Moderátor: Picard
navodar píše:Já jsem dělal karate rok, je to už hodně let zpátky, tenkrát to bylo hlavně díky VHS filmům v oblíbenosti TOP BU. Upřímně řečeno to byl ztracený rok. Použitelnost v reálu podle mě velmi nízká, téměř žádná. Nejeli jsem ani sparingy, vše skupinová nekonečná cvičení a nácviky něčeho, co na oko vypadalo možná hezky, ale použití v reálu opět mimo. Pár nějakých úderů plus pár krytů by se dalo nějak využít, jinak nic. Přesně soulasím s tím, co tu napsal někdo nade mnou - když dělat úderovku, kde jsou ruce + nohy, zvolit zrovna kickbox který má podobný základ, ale narozdíl od karate je to vše dotahlý a použitelný.
Po odmlce po Karate jsem začal chodit do Juda, protože jsem dospěl k tomu že mě baví více chvaty než údery. A když porovnám použitelnost v reálu Karate vs Judo, tak to co jsem se naučil v Judu za prvních pět lekcí to jsem se nanaučil v Karete za celý rok.
Ale jinak samozřejmě pokud se někomu Karate líbí, oslovuje ho ta cesta, naplňuje ho to a chce se v tom zdokonalovat, tak nic proti ničemu
will píše:navodar píše:Já jsem dělal karate rok, je to už hodně let zpátky, tenkrát to bylo hlavně díky VHS filmům v oblíbenosti TOP BU. Upřímně řečeno to byl ztracený rok. Použitelnost v reálu podle mě velmi nízká, téměř žádná. Nejeli jsem ani sparingy, vše skupinová nekonečná cvičení a nácviky něčeho, co na oko vypadalo možná hezky, ale použití v reálu opět mimo. Pár nějakých úderů plus pár krytů by se dalo nějak využít, jinak nic. Přesně soulasím s tím, co tu napsal někdo nade mnou - když dělat úderovku, kde jsou ruce + nohy, zvolit zrovna kickbox který má podobný základ, ale narozdíl od karate je to vše dotahlý a použitelný.
Po odmlce po Karate jsem začal chodit do Juda, protože jsem dospěl k tomu že mě baví více chvaty než údery. A když porovnám použitelnost v reálu Karate vs Judo, tak to co jsem se naučil v Judu za prvních pět lekcí to jsem se nanaučil v Karete za celý rok.
Ale jinak samozřejmě pokud se někomu Karate líbí, oslovuje ho ta cesta, naplňuje ho to a chce se v tom zdokonalovat, tak nic proti ničemu
Musím se tomu furt dokola smát jak rádoby 2-12 měsíční experti cvičící 1 max 2 krát týdně dokáží v klidu vyhodnotit, že je něco nepoužitelné v reálu. Tak budu se opakovat, ale jinak to nejde, to co si cvičil jsou základní techniky, vše kolem těchto technik je třeba pochopit, protože tvoří podstatu karate, ty jsi nepochopil nic. K tomu je potřeba zapojit hlavu, a to je u někoho problém, protože to nedokáží vstřebat, někdo to pochopí rychle někdo na to potřebuje roky, ale dospěje k tomu, když bude chtít. Ano je to těžší než rovnou mlátit do pytle, ale proto, to je umění ne jenom sport. Karate, i když se to nezdá je dřina a ti co na to nemají to vzdají. Tohle není vlákno o x-boxu, ale o karate, takže ty a tobě podobní experti nám tady akorát sdělují, že na to neměli. Takže jdi za těmi trenéry co tě takhle trénovali a poděkuj jim, protože to dělali správně. Jinak samozřejmě složit trénink je umění, proto já říkám, že to stojí na tom kdo to vede. Trénink by měl být složen ze tří základních věcí kata, kumite, kihon, jestli, to tak nebylo, tak to není chyba bojového umění, ale toho co to vede. Případně, když některou vynechám, tak zařadím příště, pro kvalitní vedení to pomalu vyžaduje přípravu jak u učitelů. Takže závěrem pro všechny kroužkaře, kteří někdy za krále klacka cvičili, karate v reálu funguje, ale jenom těm co vydrželi a pořádně makali
.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník