Strach

všechno ostatní sem

Příspěvekod defendu » čtv 25. srp, 2011 19:36

frajerKokoMihule píše:Jenom na okraj:

Víš jak je naprogramovaný náš mozek? Nejsou to slova, ale obrázky. Když ti řeknu, že jsem si koupil např. novou motorku...v hlavě máš okamžitě její obraz, automaticky, bude to samozřejmě jiná motorka než ta reálná, ale víš o čem mluvím, ne?


V "obrazcich" mysli male deti; dospely clovek uvazuje v pojmech.
Obecne je mozek schopen tvorit jak predstavy("obrazky") tak pojmy, ale
"poradne" mysleni je az mysleni pojmove.

Co se tyce strachu, tak strach je emoce, a clovek, ktery je ovlivneny nejakou emoci, se bude chovat vzdycky mene racionalne nez clovek, ktery tou emoci ovlivneny neni. A je uz jedno, jestli se ten strach projevi tak, ze clovek utece, ztuhne nebo naopak po protivnikovi skoci; v kazdem pripade je to na ukor rozumneho zhodnoceni situace.


Mohl by jsi definovat "pojmové myšlení", aby jsme se nebavili zase o něčem jiném...předpokládám, že myslíš tzv. abstraktní myšlení? Jako, že když řeknu slovo např. filozofie, tak vím o čem je řeč, ale nepředstavím si konkrétní "obrázek", ale chápu význam toho pojmu?

S tím co jsi napsal o strachu souhlasím...nám jde samozřejmě o to, udržet si toho "racionálna" v sobě co nejvíc (při ataku strachu před bojem, v boji) a nejlepší metoda jak toho docílit je být soustředěný na přítomný okamžik, kdy je myšlení úplně vyplé a mi vše jen vnímáme...
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 954
Registrován: úte 15. srp, 2006 23:00
Bydliště: Plzeň

 

Příspěvekod frajerKokoMihule » pát 26. srp, 2011 2:32

defendu píše:
Mohl by jsi definovat "pojmové myšlení", aby jsme se nebavili zase o něčem jiném...předpokládám, že myslíš tzv. abstraktní myšlení? Jako, že když řeknu slovo např. filozofie, tak vím o čem je řeč, ale nepředstavím si konkrétní "obrázek", ale chápu význam toho pojmu?


Pokusim se radeji popsat rozdil mezi pojmem a predstavou. Abstrakce tu samozrejme hraje roli, ale neznamena to, ze 'pojem' nemuze oznacovat neco konkretniho, hmatatelneho.

Predstava je neco, co vznika cinnosti smyslu; pojem vznika v rozumu. Muzeme mit napr. predstavu jablka - smyslovy "obrazek" jednoho konkretni jablka, ktere jsme videli nebo si ho predstavujeme - nejak velike, nejak barevne, nejak sladke, cervive atd.

Ale muzeme mit i pojem jablka. Pojem abstrahuje od toho, co je v 'jablku' individualni, a vybira prave jenom to, co odlisuje jablko od vseho ostatniho; co dela jablko jablkem.
Pojem je vlastne teprve 'slovo' v pravem slova smyslu. Pojmy tvori rozum a kdyz uz jsou 'hotove', nepotrebuji 'pomoc' predstavy, aby neco vyjadrovaly.



Nektery pojmy nelze predstavou vyjadrit vubec nebo jen s obtizemi('vec', 'republika', 'pravda', 'nenavist'); jine vyjadrit jdou, ale predstavy o nic vetsinou zavadeji.

Napr. 'protivnik' - pojem protivnik proste rika, co protivnik je; tedy napr. nekdo, kdo v nejake situaci chce neco co nechci ja, a je ochoten pouzit nasili, aby toho dosahl (to je definice pojmu). K tomu, abych takto identifikoval protivnika, si ho nemusim predstavovat nejak konkretne - napr. ze je to stodvacetikilovy skinhead, kteremu pachne z pusy, ninja,reditel nadnarodniho podniku nebo sasek z cirkusu (to by byla predstava protivnika).

