Tradiční Taiji videa

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod sun » stř 18. bře, 2009 19:00

ukropcany píše:
sun píše:...Kdyby byl ovšem byl takový skvělý bojovník, tak by určitě své emoce dokázal zvládnout lépe. Nikoho nejmenuji, myslím to obecně a taky trochu nebo vlastně hodně na sebe :-)
Sa bojíš ukázať prstom? :twisted: Poukázať na debilitu nie je prejavom neschopnosti sa ovládať... :idea:

To tak na první pohled vypadá, jenže já se přesvědčil, že i když někdo projevuje debilně, tak to taky může znamenat, že já nerozumím a debil jsem já.
Teď jsem si vzpoměl, jak jsem cvičil s jedním mladým čínanem a on ode mne odletával, podobným způsobem jak na těch videích, ale jen jeden poskok. Sem si říkal, jakéj jsem borec. Jenže po čase jsem zjistil, že on přesně ví, kdy ho chci odstrčit a přesně v tom momentu, když strčím, on odskočí. Když jsem to samé chtěl udělat já, tak jsem neměl šanci. Je to těžké. On vypadal pro ostatní jako debil, ale já věděl, že mne má přečteného a jenom mu prostě nevadí, když odskočí v tu pravou chvíli. Prostě to, že to blbě vypadá, mu zas tak moc nevadilo. Hlavně že přesně věděl, co chci dělat. Ale ještě neměl tu absolutní uvolněnost a spojitost, aby té mé hrubé síle dokázal čelit jinak než odskočením. To si pak člověk uvědomí, že rychle hodnocení druhých se může časem jevit jinak.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jabberwocky » stř 18. bře, 2009 23:05

Kanec píše:Je mi líto lidí jako je PC, kteří se snaží pojmout taiji prakticky a střízlivě, zatímco díky pověsti jakou někteří jiní taiji dělají se neporávněně setkávají s posměchem a na trénink jim chodí uchyláci. Mě osobně by tahle situace jako laika okamžitě odradila :evil:

A tak to se budu hádat! Dneska jsem tam byl úchylák sám, všichni ostatní byli normální. Tak si to množný číslo laskavě nech! ;-)
Jabberwocky
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » čtv 19. bře, 2009 8:44

JRup píše:Lidé, kteří nedělají BU mohou bojovat. Zvířata ve volné přírodě nechodí do školy BU a mohou bojovat. Kde je rozdíl? Proč lidé chodí do školy BU, aby pak mohli bojovat?

:?: :?: :?: Já mám asi problém s interpretací toho, co vy tady píšete :twisted: Sun mi vysvětlil, že ho špatně chápu a ty mi to možná řekneš taky. Tak jen pro sichr, kdybych se náhodou trefil: ptáš se opravdu, proč lidi dělají BU, když bojovat jde i bez toho a kočička zakousne myšičku, aniž by chodila na karate?
Tak to je asi otázka pro někoho mentálně více obdařeného, než jsem já. Já k tomu ve své přízemnosti neumím a nechci dodat nic, než ty otazníky.

ad "Externí neexistuje bez interního a interní bez externího..." - filosofická etuda, nic víc, nic míň.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » čtv 19. bře, 2009 10:53

graver píše:ad "Externí neexistuje bez interního a interní bez externího..." - filosofická etuda, nic víc, nic míň.

Mohl bych v klidu napsat, že v tomhle se zase mýlíš. Ale tak jednoduché to není, protože ty máš sám k sobě pravdu. Ty za tím vnějším a vnitřním nic konkrétního nevidíš, takže máš pravdu. Teď si zkus představit, že opravdu existují lidé, pro které jsou to zcela reálné věci, které dokáží pozorovat, kontrolovat a využívat. Pokud člověk chce studovat taijiquan, měl by se pomalu k tomuto dopracovávat. Na to má zaměřený trénink. Ty zřejmé máš zaměřený trenínk na něco jiného, takže tohle je pro tebe filosofie. V taijiquan je důležíté mít v souladu šest harmonií, tady je o tom pěkný článek:
http://www.taijizlin.cz/texty/neigong.htm
pro tebe to bude samozřejmě teorie. Ale zkus si nějak představit, že to jsou pro některé zcela reálné stavy. Třeba budeš úspěšnější než já, protože já si to tehdy, když jsem to měl za filosofii, představit nedokázal.
Naštěstí jsem natolik pitomý, že tomu chci přijít na kloub a cvičím až na to příjdu. A mám pocit, že se to daří.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod maxo » čtv 19. bře, 2009 11:46

