©koly Jujutsu v ČR

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod patrik » stř 28. led, 2009 18:40

2 graver oukej

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 28. led, 2009 18:51

Helejte vsichni, dostali jsme se trochu OT, nechce se mi to tu moc rozdelovat a vrtat se v tom (nektere prispevky jsou jak o JJ tak o stupnich tak by to bylo trochu nasilne a presouvat casti prispevku tu bohuzel nejde), ale prosim o navrat k tematu "Skoly Jujutsu v CR". Na pokracovaci debatu o stupnich, bude-li o ni mit nekdo jeste zajem, si prosim udelajte nove vlakno. Diky vsem.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

:-)

Příspěvekod kumori » stř 28. led, 2009 19:20

na téma Shihan Ladislav Petráš tu byla už "dost horká diskuze", má své oddané příznivce, ale i zatvrzelé odpůrce.Já nepatřím ani k jedné skupině.Před cca 15 lety jsem během studia u něj cvičil, pak se za mnou zavřela voda a občas jsem se setkal s někým, kdo u něj také cvičil.Díky netu jsem zavítal jako divák i na otevřené semináře jeho organizace.Vzhledem k tomu, že obec JJ je zde velmi malá a téměř se zná každý z každým, není o informace nouze.

4 zm - Zdeněk san, tvrdíš, že jsi nikdy nebyl jeho žákem, ale zapomínáš, že LP byl Tvůj prezident v době, kdy jste byli v jedné organizaci, jistě, určitě jsi se od něj neučil happo no kuzuši, ale byl Tvůj sensei a když Tě nevedl technicky, vedl Tě duchovně...

4 all - prosím Vás, pravdou je, že to zde v ČR má nejlíp zmáknuté právě TEN Shihan Petráš, bývalý judoka s velkým rejstříkem technik Kodokan judo a který asi nepotřebuje moc "tunelovat" karatedo nebo aikikai.Jistě, pokud někdo hledá tradiční JJ se všemi rituály a výukou, u něj to nenajde, je to sebeobrana judo s marketingovopu strategií a nálepkou jujitsu, nicméně je prý natolik tolerantní, že nikomu nebrání studovat i jinde.
Fakt, že se zde v ČR necvičí koryu jujutsu myslím není nic výjmečného, necvičí se ani v Polsku, které neprošlo komunistickou čistkou v BS/BU jako se tak stalo v Československu.To, čenu se zde říká jujutsu, ju-jutsu, jujitsu, ju-jitsu, jiujitsu, jiu-jitsu, goshindo, allkampfjitsu je souhrně nazýváno GAIJIN BUDO, tedy to, co vytvořil nejaponec, vyjma Hakko ryu Jujutsu - Okuyama sensei byl japonec.

4 makoto - Tvého učitele si vybavuji velmi mlhavě, jediné vodítko je jeho kniha.Líbí se mi, že nestojí na místě a nepřešlapuje, jde dál a tím jde nahoru i jeho JJ.Co se týká zkoušek, mno, myslím, že obrázek si každý udělá sám, třeba jen ze zkušebního řádu.Kde já bych tady byl, kdybych nebyl beran:-)minimálne kočkodan:-)))

4 Gino - 1.dan je často spojován s "titulem" Sensei, ale Sensei je učitel a 1.dan je stupeň instuktorský, ne učitelský, řekněme Mistr-instruktor, tzn. že vedeš kohai (6.-4.kyu) a sempai (3.-1.kyu)

Mimochodem, byl jsem na semináři, kde byli i studenti z německa, všichni hakama a černé keikogi, prý je to v jejich jj normální, cvičí v ní i kohai, sempai...žádný 1.dan, to by Mirek Kodym a jeho ČAA určitě neviděl rád, hakama je přece povolena od 1.danu... :lol:

fuj, jsem se rozepsal, až jsem se opotil 8)
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: :-)

Příspěvekod Picard » stř 28. led, 2009 19:27

kumori píše:4 Gino - 1.dan je často spojován s "titulem" Sensei, ale Sensei je učitel a 1.dan je stupeň instuktorský, ne učitelský, řekněme Mistr-instruktor, tzn. že vedeš kohai (6.-4.kyu) a sempai (3.-1.kyu)

Tohle je naproste nepochopeni pojmu sensei, sempai a kohai. Bohuzel typicke. Uz jsme to tu jednou nekde resili.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

dzudzucu

Příspěvekod mysmys » stř 28. led, 2009 19:31

Co se tyka korju dzudzucu, tak jak uz zminil Patrik tak nejake techniky (puvodni) jsou zachovany a cviceny v katach juda. Z toho si clovek muze "udelat predstavu" o co jde a slo a popripade se naucit.

