Tradicní karate

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Re: Tradicní karate

Příspěvekod pm » sob 10. čer, 2017 8:53

FKM: Poznatek k "postojům" (což je min. z čínštiny vlastně špatný překlad)

S příchodem MMA nastal velký revival "postojů" - v klinči na kleci, ale nejen. Jakmile jsou ve hře kromě úderů a kopů i takedowny, ledacos se mění. Spousta MMA figterů dnes bouchá a) v širokém postoji b) často mají paty na zemi (ne pořád, ale často) c) občas jsou v relativně hodně širokém/nízkém "postoji"
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

 

Re: Tradicní karate

Příspěvekod graver » sob 10. čer, 2017 17:49

V karate (sportovním) asi moc takedowny ve hře nejsou, takže proto v reálu to poskakování. U starších a zralejších jsem ho mimochodem moc neviděl - ani čistě soutěžní kumite nebylo poskakovací. Někde by se tady asi ještě dal vyhledat můj dávný dotaz, jakže to s tím "tancováním" (z mého pohledu - no offense) vlastně je vč. odpovědí.
Jinak díky za propagaci fóra a tohoto threadu (snad tě taky FKM neobviní ze stalkingu). Zatím tady na téma "jediné pravé karate a všichni to děláte blbě") nikdo moc nediskutuje - je jasné proč a je to škoda.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » ned 11. čer, 2017 7:46

Je třeba si položit otázku řeší někdo třeba u sportovního šermu "poskakování" ne, proč to řešit u sportovního karate, je to podle mě nesmysl. Musím použít klišé karate je jenom jedno, tzn. i do sportovního karate se prolíná tradice atd., i když je to specifický sport. Nikde není předepsáno, že musíš poskakovat, ale ze sportovního hlediska se prosadil tento pohyb, což by bylo na samostatnou debatu. Když se budu držet pojmu poskakování, tak i sportovní karatista ti v průběhu zápasu zastaví, tak že má paty na zemi, a stejně je schopen vystartovat do techniky s takovou rychlostí, že by teď to trošku přeženu vyletěl mozek z hlavy. A teď mi řekni, když ten karatista neposkakoval před nástupem do techniky a měl paty na zemi, je to v ten moment sportovní karatista nebo tradiční. Prostě se to prolíná, to je fakt. Dnes je trend takový, že i ve špičkových klubech se jedou už od dětí základy tzn.kihon,kata, atd., nenastupuje se už od dětí k úzké specializaci na sportovní kumite. Takže se dá říct, že snadno můžeš mít ve 14 letech kompletně hotového člověka, který rozumí jak tradici tak sportovnímu kumite, dokáže používat kopy atd.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod hellas » pon 12. čer, 2017 13:09

Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod wampire123 » sob 17. čer, 2017 21:45

Zdravím! Probíhá tu velice zajímavá diskuse, narazil jsem na ni dnes a hodlám napsat něco z mého pohledu. Předem chci říct, že ač celkem sympatizuji s názory FKM, nejsem jeho klon, popř. další fake přezdívka výše jmenovaného:) To jen pro pořádek a nyní k věci.

Cca 3 roky jsem cvičil Shotokan, pak jsem se vrátil ze školy do rodného města a přešel na tradiční okinawské karate. Tréninky byly super, nicméně se skládaly především z cvičení kata prokládané řízeným kumite. Kata mně hodně bavily, avšak již v té době jsem narazil na věc, co mně vrtala v hlavě. Jednak dost technik se v kata cvičila jinak než v reálu. Např. Naihanchi shodan druhá technika - v kata natažená ruka, v bunkai pokrčená. No na můj dotaz jsem dostal odpověď, že aby to v kata nikdo neokoukal, byla ta technika záměrně upravena a že si ji máme představit ve správné formě. Takže tisíc opakování pohybu bylo vlastně k ničemu, protože tělo si to zafixovalo jinak, než to mělo být.

