©koly Jujutsu v ČR

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Makoto » stř 28. led, 2009 20:47

kumori píše:
jeikob píše:nechci býti ot.ale v souvislosti s jiu jitsu co františek kolman? učil to to v kulturním domě gong ve vysočanech.

Mistr sportu František Kollman?Slyšel jsem o něm hodně dobrého, výborný judoka s velkým charisma.Ale jak jsem psal, judoka co se dal na jiu-jitsu, tady je rejstřík technik a styl cvičení a výuky asi jasný.Má v jiu-jitsu myslím 8.Dan.

to je presne on, Kollman je typickym prikladem. Ackoliv si ho opravdu moc vazim a mel jsem to stesti pod nim judo Na Balkane trenovat, 8.Dan v jujutsu je silny kafe. Ale byla jina doba a tomu cloveku bych dal i 8.dan v karate a aikidu, at to ma kompletni :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: b

Příspěvekod Jendis » stř 28. led, 2009 20:49

kumori píše:
jojo, je to legenda.Tadytihle "staří pánové" umí často tak kouzelné věci jako je kappo a sappo...kdo zná, ten ví...

není to koppo????
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: m

Příspěvekod Makoto » stř 28. led, 2009 20:57

kumori píše:co říkáte na GOSHINDO?je to moderní JUJUJTSU

Dal jsem si Wikipedii a byl jsem prekvapen:"Goshindo is a Japanese martial art based on techniques used to train samurai. It incorporates the schools of Karatedo, Aikido, and jujutsu, as well as numerous weapon disciplines including hanjo, (similar to eskrima,) jō, bō, katana, nunchaku, tonfa, and sai." - z toho plyne, ze Goshindo NENI jujutsu :wink:

Pak jsem nasel na strankach ceskeho klubu Goshindo:"V krajine vychádzajúceho slnka študoval Alain Sailly viaceré štýly sebaobrany - hakko-ryu-aiki-jutsu, daito-ryu-aiki-jutsu či tenshin-shiyo-ryu. Po návrate do Francúzska a debatách s priateľmi sa utvrdil vo svojom presvedčení, že podstata väčšiny techník je prakticky vo všetkých bojových umeniach rovnaká a že vytváranie nových techník je vlastne zbytočné. Oveľa výhodnejšie podľa neho bolo vykonávať z jedného základného postoja, ktorý by bol spoločný pre všetky bojové umenia.
Aktivity Alaina Saillyho sa však rozchádzali s predstavami a názormi vedenia francúzskej federácie ju-jutsu, a tak svoj nový systém sebaobrany, maximálne zohľadňujúci potreby súčasnosti, pomenoval vlastným názvom - goshindo." - z toho plyne, ze to teoreticky JE jujutsu
:wink:

Ja osobne mam malicko mentalni problem s tim postojem, ze ktereho zacinaji, pripada mi jako malo pohyblivy a manevrovatelny v porovnani treba s klasickym postojem, ktery se pouziva treba v boxu, ktery se pro sebeobranu hodi daleko vice. Jinak o tom asi vice rekne Severin, ten to tusim delal.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

kappo

Příspěvekod mysmys » stř 28. led, 2009 20:59

Mysli tim kappo - techniky resuscitace... treba po skrceni ci vyrazeni dechu po padu ... vyvrknuti atd.

strana 57-60 v tomto odkazu http://museum.hikari.us/books/kenpo/index.html

na webu je všechno :D
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 28. led, 2009 21:04

tak jsem kouknul na ta videa co mají na tom balkáně jak cvičí to jiu jitsu.a koukám že ti staří pánové umí.nebo mám z toho takový pocit. ale napadla mně jedna věc a to trochu v neprospěch jiu jitsu. totiž jak se vše mění. tak i uliční rváči a rvaní se změnilo. tedy že v takových padesátých letech a šedesátých a i těch sedmdesátých a osmdesátých v našich končinách převažoval upolový boj a pokud někdo používal udery a nebyl profík tak zas nebyli tak sofistikovaný klasický háky.tak judo a jiu jitsu stačilo. ted mi přijde že boj je agresivnější lidi kolem sebe zběsile řežou,kopou.mladý to maj okoukaný z filmů. jestli jiu jitsu reflektuje i tyhle změny
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: kappo

