RUNAR píše:Mám takový dotaz na místní znalce tohoto náčiní.
Jaká je metoda rozvoje svalový síly s ketlama?
Konkrétně počet opakování, serie, počet serií, váhy v % maxima?Cyklování atd.
Popřípadě vaše vlastní silový výkony.
Zajímá mě to pro porovnání.
Dík.
konkretni program zalezi na potrebach, promenych je x; i kdyz naprosta vetsina i zkusenych cvicencu bude profitovat z obecneho kb programu, je lepsi usit program na miru. obecne lze o cviceni s kb rici:
- integrovane, ne izolovane cviky
- pohybovy pristup k veci, ne svalovy
- progresivni system cviku
- cviky na rozvoj maximalni, vybusne, vytrvalostni sily, hubnuti (plus hypertrofie, ma-li clovek zajem)
- cviky zahrnujici 5 zakladnich oblasti/pohybovych vzorcu (tah, tlak, spodni tlak, spodni tak, jadro) - ve vsech je samozrejme presah, plus se cvici comba
- uni/bilateralni drily
- (rehabilitacni) cviky rozvijejici mobilitu/flexibilitu, ruzne typy dychani, VO2 max...
- ruzne modely periodizace pro ruzne cvicence
zavisi na cvicencove moznostech (kolik casu tomu chce venovat) a potrebach (proc). jinak s nima bude cvicit typek z bu/bs, jinak powerlifter/vzperac, jinak hasic/policajt/vojak, jinak babovka co chce zhubnout, jinak typek co chce nabrat svaly, jinak typek co si chce dat do kupy zada/kolena/ramena, jinak typek nebo holka co se chtej nejak smysluplneji hejbat...
alespon to je to jak to mam vyskladane ja, v teorii i praxi. sleduj
www.kb5.cz , obsah stranek uz je pripraveny, zatim neni online, cekame na to az prijdou zeleza ze zahranici, pak bude na strankach hafo info, rozjedou se kurzy, etc. etc.
jinak - kb jsou super, nejlepsi kus zeleza co jsem mel kdy v ruce,
ALE nejedna se o zadnou zazracnou metodu, vselek, Asterixuv elixir, whatever.
silovy vykony, well, standardnim meritkem je vypresovani pulky vlastni vahy jednoruc (military press) a 100 snatchu za 5 minut s 24 kg, splneno.
nebudu sem postovat pripraveny materialy, ma to svuj cas, jak rikam, sledujte kb5.cz, doufam ze cca. do vanoc jedem
prozatim doporucuju hafo materialu na
http://www.dragondoor.com/articler/mode2/Kettlebells
(i kdyz dle meho gusta je tam moc kb-are-miracle stories, je tam hafo zajimavyho infa a prikladu ruznych programu pro ruzne populace)