Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Jerryu93 » čtv 05. lis, 2015 16:40

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda-li je v ČR místo kde se učí techniky z Aikijujutsu a Kenjutsu (a to zároveň, ne škola Aikijujutsu a škola Kenjutsu), tedy krom Budokan Centra v Liberci.
Děkuji
Jerryu93
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: ned 29. čer, 2014 19:45

 

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Picard » čtv 05. lis, 2015 18:01

Kenjutsu není škola, ale obecné označení pro japonské školy šermu vzniklé před reformou Meidži (závěr 19. století)., kerých je mnoho a mezi sebou velmi odlišují. Některé z nich se v ČR cvičí, více najdeš v odkaze v mém podpisu.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod ingwe » pát 06. lis, 2015 12:51

Jerryu93 píše:Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda-li je v ČR místo kde se učí techniky z Aikijujutsu a Kenjutsu (a to zároveň, ne škola Aikijujutsu a škola Kenjutsu), tedy krom Budokan Centra v Liberci.
Děkuji


Zdravím. Obávám se, že nikoliv. A - bez urážky, jen konstatuji mě známá fakta - myslím, že ani v tom Budokan Centru v Liberci se neučí aikijujutsu a kenjutsu. Tedy legitimní aikijujutsu a kenjutsu. Aby mohlo bojové umění legitimně nést tyto japonské názvy, mělo by logicky být vyučováno v rámci nějaké legitimní větve, která je součástí nějakého legitimního japonského bojového umění. Což není případ libereckého Budókanu - pan Procházka (pokud vím) není držitelem žádného technického stupně ani v žádné větvi nějaké tradiční japonské školy šermu, ani ve známé Daitó-rjů aikijujutsu. Bojová umění, pro která používá výše uvedené názvy, vymyslel sám na mixu základů jiných umění. Opravte mne, pokud se mýlím, ale jeho životopis na stránce zanchinbudo.com to potvrzuje.

Proč to píšu - abych vysvětlil, proč nikde jinde něco takového nenajdeš. Lze najít mnoho legitimních i méně legitimních škol meče i zápasu, ale nikde se pravděpodobně nebude učit to samé, co v Liberci.

Pokud bys ale netrval na přesně na tom, jistě Ti zdejší diskutéři rádi poradí něco podobného. Klubů aikidó, kde se zároveň cvičí i aikiken, nebo možná nějaká forma iaidó, bude určitě po celé republice dost. Za sebe mohu doporučit kluby aikibudó, v rámci něhož se cvičí Tenšin Šóden Katori Šintó rjů - legitimní škola boje s mečem, krátkým mečem, holí, naginatou a kopím. Více informací zde: http://www.aikibudo.com/index.html V České republice vím o dvou klubech v Brně, možná budou i další.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 508
Registrován: pon 10. dub, 2006 23:00
Bydliště: Liberec-Brno

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Jerryu93 » pát 04. pro, 2015 22:42

