Kdy jujutsu je stale jeste jujutsu?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod luen » čtv 08. říj, 2009 19:54

NAIA píše:Cau Jardo,
poloz si otazku jinak. Jak moc je potreba vytvarer "tvuj styl". Podle me je to jen lechtani vlastniho ega. Podle me je to takovy "tvuj osobni koktejl" ruznych technik a principu co ti sedi, neni potreba tomu davat nejakou skatulku stylu. Potom je debata jestli to je nebo neni JJ bezvyznamna. Tim nechci snizovat hodnotu tematu, naopak mi pripada velmi zajimave, jinak bych sem nepsal.

Potom me zaujalo ze, jsi resil jestli pouzit neco z KFM nebo JJ atd... no tady jde o to cemu davas vetsi duraz ... funkcnost?... doba tréninku?... tradice?...nejake osobni duvody? - myslim ze kdyz bude jasno o co danemu cloveku jde predevsim tak ta volba tak tezka nebude.


Ahoj Martine, neni to sice reakce na me, ale zajimavej uhel pohledu, tak mi to neda :wink:

Totiz ve finale nejde o to, jak to mam vyskladane ja nebo jakykoli jiny ucitel, protoze ucim lidi - novacky a predne oni si to potrebuji aspon z pocatku skatulkovat. Jinak v tom maji lidi vetsinou pakec. Takhle nam bohuzel funguje mozek, ktery si potrebuje kazdou vec, kterou uklada do dlouhodobe pameti s necim asociovat - no a nazev, za kterym se jakoby schovava urcita predstava (novacek zije z predstav), je vlastne pomucka pro zaka :!:

Jinak se da tezko vysvetlovat, protoze se pak posluchac nema ceho chytit. Navic je strasne tezke s timto vychodnim zpusobem uvazovani (vse je jedno a je jedno jak vnejsi formu nazveme), se u nas prezentovat, protoze klasickej zapadak, proste potrebuje mit novinku k cemu zaskatulkovat. Parada je, kdyz se od tohoto modelu casem clovek oprosti a kasle na nej. Slovo je jen slovo a proto uz jsem na zacatku napsal, ze vsemu rikam wing chun :wink:

Je to jako popisovat vnory nasi mysli viz. nekonecne dohady buddhistu atd ... Jazyk je v tomto ohledu naprosto nedokonalej nastroj, protoze vysvetli nekomu, kdo nikdy neochutnal maslo, jak maslo chutna. Trochu jako tohle, trochu jako tohle, pak ma malinko z tohodle ... Ale neni nad to udelat s tim vlastni zkusenost a je vyreseno 8)
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

 

Příspěvekod pm » čtv 08. říj, 2009 20:43

v Cine mely skoly v nazvu vetsinou jmeno ucitele - osobnost ucitele je nejdulezitejsi, jeho zkusenosti a pristup. "styly" se skatulkuji vicemene az dnes, drive se tomu rikalo proste "bojove umeni" (kyun seut). "styl"/"system" je koncept - neco se prida, neco se ubere, neco se obmeni, no big deal, to se delo, deje a dit bude. Yang taijiquan se muze lisit od Chen taijiquan, ale porad je to v zasade Chen, ktery uz par generaci cvici rodina Yang, i kdyz uz vypada misty hodne, hodne jinak. moje skola se jmenuje "Mackuv Hung Kyun Gym" - a to "Mackuv" je stejne dulezite jako "Hung Kyun", mozna dulezitejsi. neni to honeni ega, je to presny opis "produktu", "kdo" a "co".

za nas system: dnesni Hung Kyun je amalgan ruznych jihocinskych systemu - Siulam, Hung kyun, Hap ga, Choi ga, Mok ga, severnich systemu... kazda generace, kazdy ucitel system obvlivnil a modifikoval - otec a ucitel mojeho sifu, muj sifu, ja... jina doba, jine misto, jini lide (ucitele i zaci), jine vybaveni, jine duvody, proto napr. Hung Kyun ktery cvicim a ucim je muj Hung Kyun. kdokoliv kdo v CR Hung Kyun uci by si tez mel stat za svym jmenem - ctit zdroj a ucitele, ale ne se za nej schovavat. kdyz dva delaji totez, neni to totez, a ja pevne verim se cvicime Hung Kyun hodne jinak nez vetsina ostatnich skol (nerikam lepe, hure, ale jinak). zrovna dnes jsme dostal mail s otazkou na kvalitu jinych skol - co na to rict jineho nez: my to delam takhle a takhle, jak to dela nikdo jiny nevim, nebo vim a myslim si o tom svoje a nechci to komentovat, proc.

moji zaci, pokud z nich nekdo bude ucit, budou ucit jinde, jine lidi, samy jsou jini, budou to delat jinak. kdyz udrzi zakladni koncept (ktery je pomerne citelny - struktura, generace, zakladni repertoar, curriculum, taktika a strategie... ), bude to stale Hung Kyun, kdyz ne, pujdou jinou cestou, treba MMA - jejich cesta.