sun a uz ste na treningu preberali ako vytiahnut tvoj kozmicky korab z mociara ked budes stat v stojke na hlave ? Teda predpokladam, ze to je cielom tvojeho snazenia sa. Nech ta sila sprevadza a nenechaj sa odradit zlo nesmie premoct dobro :D
maxo
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » čtv 19. bře, 2009 11:55

Sun: já chápu, co myslíš a nijak nezpochybňuju, že *jenom* o té externí / bojové složce to není. Jen se vracím ke svému tvrzení, že když se z toho ta bojová dovednost vytratí úplně, tak už to není BU. Můžu se harmonizovat, otvírat si čakry jak dveře v metru, být v souladu s tepem vesmíru - pak budu dokonalejší, než ostatní "externí" primitivové, ale bojovník nebudu. Můj trénink je opravdu zaměřený na něco jiného - tedy primárně, většina učitelů karate interní složku nezatracuje a nedělám to ani já. Jen prostě nesmí být jediná. Ještě jinak: když neumím bouchnout, aniž bych přizabil sám sebe a sestřelí mě nasraná pakobylka, tak asi nemá smysl celý život (imho ani deset minu) strávit v meditacích a očekávání, že to jednou přijde a můj výron energie složí všechno v okruhu deseti metrů (to se mi stává, jen když zapiju fazole kefírem).
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » čtv 19. bře, 2009 12:08

Sune, nejak se nam do toho motas:

sun píše:To že si někteří myslí, že tak jak to dělají oni je to nejlepší. To je taky v pohodě. Já si taky myslím, že to co dělám já, je pro mne to nejlepší. Ale respektuji to, že jiní lidé dělají věci jinak. Jestli ty cvičíš aplikace, tak si je cvič. Já je cvičil a už necvičím. Nemám zájem tě přesvědčovat.

pred tim jsi mi ale napsal:
sun píše:To že tobě se to jeví nereálné, znamená pouze, že tomu zřejmě nerozumíš a možná i to, že cvičíš něco jiného než taijiquan, i když to tak nazýváš.

Pak se ozenes timto citatem, abys shodil bojovou slozku Taiji
sun píše:a ne kvůli takové prkotině jako jsou bojové dovednosti.

nicmene vzapeti doplnis
sun píše:Podívej, já navštěvuju školu, kde se budují vlastnosti, které je potřeba mít, aby se dalo hovořit o bojové dovednosti.

tak ti nevim :roll: nicmene toto neni meritem diskuze, nebyla tady snaha presvedcovat nekoho o necem, slo mi o to aby ty predmetne videa byli patricne okomentovane a nematly, resp nesvadeli k vysmivani, kdyby se toto stalo, nemusi tady byt takovy halo :!:

Jeste doplnim k tomuto:
sun píše:Ten který dělá něco jiného např sportovní boj, tak od toho si radit nenechám. To je úplně mimo oblast, co dělám já. Ty to děláš jinak? Kombinuješ snad více věcí?