Příspěvekod Makoto » stř 28. led, 2009 21:11

mysmys píše:Mysli tim kappo - techniky resuscitace... treba po skrceni ci vyrazeni dechu po padu ... vyvrknuti atd.

strana 57-60 v tomto odkazu http://museum.hikari.us/books/kenpo/index.html

na webu je všechno :D

Technikam ozivovani se rika Kuatsu...ted jsem se koukal do svych analu (zdroju) :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » stř 28. led, 2009 21:16

jeikob píše:tak jsem kouknul na ta videa co mají na tom balkáně jak cvičí to jiu jitsu.a koukám že ti staří pánové umí.nebo mám z toho takový pocit. ale napadla mně jedna věc a to trochu v neprospěch jiu jitsu. totiž jak se vše mění. tak i uliční rváči a rvaní se změnilo. tedy že v takových padesátých letech a šedesátých a i těch sedmdesátých a osmdesátých v našich končinách převažoval upolový boj a pokud někdo používal udery a nebyl profík tak zas nebyli tak sofistikovaný klasický háky.tak judo a jiu jitsu stačilo. ted mi přijde že boj je agresivnější lidi kolem sebe zběsile řežou,kopou.mladý to maj okoukaný z filmů. jestli jiu jitsu reflektuje i tyhle změny

:D :D :D :D :D BINGO :D :D :D :D
O tom tu celou dobu hovorim :wink: Ja se take drive ve skole hlavne pral tak, ze jsme se snazili jeden druheho chytnout do kravaty a konec. Ted se jedou udery, kopy, jen to hvizda....daleko vetsi agresivita a brutalita. Drive jsem si na zakladni skole vystacil s judem, ted bych mel asi sakra problem.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: kappo

Příspěvekod mysmys » stř 28. led, 2009 21:22

Makoto píše:Technikam ozivovani se rika Kuatsu...ted jsem se koukal do svych analu (zdroju) :wink:

Japonstina ma mnoho tvari

kappo 活法nebo take kuatsu , katsu ho atd. Kappo je stazenym tvarem dvou japonskych slov Katsu (resuscitace) a Ho (metoda).

vice:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kappo

z jinych stranek.....

KAPPŌ 活法 "Resuscitation Techniques"

Numerous methods of KAPPO have been devised, including:

1. SASOI-KATSU 誘活 "Inductive method"
2. ERI-KATSU 襟活 "Lapel method"
3. SŌ-KATSU 層活 "Composite method" - A variation of this method is called JINZO-KATSU 腎臓活 "Kidney resuscitation"
4. KŌGAN-KATSU 睾丸活 "Testicle method" - Also known as INNO-KATSU 陰嚢活 "Scrotum method"
5. TANDEN-KATSU 丹田活 "Abdomem method"
6. HANA-JI-TOME 鼻血止め "Nosebleed stop"
7. SE-KATSU 背活 "Back method"
8. HON-KATSU 本活 "Chest method"
9. KUBI-KATSU 首活 "Neck (hanging) method"
10. ASHI-KATSU 足活 "Foot method"
11. NŌ-KATSU 脳活 "Head method"
12. ZU-NŌ-KATSU 頭脳活 "Brain method (5 methods)"
13. SUI-KATSU 水活 "Water method" - Also known as SUISHI-KATSU 水死活 "Death by drowning method"

Nejakej Japanolog by to asi vysvetlil lepe.
Naposledy upravil mysmys dne stř 28. led, 2009 21:42, celkově upraveno 2
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 28. led, 2009 21:30

to je právě problém.na těch ukázkách všech vidím jak panové nasazujou krásný páky.umí reagovat na nápřah uder klasický hák.na strkance,uchopy a jednoduché udery ,vetšinou z klidovýho postoje. už v těch devadesátých se takhle mladý neprali.vylítnul rychle začal mlatit.a človek byl rád když vykryl,uhnul. pozoruju občas dětičky oni hrajou toho tekkena a pak to zkoušej venku. tedy asi moderní sebeobrana musí reflektovat že převládl agresivnější styl boje.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: :-)

Příspěvekod bojovnik123 » stř 28. led, 2009 22:25

kumori píše:
kamiwaza píše:Tak tak, prý je dobrej. Bohužel nevyvíjí žádnou činnost stejně jako celý ČSJiu, pokud vím. Tedy vyjma tréninků, myslím na Balkáně.
Jejich stánky - http://sweb.cz/csjiu/

no on už hlavně prý maluje a taky stárneme...