Osobne mam v pdf nekolik japonskych knih ( v kandzi,ale s obrazkama :-) ) z konce 19.stoleti, kde jsou techniky nekolika skol (napr. Kito rju, Tensin Sinjo). Co jsem kdy videl, tak nektere skoly se specializovali na hody, porazy, nektere na uderove techniky, nektere na paky a skrceni. Zakladatel juda Jigoro Kano a dalsi clenove Kodokanu (z nichz nekteri byli i ucitele rju dzudzucu) se snazili vyvinout system, jenz hodne techto technik prevzal z nejruznejsich okruhu technik.

V džudu se jedna predevsim o Kime no katu - ta cerpa z technik Tenšin ©injo rjú a Sosujšitsu rjú - videl jsem nekde originální kata Sosujšitsu rjú a podobnost byla s technikami Kime no katy obrovská.

Další kata je Košiki no kata. Ta byla kompletne prevzata ze školy Kito rjú.

Kde se to dneska naucit? Kime no katu cvici v CR kdekdo z judistu... je i soucasti soutezeni Mistrovstvi Ceske Republiky v katach v judu.

Kosiki no katu to nevim...

Snad by mohl pomoci Stepan Benca z Prahy - http://www.judo-aikido.cz/stranka-kata-28#koshikinokata

Tot vse k tematu .... mozna kluci z Katori Sinto rju cvici v ramci sveho systemu "korju dzudzucu" - asi tomu rikaji jinak... nevim :-)

Co se tyka dzudzucu technik a budejickych iaidistu - tak tam jsem skepticky :-)
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. led, 2009 19:43

kumori píše:1.dan je často spojován s "titulem" Sensei, ale Sensei je učitel a 1.dan je stupeň instuktorský, ne učitelský, řekněme Mistr-instruktor, tzn. že vedeš kohai (6.-4.kyu) a sempai (3.-1.kyu)

Já si spíš myslím, že...

Sempai/kohai je vzájemný vztah, nejde o žádné exaktní dělení, které by nějak souviselo se stupni. Tohle se netýká žádných konkrétních BU, to jsme si tady vymysleli... tituly a půltituly, ať si máme, co udělovat :)

Přijdu do dódžó a všichni, kdo cvičí déle, byť by to bylo o jeden den, než já jsou pro mě sempai a jestli přijde někdo nový, bude pro mě kohai a já jsem pro něj sempai, nicméně nepřestávám být kohaiem těch starších. To znamená, že kohai může být klidně někdo s 8. danem :idea:

Ten, kdo má dan (1. nebo jinej) není ani mistr, ani instruktor, ani učitel, ale prostě júdanša (někdo s danem).

Sensei je prostě učitel (platí obecně). Zase bez ohledu na stupeň. V žádném případě nejde o formální titul. Konkrétní učitelské stupně/tituly se zase mohou lišit v různých budó (renši, kjóši, hanši nebo tak něco)...

Ani jsem se u toho neopotil ;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » stř 28. led, 2009 20:06

problematika "titulů" nebo "kategorií" je téma vděčné a věčné 8)

já vycházím z informací svého sensei.Nevím jaké je to v judo, karate nebo aikido (tady si na ty tituly asi hodně potrpí-mudansha, yudansha, fukudoishin etc.)
V dojo kde jsem cvičil tomu tak bylo a tomu co zde bylo napsáno to odpovídá, 1.dan je vlastně začátek další cesty, jak můžu někoho učit, když se sám učím?To jde jen zde, v ČR, kde vede samostatné cvičení i 3.kyu!Já jsem mohl vést blok cvičení v tréninku až po 2.danu a to jen pro stupně 6.-2.kyu.

ještě k tomu JJ v ČR, koukněte se na judisty, co si založili svaz jiujitsu a své dany v judu si přetransformovali na jiu-jitsu (pak je to co napsal makoto o zkouškách v JJ naprosto k pláči, zkoušky jsou teatrální, domluvené a secvičené) nebo věčni písmák a hlídač čistoty JJ v CZ - Soke kapitán v záloze Ing. PhDr. Alois Konečný 10.dan Jijitsu (či Jiujitsu?), jestli někdo má nějaké video s tímto géniem JJ, hoďte to na youtube, ať se s ním odborná veřejnost seznámí...