Poznavani pojmem je mimochodem prave daleko mene nachylne ke vzbuzovani fyziologickych reakci, napr. toho strachu. Napr. pojem pomeranc - tropicke ovoce urcite barvy, tvaru atd. vetsinou cloveka nijak zvlast fyziologiky neovlivni. Naproti tomu pri predstave pomerance, jak je krasne oranzovy, stavnaty atd. vetsina lidi zacne slintat.
[/quote]
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Příspěvekod MC_Sheriff » pát 26. srp, 2011 3:10

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
MC_Sheriff
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 58
Registrován: pon 15. čer, 2009 23:00

Příspěvekod defendu » pát 26. srp, 2011 8:17

Zajímavě napsané...

Jenže pojem (jak jsi ho popsal) je taky jen myšlenkovou konstrukcí - pro mě tedy představou, kdyby ne, všichni by konkrétní pojmy vnímali stejně, nebo snad ne?

Cílem toho co jsem psal bylo to, aby si lidé uvědomili, že lze negativní emoce vyřadit tím, že nejdříve vyřadíš jejich zdroj a tím je myšlení...a to zaměřením se na přítomný okamžik, bez představ o minulosti i budoucnosti.

To je všechno...
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 954
Registrován: úte 15. srp, 2006 23:00
Bydliště: Plzeň

Příspěvekod luen » pát 26. srp, 2011 21:07

Kluci pekne, konecne jsem snad pochopil o jakem strachu kazdej z nas pise, resp. co za tim pojmem vidi.

Ja si nemyslim, ze strach se da potlacit. Porad se nemohu zbavit dojmu, ze to neni zalezitost hlavy. Nemyslim si, ze myslenky a jinej "bordel" vznikaji v hlave. Tam se dle meho soudu jenom, "jakoby" projektuji a ziskavaji nejakou, treba konkretni podobu (musi se na neco vazat).
Opravdovej strach vychazi ze "srdce" (davam do uvozovek, at neresime anatomii) - je to jen pomucka.
Bat se ..., to se clovek neuci, s tim se rodime. Ze si ho s vekem umime lepe skatulkovat, dle zkusenosti, schopnosti analyzovat ... ale i na zaklade nej jednat ... je vec jina.

Lidi si pletou strach a sve "zrudne" predstavy, kteryma se "jakoby" strasi a vlastne se tim tak trochu i bavi :twisted: Treba horory, ze :wink: Pri koukani na horor neprozivame strach, jen si na nej hrajeme pomoci schopnosti, vtahnuti se do deje a jinejch triku... Prozit vlastni strach je neco jineho, nez strach jehoz pricinou je film o jakesi Zahade Blair Witch.

Vetsinou lidi resi jen ty projekce a nejdou po zdroji. Souhlasim s tim, ze strach je neco jako pevnej zaklad nasi geneticke vybavy. Bez ohledu na barvu, kulturu, dobu, prostredi, vychovu ... proste napric vsim ... vsichni tvorove strach znaji.
Jedno jakou k nemu mame vztazenou konkretni situaci, predstavu, proste jakou dostane formu... To se muze lisit prave s ohledem na kulturu, dobu, vychovu, vlastni zivotni zkusenosti ...

Vsichni ho mame shodne v situacich, kdy jsme v roli obeti. Kdyz necitime pevnou pudu pod nohama a mame pocit, ze nam situace protejka mezi prstama! Priroda totiz veli zit a prezit - nekdo tomu rika pud sebzachovy, ale myslim, ze je to trochu slozitejsi i u zvirat - aspon u tech, co znam :wink:

S predstavou strachu, ktera je vam neprijemna nebo je za hranici vaseho vkusu, atd ... s tim se da, vetsinou uspesne, neco delat, ale tomu ja nerikam strach.

S problematikou strachu (pokud se bavime o preziti) v bitce a vse kolem toho ... S tim vam musi pomoci osud a musi vam prat :wink: Delat modelovky s tim, ze si v ni zahrajete na strach, sparovat, stinovat, cvicit na apratech, posilovat, studovat a anlyzovat zajimave a komplikovane situace, ... :lol: nic platne, bez vlastni zkusenosti je to cira teorie. Pokud vam to nepredava nekdo z vlastni zkusenosti, cira teorie.