:wink: Na Frantu mi nesahejte! Je to sice ikona, ale je to Mistr s velkym M!
Naposledy upravil bojovnik123 dne čtv 29. led, 2009 9:40, celkově upraveno 1
Jan Strnad, bojovnik
bojovnik123
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 7:41

RBR píše:
zm píše:......A když se konečně tímto prokoušou (je to také tím, že na každé kyu mají jiné - nové techniky, takže jsou vlastně věční začátečníci), tak mají pocit, že znají úplně všechno a přitom stzojí na úplném začátku nečeho, co jim nikdo z daného stylu nemůže dát, protože pro samé učení nových technik a opakování-zdokonalování už zapomenutých na to úprostě už není čas, chuť a vlastně ani invence.

Tady se neshodneme. Kolik si složil zkoušek v karate? Asi jich moc nebylo. Nemohu mluvit za všechny školy a druhy karate, ale princip je zhruba všude stejný. Zdaleka není pravdou, že na každé kyu se adept učí nové jiné techniky. To by jsem opravdu nedělali nic jiného. Počet používaných technik nijak zvlášť dramaticky nenarůstá. Člověk neustále používá pár základních technik a postojů. Co narůstá jsou kombinace, ale ty tvoříš pořád jen ze základních technik, když se občas objeví tzv. "nová" tak je to spíš zpestření nudného drilu. Jeden příklad za všechny mae-geri. Na 8 kyu se kope samostatně ze zadní nohy, na 7. pořád to samé, 6kyu až 1.dan kombinace-nejdříve mae-geri z přední nohy potom ze zadní. Takže zkoušky nejsou o kvantitě, ale kvalitě. Tato kombinace v podání adepta na 1.dan musí splňovat podstatně náročnější kritéria na provedení než na 6.kyu. V tom je celé tajemství zkoušek, aspoň a nás.
Někde to může být i jinak.
RBR

Sorry, ale tady se musím ohradit. Jsme na vláknu o jujutsu, psal jsem speciálně o ju-jitsu (mix stylů) v ČR. A karate, byť jsem u něho začínal a pořád ho mám rád, neumím a v tomto ohledu a kontextu napsaného je mi docela ukradené. Promiň, ale v tomto smyslu je karate úplně o něčem jiném, nebo máš snad pocit, že ne, když se toho chytáš?
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 8:11

kumori píše:4 zm - Zdeněk san, tvrdíš, že jsi nikdy nebyl jeho žákem, ale zapomínáš, že LP byl Tvůj prezident v době, kdy jste byli v jedné organizaci, jistě, určitě jsi se od něj neučil happo no kuzuši, ale byl Tvůj sensei a když Tě nevedl technicky, vedl Tě duchovně...

Tak zaprvé - nezapomínám na nic - byl "prezident", ale do té funkce nebyl nikdy zvolen, byl ustanoven Bertollettim, protože .... atd., však určitě víš, když jsi tak informovaný. A funkce prezidenta má hodně málo společného s učitelem.
A zadruhé - pokud by nedej bože byl vůbec někdy mým sensei a vedl mě po duchovní stránce, tak jsem dneska zavřenej a určitě bych v minulosti nemohl pracovat u PČR - to jen k tomu "duchovnímu" vedení. Jak už tady bylo psáno oslovení (nikoli titul) sensei, náleží vždy učiteli (není nebo nemělo by být však nikdy? vyžadováno - výraz úcty), ale v japonské tradici a společnosti patří vždy výrazně starší osobě, ať už učitelem je, či ne. Učitel je japonsky doslova kyoshi a nesouvisí vůbec s dnes velice módními tituly (renshi, kyoshi, hanshi) v budo, ty jsou jen odvozené. Učitel a žák je pouze forma vztahu mezi dvěma a více lidmi. Ten vztah musí být vždy oboustranný, pokud není, nefunguje a nejde tedy o učitele a žáka. Ale to už tu taky bylo.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 8:33