Delam, snazim se hledat cestu, ktera bude srozumitelna lidem, doplnil jsem si vzdelani co se tyce anatomie (a tak treba vim o co se jedna kdyz se rekne uvolnit kua a jsem schopen to vysvetlit), prosel jsem skolenim na intruktora ruznych telovychovných a i rehabilitacnich metod (Vojtova metoda, fyzioterapie apod) da ti to rozhled a muzes spojovat ruzne veci do jednoho celku ve smyslu rozvoje schopnosti dobre cvicit Taiji. Napriklad me napada cviceni na fitballech a opet uvolneni a otvirani kua, ktere se uzce vaze na stani ve WU-JI. Proc nutit lidi leta stat spatne a cekat az si to sedne, kdyz je posadis na balon (da se vuzit i lavicka, nebo zed) a oni po 10 munitach chapou co maji hledat, jak maji byt "nastaveni" a ikdyz to nevydrzi tak aspon vedi presne ceho maji dosahnout. Dale se snazim se vzdelat i v jinych asijskych systemech, napr nase rozcvicka se sklada prevazne ze zakladnich rozcvickovych cviku Bagua Yin Fu, ktere jsem se naucil tady na seminari He jinghana a pravidelne konzultuji s jednim z jeho zaku. Kluci ze Systemy mi vypraveli co oni delaji a proc, jejich metody taky maji neco do sebe, proc neco nevzit a nepouzit pro svoje ucely. S klukama z WCH posezeni konci vetsinou vetou: "ted nevim esli ty cvici WCH a Taiji, nebo naopak" :-) kdyz se bavime o principech. Ovsem vzdy svym zakum vylozim, proc jaky cvik delame, co tim sledujeme a o co se jedna!!! Skoro vzdy se jedna "pouze" o rozpohybovani (uvolneni/protazeni/posileni atd) tela a jeho uvedeni zpet do stavu "zdrave telo" ze stavu "troska". Necvicim "fajtry" vsichni to tam vime, a zakum to neustale pripominam, ze cesta je a bude jeste dlouha. Jakmile se dostanem k Taiji, tak je to taky receno a tam se striktne drzime systemu.

No nekdo se radsi zavre do ulity sveho systemu a poradit si nenecha, je mi to fuk, to je veci kazdyho, ja osobne tomu rikam dogmatismus, a ten nikdy nic moc dobryho neprinesl, malokdy progres.
Jinak jsem si projel Vase fotky a mozna bych i vedel proc ti Mistr rekl, ze jeste zadnou silu nemas, ale nechci poucovat, delam neco jinyho :-)

Jabberw: Ti trosku lezi v zaludku ty paky vid? :-) Obecne: zase se tak nepodcenuj :!: :D
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jabberwocky » čtv 19. bře, 2009 12:16

PC: Páky mi neleží v žaludku, momentálně je pořád ještě cítím v zápěstí a trochu v lokti :-)
Jabberwocky
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod sun » čtv 19. bře, 2009 12:29

PC píše:Sune, nejak se nam do toho motas:

uznávám, že je v tom guláš. :-)

PC píše:Delam, snazim se hledat cestu, ktera bude srozumitelna lidem, doplnil jsem si vzdelani co se tyce anatomie (a tak treba vim o co se jedna kdyz se rekne uvolnit kua a jsem schopen to vysvetlit), prosel jsem skolenim na intruktora ruznych telovychovných a i rehabilitacnich metod (Vojtova metoda, fyzioterapie apod) da ti to rozhled a muzes spojovat ruzne veci do jednoho celku ve smyslu rozvoje schopnosti dobre cvicit Taiji. Napriklad me napada cviceni na fitballech a opet uvolneni a otvirani kua, ktere se uzce vaze na stani ve WU-JI. Proc nutit lidi leta stat spatne a cekat az si to sedne, kdyz je posadis na balon (da se vuzit i lavicka, nebo zed) a oni po 10 munitach chapou co maji hledat, jak maji byt "nastaveni" a ikdyz to nevydrzi tak aspon vedi presne ceho maji dosahnout. Dale se snazim se vzdelat i v jinych asijskych systemech, napr nase rozcvicka se sklada prevazne ze zakladnich rozcvickovych cviku Bagua Yin Fu, ktere jsem se naucil tady na seminari He jinghana a pravidelne konzultuji s jednim z jeho zaku. Kluci ze Systemy mi vypraveli co oni delaji a proc, jejich metody taky maji neco do sebe, proc neco nevzit a nepouzit pro svoje ucely. S klukama z WCH posezeni konci vetsinou vetou: "ted nevim esli ty cvici WCH a Taiji, nebo naopak" :-) kdyz se bavime o principech. Ovsem vzdy svym zakum vylozim, proc jaky cvik delame, co tim sledujeme a o co se jedna!!! Skoro vzdy se jedna "pouze" o rozpohybovani (uvolneni/protazeni/posileni atd) tela a jeho uvedeni zpet do stavu "zdrave telo" ze stavu "troska". Necvicim "fajtry" vsichni to tam vime, a zakum to neustale pripominam, ze cesta je a bude jeste dlouha. Jakmile se dostanem k Taiji, tak je to taky receno a tam se striktne drzime systemu.