nastesti se jedna o rodinou vec, ucta, loajalita, samozrejme, ale zadne okovy mezinarodnich organizaci a nucena standartizace. individualni rukopis kazdeho se respektuje, standartizace neexistuje. jeden z mojich ucitelu kdysi rekl:

Y.C. Wong: Stále je dost lidí, kteří pokračují v tradičním učení. Myslím, že studium čínského kung fu se vždy vyvíjelo a měnilo. Pokud říkáte, že tradice je přesné předávání forem z jedné generace na další, necítím, že je to úplně správné. Tradice spočívá v předávání principů stylu. Tradiční kungfu je používání stylu, ne jenom mentorování pohybů. Mnoho velmi tradičních a konzervativních mistrů preferuje, když žáci cvičí formy a techniky přesně tak, jak je cvičili zakladatelé. Obávají se, že pokud začnou na stylu něco měnit, povede to k jeho oslabení. Někdy s tím do jisté míry souhlasím. Pronikne-li ale jednou člověk k jádru stylu, neměl by být omezován jeho podobou. Začátečníci a středně pokročilí žáci by měli formy sledovat přesně. Ale více pokročilí žáci je mohou rozvíjet a měnit. ®ádní dva žáci nebudou cvičit úplně stejně.


proste, chces ucit svoje lidi to nejlepsi, a tak je budes ucit Jarda jj, at uz tomu budes rikat nebo ne, to je v debate to nejmene dulezite. dulezita je vec samotna, ne jeji jmeno. zakladni koncept bude jj, plus cool dril odsud, plus cool dril odsud, plus cool dril odsud - nektere zapadnou do konceptu, nektere ho doplni. funguje? super!
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod zm » pát 09. říj, 2009 7:04

Makoto píše:
luen píše:Ja to mam tak, ze vse co funguje je wing chun, co nefunguje, nestoji za rec :wink: 8)

No...to je reseni na urovni :-) Asi to udelam podobne...mozna o tom jen prilis premyslim....Kazdopadne diky za podnety k premysleni :-)

Tak nějak jsem to měl na mysli i já. Navíc vše podstatné zde bylo už od kolegů napsáno. Je to hodně zajímavé téma, řekl bych že podstatné pro většinu diskusí tady a je zajímavé, že i přes rozpory v jiných vláknech se zde přispěvatelé ve velké většině shodují. Myslím, že to je velice dobré znamení pro scénu bojových umění tady v ČR.
Možná to zní podivně ode mě, jako od představitele tradičního až rigidního japonského stylu, ale prošel jsem si v podstatě téměř tím samým co ty a Matěj, jen jsem zakotvil jinde. A to není nic proti ničemu. Na jujutsu (atd. ...) je práve unikátní ta šíře záběru, že stejně jako "vse co funguje je wing chun", tak i jujutsu je vše, co funguje. ©katulky (pojmenování) dáváme věcem my sami, co za těmito škatulkami chápeme, víme taky v podstatě jen my sami a vyjádřit to můžeme buď slovy anebo tím co zanechávává trvalejší hodnotu - zkušenost. A právě zkušenost u žáků je právě tím rozhodujícím, co dělá styl stylem. Začátečník ví prd o stylu, možná si něco někde vyčetl, viděl pár videí na youtube, nebo ukázky na budoshow, ale vlastní představu si může udělat až a jedině při vlastní zkušenosti při cvičení, jinak se pohybuje v oblasti snů, přání a představ, většinou nereálných. Jestliže ukážeš adeptovi, že tvoje jujutsu je funkční, tak to bude jujutsu i pro něho a taky funkční a nedá na něho dopustit. Opravdu je to jen o těch principech a instruktorovi (učiteli), jak tady už někdo napsal.
Spíš bych se zastavil o té potřebnosti a nutnosti upgradu stylu, kterým se s Matějem stále zaklínáte, jak o tom píšeš v úplně prvním příspěvku tohoto vlákna. Je to opravdu tak nutné? Jak víte, že ten upgrade, který nota bene děláte zrovna vy, je právě ten správný? Vždyť to může ukázat až zkušenost a to dokonce ne v první generaci žáků ale až v několikáté. Kde berete jistotu, že se nejedná o "slepé uličky". že nejde jen o šikovnými slovy maskované právě ty sny, přání a představy a metodu pokus-omyl? Mám pocit, že to tady už taky někdo napsal, že o upgrade jde vždycky, že na základě základních znalosti principů daného stylu, školy, ... si v pokročilém stadiu výuky stejně každý přizpůsobuje daný styl (bojování) obrazu svému (svým podmínkám). Jenže to je jedna strana mince, druhá strana mince je výuka (předávání). Vlastní zkušenost je velice těžko přenositelná. Je možná, ale těžko přenositelná, kdo se o to pokusí stejně dříve nebo pozdějí skončí opět u výuky obecných principů, základních technik a zákonitostí školy, stylu... . Každý styl, škola, ... upgraduje. Některé však i degradují, záleží podle mého názoru v tomto případě zcela na tom kterém instruktorovi, co a jak dělá. pokud je zvídavý, učí se, prostě jde dál v tom, v čem je dobrý a rozšiřiuje si obzory v tom, v čem ještě tak dobrý není, tak lze se oprávněně domnívat, že upgraduje. Pokud se jen honosí funkcemi, na tatami se neukáže, věnuje se jen výuce druhých, nikoli však vlastní výuce, má jen velkou ústa atd. atd., jak to může dopadat? Já jsem příznivcem spíše toho přirozeného upgradu, který vyplývá z jednotlivců, než nějakého proklamovaného, u kterého vlastně ani není jisté, tedy není ověřený zkušeností, zda vlastně o upgrade jde a není to jen něco jiného za pěkným slovem. Odpusť, zda jsem se někoho dotkl, ale tak to vidím. Vše se vyvíjí (upgraduje i degraduje) a vše ukáže jen čas.
Zdeněk
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: stř 12. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod patrik » pát 09. říj, 2009 7:33