Jen abych zpětně vysvětlil moji špatně formulovanou otázku, šlo mi to , že jsem hledal školu (místo) kde se vyučují techniky boje se zbraní i beze zbraně a to především s měčem (přesněji katanou). Hledaj jsem míto kde se vyučuje bojové umění velmi podobě jako se jej učily samurajové v minulosti, tedy techniky tak jak byly stvořené (odzbrojit či usmrtit nepřítele) dá se říci, že jsem hledal bojovou formu, dneší způsobi vyučování technik už nejsou tak zaměřeny na jejich aplikaci ve skutečném boji (dnes málo kdo z nás se ocitne v souboji na život a na smrt), je mi jsané, že mnozí z vás by mi řekli abych si nejdříve sám ujanil co chci, ale to teď nechme být. Proto jsem použil termíny aikijujutsu a kenjutsu místo aikido a kendo neboť ty rozvíjejí techniky jiným směrem (né tou bojovou aplikací), například jak mi řekl pan Procházka, aikido se často cvičí ve velkých kruzých, které se velmi složitě aplikují do reálného boje a to netvrdí jen on to jsem se i dočetlo v tomto článku (http://www.blackbeltmag.com/daily/tradi ... vs-aikido/).
Doufám, že jsem snad lépe řekl co jsem původně myslel a děkuji těm, kteří zde vysvětlily mnou špatně užité termíny.
A nakonec bych chtěl říct pár slov o panu Procházkovi kterého osobně znám a měl jsem tu čest u něj cvičit, je pravda že, jeho systém který vyučuje, tedy Zanchin budo je směsicí technik z více umění a že, má titul (či pás) pouze z aikida a to 3.dan a kyusho jutsu 6.dan a dále certifikát Qi qongu ( nebo jaký se dává označení stupně) nicméně jsem sem se ho také ptal, odkud zná techniky právě z aikijujutsu a kenjutsu když nemá žádný titul v těchto umění, řekl mi, že znalosti získal na seminářích které navštěvoval jak u nás tak v zahraničí a dále z literatury, pravdou je, že Martin má velice rozsáhlé znalosti v oblasti bojových umění a myslím, že je i výborný učitel , ano i já mám obšas výhrady k některým věcem a něco se mi také nelíbí, ale v konečné součtu si já osobně myslím, že jeho pozitiva přečíslí negativa.
Osobně si myslím, že dříve než někdo o někom napíše nějaký verdikt, tak by se s danou osobou měl nejdříve setkat, teď nenapadám nikoho z těch, kteří o něm psali myslím toto všeobecně, zpětně nikdy jsem netvrdil že se v Budokan centru cvičí aikijujutsu nebo kenjutsu, ale že se tam cvičí některé techniky z těchto bojových umění.
Abych to ukončil, musím si nejdříve ujasnit co chci než se začnu ptát a mít znalost termínů než je použiji, dále vřele všem doporučuji se s Martinem Procházkou setkat a to buď na tréninku či semináři a nakonec nesuďte lidi se kterými jste se nesetkali.
Děkuji za vaši pozornost a nechť vás provází síla :D
Jerryu93
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: ned 29. čer, 2014 19:45

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Jerryu93 » sob 05. pro, 2015 19:19

Děkuji za přidaná videa, také jsem se pobavil. :D
Teď ale trochu vážně, pro člověka který neví oč se jedná a neviděl celé semináře ze kterých jsou tyto videa, přijdou věci které uvidí velice vtipné a řekne si co je to za magory, nicméně ti z vás zavěcených a trochu pozorných jste si jistě všimly, že v těch videích vystupují velice respektovaní lidé, v prvním můžeme vidět Jima Corna, držitele 9.danu v Kyusho jitsu a 8.danu ve Ryūkyū Kempō ( video je ze semináře pořádaného právě Martinem v Liberci).
Na třetím videu je Vadim Starov instrukto ruského bojového umění Systema (pokud si vzpomínám snad dokonce trénuje i Specnaz) a naposledním videu je Evan Pantazi, prostě ti z vás kteří se je znáte víte. Já sobně jsem v bojovém umění nováček a o Kyusho se nezajímám a proto i mě tyto vydea pobavila a proto děkuji, že jsi je přidal, sranda musí být :wink: .
Ale taková videa jsou příklad, špatné propagace, je mi jasné, že kdybych se zeptal Martina tak by řekl, že ti co vědí oč se jedná chápou, no nic. Boužel propagace bojových umění v čr není žádná sláva, ano někteří by mohli konstatovat, že ti co chtějí najdou, nebo dají odkaz na super video, ale štaných videí je více než dobrých.
Ale to odbočuju někam úplně jina, ještě jednou dík za videa, taky jsem se rád zasmál. :D
Jerryu93
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: ned 29. čer, 2014 19:45

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod frajerKokoMihule » sob 05. pro, 2015 21:15

Jerry: Ja myslim ze to zas není tak slozite :wink: Je zde proste skupina lidi, co se domnivaji, ze k neutralizaci protivníka v boji staci trochu ho pošoulat, nebo ho dokonce pošoulat jenom na dalku.