kumori píše:Mimochodem, byl jsem na semináři, kde byli i studenti z německa, všichni hakama a černé keikogi, prý je to v jejich jj normální, cvičí v ní i kohai, sempai...žádný 1.dan, to by Mirek Kodym a jeho ČAA určitě neviděl rád, hakama je přece povolena od 1.danu... :lol:
fuj, jsem se rozepsal, až jsem se opotil 8)

Pokud píšeš o jujutsu, tak rád bych upozornil, že hakama není v žádném případě výsadou pouze aikido. Různé organizace (tos napsal velice správně, že jde o ČAA) mají různá pravidla pro nošení hakama a to, jestli někdo něco vidí rád nebo nerad, je otázkou tolerance a upřímně věřím, že Kodym sensei je už tak trochu za tím, nebo nad tím? V naší škole Hakkoryu jujutsu je pravidlo (podotýkám nepsané), kdy yudansha na rozdíl od mudansha nosí při cvičení černou hakama a shihan nosí podle pravidla hakama modrý. To je úzus, konvence. Můj učitel menkyo kaiden shihan sandai kichu (to je oficiální stupeň) je natolik tolerantní, resp. je nad tím, že povoluje (no povoluje, ptali jsme se a on řekl ano) nám nošení hakama i jiných barev než je černá (modrá, bílá, hnědá, pruhovaná), stejně tak i keikogi, kdy pro mudansha je konvencí určeno bílé keikogi a pro shihan tradiční modré. Mně osobně je úplně jedno, v čem cvičí moji žáci (mohou cvičít v teplákách trenkách tričku, černém modrém bílém gi, nikdo by však se neměl vydávat za něco co nením, ale v dojo, kde se všichni znají, je to celkem jedno a takový člověk by neušel všeobecnému "odsouzení", i když ... Záleží přece především na tom, jak člověk praktikuje, jakým je člověkem a až podružně, co má přitom na sobě, i když právě to je vidět na první pohled (mezi lidmi, kteří se znají, není třeba komukoli atím méně sobě cokoli nalhávat a přetvařovat se).
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

hakama

Příspěvekod mysmys » čtv 29. led, 2009 8:57

Kdyy uz jste u toho noseni/nenoseni hakamy.

Zakazovat novackum noseni hakamy ma jeden praktickej duvod a to ten, ze jsou jim videt nohy a tim padem jim mohou byt opraveny nedostatky v technice - pac se da rict, ze z pohybu nohou vychazi celej pohyb.

Jeden znamy cvici Niten Ici rju kendzucu a tam tu hakamu v Evrope na seminari nenosi ani sensejove. Zaci tak lepe vidi jejich nohy....

Tot takova mala vsuvka :D
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 29. led, 2009 9:02

zm píše:Sorry, ale tady se musím ohradit. Jsme na vláknu o jujutsu, psal jsem speciálně o ju-jitsu (mix stylů) v ČR. A karate, byť jsem u něho začínal a pořád ho mám rád, neumím a v tomto ohledu a kontextu napsaného je mi docela ukradené. Promiň, ale v tomto smyslu je karate úplně o něčem jiném, nebo máš snad pocit, že ne, když se toho chytáš?

Ano jsme na vlákně ju-jitsu, ale srovnáváš postupy v jitsu s jinými BU, což by nevadilo, ale je nutné uvádět správné informace. Nijak jsem tvoje jitsu s karate nesrovnával, protože vůbec netuším co děláš.
Mě vadila nepřesná informace ohledně zkoušek v karate. Různé organizace karate mohou mít odlišný přístup, ale tvrzení, že na každý technický stupeň je potřeba se učit úplně nové techniky je nesmysl.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 9:14

