautocim a pokud se nebude venovat boji semnou tak bych nejspis dostat nemel a pokud ano tak vzhledem kjeho agresi zautoci on

4rainbows: to stim o senseiem mi prislo genialni rekl si to opravdu skvele.
a ten pribeh byl taky poutavej zaujal me mozna mas pravdu treba se to stane treba ne ukaze cas ....
Dajun
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod cudles » pon 04. úno, 2008 2:40

Dajun píše:4cudles:jestli tady nerikas keci spis ty ... samozrejme ze ukemu ukazes jak spravne zautocit ale tim to hasne zadny jiny zasadni udery a kopy tam nejsou
myslim na kterejch by si stavel ... pokud si cetl pozorne tak sem napsal ze pomineme-li atemi pri technikach tudiz kdys tam je atemi tak to samozrejme aikido je pokud vyuzivas jeho principy a techniky nevim kde si na to ze pokud tam je kop nebo uder tak to neni aikido prisel. ovsem pokud pouze kopes a rozdavas udery tak to asi aikido neni ze

4ukopcany:dik za objasneni pojmu. a jeste jedna otazka nerikam ze ho tam nejakym straslivim uderem skolim ale nejakym spusobem zautocim a pokud se nebude venovat boji semnou tak bych nejspis dostat nemel a pokud ano tak vzhledem kjeho agresi zautoci on

a ten pribeh byl taky poutavej zaujal me mozna mas pravdu treba se to stane treba ne ukaze cas ....

Konkretne,jake kecy? :lol: Nauc se cist,to co jsem rekl a nelibilo se ti vyplyva z tvych prispevku. Ze ukazes ukemu spravne uder,a on pak bude umet spravne utocit?no to snad ne 8O Specielne jeste jednou pro tebe,snad uz ti to ted dojde,muj nazor je ze udery a kopy do aikida patri,jak v obrane tak v utoku,kapis :?: :?:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dajun » pon 04. úno, 2008 8:07

cudles píše:
Dajun píše:4cudles:jestli tady nerikas keci spis ty ... samozrejme ze ukemu ukazes jak spravne zautocit ale tim to hasne zadny jiny zasadni udery a kopy tam nejsou

Konkretne,jake kecy? :lol: Nauc se cist,to co jsem rekl a nelibilo se ti vyplyva z tvych prispevku. Ze ukazes ukemu spravne uder,a on pak bude umet spravne utocit?no to snad ne 8O Specielne jeste jednou pro tebe,snad uz ti to ted dojde,muj nazor je ze udery a kopy do aikida patri,jak v obrane tak v utoku,kapis :?: :?:

a to mi chces jako nakecat ze uvas na aikidu jedete nacvik kopu a uderu jako treba v kickboxu nebo v karate ? ... a taky by me zajimalo jak chces aikidem utocit kdys princip aikida spociva ve vyuziti partnerovi energie ...
samozrejme ze do technik se atemi, empi nebo kop dat muze ale protu techniku zpravidla neni dulezitej. a jakbys chtel nekoho naucit uder nebo kop aniz bys mu ho ukazal ?
Dajun
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Genesis » pon 04. úno, 2008 8:18

Dajun píše:
cudles píše:

a to mi chces jako nakecat ze uvas na aikidu jedete nacvik kopu a uderu jako treba v kickboxu nebo v karate ? ... a taky by me zajimalo jak chces aikidem utocit kdys princip aikida spociva ve vyuziti partnerovi energie ...
samozrejme ze do technik se atemi, empi nebo kop dat muze ale protu techniku zpravidla neni dulezitej. a jakbys chtel nekoho naucit uder nebo kop aniz bys mu ho ukazal ?

Tady jde spíš o to, že abys někoho naučil kopnout, praštit tak mu to nestačí ukázat jednou, ale x krát a potom to x krát trénovat a zkoušet. A x ber jako hodně velký číslo, pokud chceš, aby to uměl.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » pon 04. úno, 2008 11:17

Dajun píše:
cudles píše:

Ano, u nas se to snazime delat,sice se to neda srovnat s karate nebo kickboxem,ale snazime se,ja se tomu snazim venovat dost casu, kdyz utocim a tori dela techniku,a ja mam moznost mu dat nejaky uder,dostane ho. Zase kecy a nejaka dogmata, proste zautocis,a bud ho sundas(a je jedno jestli ty tomu rikas aikido nebo ne), a nebo ho hned nesundas a prijde na radu obrana. Pro tu techniku neni dulezite atemi?hmmmmm 8O Jak? Tak ze mu ho ukazu,a pak se to bude drillovat,co je na tom tezke to pochopit :?:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dajun » pon 04. úno, 2008 13:31