pm píše:v Cine mely skoly v nazvu vetsinou jmeno ucitele - (...)


Tohle platilo a běžně fungovalo v Japonsku taky.
Tedy buď jméno učitele nebo třeba nějaké oblasti, nebo klanu... časem se přidávalo, nebo měnilo... dnes už to bohužel zdaleka neplatí.

Příklad...

Naše škola se původně jmenovala, nebo říkalo se jí "kurodova hůl" protože šlo o výhradní umění (oteme waza) boje holí klanu Kuroda, Později se označila na ©intó Musó, přičemž (Musó je její tvůrce a tároveň výraz pro "sen" nebo "vizi"). Nebo např Takenouči rjú (džúdžucu) byl směr vytvořený někým, kdo se jmenoval Takenouči apod. ©kola šermu Ittó rjú měla postupně nové a nové směry. Ono ha (ha = směr) vytvořil chlápek jménem Ono. Mizoguči ha přetvořil Mizoguči, Nakaniši ha dal dohromady Nakaniši. Každý z nich studoval a hlavně dostudoval nějakou z těch předchozích...

Každá z nich měla/má nějaký charakter, metodiku, vyústění...

Dneska, řekněme plus mínus sto - stopadesát let zpátky ;) už je v kurzu spíš zobecňování, možná zjednodušování, takže když se něco cvičí, je to prostě jen "džúdžucu" nebo "kendžucu" nebo tak něco a předpokládá se, že je to úplná znalost neozbrojeného bojování nebo šermu. Mno a páč jde vlastně o anachronismy, zastaralosti, přežitky (šermování, boj proti meči apod.), tak jak se zdá je důležitější zrušit tu "starou a nefunkční část" a nahradit jí to novou a funkční... Kam to vede posoudit nedokážu ("moderní anachronismus"). Co je mi ale jasný, že je možný nadále dělat i starou a nefunkční metodu ;)

Pak je to zase ta akademická debata, kterou rozjel Makoto - jestli lze nebo nelze to či ono nějak pojmenovat. O tom jsme tady třeba s Picardem Xkrát debatili - stačí mít meč, aby něco bylo kendžucu? atp. Proč ne? A na druhou stranu, proč ano ;) ? Proč tomu vůbec dávat nějaké JP názvy. Protože to lidi chtěj? Protože je to v kurzu?

Co ale není dobrý dát tomu název právě té existující řekněme rodinné tradice - nějaké Ittó rjú, nějaké Takenouči rjú, ©intó musó rjú apod. To je potom jednoduše podvod.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 2634
Registrován: úte 25. bře, 2003 0:00
Bydliště: Zlín

Příspěvekod Gino » pát 09. říj, 2009 8:11

Makoto píše:Vim, ze minimalne v jednom pripade se to jiz stalo, kdy prisel manik do skoly (domnival se, ze nasi) a odesel hluboce zklaman, protoze to, co videl byla spise gymnastika s prvky bojovych umeni (ze Gino? ;-)

Nemej mi to za zle, netusil jsem, ze ve stejnych prostorach fungujete dve rozdilne skoly jujutsu. A to, co jsem tam videl, me vazne pohorsilo. Pak dochazi k tomu, ze se clovek na nespravne lidi kouka trochu skrz prsty...

K tematu jako takovemu se vyjadrovat nebudu. Nemam k tomu co rici, spise si rad prectu nazory lidi, kteri se tomuto venuji a maji moznost napsat precijen trochu erudovanejsi prispevek (diky patriku).
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř 07. dub, 2004 23:00
Bydliště: Uz zase CR

Příspěvekod Makoto » pát 09. říj, 2009 8:13

NAIA píše:Cau Jardo,
poloz si otazku jinak. Jak moc je potreba vytvarer "tvuj styl". Podle me je to jen lechtani vlastniho ega. Podle me je to takovy "tvuj osobni koktejl" ruznych technik a principu co ti sedi, neni potreba tomu davat nejakou skatulku stylu. Potom je debata jestli to je nebo neni JJ bezvyznamna. Tim nechci snizovat hodnotu tematu, naopak mi pripada velmi zajimave, jinak bych sem nepsal.