Jinak to znáte "každá ves, jiný pes"...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 28. led, 2009 20:10

nechci býti ot.ale v souvislosti s jiu jitsu co františek kolman? učil to to v kulturním domě gong ve vysočanech.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » stř 28. led, 2009 20:15

Makoto píše:Covece, prave Lebeda a Matras se, verim ze ne umyslne, zaslouzili o to, ze je jj vnimano jako mix juda a karate. Podivej se na jejich karatisticke postoje. Ale jinak klobouk dolu, co dokazali, opravdu.

kamiwaza píše:Četl jsi někdy knihu od Matrase??? Podívej se na fotku z obalu. Je tam snad zenkutsu dači, ani dál v knize jsem neviděl kokutsu, nekoaši, kiba dači …? Ty jo? Nebo jsi je viděl stát v karatistickém střehu, i když si myslím, že kamae není zase tak špatnej postoj.

Makoto píše:Ten priklad z karate byl ocividne nestastny. Mne principy karate vysvetloval 3.dan v Shotokanu. Asi spatne. Nechme to byt. Neslo tu nakonec o karate, ale o rozdil mezi kur...nim a upgradem stylu.

Máš pravdu nešlo o karate ale o jiu-jitsu a to, že jsi neobhájil své nařčení Lebedu a Matrase z ku*vení stylu a používání karate v jejich systému. Jinak o nic víc nešlo

Makoto píše: Nase jujutsu vychazi z jujutsu, ktere uci Petras, ale je tam dost velkych uprav, abychom byli schopni stat proti boxerovi, zapasnikovi, atd. Nakonec i sam Petras uznal meho mistra a kamarada za sveho nejlepsiho zaka a smer, kterym se toto jujutsu ubira se mu velice libil

Troufám si tvrdit, že většina praktikantů JJ, kteří nejsou součástí ČSJiu, byla nějakým způsobem ovlivněna LP, vč. mě. To ale neznamená, že se tito lidé ve vývoji zastavili. Právě naopak, protože jsou mnohem mladší než LP, nemají zdravotní problémy, tak si mohou jít vlastní cestou, rozvíjejí se, studují další systémy k JJ.
Apropos LP chválí přístup i mnoha dalších instruktorů, kteří mají podobný názor na věc jako Matěj. Nicméně je pravda, že Matěje bere LP jako svého nejlepšího odchovance.

Jinak když ses tady oháněl v několika příspěvcích (verbálně) teleskopem, tak schválně jestli se zúčastníš v únoru semináře PTK v Praze.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » stř 28. led, 2009 20:16

jeikob píše:nechci býti ot.ale v souvislosti s jiu jitsu co františek kolman? učil to to v kulturním domě gong ve vysočanech.

Mistr sportu František Kollman?Slyšel jsem o něm hodně dobrého, výborný judoka s velkým charisma.Ale jak jsem psal, judoka co se dal na jiu-jitsu, tady je rejstřík technik a styl cvičení a výuky asi jasný.Má v jiu-jitsu myslím 8.Dan.
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » stř 28. led, 2009 20:18

jeikob píše:.......no jak vlastně vypadají v jiu jitsu ty techniky uderů? atemi dá se to vidět někde

Na Youtube se da neco sehnat:
http://www.youtube.com/watch?v=OsCWc-n7Ip4
http://www.youtube.com/watch?v=wAsM7-m2 ... re=related
...a pak dalsi vpravo od hlavniho videa.