No nekdo se radsi zavre do ulity sveho systemu a poradit si nenecha, je mi to fuk, to je veci kazdyho, ja osobne tomu rikam dogmatismus, a ten nikdy nic moc dobryho neprinesl, malokdy progres.
Jinak jsem si projel Vase fotky a mozna bych i vedel proc ti Mistr rekl, ze jeste zadnou silu nemas, ale nechci poucovat, delam neco jinyho :-)

Každý má takový přístup, jaký mu vyhovuje. Já přiznávám, že zvládnout to co ty, na to prostě nemám. Ani mentálně ani časově. Co ti k tomu mohu víc říct. Dělám to, na co si myslím, že mám. Třeba nemám, ale to se možná nikdy nedovím.
Pro mne je důležité, vědět o jakou sílu jde a ne jestli ji mám nebo nemám. Prostě jsem považoval tehdy za sílu něco jiného než teď, ale nejsem si jistý jestli už jsem pochytil to správné. A chci se to prostě dozvědět tradičním způsobem. Když už jsem ve foru Tradični taiji. :-)
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » čtv 19. bře, 2009 13:24

graver píše:Jen se vracím ke svému tvrzení, že když se z toho ta bojová dovednost vytratí úplně, tak už to není BU.

Samozřejmě, v tomhle není vůbec problém, problém je v tom, co budeme považovat za bojové dovednosti. Nebo na jaké dovednosti budeme vzhledem ke stylu BU klást důraz. Jiný důraz budou mít šermíři, jiný lukostřelci, jiný boxeři ze ©aolinu. Já zde popisuju na co se klade důraz v naší škole a navíc vzhledem k úrovni, na které tomu rozumím já. Zopakuju to: klade se více důraz na vlastnosti těla a ducha(síla, rychlost, znalost protivníka atd.), které v boji můžu využít a bez kterých bych nemohl bojovat stylem, který studuji. Obsahuje snad tato věta něco, že bych opovrhoval bojovou stránkou v BU? Nikdy jsem nic takového neřekl! To, že mi třeba zbytek života nebude stačit na to, abych tyto vlastnosti zdokonalil, tak jak mistr Ma, to mi zas tak nevadí.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod farmer » čtv 19. bře, 2009 13:42

Můžeš věřit, že něco existuje, ztratit léta cvičením něčeho často tak abstraktního, ale nakonec nebudeš mít jistotu, jestli výsledek tvého úsilí je realita, nebo už vlastní představy a sebepřesvědčování.
Ono to není špatné, ty stavy jsou příjemné, zažíval jsem to, ale člověk má pak trochu problém s realitou a nedokáže se poprat s tím, že ostatní nejsou takoví hodní, milí a duchovní bojovníci jako já :wink:
Co zas pak přijde úsměvné mně a je to vlastně to, co se tu pořád omílá je to, že tihle lidi o sobě tvrdí, že oni ten boj dělají a cvičí trochu jinak a že je ostatní nechápou a jednou všichni uvidí :-)
Ale to je jedno, jak psal ukropcany, je to otázka motivace, někomu to tak prostě vyhovuje. Jenom jediná a pravá PRAVDA je, že je to tak špatně!!!
:lol: :wink:
farmer
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod roza » čtv 19. bře, 2009 14:48

Ahoj,
koukam,ze jsem zase neco rozpoutal.....
Kdyz odhlednu od meho puvodniho prispevku,mel bych nekolik otazek

Sun,Yvan - popsal bys svoje cviceni a cviceni ve sve skole jako "form of physical culture that stressed health, spirituality, and fighting application equally"? - zapujceno z Mirova prispevku.EQUALLY chapu jako "stejnou merou,rovnomerne".