Druhá věc, co mně postupem času zarazila, byl počet technik, které se učily. Po cca 6 jsem dosáhl zeleného pásku /pak byl hnědý a po něm černý - a znal jsem kolem 30 kata. Prý na každý pohyb existuje ideální protitechnika. Jenže kdo si to má vše pamatovat a hlavně procvičit, přeci jen lidský život je krátký na naučení toho všeho.

Takže ve výsledku někdo, kdo trénoval pár technik pořád dokola, jich uměl sice o hodně méně než já, ale o hodně lépe.

Když pak jednou za čas proběhlo neřízené kumite, byli lidé, co se snažili aplikovat technika z kata do kumite - včetně mně. Nefungovalo to. Kumite z mé strany bylo obvykle o použití několika tsuki, dále mae-geri, popř.mawashi. Jo a abych nezapomněl, povedlo se mně i urake:) Jednou se na mně agresivně rozběhla držitelka hnědého pásu, pomalu jsem ustupoval a nechal vpředu nataženou ruku a ona jak byla rozeběhlá a rozdivočelá, tak na ni naběhla. Dostal jsem vynadáno, že se mám více kontrolovat.

No a když jsem u zde hojně diskutovaných krytů, tak mám jeden poznatek. Blok gedan-barai je blok na spodní pásmo např.proti kopu. Jenže co když útočník kopne a pak hned dá dva údery rukama po sobě? Já mám jednu ruku dole, on má proti mé jedné svoje dvě. To by asi neublokoval ani Gichin Funakoshi křížený s Chuckem Norrisem.

Jinak abych pouze nehaněl - karate mně dalo vůli se kousnout, vydržet ránu, otužování končetin, kloubní pohyblivost - z fyzického hlediska. Z psychického vytrvalost, psychickou odolnost, sebevědomí...

Po karate jsem přešel na Wing Chun, tam byl problém, že se skoro nejel neřízený sparring, a když už, tak na cca 20 procent, aby se někdo nezranil. Také se nejela obrana proti pořádným úderům, protože kromě mně a několika málo jedinců nikdo neuměl dát ránu ani kopnout nad pás. Sifu také neustále měnil metodiku, protože vystřídal svého učitele a my se to pak přeučovali. No a bylo to také hodně o penězích a času, který jsem díky práci a dalším koníčkům neměl.

P.S.: Nicméně nyní jsem ve věku téměř 40 let. Chtěl bych učit bojové umění mé děti, ale něco, co opravdu funguje. Ne opakovat deset tisíc úderů/bloků, které se pak v reálu dělají úplně jinak...jinak na bojových uměních se mně líbí filozofie a asi bych nechtěl dělat bojové sporty, které jsou buď o medailích nebo o vytahování se diskotékách...no offence, jen trochu té nadsázky:)
wampire123
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon 17. říj, 2011 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod frajerKokoMihule » sob 17. čer, 2017 21:57

pm: Ano, to je dobry postreh :wink: A tez dobra napoveda pro ty, kteri hledaji: Cim to je, ze revival /postoju/ v MMA nastal zaroven s tim, jak se do hry dostalo /zapaseni/? :wink: A nemysli se tim nejake trapne aikido-style paky, ale boj telo na telo. V boxu/kickboxu, kde se bojuje na delsi vzdalenost, naopak postoje neuvidime. Schvalne, co nam to rika o designu puvodniho karate?? :idea:
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod frajerKokoMihule » sob 17. čer, 2017 22:22

wampire123: Uzasny 'nezavisly' popis toho, proc je soucasne - a to vcetne 'praveho tradicniho okinawskeho' - karate jen souhrnem nesmyslnych treninkovych method, doplnenym o tvurce vytvorene vymluvy, proc to nefunguje, resp. funguje uplne jinak :wink:

komentare:

-techniky se jinak cvici, a jinak pouzivaji; a to hlavne v tzv. 'bunkai'. Pravda je takova, ze /prava/ aplikace kata - ne nejake volne improvizovani cernopaskovych gumaku - ma /presne tu samou mechaniku jako solova forma/. Jenom se musi ta prava aplikace znat, ze jo :wink: "Predstavujte si to ve spravne forme", super! :mrgreen:

-"na kazdy pohyb existuje idealni protitechnika" - pane na nebi :lol: Toto je duvod, proc by mel byt Spicka povinne cteni, aby lide neverili takovym naprosto nerealnym blbostem.