Makoto píše:Mimochodem, tahle diskuse me donutila se znovu zacist do vyse doporucovane knihy a hned na zacatku se pise, ze jiujitsu, jinak take zvane Yawara nebo Taiho jutsu se po revoluci Meiji ucila hlavne ta nejspodnejsi vrstva (yakuza, ulicni rvaci, "surovci a nasilnici"). Uhlazenejsi verze - aikijutsu, se pak rozsirila hlavne ve stredni vrstve. Postupne si vsak jujutsu ziskalo svou reputaci prave technikami boje a v dobe, kdy byl autor v Japonsku (1973) se taiho jutsu jiz ucili japonske specialni policejni jednotky (SWAT) zatimco radovi policiste se ucili kendo a judo. Japonsky SWAT se ucil jujutsu proto, ze casem se i judo zvrhlo do "moderniho zapasu v kimonech" a to jim pri zakrocich moc nepomahalo, jak si asi dokazete predstavit.

Pokud vím, tak taihojutsu (po WW2) je velice moderní styl speciálně pro policii, který vznikl z jujutsu pro potřeby jap. policie.Nevím teda jak v minulosti, ale nechtěl jsi napsat spíše taijutsu, místo taihojutsu po restauraci Meiji? Měl jsem moéžnost před několika lety si povídat s jedním bývalým japonským policistou, který mi to podal (prostřednictvím tlumočníka) takto. Také jsme docela vzbudili pozornost, když jsme v restauraci brněnského hotelu International si navzájem začali ukazovat techniky a cvičit tam. Bylo mi tenkrát řečeno, že jap. policie trénuje kendo a taihojutsu, o judo nebyla žádná řeč. Ale je pravda, že ten bývalý policista nebyl žádný řaďák a keishi z kobanu, ale inspektor z protidrogového se spec. na mládež a drogy.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 9:17

RBR píše:Ano jsme na vlákně ju-jitsu, ale srovnáváš postupy v jitsu s jinými BU, což by nevadilo, ale je nutné uvádět správné informace. Nijak jsem tvoje jitsu s karate nesrovnával, protože vůbec netuším co děláš.
Mě vadila nepřesná informace ohledně zkoušek v karate. Různé organizace karate mohou mít odlišný přístup, ale tvrzení, že na každý technický stupeň je potřeba se učit úplně nové techniky je nesmysl. RBR

Opět se musím ohradit - mohl bys mi prosím z mých příspěvků o tom vytáhnout přesnou citaci? Nějak si nejsem toho vědom že bych něco srovnával apriori se zkouškami karate, ale možná také nevím, co píšu. Jsem na vlákně jujutsu a jako takové respektuji, o karate bych v tomto smyslu zde psát vůbec nemohl. Gomen.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 29. led, 2009 9:33

zm píše:
RBR píše:Opět se musím ohradit - mohl bys mi prosím z mých příspěvků o tom vytáhnout přesnou citaci? Nějak si nejsem toho vědom že bych něco srovnával apriori se zkouškami karate, ale možná také nevím, co píšu. Jsem na vlákně jujutsu a jako takové respektuji, o karate bych v tomto smyslu zde psát vůbec nemohl. Gomen.

Budiš už jednou jsem tu citaci použil, tady máš konkrétní větu:
.....(je to také tím, že na každé kyu mají jiné - nové techniky, takže jsou vlastně věční začátečníci)......,

na každé kyu mají jiné - nové techniky V celém článku jsi zamýšlel nad smyslem systému kyu-dan a jeho praktickém využívání, potom si přešel ke kritice způsobu zkoušek v karate, což mě nijak nevadí, ale výše uvedená věta je very out. Snažím se ti vysvětlit, že je to je nepravdivá informace.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » čtv 29. led, 2009 9:40