Ne ne, ja vubec netouzim po tom si lechtat ego tim, ze budu moci mermo vytvaret Jarda Jutsu. Zatim jsem dost soudny ;-) Me slo spise o princip, kdyz neco prevezmu od jineho instruktora / instruktoru (vedomosti) a nasledne zmodifikuju, tak kdy to stale jeste mohu nazyvat puvodnim stylem a kdyz uz to MUSIM nazvat jinak, protoze s puvodnim stylem to jiz nema nic spolecneho.
Myslim, ze vystizne to napsali kluci cvicici CBU. Neni Hung Gar jako Hung Gar a neni Wch jako WCh. Vzpominam si, ze nam i Yamaue rikal, ze japonske jujutsu je jine nez evropske pojeti jujutsu, ale to neznamena nic spatneho. Stejne tak i nase pojeti jujutsu bude jine od pojeti, ktere cvici nekdo ve vedlejsim meste ci vedlejsi budove. Prave proto asi bude vzdy dulezita informace, ze cvicim Jujutsu pod Matejem Novakem. A kdyz nekdo bude zpochybnovat techniky a principy, budu samozrejme k dispozici vse vysvetlit ;-)

NAIA píše:Potom me zaujalo ze, jsi resil jestli pouzit neco z KFM nebo JJ atd... no tady jde o to cemu davas vetsi duraz ... funkcnost?... doba tréninku?... tradice?...nejake osobni duvody? - myslim ze kdyz bude jasno o co danemu cloveku jde predevsim tak ta volba tak tezka nebude.

Me jde o to, aby to fungovalo. Proto mam napriklad vnitrne problem stale cvicit v gi, tedy historickem odevu pouzivanem v dobe a v zemi, kde se jujutsu ucilo. Na druhou stranu chapu praktickou stranku noseni gi a zase tolik neremcam ;-) Matejovo pojeti jujutsu je mi blizke prave v tom, ze se mermomoci nedrzi tradice, pokud to nefunguje. U tretiho danu je asi minimalni riziko, ze by techniku ci princip nespravne pochopil, ze? Takze ja vetsinou slouzim jako jeho sparring (rozumej BOB ;-) a pokud zjistime, ze zazity pristup neresi situaci, pak se divame jinam.

At to vsak uzavru - na zacatku jsem se malicko obaval, ze zvolene komunikacni medium - diskusni forum - nakonec vyvola standardni nedorozumeni a nasledne se to opet zvrhne. Byl jsem prijemne prekvapen (stejne jako muj kolega zm) za podnetne nazory. Pomohlo mi to se na to podivat jinak, prestat premyslet nad (ted uz) nepodstatnymi vecmi a venovat se daleko dulezitejsim vecem. Takze vsem diky a preji hezky vikend :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod Makoto » pát 09. říj, 2009 8:18

patrik píše:Pak je to zase ta akademická debata, kterou rozjel Makoto - jestli lze nebo nelze to či ono nějak pojmenovat. O tom jsme tady třeba s Picardem Xkrát debatili - stačí mít meč, aby něco bylo kendžucu? atp. Proč ne? A na druhou stranu, proč ano ;) ? Proč tomu vůbec dávat nějaké JP názvy. Protože to lidi chtěj? Protože je to v kurzu?

Presne uhozena hlavicka na hrebicek ;-) Je potreba mit na sobe gi a pouzivat japonske nazvy, aby to stale jeste mohlo byt nazyvano JJ? Nebo staci jen principy a filozofii?

patrik píše:Co ale není dobrý dát tomu název právě té existující řekněme rodinné tradice - nějaké Ittó rjú, nějaké Takenouči rjú, ©intó musó rjú apod. To je potom jednoduše podvod.

Jo jo, jak rekl na zacatku diskuse tusim Ukrop - je to obchodni znacka a jeji zneuziti je tedy na podobnem principu.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod Radzuslav » pát 09. říj, 2009 8:35

Makoto píše:A hlavne...kdyz se (v zachvatu silenosti a stupidni nadutosti) rozhodnu to pojmenovat jinak....co mi brani to nepojmenovat Jarda Muay Thai, nebo Jarda Hung Gar? Chapete, kam tim mirim?
Budou se pri obhajobe nazvu posuzovat zdroje, ze kterych vzniknul (a tedy vyse uvedene varianty nejsou mozne) nebo procento zastoupeni toho ktereho stylu? Jenze kop je porad kop, koleno kolenem, loket loktem...uci se jak v Thajsku, Cine tak v Japonsku....
Takze posuzovat dle narodnosti zakladatele? Mista vzniku?