Je skutecne "Každý má takový přístup, jaký mu vyhovuje" ta vhodna cesta k nauceni se neceho?Neprijde mi to jako bezny princip metodiky v zadnem me znamem ucebnim procesu.Je i v tomto tvoje taiji vyjimecne?Sleduji peclive stranky tveho ucitele uz nekolik let a neprijde mi,ze bych tam tenhle napad postrehl.

Nebylo by fer ,v pripade ze nekdo zada o priznani prava neco cvicit a cvicit si to po svem,kdyby po nem na oplatku ostatni zadali i povinnost?Obvykle to tak byva.....tou povinnosti by v tomto pripade byla zodpovednost vuci taiji,vuci zakum .
Pak bych chapal,ze by ucitele meli na svych strankach napsano "Jsem zak toho a toho mistra s tim a tim rodokmenem,a cvicim si to s pristupem,ktery mi vyhovuje"

Byl by tohle ten zpusob,jak se neco "dozvědět tradičním způsobem",o ktery stojis?
Je to ten zpusob ,kterym se taiji predavalo po leta a vyprodukovalo vsechny ty osobnosti,o nichz si tu cteme legendy?

Vy jste oba v prispevcich tak hrozne nekonfliktni :) az je to krasne.Bohuzel to v Nasich ocich ma trochu jiny odraz,nez asi puvodne zamysleny nadhled a moudrost.Nicmene ,jestli smim prosit,pokud uz si date praci s odpovedi,prosim prosim,neco jineho nez citat a odkaz na article.Skromnost stranou,cvicite leta,mate skoly a cvicite si pristupem,ktery vam vyhovuje...to uz se prece da napsat neco konkretniho.

Tak dik.A jestli se vam odepisovat nechce,taky v poho.I kdyz vas asi tezko presvedcim,ze ja-agresivni primitiv,pokud nedostanu odpoved tak vzteky neumlatim nevinnou obet kyjem.Tak radsi odepiste,nebo to odskace.....

PS:Napadlo vas nekdy,ze pouzivani expresivnich vyrazu s emocnim nabojem slouzi v diskusi k podtrzeni a zdurazneni nekterych problematik a nemusi nutne znamenat,ze autor je vzteky zeleny?Doprdele?

Az na Ukropa,coz je normalni krvi podlity hovado,coz potvrdi kazdej,kdo ho zna...... :lol:

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Kanec » čtv 19. bře, 2009 14:59

Jabberwocky: sorry, však já nepsal že úplně všichni, tak například u PC jenom ty :lol: (myšleno s humorem)
Tady v tom článku se píše o vnitřní síle od začátku do konce, ale úplně jinak. Všiměte si vysvětlení co ta síla má být a taky toho jaký význam přikládají sparringu, přesně jak psal ucropcany, čistá zpětná vazba:
http://www.blackbeltmag.com/archives/437
Kanec
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod PC » čtv 19. bře, 2009 15:05

sun píše: A chci se to prostě dozvědět tradičním způsobem. Když už jsem ve foru Tradični taiji. :-)