Otazka je prosta - jestli to tak vazne funguje nebo ne. Pokud ano, tak super; pokud ne, tak jsou proste oblbli, bez ohledu na to, jaky mají dan.

(Mimochodem, doporucuji knihu Vrazda jasnovidce Hanussena, tam je krasne popsano, jak i lide, kteří jsou jakoze vyznamni, se jen teteli, aby se nechali oblbovat od nejakeho sarlatana.)

... ti co vědí oč se jedná chápou, no nic.


Jojo, to je presne ten typ vyroku, co ruzni sarlatani radi pouzivaji :wink: Chyba není v nich, ale v tobe, prece! :mrgreen:
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Jerryu93 » sob 05. pro, 2015 22:33

Hezky řečeno :)

plně s tebou souhlasím, vím , že vypadám jako nějaký Martinův propaganista, ale to tu nechci dělat, pravda je taková, že než jsem kněmu začal chodit na cvičení tak jsem dlouho váhal, právě kvůli informocím z internetu, četl jsem různý články, navštívil jeho stránky a kouknul na videa a připadal mi fak jako podezřelej maník, nicméně jsem se přišel k němu jednou na zkoušku a zalíbilo se mi tam.
Parta lidí cu uněj cvičí je pohodová a on úplně někdo jiný než ho ličí internet, přátelskej maník se smyslem pro humor. A že znalosti má, to si stále zkouším, ptám se na kde co, historie, vývoj japonských bojových umění, hodně jsem se třeba ptal na Daito ryu Aikijujutsu, nebo třeba jsem se ho ptal proč se v v kendo nepoužívají boken, (z kenda jsem viděl pouze záběry ze soutěží, proto jsem se ptal), prostě on ty znalosti skutečně má a ať se zeptám na sebevětší ptákovinu tak mi odpoví, jako já jsem taky alergickej na lidi cosi o sobě bůhví co mislí když maj nějakej titul nebo jsou známí, říkám já se s ním znám už nějakou dobu a můj nazor na něj jsem již řekl, takže pokud chcete vědět jakej doopravdy je setkejte se s ním, protože na iternetu se nejeví zrovna nejlíp.

Jinak dal jsem mu otázku: ''Pokud budu cvičit nějaké bojové umění (pro účel diskuze třeba Judo) a dosáhnu řekněme 7.dan, náhle zemře držitel 9.danu a není již nikdo na vyší či stejné úrovni jako já, můžu a případně jak získám dalším stupeň když už není v daném umění nikdo nademnou?''

řeknete si to je blbost, to se nemůže stát, proč se na to ptát, ale je to otázka k zamyšlení.
Jerryu93
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: ned 29. čer, 2014 19:45

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod mysmys » ned 06. pro, 2015 7:21

Po shlednuti videi v sensejovo galerii na YT (viz odkaz nize), bych se k nemu nic ucit nechodil. O Mistrovstvi mam trochu jine predstavy.

https://www.youtube.com/channel/UCa8VSYs95Ax9461Cg5t1iUg

Drive tam mel jeste videa z jeho demonstraci cviceni s mecem a bohuzel ovladani mece a tela bylo horsi nez u cloeka na urovni 3 kju iaido Ceske federace kendo. Mozna, ze ma Martin Procházka velke teoreticke informace, ale na praktickem zvladnuti se to neprojevuje - aspon co se tyce mece a treba newaza (technik boje na zemi) tez...