Mimochodem, tahle diskuse me donutila se znovu zacist do vyse doporucovane knihy a hned na zacatku se pise, ze jiujitsu, jinak take zvane Yawara nebo Taiho jutsu se po revoluci Meiji ucila hlavne ta nejspodnejsi vrstva (yakuza, ulicni rvaci, "surovci a nasilnici"). Uhlazenejsi verze - aikijutsu, se pak rozsirila hlavne ve stredni vrstve. Postupne si vsak jujutsu ziskalo svou reputaci prave technikami boje a v dobe, kdy byl autor v Japonsku (1973) se taiho jutsu jiz ucili japonske specialni policejni jednotky (SWAT) zatimco radovi policiste se ucili kendo a judo. Japonsky SWAT se ucil jujutsu proto, ze casem se i judo zvrhlo do "moderniho zapasu v kimonech" a to jim pri zakrocich moc nepomahalo, jak si asi dokazete predstavit. V knizce jsou pak vysvetleny techniky, principy a samozrejme i historie. Fakt doporucuji precist. Kniha je velice kladne hodnocena po celem svete napriklad stejne tak jako knihy Dona Draegera.
Naposledy upravil Makoto dne stř 28. led, 2009 20:21, celkově upraveno 1
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » stř 28. led, 2009 20:20

Tak tak, prý je dobrej. Bohužel nevyvíjí žádnou činnost stejně jako celý ČSJiu, pokud vím. Tedy vyjma tréninků, myslím na Balkáně.
Jejich stánky - http://sweb.cz/csjiu/
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » stř 28. led, 2009 20:23

kamiwaza píše:Tak tak, prý je dobrej. Bohužel nevyvíjí žádnou činnost stejně jako celý ČSJiu, pokud vím. Tedy vyjma tréninků, myslím na Balkáně.
Jejich stánky - http://sweb.cz/csjiu/

no on už hlavně prý maluje a taky stárneme...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: dzudzucu

Příspěvekod Makoto » stř 28. led, 2009 20:26

mysmys píše:Osobne mam v pdf nekolik japonskych knih ( v kandzi,ale s obrazkama :-) ) z konce 19.stoleti, kde jsou techniky nekolika skol (napr. Kito rju, Tensin Sinjo).

Podel se prosim, pokud muzes. Mail: jaroslav.kolcun@dhl.com. Neco take mam, ale vetsinou to je judo s nalepkou jiu jitsu. Trabo Kano jiu jitsu :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: dzudzucu

Příspěvekod kumori » stř 28. led, 2009 20:28

Makoto píše:
mysmys píše:Osobne mam v pdf nekolik japonskych knih ( v kandzi,ale s obrazkama :-) ) z konce 19.stoleti, kde jsou techniky nekolika skol (napr. Kito rju, Tensin Sinjo).

Podel se prosim, pokud muzes. Mail: jaroslav.kolcun@dhl.com. Neco take mam, ale vetsinou to je judo s nalepkou jiu jitsu. Trabo Kano jiu jitsu :wink:

mládenci, zkuste kouknout na Kosho kempo jiujitsu \ Kosho shorei kenpo
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 28. led, 2009 20:31

tak on hlavně měl co má málokdo a to základ z ulice.znám ho z vypravění táty on ho pamatuje co by postrach žižkovských hospod.pak se dal na judo a zklidnil se. pak mám jednu příhodu ještě ve stadionu o něm jednou psali takový článek.a ten redaktor tam vypsal že ovládá snad všechny japonský bu i nin jutsu. a kamarád co baštil filmy s dudikoffem a sho kosugim. řikal hele pod pojedeme do počernic najdeme ho a zeptáme se jestli by nás vzal za žáky. no já mu řikal hele to je fakt kravina ,ale že to byl kámoš tak jsme tam jeli. našli ho vylez docela otravený pán bodejt by ne. kámoš sdělil co chce ,kolman se tak na nás podíval.řekl kluci počkejte tady a přinesl nám letáčky na ten gong:) prý těsně po revoluci hlídal havla.ale nepůsobil reprezentativně nosil šátek a točil s tonfama nebo saiema. no jinak hlavně maluje docela pekný obrazky hodně staré lodě,zvláštní technikou cigaretovým popelem a pivem
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

