Zaatim to teda podle me vypada že v Kendó se cvičí boj proti soupeři a v Iaido se cvičí sestavy.
JKe to tak? neboj e to fikce?

Moderátor: Picard

atp.
 atp.

ingwe píše:2 patrik: iaidó kata s partnerem? to sou věci, zas jsme o něco chytřejšímůžeš pls napsat jméno nějaké školy kde se tak cvičí? video už si vygoogluju sám

Belegard píše:hele hoši můž se zeptat jakej je teda rozdíl mezi Kendó a Iaido??

Zaatim to teda podle me vypada že v Kendó se cvičí boj proti soupeři a v Iaido se cvičí sestavy.
JKe to tak? neboj e to fikce?

to video je pěkný, ale nebylo jeho v druhý půlce spíš kendžucu než battódžucu? vypadalo to že začali už s vytasenými meči. i když po zoomu jsem chytřejší nebyl, je možný že ta první kata začíná už technikou z tasení, není to moc ostrý... nicméně díky
 to video je pěkný, ale nebylo jeho v druhý půlce spíš kendžucu než battódžucu? vypadalo to že začali už s vytasenými meči. i když po zoomu jsem chytřejší nebyl, je možný že ta první kata začíná už technikou z tasení, není to moc ostrý... nicméně díky 

Nicméně nejsem způsobilý toto zhodnotit, protože neznám konkrétně každé z těch cvičení...
 Nicméně nejsem způsobilý toto zhodnotit, protože neznám konkrétně každé z těch cvičení... 

odborně to tu nedokáze posoudit nikdo, holt musíme amatérsky dumat a filozofovat
 odborně to tu nedokáze posoudit nikdo, holt musíme amatérsky dumat a filozofovat  

(ne že bych kendó a iaidó "znal", a vlastně ani o katori nemůžu rozhodně tohle říct, víš jak to myslím...slovíčkaření)
 (ne že bych kendó a iaidó "znal", a vlastně ani o katori nemůžu rozhodně tohle říct, víš jak to myslím...slovíčkaření) 

myslel jsem právě tu jednu kata z pokrocileho kendžucu. (nejdřív jsem se domníval že jsem to viděl jako video na Pawlových stránkách, ale není to tam, takže to muselo být na Haru gašku)...
  myslel jsem právě tu jednu kata z pokrocileho kendžucu. (nejdřív jsem se domníval že jsem to viděl jako video na Pawlových stránkách, ale není to tam, takže to muselo být na Haru gašku)...

ingwe píše:
a vůbec, to mi taky nikdy nebylo jasný. jaký je rozdíl mezi iaiDÓ a iaiD®UCU? ze své hlavy bych to dal dohromady asi tak, že iaidžucu cvičí původní kórjů kata, kdežto iaidó je upravené. jak moc se pletu?

)
 )
 - kendó nenahradilo kendžucu.
 - kendó nenahradilo kendžucu.
 Takže ideální je, když po zvládutí tohoto "iaidó" člověk začne cvičit nějaké "iaidžucu" (korjú) a takhle to i většinou funguje. Co potom cvičím - iaidó nebo iaidžucu? Rozdíl dó/džucu je IMHO v motivaci a zdůvodnění toho, proč člověk cvičí
 Takže ideální je, když po zvládutí tohoto "iaidó" člověk začne cvičit nějaké "iaidžucu" (korjú) a takhle to i většinou funguje. Co potom cvičím - iaidó nebo iaidžucu? Rozdíl dó/džucu je IMHO v motivaci a zdůvodnění toho, proč člověk cvičí  a nezlobte se na mně, v případě meče - kdo z nás cvičí kvůli tomu, aby sekal lidi mečem. Neznám nikoho takového, takže je úplně buřt, jestli říkám, že je to iaidžucu a proto je to lepší/horší. Mně osobně se zdá absurdní říct, že nějaká škola (nějaké rjú) je pod tímto učitelem iaidó a pod jiným iaidžucu, ale samozřejmě může jeden učitel vyučovat jinak než jiný a ve výsledku to může být "účinější" nebo "neúčinější"
 a nezlobte se na mně, v případě meče - kdo z nás cvičí kvůli tomu, aby sekal lidi mečem. Neznám nikoho takového, takže je úplně buřt, jestli říkám, že je to iaidžucu a proto je to lepší/horší. Mně osobně se zdá absurdní říct, že nějaká škola (nějaké rjú) je pod tímto učitelem iaidó a pod jiným iaidžucu, ale samozřejmě může jeden učitel vyučovat jinak než jiný a ve výsledku to může být "účinější" nebo "neúčinější"  
 . Totéž platí o ostatním (iaidó vs. iaidžucu). Mám (malou) zkušenost s moderními i starými školami a není to můj osobní postřeh, je to prostě fakt: V kendžucu máte úplně stejná pravidla a omezení jako v kendó
. Totéž platí o ostatním (iaidó vs. iaidžucu). Mám (malou) zkušenost s moderními i starými školami a není to můj osobní postřeh, je to prostě fakt: V kendžucu máte úplně stejná pravidla a omezení jako v kendó  Jenom se používají 1) jiné techniky, 2) jiné metody. Ve většině škol kendžucu/iaidžucu není v osnovách žádný "volný boj" - vše je kata. Kendó má podobné techniky jako různé školy Ittó rjú kendžucu a navíc má "šiai" (zápas s pravidly). Podobně (seitei) iaidó má techniky podobné zčásti tomuto kendó a zčásti školám z řady "Hajašizakiho iai". Ale seiteigata je výuková pomůcka, něco na co má navázat hlubši studium.
 Jenom se používají 1) jiné techniky, 2) jiné metody. Ve většině škol kendžucu/iaidžucu není v osnovách žádný "volný boj" - vše je kata. Kendó má podobné techniky jako různé školy Ittó rjú kendžucu a navíc má "šiai" (zápas s pravidly). Podobně (seitei) iaidó má techniky podobné zčásti tomuto kendó a zčásti školám z řady "Hajašizakiho iai". Ale seiteigata je výuková pomůcka, něco na co má navázat hlubši studium.

Třeba džúkendó i džúkendžucu bylo ještě v první polovině 20. století "vojenské šin budó/džucu"
 Třeba džúkendó i džúkendžucu bylo ještě v první polovině 20. století "vojenské šin budó/džucu"  , ale "taihó džucu" bylo/je ? "civilní šinbudó/džucu"... muhehe
, ale "taihó džucu" bylo/je ? "civilní šinbudó/džucu"... muhehe

, protože na to kouká zvenku a snaží se to vysvětlit nejaponcům. Právě protože to Japonci vůbec nepotřebujou řešit
, protože na to kouká zvenku a snaží se to vysvětlit nejaponcům. Právě protože to Japonci vůbec nepotřebujou řešit  
 Jiný mně nebavěj.
 Jiný mně nebavěj.

Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 29 návštevníků