Se do toho zacinam zamotavat ;-)


Co se na to podívat z jiného úhlu - fungování firmy. Někde jsi získal zkušenosti, znalosti. Rozhodneš se založit si svoji firmu - budeš 100% kopírovat naučené postupy? Přidáš k tomu své myšlenky a nápady? Nazveš svoji firmu podobně jako tu u které jsi pracoval, dáš do názvu své jméno či vymyslíš originální název? Cíl v BU může být stejný (zisk, prospěch pro své zákazníky, budování dobrého jména ...). Pro mne byl vždy důležitější obsah a ne obal. Název techniky, stylu, školy můžeš změnit okamžitě, ale obsah a kvalitu buduješ dlouhodobě, stejně jako v podnikání.
Radzuslav
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 71
Registrován: pon 20. srp, 2007 23:00
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod Makoto » pát 09. říj, 2009 8:55

zm píše:Spíš bych se zastavil o té potřebnosti a nutnosti upgradu stylu, kterým se s Matějem stále zaklínáte, jak o tom píšeš v úplně prvním příspěvku tohoto vlákna. Je to opravdu tak nutné? Jak víte, že ten upgrade, který nota bene děláte zrovna vy, je právě ten správný? Vždyť to může ukázat až zkušenost a to dokonce ne v první generaci žáků ale až v několikáté. Kde berete jistotu, že se nejedná o "slepé uličky". že nejde jen o šikovnými slovy maskované právě ty sny, přání a představy a metodu pokus-omyl? Mám pocit, že to tady už taky někdo napsal, že o upgrade jde vždycky, že na základě základních znalosti principů daného stylu, školy, ...

Trochu se obavam, ze se to opet tradicne zvrhne...ok, zkusim odpovedet. Slovo ugrade je mineno jako zmena (s cilem k lepsimu). JJ, se kterym jsem zacal, mi moc nedavalo smysl. Podotykam, ze v tej dobe jsem mel zkusenosti odjinud (jine skolu BU), takze jsem nebyl zacatecnik. Ale fakt jsem se pozastavoval nad takovy zakladnimi chybami jako, ze treba:
- pri utoku se neresi druha ruka.
- jakmile utocnik zautocil, znehybnel
- obrana byla na daleko vice taktu nez samotny utok (tedy nepomerne delsi)
- neresilo se zkraceni vzdalenosti ze stredni na velmi kratkou
- boj na zemi bylo judo...ne jujutsu, ale judo
- chybela mi tam emocni stranka, verbalni komunikace. Bez toho je to CVICENI ne nacvik sebeobrany
- utok zacinal v okamziku, kdy te chytnul za ruku
- a nekdy utok zacinal jiz v dobe, kde se naprahoval k rane
- vubec se nezkousela obrana proti lidem, kteri delaji jiny styl, takze "doma" vse funguje suprove (za predpokladu dodrzeni pravidel viz vyse)
- vetsina utoku mi moc nepripominala to, co jsem videl a obcas aj zazil na ulici ci na diskotece (je to chyba tech utocniku na diskotece? ;-)
- a takhle bych mohl jeste pokracovat...
Nemame jistotu, ze to, co zmenime je nejlepsi mozne reseni. Mame vsak jistotu, ze to, co zmenime, je lepsi nez to, co jsme doposud pouzivali. Proc? Protoze zajdeme treba na kickbox a dame si sparring. Protoze zajdem k NAIOVI ci Fernandovi (BJJ) a zacvicime spolu. Protoze uz na uvodnim seminari KFM si na testli a zjistili, ze se z nich nepos...e a viacmenej uspesne jsem jim to vraceli.
Nemame na vedomosti zadny copyright, zadny Missing Link, proste zkousime, zkousime, zkousime. Overujeme mimo "laborator", mimo vlastni skolu. Tak jako tomu byl pred x lety kdy spatna technika znamenala moc bolesti pro obrance.
A navic hledani informaci mimo skolu je vzdy az plan B. Kdyz jsme se bavili s jinymi predstaviteli JJ skol, zjistili jsme, ze bud nechteji uznat vyse uvedene nedostatky nebo to nevidi. Odkud tedy brat vedomosti, kdyz nejsou v ramci rodiny JJ?
Tady je vzdycky nebezpeci, ze nejake reseni skonci ve slepe ulicce (stejne tak jako tomu bylo aj drive), ale dulezita je snaha. To se pocita.
A nesouhlasim, ze se to projevi az za x generaci. Projevi se to hned nasledujici den, kdy najednou student vyresi danou situaci a nedostane nabancino. A nasi studenti dostavaji nabancino stale mene a mene.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod Makoto » pát 09. říj, 2009 8:56

Radzuslav píše:
Makoto píše:A hlavne...kdyz se (v zachvatu silenosti a stupidni nadutosti) rozhodnu to pojmenovat jinak....co mi brani to nepojmenovat Jarda Muay Thai, nebo Jarda Hung Gar? Chapete, kam tim mirim?
Budou se pri obhajobe nazvu posuzovat zdroje, ze kterych vzniknul (a tedy vyse uvedene varianty nejsou mozne) nebo procento zastoupeni toho ktereho stylu? Jenze kop je porad kop, koleno kolenem, loket loktem...uci se jak v Thajsku, Cine tak v Japonsku....
Takze posuzovat dle narodnosti zakladatele? Mista vzniku?