Kdo chce pochopit nejstarsi emoci, musi podle toho zit. Tomu neporozumi kazdej kdo projevi zajem. Ale kazdej, kdo tomu rozumi, si prosel srackama o kterejch pak jini sni. A v tom ma Emil naprostou pravdu!

Strach, kterej nejde (a on nejde) zakazat, nasilne potlacit, snadno znicit, zadupat, musime pretransformovat a naucit pracovat v nas prospech. Brat to jako energii, tak ji prevedeme na neco uzitecneho.
Nepotlacuji strach, jde jen o to, ve vhodnej okamzik prehodit vyhybku (idealne - mysl, emoce, telo do loveckeho modu) a tam to pomaha. Vetsinou se to povede, ale ... je to o pozornosti a o tom, ze vam musi bezet na "pozadi" jakejsi "antivirak", ale to je na dalsi tema...

Nebudu prikladat do ohne uz je stejne pozde, ale neodpustim si jednu uvahu:

Nevim jak vas strach, ale ten muj mi z vysoka sere na vsechny vedecke teorie, na vsechny rady, psychologicke poucky a ze jsem toho za ta leta neco nacetl.
Je to jednoduche, trenink je pripravou na ty SITUACE, ale az kdyz tema situacema uspesne prolezeme, tak si z nich teprve muzeme brat ty zkusenosti. K cemu je tedy samotna priprava ... ???
Jake pocity z plavani ma "plavec", kterej nikdy nebyl ve vode ... ?
Co vytvari mysl ditete za predstavy o sexu, dokud ho clovek nezacne praktikovat ... ?
Nema smysl resit problem virtualniho strachu, ktery je z vypraveni a zprostredkovanej. Aby vam to neco dalo, musi to byt vas strach!
Je jedno, co pro tu teorii a pro ty sterilni informace vsechno udelame ... Je jedno jak moc slavnym lidem se motame za zadkem. Vypravet si jejich zkusenosti, je porad jen oralni trenink a nikam nevede.
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

blog.idnes - Jak funguje strach

Příspěvekod Clarke » sob 27. srp, 2011 11:42

blog.idnes - Jak funguje strach - amygdala, thalamus, mozková kůra:
http://zvacek.blog.idnes.cz/c/207358/Ja ... -kura.html

Něco k tématu. Celkem vtipně a srozumitelně napsáno.
Clarke
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 85
Registrován: úte 04. pro, 2007 0:00

Re: blog.idnes - Jak funguje strach

Příspěvekod defendu » sob 27. srp, 2011 13:08

Clarke píše:blog.idnes - Jak funguje strach - amygdala, thalamus, mozková kůra:
http://zvacek.blog.idnes.cz/c/207358/Ja ... -kura.html

Něco k tématu. Celkem vtipně a srozumitelně napsáno.


Ten článek je skutečně super, přesně o tomhle jsem psal i když ne tak vtipně, díky ti Clarku za odkaz :wink:
Všimněte si té funkce myšlení - když jsem několikrát opakoval, že Emoce Jsou Fyzickou Odpovědí Na Naše Myšlení, nebyla to má teorie, ale vědecký fakt.
Dá se tedy se strachem udělat něco dopředu? Na bitku se můžeš připravit tréninkem a na strach taky. Pozitivním myšlením, vizualizačníma cvičeníma, pozitivními afirmacemi a meditací. To celé vás tak vnitřně sklidní, že ve chvíli kdy by jste strach mít měli, tak bude podstatně menší. A když už nastane krizovka, tak je nutné dlít v přítomném okamžiku, pak vidít jen to co se skutečně děje a nefiltrujete to přes svoje zkušenosti...to je např. to co popisoval B. Lee tím, že máte fungovat jako ozvěna, ta taky nic nepřidává neubírá, nefiltruje, jen přesně "přehraje" skutečný zvuk.
Pokud vás někdo učí, že se v boji nebo těsně před ním máte soustředit na dýchání, nebo cokoliv jiného než přítomný okamžik, tak netuší o čem plácá...
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 954
Registrován: úte 15. srp, 2006 23:00
Bydliště: Plzeň

Předchozí

Zpět na off-topic

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků

cron