hele hosi jasne ze nestaci uder jen jednou ukazat ale musi se trenovat ...
ale dovedu si predstavit trenovani uderu v karate v boxu, kixboxu a bu/bs ktery sou na uderech zalozeny coz aikido pokud vim neni ... v technikach se da samozrejme udelat hodne atemi a treba pro vstup ze tsuky nebo z shomen uchi je atemi dulezity ale pro techniky v aikidu je dulezitejsi napriklad sebrani rovnovahy nez atemi ... nevim mozna to v nasem dojo delame spatne ale udery tam teda necvicime proste tsuky vedeme uder pesti na oblicej rozhodne neni vymakanej jak uder boxera nebo karatisty ale pro trening to staci aby se z toho dala udelat technika nebo ne ?
Dajun
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Dajun » pon 04. úno, 2008 14:10

ukropcany píše:
Dajun píše:...ale pro trening to staci aby se z toho dala udelat technika nebo ne ?
Keď budeš trénovať techniky proti ľuďom, ktorí udierať kvalitne nevedia, tak sa budeš vedieť brániť zase len proti takým úderom. Ak Ti to stači, pohoda... mne to ale nestačilo...

a jak ti to nestacilo jako ze potom uder od nekoho kdo to ma namakany je rychlejsi nebo jak ? ... ja se ptam abych vedel na co se mam na treningu zamerit ...
Dajun
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Gino » pon 04. úno, 2008 14:41

Dajun - ucrop chtel naznacit IMHO to, ze kdyz budes cele snazeni venovat nacviku obrany proti uderum, ktere ti konci pred hlavou, nebo vedle hlavy (coz je drsne casta realita), tak se budes umet branit jen proti takovym... nikoli proti tem, co ti pujdou po hlave :wink:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dajun » pon 04. úno, 2008 14:45

Gino píše:Dajun - ucrop chtel naznacit IMHO to, ze kdyz budes cele snazeni venovat nacviku obrany proti uderum, ktere ti konci pred hlavou, nebo vedle hlavy (coz je drsne casta realita), tak se budes umet branit jen proti takovym... nikoli proti tem, co ti pujdou po hlave :wink:

jasny no ale tak jako pokud jedem tsuky tak to jedem na hlavu a pokud se ten dotycnej nevyhne tak ji proste koupi jinak to moc cenu nema to je pravda ...
Dajun
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod cudles » pon 04. úno, 2008 14:55

Dajun píše:hele hosi jasne ze nestaci uder jen jednou ukazat ale musi se trenovat ...
ale dovedu si predstavit trenovani uderu v karate v boxu, kixboxu a bu/bs ktery sou na uderech zalozeny coz aikido pokud vim neni ... v technikach se da samozrejme udelat hodne atemi a treba pro vstup ze tsuky nebo z shomen uchi je atemi dulezity ale pro techniky v aikidu je dulezitejsi napriklad sebrani rovnovahy nez atemi ... nevim mozna to v nasem dojo delame spatne ale udery tam teda necvicime proste tsuky vedeme uder pesti na oblicej rozhodne neni vymakanej jak uder boxera nebo karatisty ale pro trening to staci aby se z toho dala udelat technika nebo ne ?

Hmmmmm,pro trenink to staci...nestaci to pro trenink natoz pak pro ulici :!: Tenkrat kdyz jsme jeste udery necvicili,jsem mel v tu dobu jeden konflikt, ten typek se me ani nedotkl ackoliv zautocil prvni,ale kolik jsem mu musel nasazet ran nez jsem ho sundal :!: Nacez se posr..., a odesel sice s pomoci kamarada kteryho tam mel,ale po svych :!: Ten typek byl sice o par let starsi,ale stejne me to dost nastvalo kolik ran jsem musel dat :x Uz chapes co jsem chtel rict :?: :?:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » pon 04. úno, 2008 16:11

for Rainbows: heheheh :lol: :lol: :lol: :lol: Poprdeli pribeh
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dajun » pon 04. úno, 2008 17:10

cudles píše:
Dajun píše:hele hosi jasne ze nestaci uder jen jednou ukazat ale musi se trenovat ...