Prijde mi to jako zase dalsi oblbovani lidi - takovych uz tu historii bylo vice.
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 355
Registrován: čtv 06. zář, 2007 23:00

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Picard » ned 06. pro, 2015 13:11

Jerryu93 píše: nebo třeba jsem se ho ptal proč se v v kendo nepoužívají boken, (z kenda jsem viděl pouze záběry ze soutěží, proto jsem se ptal)
Co ti na to řekl?
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Jerryu93 » ned 06. pro, 2015 20:12

Odpověděl mi na to, že se v Kendo boken používá, pak mi vysvětlil kdy a pár podrobností, ale ty sem nebudu psát (nepamatuju si přesně co říkal).
Jinak o Martinovi už dál psát nebudu, řeknu to takto já jsem sním byl vždy spokojen, častokrát mi ukázal, že nemá jen teoretické znalosti, je mi pouze líto, že se na internetu jeví úplně jinak než ho znám.
Jak tu stále opakuji pokud chtete někoho skutečně poznat, tak pokud máte možnost setkejte se sním.
Abych pravdu řekl, to samé se dá použít o bojových uměních, na internetu se mohou jevit jako úplné kraviny, ale pak když je zkusíte pod někým kdo je ovládá, je to super věc.
Já nikomu jeho názor neberu, z dostupných dat na internetu jste si udělali o Martinovi stejnej názor jako já, a pokud by jste se sním setkali a váš názor na něj by se nezměnil, nehádal bych se s vámi a nesnažil se vás přesvětčit, naopak bych si od vás poslechl důvody a vaše doporučení na někoho dalšího, opět říkam, ve světě bojového umění jsem nováček.
Tím bych toto téme za mě ukončil a spíše bych vás požádal o informací o místech či lidech, kde se vyučují původní formy boje s mečem a boje beze zbraně, tedy ty, které se užívají v boji ne jejich sportovní ekvivalenty či jiné varianty, skutečně ty bojové.
Děkuji
Jerryu93
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: ned 29. čer, 2014 19:45

 

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod ingwe » úte 08. pro, 2015 12:51

Jerryu93 píše:odkud zná techniky právě z aikijujutsu a kenjutsu když nemá žádný titul v těchto umění, řekl mi, že znalosti získal na seminářích které navštěvoval jak u nás tak v zahraničí a dále z literatury


No, a jsme u toho. Semináře a literatura. Když něco učím, měl bych to nejdříve sám do hloubky a intenzivně studovat pod soustavným vedením učitele, což se dnes obvykle prokazuje těmi technickými stupni.

Jerryu93 píše:Osobně si myslím, že dříve než někdo o někom napíše nějaký verdikt, tak by se s danou osobou měl nejdříve setkat, teď nenapadám nikoho z těch, kteří o něm psali myslím toto všeobecně, zpětně nikdy jsem netvrdil že se v Budokan centru cvičí aikijujutsu nebo kenjutsu, ale že se tam cvičí některé techniky z těchto bojových umění.
... dále vřele všem doporučuji se s Martinem Procházkou setkat a to buď na tréninku či semináři a nakonec nesuďte lidi se kterými jste se nesetkali.


Asi jsem paranoidní, ale fakt mám pocit, že tohle směřovalo na mě :-) S panem Procházkou jsem se setkal a znám velmi dobře několik jeho bývalých žáků. To mi vcelku stačí. Přesto si myslím, že jsem tu o něm nenapsal žádný verdikt. Nebo jsem se o to aspoň upřímně snažil ;-)

BTW to je docela dobrá právnická klička: my tu necvičíme styl XY, my tu cvičíme jen TECHNIKY stylu XY, a to je ROZDÍL! :-D

Jerryu93 píše:Tím bych toto téme za mě ukončil a spíše bych vás požádal o informací o místech či lidech, kde se vyučují původní formy boje s mečem a boje beze zbraně, tedy ty, které se užívají v boji ne jejich sportovní ekvivalenty či jiné varianty, skutečně ty bojové.
Děkuji


Jak už jsem psal. O boji beze zbraně moc nevím. Kde najdeš kluby cvičící "původní formy boje s mečem", to Ti už napsal Picard. Otázka je, co si představuješ pod spojením "které se užívají v boji ne jejich sportovní ekvivalenty či jiné varianty, skutečně ty bojové" - zní to trochu naivně. V boji se dnes nepoužívá nic z toho, takže se můžeme bavit maximálně o tom, jaká tréninková strategie a metody se nejvíce přiblíží tomu, po čem toužíš.