Pisu snad nekde ze to ucim netradicne? Ucim jen to co jsem se dozvedel a naucil od Mistru s dlouhou tradici, jsem pokracovatel klanu Chen ve 20.generaci a presto nevidim rozpor mezi tradici a praktickym vyzkousenim technik. A presto nechapu tvuj boj, za co vlastne tady bojujes? Kdyz posloucham ty stare Mistry, jak mi vypravi o svem mladi, kdy dreli jako kone, jezdili pro uhli 50km s karou, tahali dzbery s vodou na pole atd.. tak si rikam zachyti tohle nekdo v ty Evrope, pochopi, ze jejich fyzicka kondice byla uplne nekde jinde, ze to oproti vetsine dnesnich lidi byli fakt silaci? Ne namakani, ale silni chlapi. Takze esli cvicis fakt tradicne jak tady tvrdis, tak si asi sedlak, nebo drevorubec, kterej po praci prijde domu a pak si strihne 20 sestav (ty musis alespon 80 pac ucis ctyri sestavy), par hodinek se strkas se sousedem a des si lehnout. No tak to ja prave ne, nemakam celej den na poli, nebo vlese, ani moji zaci ne, takze nekde musi byt trosku kompenzace tohoto deficitu. Ze se o posilovani v Taiji nikde nepise, no jasne ze ne, je to pro ne totiz samozrejmost, ze nejsi fyzicky degenerovana troska moderni spolecnosti. Dal si "off record" poslechnes ze se bezne po treninku rezali s ostatnima zakama, nebo ze museli nejdriv dostat nekolikrat pres usta, nez je ostatni zaci vzali mezi sebe. Taky se to nikde nedoctes, protoze to diky lidem jako ty neni "in" radsi napisou, ze cvicili nejdriv nekolik let sestavy a pak az tuishou, ale nezapomen, ze to uz za sebou mely desitky ba stovky bitek, takze uz mohli hledat tu jemnost protoze se k tomu umeli postavit.

Tot asi tak vse. A snad uz radeji ani nic nepis, protirecis si, tvoje prispevky pro me postradaji logiku. A abych ocenil tvou poetiku na to pises malo basnicky.

BTW. S temi sermiri se treba pekne pletes, videl si nase sermire na OH? Jakym zpusobem odvraceji utok a provadi protiutok.. zkus se na to kouknout (hlavne z hlediska principu ;-) ) nez zase vypustis nejakou perlu.
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » čtv 19. bře, 2009 15:13

Jabberwocky píše:PC: Páky mi neleží v žaludku, momentálně je pořád ještě cítím v zápěstí a trochu v lokti :-)

Neboj hned jak se ti zesili tok qi, tak se to presune do zaludku. :lol: :lol: :lol:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 19. bře, 2009 15:19

ukropcany píše: mám teraz jedného mladasa na praxi a jak keby som ho videl... :roll: ani Bohovi nepovie "neviem"... :roll: jak keby o niečo šlo...

i to se člověk musí naučit.....umět říci......nevím,neumím..... :wink: :idea:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 19. bře, 2009 15:21

sun píše:Jiný důraz budou mít šermíři, jiný lukostřelci, jiný boxeři ze ©aolinu.

Nebudou...snad jen ti lukostřelci jo.......
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » čtv 19. bře, 2009 15:53

Jendis píše:
sun píše:Jiný důraz budou mít šermíři, jiný lukostřelci, jiný boxeři ze ©aolinu.

Každý styl má svůj přístup, každý styl klade důraz na trochu jiné věci, každý člověk to dělá zrovna tak. To víš sám, ale tady hledáš mouchy, pravděpodobně abys ses zařadil do davu. To je v pohodě. Chápu.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 19. bře, 2009 16:08

sun píše:To víš sám, ale tady hledáš mouchy, pravděpodobně aby ses zařadil do davu. To je v pohodě. Chápu.

Buď rozepiš,o čem konkrétně mluvíš,nebo nepoužívej takové srovnání.....protože mezi boxerem(jakéhokoliv stylu) a šermířem moc rozdílů není.......o boxu se říká,že je to "šerm pěstí"......proč asi???? :wink:

Nepotřebuju být v davu......to už bych se zařadil dávno. Až teď si do toho zapletl šerm...proto jsem se ozval.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » čtv 19. bře, 2009 16:15

sun píše:
Jendis píše:

Každý styl má svůj přístup, každý styl klade důraz na trochu jiné věci, každý člověk to dělá zrovna tak. To víš sám, ale tady hledáš mouchy, pravděpodobně abys ses zařadil do davu. To je v pohodě. Chápu.

:roll: :-D :-D saafra ty si mudřec můdrý, taky bleděmůdrý :-D
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...