Se do toho zacinam zamotavat ;-)


Co se na to podívat z jiného úhlu - fungování firmy. Někde jsi získal zkušenosti, znalosti. Rozhodneš se založit si svoji firmu - budeš 100% kopírovat naučené postupy? Přidáš k tomu své myšlenky a nápady? Nazveš svoji firmu podobně jako tu u které jsi pracoval, dáš do názvu své jméno či vymyslíš originální název? Cíl v BU může být stejný (zisk, prospěch pro své zákazníky, budování dobrého jména ...). Pro mne byl vždy důležitější obsah a ne obal. Název techniky, stylu, školy můžeš změnit okamžitě, ale obsah a kvalitu buduješ dlouhodobě, stejně jako v podnikání.

Good point, diky :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod kamiwaza » pát 09. říj, 2009 9:01

Pro mě je JJ efektivní systém, který lze modifikovat jakkoliv za dodržení určitých zásad, principů, tréninkových postupů etc., a vůbec se mu nepříčí obohacení (říkejte tomu třeba upgrade) o věci z jiných systémů za předpokladu, že o nich něco málo víte (aby z toho nebyl Budoguláš). Já se např. snažím do JJ přidávat věci z FMA. Důvod je prostý. Jsou to praktické věci (zejména použití nože a tyče).

I v Japonsku bylo běžné že hošani trénovali u více mistrů (dokonce někdy kvůli tomu vycestovali do Číny) a vadilo to nějak? Ne, právě naopak posunulo to daný systém dále.

Jinak já nepoužívám název jujutsu, protože u mě evokuje tradiční jutsu (nic proti němu), ale jiu-jitsu po vzoru Matrase aj., kteří cvičí v tom v čem chodí a podle nichž se inspiroval Jim Wagner. Věděli jste to? To byl vtip

Apropos Matras někdy kolem roku 1955 doporučuje praktikantům JJ rohování. To je co? A nechci pomyslet, co by doporučoval dnes, když je toho tady tolik :idea:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod Makoto » pát 09. říj, 2009 9:14

kamiwaza píše:Pro mě je JJ efektivní systém, který lze modifikovat jakkoliv za dodržení určitých zásad, principů, tréninkových postupů etc., a vůbec se mu nepříčí obohacení (říkejte tomu třeba upgrade) o věci z jiných systémů za předpokladu, že o nich něco málo víte (aby z toho nebyl Budoguláš). Já se např. snažím do JJ přidávat věci z FMA. Důvod je prostý. Jsou to praktické věci (zejména použití nože a tyče).

Obecne receno, zkus to ted detailneji rozepsat. Co podle tebe presne muzes zmenit a jak moc? Prave na tomhle jsme zkysli....

kamiwaza píše:Jinak já nepoužívám název jujutsu, protože u mě evokuje tradiční jutsu (nic proti němu), ale jiu-jitsu po vzoru Matrase aj., kteří cvičí v tom v čem chodí...

A vis proc to zacal takhle psat Matras? Jsi si jisty, ze to melo stejny duvod, jako mas ty? ;-)

kamiwaza píše:Apropos Matras někdy kolem roku 1955 doporučuje praktikantům JJ rohování. To je co? A nechci pomyslet, co by doporučoval dnes, když je toho tady tolik :idea:

Rohovani je puvodni nazev pro box ;-)A i ted by to studentum neuskodilo ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod Toman » pát 09. říj, 2009 9:27

Makoto píše:
kamiwaza píše:Apropos Matras někdy kolem roku 1955 doporučuje praktikantům JJ rohování. To je co? A nechci pomyslet, co by doporučoval dnes, když je toho tady tolik :idea:

Rohovani je puvodni nazev pro box ;-)A i ted by to studentum neuskodilo ;-)


Haha výborný post 8)
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1852
Registrován: čtv 10. úno, 2005 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod zm » pát 09. říj, 2009 9:33