Myslím, že jsem kdysi chtěl to samé, co chceš Ty - cvičit co nejvíce prakticky, né nějaké baletní kroky a nepoužitelné filmové otočky, prostě přiblížit se historickému japonskému šermu jak jen to jde nejlépe. Proto jsem začal cvičit TSKSR (japonská škola z 15. století, cvičí se i v Liberci kdybys na to chtěl mrknout). Jenže tyhle staré školy cvičí většinou jen pomocí forem - kata, což je sice naprosto bezpečná, ale také trochu bezzubá metoda. Z kata člověk IMO nikdy nezíská úplně vše, co pro boj potřebuje. Ten správný cit pro tempo, pro psychický tlak... Proto se domnívám, že je vhodné tuto metodu doplňovat i dalšími, jako jsou polořízené a volné sparingy. Navíc - podobně jako už o tom psal Ukrop - tyhle bezpečné tréninkové metody přitahují určitý typ lidí, kteří jsou romantici, ale nechtějí se doopravdy "prát" (funguje to i v šermu). Já to vyřešil tak, že jsem vedle TSKSR, kde se mi mnozí spolucvičící zdáli tak nějak "mdlí, bez energie a chuti bojovat", začal kvůli sparingu chodit i na Kendó. Dost mi to dalo. Doporučuju neplivat na kendó jen proto, že je to "sportovní varianta". V určitých věcech má k tomu, po čem toužíš, daleko blíže než ty staré školy, které jsou sice strašně cool se všema těma tajnýma technikama, ale jak co nejrychleji vystartovat a praštit někoho po hlavě ve volném boji prostě neučí (některé třeba jo, vztahuj to prosím k tomu, co jsem poznal já). Zvaž to.

Kdyby sis o tom chtěl promluvit, právě s klukama z Liberce domlouvám vánoční trénink. Pokud se uskuteční, jsi vítán, pak můžeme zajít na pivo a poklábosit.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 508
Registrován: pon 10. dub, 2006 23:00
Bydliště: Liberec-Brno

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Jerryu93 » úte 08. pro, 2015 19:24

Super děkuji moc, tohle je odpověď, kterou jsem hledal.
Je to skutečně jak říkáš
Myslím, že jsem kdysi chtěl to samé, co chceš Ty - cvičit co nejvíce prakticky, né nějaké baletní kroky a nepoužitelné filmové otočky, prostě přiblížit se historickému japonskému šermu jak jen to jde nejlépe.

asi bych to nejlépe vyjářil tím, že hledám školu bojového umění, né oddíl či klub jako jsou SK Judo Liberec a SK Karate Shotokan Liberec , které jsem po krátkou dobu také navštěvoval.
Mě nejde jen o samotné bojové umění, ale i tradice které k němu pratří, já jsem v poslední době docela fascinován japonskou kulturou. Nedávnou jsem dočetl Bušidó od Šigesuke a Zen a bojová umění od Dešimaru.
Uvědomuji si, že mám zromantizovanou představu získanou hlavně z filmů, ale přeci se to nenazývá tradiční japonské bojové umění když z toho vytáhnu tu tradici, nebo když dělám ceremonie bez myšlenkovitě, proto hledám školu s lidmy, kteří tomu opravdu rozumí, proto cvičím u martina, ačkoliv neučí tradiční umění, tak jak sám víš, vyučuje formou aplikace a když se ho zeptám na význam některé tradice tak mi ji vysvětlí, občas je vysvětlí i bez toho aniž by se kdokoliv ptal, prostě dává mi informace, které mi zatím nikdo jiný neposkytoval.
Jak jsem řekl, i já mám několik výhrad k tomu jak martin učí a co učí, ale v této chvíly mi to co mi martin poskytuje převyšuje to co postrádám (nikde jindem jsem to nenašel).
A proto jsem rád, že jsem teď našel někoho kdo to ze začátku viděl stejně či podobně a může mi dát radu.