Hmmmmm,pro trenink to staci...nestaci to pro trenink natoz pak pro ulici :!: Tenkrat kdyz jsme jeste udery necvicili,jsem mel v tu dobu jeden konflikt, ten typek se me ani nedotkl ackoliv zautocil prvni,ale kolik jsem mu musel nasazet ran nez jsem ho sundal :!: Nacez se posr..., a odesel sice s pomoci kamarada kteryho tam mel,ale po svych :!: Ten typek byl sice o par let starsi,ale stejne me to dost nastvalo kolik ran jsem musel dat :x Uz chapes co jsem chtel rict :?: :?:

jj chapu ale pockej pokud si delal aikido tak by ho stacilo dostat do paky a tam ho bít nebo mu tu paku nechat chvili trochu utazenou to by si to taky mel rozmyslet ne ?
Dajun
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Dajun » pon 04. úno, 2008 17:12

ukropcany píše:
Dajun píše:a jak ti to nestacilo jako ze potom uder od nekoho kdo to ma namakany je rychlejsi nebo jak ? ... ja se ptam abych vedel na co se mam na treningu zamerit ...
Čo na to napísať :D Zastav sa v nejakom boxerskom klube, skús si s nimi niečo a uvidíš ako veľký rozdiel je medzi úderom človeka, ktorý ho "vie" a ktorý ho "vie naozaj". Už keď si to nevieš predstaviť... proste je to niečo ako myslieť si, že keď viem šoférovať Trabant, tak viem šoférovať aj formulu...

dobre no mame v dojo jednoho bejvaliho kickboxera tak si snim skusim zacvicit ...
Dajun
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Dalt » pon 04. úno, 2008 17:20

Dajun: ano, vzdyt je to tak jednoduche - staci to agresivni hovado dostat do paky a je vyhrano :lol: :lol:

ze ty jsi jeste nikdy nezazil zadnou pestni byt sparingovou bitku? Doporucuji, jak uz tu nekdo psal, pozadat nejakeho kamarada/znameho ktery dela box, MT, judo, zapas atp o spolecne zacviceni, treba ti pak spadnou klapky z oci a nebudes tady muset zdlouhave diskutovat na stokrat omilane tema...preji hodne budoucich uspechu s nejakym poradnym BU (nebo spise poradne vyucovanym, coz bude bohuzel u drtive vetsiny aikido-oddilu neprekonatelny problem)
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » pon 04. úno, 2008 21:19

Dajun píše:
cudles píše:

jj chapu ale pockej pokud si delal aikido tak by ho stacilo dostat do paky a tam ho bít nebo mu tu paku nechat chvili trochu utazenou to by si to taky mel rozmyslet ne ?

Jeste stale cvicim,a kvuli blbemu rozvrhu to vypada ze hned tak prilezitost zeny nebude,ale to je mimo tema.
No jasneeee,tys na to kapnul,ja jsem ale vul...staci za nim prijit,rict mu-,,smím prosit?",a az mi poda ruku tak ho dostat do paky nebo s nim slehnout? :lol: Utocim udery,a techniky jako paky a hody nechavam na svych reflexech a tim jak to mam nacviceno,pokud se behem meho utoku naskytne ta moznost,pak zalezi jen na tom jestli to mam v krvi. Ale pokud si myslis ze k nekomu prijdes a dostanes ho do paky...mozna ozraleho...mozna zakerne nekoho kdo to neceka...ale ne nekoho nasranyho co te chce videt na kousky :!:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » úte 05. úno, 2008 15:04

cudles: a mimo to, nas*anej člověk kterej tě chce vidět na kousky, může bejt klidně v nasazený páce, ale nezabrání mu to dál se po tobě sápat... rozhodně nezkrozne jak beránek, jak jsem si to zažil z tréninků aikido. (jsem se dozvěděl v kurzu sebeobrany, jestli někdo máte osobní zkušenost, napište svůj názor prosím)
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » úte 05. úno, 2008 16:14

ingwe píše:cudles: a mimo to, nas*anej člověk kterej tě chce vidět na kousky, může bejt klidně v nasazený páce, ale nezabrání mu to dál se po tobě sápat... rozhodně nezkrozne jak beránek, jak jsem si to zažil z tréninků aikido. (jsem se dozvěděl v kurzu sebeobrany, jestli někdo máte osobní zkušenost, napište svůj názor prosím)

Mluvil jsem trochu o necem jinem,ale to je jedno,pokud uz ho v te pace mas,pak pokud te presto dostane je to tvuj problem,kdyz se zacne opravdu vzpirat a paka je dobre nasazena,sam si ublizi...kazdopadne prece nebudu drzet pul hodiny nekoho jak vocas...kdyz uz ho tam dostanu,jeho problem,moje vyhoda,udery,kolena...ale valcovat jak kombajn,protoze jak mu das prilezitost protiutoku,muze to byt tvuj konec..
Ale kdyz to ted pod dobe ctu prijde mi to jako zbytecna debata,mel bych se vic soustredit na cviceni a min reagovat na nesmyslne pripsevky nekterych lidi :arrow:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RainBows » úte 05. úno, 2008 21:55

4Josef : Díky :)
Ukropcany : Jo jo ,některé (přiležitostné)zkušenosti ti asi opravdu ani nenahradí xxx tréninků aikida. :?
Skateordie: :wink:
RainBows
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...