Makoto píše:Trochu se obavam, ze se to opet tradicne zvrhne...ok, zkusim odpovedet. Slovo ugrade je mineno jako zmena (s cilem k lepsimu). JJ, se kterym jsem zacal, mi moc nedavalo smysl. Podotykam, ze v tej dobe jsem mel zkusenosti odjinud (jine skolu BU), takze jsem nebyl zacatecnik. Ale fakt jsem se pozastavoval nad takovy zakladnimi chybami jako, ze treba:
- pri utoku se neresi druha ruka.
- jakmile utocnik zautocil, znehybnel
- obrana byla na daleko vice taktu nez samotny utok (tedy nepomerne delsi)
- neresilo se zkraceni vzdalenosti ze stredni na velmi kratkou
- boj na zemi bylo judo...ne jujutsu, ale judo
- chybela mi tam emocni stranka, verbalni komunikace. Bez toho je to CVICENI ne nacvik sebeobrany
- utok zacinal v okamziku, kdy te chytnul za ruku
- a nekdy utok zacinal jiz v dobe, kde se naprahoval k rane
- vubec se nezkousela obrana proti lidem, kteri delaji jiny styl, takze "doma" vse funguje suprove (za predpokladu dodrzeni pravidel viz vyse)
- vetsina utoku mi moc nepripominala to, co jsem videl a obcas aj zazil na ulici ci na diskotece (je to chyba tech utocniku na diskotece? ;-)
- a takhle bych mohl jeste pokracovat...
Nemame jistotu, ze to, co zmenime je nejlepsi mozne reseni. Mame vsak jistotu, ze to, co zmenime, je lepsi nez to, co jsme doposud pouzivali. Proc? Protoze zajdeme treba na kickbox a dame si sparring. Protoze zajdem k NAIOVI ci Fernandovi (BJJ) a zacvicime spolu. Protoze uz na uvodnim seminari KFM si na testli a zjistili, ze se z nich nepos...e a viacmenej uspesne jsem jim to vraceli.
Nemame na vedomosti zadny copyright, zadny Missing Link, proste zkousime, zkousime, zkousime. Overujeme mimo "laborator", mimo vlastni skolu. Tak jako tomu byl pred x lety kdy spatna technika znamenala moc bolesti pro obrance.
A navic hledani informaci mimo skolu je vzdy az plan B. Kdyz jsme se bavili s jinymi predstaviteli JJ skol, zjistili jsme, ze bud nechteji uznat vyse uvedene nedostatky nebo to nevidi. Odkud tedy brat vedomosti, kdyz nejsou v ramci rodiny JJ?
Tady je vzdycky nebezpeci, ze nejake reseni skonci ve slepe ulicce (stejne tak jako tomu bylo aj drive), ale dulezita je snaha. To se pocita.
A nesouhlasim, ze se to projevi az za x generaci. Projevi se to hned nasledujici den, kdy najednou student vyresi danou situaci a nedostane nabancino. A nasi studenti dostavaji nabancino stale mene a mene.

To bych velice nerad, aby se to jakkoli zvrhlo. Víš, pracuju jako vědec, když už jsi zmínil tu laboratoř, a pro mě byť pozitivní ale krátkodobý efekt nemá z dlouhodobého hlediska až takový význam (i když indicie něčeho to zcela určitě je a není možné ji úplně zavrhnout jen z důvodu nějakých předsudků, to by bylo silně krátkozraký) jako zkušenostmi a životem ověřená věc, která prostě platí obecně, na kterou je možno se spolehnout v každém případě.
Vyzkoušet všechno s každým stejně nemůžeš a vždy se může najít někdo, kde daná věc jinde funkční, bude problematická.
Jak píšeš o těch základních chybách, může být, to cos napsal bych shrnul do dvou slov taktika a strategie. Ale to že někdo v něčem takovém chybuje, nemusí být přece chyba systému nebo školy, je to chyba instruktora, že to nestudoval, necvičil, ale přesto vyučoval. Já zastávám názor, že většina systémů obsahuje všechno, ale je třeba jít dostatečně do hloubky a objevit to tam, za předpokladu např. dobrého učitele, který to dokáže předávat a není třeba si "vypůjčovat". To je zjevně nutné, pokud takový erudovaný učitel absentuje. Teď nemyslím nikoho od vás konkrétně, chraň pánbu, píšu jen vlastní osobní životní zkušenost.
Makoto píše:Kdyz jsme se bavili s jinymi predstaviteli JJ skol, zjistili jsme, ze bud nechteji uznat vyse uvedene nedostatky nebo to nevidi. Odkud tedy brat vedomosti, kdyz nejsou v ramci rodiny JJ?

A já znova tvrdím, že ty vědomosti v JJ jsou. To, že někdo nechce něco uznat, ještě nic neznamená, bůhví čím je motivovaný. Co třeba ego? Takových lidí znám. A dá se to jednoduše odstranit, např. společným cvičením. Zahrát si takové - a co kdyby ... .
Zdeněk
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: stř 12. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod Makoto » pát 09. říj, 2009 9:39

zm píše: A já znova tvrdím, že ty vědomosti v JJ jsou. To, že někdo nechce něco uznat, ještě nic neznamená, bůhví čím je motivovaný. Co třeba ego? Takových lidí znám. A dá se to jednoduše odstranit, např. společným cvičením. Zahrát si takové - a co kdyby ... .
Zdeněk

Ocividne si v tomto nerozumime. Ja neverim, ze to v JJ je. Nechme to byt, pokecame nekdy osobne u piva, ok? :-)


P.S. Hlavne to nesmi byt Starobrno...tak jsem se uz dlouho neposral jako po tomhle pivu ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod zm » pát 09. říj, 2009 9:57

Makoto píše:Ocividne si v tomto nerozumime. Ja neverim, ze to v JJ je. Nechme to byt, pokecame nekdy osobne u piva, ok? :-)


P.S. Hlavne to nesmi byt Starobrno...tak jsem se uz dlouho neposral jako po tomhle pivu ;-)

OK, věřím, že setkání hodně vyjasní, i když to nebude u Starobrna. Nepochybuju, že najdeme společnou řeč.
Zdeněk
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: stř 12. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod NAIA » pát 09. říj, 2009 12:08

Cau Jardo, nemyslel jsem to osobne na tebe ani na Mateje to ego atd... psal jsi v obecne rovine tak jsem v ni odpovidal. Nebylo to mysleno na "Bat Guys" :D

Zajimave je to zachovani principu JJ. Zda se mi ze prakticky kazdy system pouziva podobne principy. Nebo nekde se uci jit proti sile silou? Bit nekoho hlavou do kolene?