Doporučuju neplivat na kendó jen proto, že je to "sportovní varianta".

Já proti kendu nic nemám, já bych se chtěl učit boj s mečem stylem jaký je vidět v dokumentu Samuraj (2009)
https://www.youtube.com/watch?v=Q4v6PRm-IQU na 15:40
což jak jsem se dozvěděl se takto cvičí i v kendu.
Ale, abych se zde zbytečně nevykecával, tak mile rád se příjdu na váš seminář podívat a promluvit si o tom osobně, potom mi dej prosím vědět na mail urbii116@seznam.cz
Děkuji
Jerryu93
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: ned 29. čer, 2014 19:45

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod frajerKokoMihule » úte 08. pro, 2015 23:36

Jerryu93 píše:Mě nejde jen o samotné bojové umění, ale i tradice které k němu pratří, já jsem v poslední době docela fascinován japonskou kulturou. Nedávnou jsem dočetl Bušidó od Šigesuke a Zen a bojová umění od Dešimaru.

Ono s těma tradicemi v BU je to ošemetný; velmi záleží na tom, jak tu 'tradičnost' vymezíš.
Třeba japonský šerm se vyvíjel v úplně jiných podmínkách, než jsou dnes; a většinu z nich prostě nenasimuluješ. Tak co zbývá? Hrát si dvakrát týdně dvě hodiny na feudální Japan? :wink: Rekonstruovat japonskou kulturu v ČR? Jde to vůbec?
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Picard » čtv 10. pro, 2015 12:31

Jerryu93 píše:
Já proti kendu nic nemám, já bych se chtěl učit boj s mečem stylem jaký je vidět v dokumentu Samuraj (2009)
https://www.youtube.com/watch?v=Q4v6PRm-IQU na 15:40


Pokud se nemýlím, tady jde o školu Hjóho Niten Iči Rjú.

Jinak cvičení s bokutó v Kendó vypadá nějak takto

https://www.youtube.com/watch?v=AgCdphy1s1s
https://www.youtube.com/watch?v=_6X7G7T8vL0

s kovovými meči takto

https://www.youtube.com/watch?v=-75N3w9hyjM

Jinak podle mě a mých zkušeností jsou součástí studia budó, ať už jde o staré nebo nové, kromě různých stylů umění boje i různé kulturní aspekty mající z našeho evropského pohledu přesah do filosofie, psychologie, historie, někdy až skoro náboženství.

Chápu, že to je trochu náročné, ale je podle mě lepší nesoustředit na nějakou vnější lacinou formu (cool "samurajské" oblečky, krásné dřevěně obložené dódžó, moudře se tvářící bělovlasý sensej, cool obrázky na zdech s exotickou kaligrafií etc.), nebo nějaký scénky se šermem, co člověk vidí v nějakém filmu. Přestože většina lidí se nechává nalákat hlavně tímhle a vybírá si dost hloupě právě podle těchto věcí (a díky tomu velmi snadno naletí nějakým podvodníkům nebo šarlatánům), v realitě jsou tato bojová umění dost o něčem jiném.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod hellas » čtv 10. pro, 2015 22:51

ukropcany píše:Jerryu93 - OK, skúsim teda trošku inak - ten Martin je obyčajný klamár. Bodka. Videá ma síce pobavili, žiaľ boj vyzerá inak. Možno má úžasné teoretické vedomosti, ale boj nie je o teórii a nie je na ňom nič pekné. Stráň sa ho, pretože Ťa akurát privedie do záhuby, minimálne osobnostnej. Ľudia ako on apelujú na intelekt, to však funguje len na inteligentných zato to neznalých ľudí. Preto u neho nájdeš len submisívne typy. Silné typy, či už fyzicky, alebo osobnostne u neho nejde nájsť, pretože za 10 min. ho prekuknú... :idea:


:idea: :idea: :idea: :!:
Kradu na fb :!: 8)
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Picard » čtv 10. pro, 2015 23:00

frajerKokoMihule píše:Ono s těma tradicemi v BU je to ošemetný; velmi záleží na tom, jak tu 'tradičnost' vymezíš.