b

Příspěvekod kumori » stř 28. led, 2009 20:36

jeikob píše:tak on hlavně měl co má málokdo a to základ z ulice.znám ho z vypravění táty on ho pamatuje co by postrach žižkovských hospod.pak se dal na judo a zklidnil se. pak mám jednu příhodu ještě ve stadionu o něm jednou psali takový článek.a ten redaktor tam vypsal že ovládá snad všechny japonský bu i nin jutsu. a kamarád co baštil filmy s dudikoffem a sho kosugim. řikal hele pod pojedeme do počernic najdeme ho a zeptáme se jestli by nás vzal za žáky. no já mu řikal hele to je fakt kravina ,ale že to byl kámoš tak jsme tam jeli. našli ho vylez docela otravený pán bodejt by ne. kámoš sdělil co chce ,kolman se tak na nás podíval.řekl kluci počkejte tady a přinesl nám letáčky na ten gong:) prý těsně po revoluci hlídal havla.ale nepůsobil reprezentativně nosil šátek a točil s tonfama nebo saiema. no jinak hlavně maluje docela pekný obrazky hodně staré lodě,zvláštní technikou cigaretovým popelem a pivem

jojo, je to legenda.Tadytihle "staří pánové" umí často tak kouzelné věci jako je kappo a sappo...kdo zná, ten ví...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

m

Příspěvekod kumori » stř 28. led, 2009 20:37

co říkáte na GOSHINDO?je to moderní JUJUJTSU
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » stř 28. led, 2009 20:44

kumori píše:V dojo kde jsem cvičil tomu tak bylo a tomu co zde bylo napsáno to odpovídá, 1.dan je vlastně začátek další cesty, jak můžu někoho učit, když se sám učím?To jde jen zde, v ČR, kde vede samostatné cvičení i 3.kyu!Já jsem mohl vést blok cvičení v tréninku až po 2.danu a to jen pro stupně 6.-2.kyu.

He he, ja jsem 3. kyu uz asi dva roky a jeste asi par let zustanu bo neni cas paskovat a vedu, respektive vedl jsem, treninky kdyz Matej nemohl. Ale nikdy jsem neucil neco, co bych neustal po strance vysvetleni i ukazky v plne rychlosti a durazu, urcita sebekontrola tam tedy byla :wink: Naopak jsem si na predvedeni techniky vybiral ty nejvetsi hovada, aby lidi videli, ze (mi) to funguje. V Dansku, kam jsme jezdili za Yamauem, jsem obcas videl cerne pasy aikijutsu, ale i jujutsu predvadet svou technickou zrucnost na o hlavu mensim prckovi ci dokonce zenske polovicni vahy...to se to pak predvadelo....legrace byla, kdyz byl Matej pozadan aby vedl hodinu a ja mu sekundoval, ANI JEDEN z tech cernych pasu me nedokazal kopnout tak, ze bych aspon poodstoupil...a to necvicim zadnou "zeleznou kosili", ci jak se to woodoo mojo jmenuje :wink:
Zadosti ucinenim mi pak bylo, kdyz na me koukali skrz prsty, co ze je chce zeleny pasek ucit a kdyz jsem jim pak ukazal jak se skrti u nas v Cechach (oci musi lezt z dulku a ne to otlapkavani krku, co delali), aby obrana pote byla vcas a co k cemu....pohled k nezaplaceni :wink: Ale blby je, ze misto abych se tetelil blahem, tak celou cestu domu jsem mel depku, ze takovi kokoti nosi cerne pasy a nemaji ani dostatek pokory prijmout fakt, ze i nekdo s nizsim pasem je MOZNA neco muze naucit...to je duvod, proc se asi preci jenom soustredim na to paskovani, ktere jsem v poslednich letech vcelku zanedbaval....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

old kniha

Příspěvekod mysmys » stř 28. led, 2009 20:45

jeikob píše:.......no jak vlastně vypadají v jiu jitsu ty techniky uderů? atemi dá se to vidět někde

Koho to zajima, tak muze se podivat take na stranky teto stare prirucky pro japonske policisty z prelomu 19. a 20. stoleti

http://museum.hikari.us/books/kenpo/index.html

Jinak na odkazu http://kindai.ndl.go.jp/

je vyhledavac digitalniho archivu japonskych knih, daji se tam knihy vyhledavat dle klicovych slov v kandzi - knihy se pak pres oranzove tlacitko daji po 10 stranach exportovat a stahovat do PDF (zadat tam rozsah napr. 1 10 nebo 11 20)

odtud mam ty knihy ja ...

To MAKOTO:
rekni adresu ftp a ja ti to tam dam, je toho asi 200 MB :-)
Naposledy upravil mysmys dne stř 28. led, 2009 20:52, celkově upraveno 2
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...