Podle me kdyz chces neco nazyvat JJ tak by to melo byt JJ tak jak ti ho nekdo predal. Jestli na tom zacnes menit veci atd, jak je dobre to nazvat treba "Skola sebeobrany Mateje Novaka" a myslim ze by to vubec nebyla ostuda, prave naopak.

Protoze podle me je osoba ucitele, vedeni treninku popripade dobra parto to co drzi lidi na treninku. Styl je az potom.

Aby to teda bylo konkretnejsi, rozepis mi kolik z toho co ucite pochazi z jj, kolik z KFM, kolik od Blauera, Franca, Modern Arnisu, Escrimy atd...
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 846
Registrován: stř 24. lis, 2004 0:00

Příspěvekod Makoto » pát 09. říj, 2009 13:00

NAIA píše:Cau Jardo, nemyslel jsem to osobne na tebe ani na Mateje to ego atd... psal jsi v obecne rovine tak jsem v ni odpovidal. Nebylo to mysleno na "Bat Guys" :D

Zajimave je to zachovani principu JJ. Zda se mi ze prakticky kazdy system pouziva podobne principy. Nebo nekde se uci jit proti sile silou? Bit nekoho hlavou do kolene?

Podle me kdyz chces neco nazyvat JJ tak by to melo byt JJ tak jak ti ho nekdo predal. Jestli na tom zacnes menit veci atd, jak je dobre to nazvat treba "Skola sebeobrany Mateje Novaka" a myslim ze by to vubec nebyla ostuda, prave naopak.

Protoze podle me je osoba ucitele, vedeni treninku popripade dobra parto to co drzi lidi na treninku. Styl je az potom.

Aby to teda bylo konkretnejsi, rozepis mi kolik z toho co ucite pochazi z jj, kolik z KFM, kolik od Blauera, Franca, Modern Arnisu, Escrimy atd...

V pohode, chtel jsem ti pujcit bat mobil, dostanes prd ;-)
Ted jsem o tom s Matejem hovoril a dohodli jsme se, ze to budeme prezentovat skolu jako "Jujutsu jak je ucene ve skole Mateje Novaka". Trosku je problem s tim, ze sidlime ve stejne budove jako jeste jedna skola jiu jitsu a tam je velice rozdilne...pojeti. Asi si budeme muset najit vlastni prostory...
Nedokazu presne rici, co je co.....jednak uz je to cca 5 let, co se jujutsu meni k nasim predstavam a druhak nedokazu rici, ze tohle provedeni je jj, ale urcite to nemaji Batmani, apod. Od nich jsme vzali zkraceni vzdalenosti na velmi blizkou vzdalenost a pak drily proti vice jak jednomu protivnikovi. Aplikovali jsme to aj na JJ techniky a funguje to velice dobre :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod NAIA » pát 09. říj, 2009 13:05

Makoto píše:V pohode, chtel jsem ti pujcit bat mobil, dostanes prd ;-)


Jsem rad ze je to v pohode. A uz jste ted vyresili co je Batmobil? Telefon nebo auto? :wink:
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 846
Registrován: stř 24. lis, 2004 0:00

Příspěvekod zm » pát 09. říj, 2009 13:39

Makoto píše:V pohode, chtel jsem ti pujcit bat mobil, dostanes prd ;-)

Batprd? :lol:
Makoto píše:Ted jsem o tom s Matejem hovoril a dohodli jsme se, ze to budeme prezentovat skolu jako "Jujutsu jak je ucene ve skole Mateje Novaka". Trosku je problem s tim, ze sidlime ve stejne budove jako jeste jedna skola jiu jitsu a tam je velice rozdilne...pojeti. Asi si budeme muset najit vlastni prostory...
Nedokazu presne rici, co je co.....jednak uz je to cca 5 let, co se jujutsu meni k nasim predstavam a druhak nedokazu rici, ze tohle provedeni je jj, ale urcite to nemaji Batmani, apod. Od nich jsme vzali zkraceni vzdalenosti na velmi blizkou vzdalenost a pak drily proti vice jak jednomu protivnikovi. Aplikovali jsme to aj na JJ techniky a funguje to velice dobre :-)

Na jméno se vyprdněte i na hledání jiných prostor. Dobrá práce se chválí sama. Nazývejte věci pravými jmény, stůjte si za svým a jestli vám vyhovuje to, co děláte a máte s tím dobrý výsledky tak to dělejte bez ohledu na cokoli. Ono se nakonec stejně pozná, kdo je kdo a co je co. Kdo dělá gymnastiku a kdo něco jinýho. Myslím, že vím kde je jádro pudla. Jestlipak náhodou ta druhá parta vám tak trochu nefušuje do řemesla např. s kurzy pro ženy apod.? Ale to jsme tak trochu jinde, že?
Zdeněk
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: stř 12. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Brno

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 25 návštevníků

cron