Perfektně řečeno.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Picard » čtv 10. pro, 2015 23:10

ukropcany píše:Ja som síce akčnejší typ a systém cvičenia v dvojici hlavne formou drilov mi celkom nesedí, ale musím uznať, že s tými kovovými mečmi je už toto o držku. Dámy majú môj úprimný rešpekt!
Ty meče nejsou ostré (nabroušené). Ale i tak je to opravdu o držku, zvlášt když do toho ty lidi šlapou jaky tyhle dvě baby.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Picard » pát 11. pro, 2015 12:56

ukropcany píše:Nemám pocit, že efekt, ktorý spôsobí sek tupým mečom by bol výrazne menší ako sek ostrým. Možno sa zasekne menej hlboko, ale fatálne by to mohlo byť asi tak či inak.


No já myslím, že tam ten rozdíl bude docela velký. Tím tupým mečem už jsem po hlavě dostal. Kolega už to naštěstí už zastavoval, takže mě to jen "kleplo", pecka to ale byla slušná :-D S ostrým mečem by to bylo určitě jiný kafe.

(Bylo to na nějaké ukázce, publikum jak často většinou nedává pozor a hlučí, tak teď bylo z ticha jak v kostele a do toho nějaká pani zašeptala "Ježišmarja!" v tom tichu to bylo pěkně slyšet :-D Samozřejmě kolegové vzadu se mohli potrhat smíchy, ale všichni jsme museli zachovat kamenné tváře i když to bylo náročné :-D )

ukropcany píše:Snáď to nie je off topic - ako ostré sú bojové meče? Takže nepýtam sa na meče na machrovanie, ale také, ktoré boli skutočne určené na boj. S dong_wu sme o tom na jednom stretnutí kecali, kedy sa mi ten jeho meč zdal byť tupý (chleba by s ním človek fakt neodkrojil) a on na to, že musí, keby by sa vylámal. A to je logické, ako britevník o jemnom ostrí niečo viem... :wink:


No nejsem v tom žádný expert, ale pokud vím, tak ten tvar toho břitu je vždycky nějaký kompromis - buď je to hodně ploché a hodně do špičky, pak to bude hodně ostré a dobře sekat a řezat (když bude čepel správně natočená), ale zas to bude míň pevné. Nebo to zas bude míň do špičky, pak to bude pevnější ale míň ostrý.

V dobách, kdy se počítalo s nasazením v nějakých bitvách se spíš volil ten druhý způsob, aby ten meč víc vydržel, nějaký delší bitvení notabene proti lidem v brnění. V pozdějším období, kdy už se počítalo spíš s nějakým použitím při nějakých přepadeních na ulici etc. v civilním oblečení se přecházelo spíš na ten první způsob (sekalo se do "měkkýho" ).

Taky neustálým přebrušováním starých čepelí se ten břit čím dál víc zeštíhloval do toho tenkého a špičatého.

Obrázek
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod ingwe » pát 11. pro, 2015 16:04

Jsem byl zvědavý, co Picarde na tuhle záludnou otázku odpovíš, ale ustál's to dobře :)

Jen k tomu doplním, že ostrost údajně závisela i na tom, na kterou část čepele se kouknu. Monouči, tedy poslední třetina u hrotu, prý bývalo broušeno více do ostra, dále k rukojeti pak už tolik ne. Nevím, co je na tom pravdy, ale zní mi to logicky a u některých evropských mečů, kterým se teď věnuji více, to bylo stejně.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 508
Registrován: pon 10. dub, 2006 23:00
Bydliště: Liberec-Brno

Re: Aikijujutsu a Kenjutsu v ČR?