Makoto píše:He he, ja jsem 3. kyu uz asi dva roky a jeste asi par let zustanu bo neni cas paskovat a vedu, respektive vedl jsem, treninky kdyz Matej nemohl. Ale nikdy jsem neucil neco, co bych neustal po strance vysvetleni i ukazky v plne rychlosti a durazu, urcita sebekontrola tam tedy byla :wink: Naopak jsem si na predvedeni techniky vybiral ty nejvetsi hovada, aby lidi videli, ze (mi) to funguje. V Dansku, kam jsme jezdili za Yamauem, jsem obcas videl cerne pasy aikijutsu, ale i jujutsu predvadet svou technickou zrucnost na o hlavu mensim prckovi ci dokonce zenske polovicni vahy...to se to pak predvadelo....legrace byla, kdyz byl Matej pozadan aby vedl hodinu a ja mu sekundoval, ANI JEDEN z tech cernych pasu me nedokazal kopnout tak, ze bych aspon poodstoupil...a to necvicim zadnou "zeleznou kosili", ci jak se to woodoo mojo jmenuje :wink:
Zadosti ucinenim mi pak bylo, kdyz na me koukali skrz prsty, co ze je chce zeleny pasek ucit a kdyz jsem jim pak ukazal jak se skrti u nas v Cechach (oci musi lezt z dulku a ne to otlapkavani krku, co delali), aby obrana pote byla vcas a co k cemu....pohled k nezaplaceni :wink: Ale blby je, ze misto abych se tetelil blahem, tak celou cestu domu jsem mel depku, ze takovi kokoti nosi cerne pasy a nemaji ani dostatek pokory prijmout fakt, ze i nekdo s nizsim pasem je MOZNA neco muze naucit...to je duvod, proc se asi preci jenom soustredim na to paskovani, ktere jsem v poslednich letech vcelku zanedbaval....

Hele, při vší úctě, netrpíš tak náhodou něčím? Máš 3. kyu už několik let, není to tak trošku moc dlouho? Já vím, je to tvoje věc, ale všude tady píšeš, že jujutsu je tvoje srdeční záležitost, což tak trochu odporuje. A že není na zkoušky čas? Tomu nerozumím, všechno má svůj čas. Když za mnou můj učitel přijde, že uděláme zkoušky, řeknu "hai sensei", jdu a udělám je. Jen učitel ví, kdy jsem připravený, vidí mě a ví, co následuje, já nedovedu vidět do budoucnosti. Nedokázal bych s ním o něčem takovém polemizovat, natož odmítnout (V ®ÁDNÉM PŘÍPADĚ NECHCI A NEMŮ®U TVRDIT, ®E TO NĚKDO, NATO® TY, DĚLÁ), ale asi by to znamenalo, že upřednostňuju svůj úsudek před jeho zkušenějším úsudkem. A z toho vyplývá vše ostatní, podle mě je to způsobeno odlišným náhledem na technické stupně a zkoušky.
"K...ti" s černými pásy z Dánska nedokázali přijmout to, že někdo ze 3. kyu z Prahy je lepší než oni? To je hanba, teda na jejich straně. Možná to bude tím, že jejich učitelem je Yamaue soke, v daném případě Matěj a ty jsi jeho sempai. Oni to se vší pravděpodobností zaregistrovali, že umíš, ale nedat to najevo a cvičit svoji školu, je něco úplně jiného. Jsou to normální lidé, to je třeba si také uvědomit. Všichni máme svoje lidské chyby i přednosti. Není přece nutné cokoli jakkoli démonizovat nebo přeceňovat. Stačí přece jen konstatovat - je to tak a tak a vzít si z toho především pro sebe poučení a vyvarovat se toho sám. V tom spočívá vlastní moudrost. Ano, nebyl jsem tam, vycházím jen z tvého popisu, je to spekulace. Promiň, ale tak to na mě působí.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 29. led, 2009 9:47

jeikob píše:ushiro geri byl zelený pásek:) těžký kop. co si pamatuju človek musel zacvičit kihon,katu a řízené kumite.

Ushiro geri není těžký kop. Pouze ze cvičných důvodů se kope ze zenkucudači v otočce. To je z praktického hlediska blbost. Proč se k někomu otáčet zády (riskovat, že mě např. odstřelí ledviny) kopat jej, když mám dva kopy, které dopředu bohatě stačí (mae-geri, mawashi). Má to jen cvičný význam, procvičuje se tím prostorová orientace, posilují svaly a koordinace. Aby adept ukázal jak to zvládá, tak to nejspíš zařadili do zkouškových řádů na 6kyu v některých organizacích. (moje domněnka)

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...