Příspěvekod Jerryu93 » pát 11. pro, 2015 17:00

Chápu, že to je trochu náročné, ale je podle mě lepší nesoustředit na nějakou vnější lacinou formu (cool "samurajské" oblečky, krásné dřevěně obložené dódžó, moudře se tvářící bělovlasý sensej, cool obrázky na zdech s exotickou kaligrafií etc.), nebo nějaký scénky se šermem, co člověk vidí v nějakém filmu


Bylo by sice hezké, chodit na takové cool místo :D , ale jsem realista. Mě osobně by nevadilo, kdyby se třeba dvaktrát týdně sešla šestice lidí plus sensei v nějaký tělocvičně kdeby si položily tatami a cvičily (na judo jsme taky přišli do tělocvičny a skládaly tatami) v tom nevidím problém, mě spíše jde o to jak probíhá to cvičení.

V poslení době jsem totiž zjistil, že spousta věcí co japonci dělají nemá jen kulturní význam, ale i praktický, takže já bych byl rád, kdybych mohl studovat u někoho kdo chápe tydle spojitosti, tak pak mi jedno jak si ti tradice upraví, hlavně když zachová hlavní myšlenku.

Jako moje vize ideální výuky je taková, učitel rozumí základním principům věcí, které učí a tyto znalosti předává svým studentů, student příjme tyto zkáladní principy a pod dohledem učitele je rozvíjí pomocí kata a randori, učitel dohlíží na cvičení studentů a případně poukazuje na chyby, student se nejprve snaží chyby sám napravit ,ale pokud toho není schopejn požádá učitele o radu, student pokud neví jak přesně má cvičit tak se buď požádá učitel nebo se podívá jak cvičí ostatní nejlépe na někoho kdo má vyšší technický stupeň, od chvíle kdy studenti vztoupí do dojo soustředí se pouze na výuku, učitel dohlíží na studenty zda-li správně cvičí, ale také dohlíží na to aby se studenti chovali disciplinovaně pokud tak nečiní tak je potrestá a to dle jeho uvážení.
Na začátku a nakonci výuky studenti vykonávají rituály podle uvážení učitele, před začátečním a po ukončovacím rituálu se studenti mohou učitele zeptat na cokoliv (v rámci daného boj. umění např: proč se co dělá a jaký to má význam).
Takhle vypadá moje ideální představa výuky, co se tradic týče mě jde třeba o způzob chování mezi studenty a učiteli, japonská kultrura stojí hodně na principech etikety, podle mě je dobré tyto způsoby chování zachovat během výuky, neboť si myslím, že si tím člověk rozvíjí smysl pro disciplínu a pomáhá to se soustředit, například herec Michael Jay White řekl, že díky tomu že v mládí cvičil karate tak si osvojil sebekontrolu.
Poté co jsem vyděl toto https://www.youtube.com/watch?v=u0az6iuLOCo kde například vysvětluje proč když se student klaní učitely v seiza tak použije obě ruce najednou místo postupného pokládání , jako můžete říct, že je to detail, ale pro mě byl docela zásadní, protože jsem najednou zjistil, že tím prokazuji učiteli úctu a důvěru, ale to mi nikdo nikdy neřekl, za celou dobu co jsem cvičil judo a karate, tehdy jsem prostě jen dělal to co ostatní.
Rozumím, že to jak se kdo chová na cvičeních je podle jedinc, ale stanovením, nějaké etikety, v tomto případně dodržováním se tomu dá předejít.
Teď koukám ,že jsem zašel hodně daleko od věcí o kterých se tu mluví tak za to se omlouvám.
Vím ,že teď to vypadá docela divně, ale kdybych vám to řekl z očí do očí, tak bych to asi vysvětlil lépe a vám by to dávalo možná větší smysl, takže prosím, berte to co jsem tady napsal s velkou rezervou.
Jo a děkuji za pro mě nové informace o kendo, byly dost poučné.
Děkuji
Jerryu93
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: ned 29. čer, 2014 19:45

Další

Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků

cron