-techniky z kata nefunguji v kumite - jak by taky mohly, kdyz to, co se uci jako 'techniky z kata', tj.bunkai, jsou komicke pitvory jak z muzea kuriosit

-gedan barai - naprosto spravne; ovsem to je proto, ze velkym mistrum karate chybi zasadni informace, totiz ze 'gedan barai' neni zadny kryt...

-o tom jestli (soucasne) karate rozvine fyzicku nebyla rec; rec je o tom, ze ma pitome techniky a treningove methody :wink:
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » ned 18. čer, 2017 13:16

Ha, ha, ha, zase nesmysly, to že je spodní kryt v katě cvičen určitým způsobem, tak to neznamená, že ho v reálu použiji stejně, jak je v katě, to je pouze neznalost, s tímto krytem můžu klidně otvírat nebo zavírat, a zároveň uhýbat, atd , tzn., že tam nečekám až mě soupeř zasáhne. Celkově u krytů, se u laiků jedná o nepochopení co je vůbec původním účelem krytu. Všechno je to v hlavě. Určitá forma spodního krytu je k vidění i u plnokontaktních BU. :D Nad krytem je třeba uvažovat, když se jedná o kryt třeba na střední pásmo, neznamená to, že ho můžu použít jenom na střední pásmo atd., vždy je ho třeba přizpůsobit praxi. Kdyby někteří pořádně studovali toho Egamiho, tak by se k tomu dočetli, protože se o tom zmiňuje :wink: . Je to pouze v lidech, kdo vědět chce, tak se dozví. Kritik bu , který radí odborníkovi jak má cvičit ačkoliv to sám neumí, proto zůstane jenom kritikem a nestane se bojovníkem (odborníkem).
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » ned 18. čer, 2017 18:23

wampire123 píše:Druhá věc, co mně postupem času zarazila, byl počet technik, které se učily. Po cca 6 jsem dosáhl zeleného pásku /pak byl hnědý a po něm černý - a znal jsem kolem 30 kata. Prý na každý pohyb existuje ideální protitechnika. Jenže kdo si to má vše pamatovat a hlavně procvičit, přeci jen lidský život je krátký na naučení toho všeho.


No nechci prudit, ale po zeleném pásku by měl být tedy aspoň v tradičním shotokanu pásek fialový, a to 2 no a v okinawském shorinu je to tuším pásek modrý a taky 2, no ale neber to moc vážně třeba si cvičil u asociace, kterých je v současné době mnoho a ti fialový a modrý pásek nemají a nebo pozor, jsi byl, tak dobrý, že s ty pásky přeskočil :D .

wampire123 píše:P.S.: Nicméně nyní jsem ve věku téměř 40 let. Chtěl bych učit bojové umění mé děti, ale něco, co opravdu funguje. Ne opakovat deset tisíc úderů/bloků, které se pak v reálu dělají úplně jinak...jinak na bojových uměních se mně líbí filozofie a asi bych nechtěl dělat bojové sporty, které jsou buď o medailích nebo o vytahování se diskotékách...no offence, jen trochu té nadsázky:)


Že se něco cvičí a v reálném boji použije jinak je nesmysl a klišé, které rozšiřují neznalci, v reálu muže byt lehce pozměněna forma techniky nebo použita třeba na jiné pásmo s tím, že obsah zůstává stejný, ale nikdy ne úplně jinak, to by člověk musel mít úplně jinou anatomii. Kryt pořád zůstává krytem a úder úderem kop kopem atd. A co se týká sportu, no to bys asi musel dát děti na vyšívání, karate je sice primárně bojovým uměním, ale i sportem a takhle je to i u jiných bojových uměních, takže ty medaile atd., k tomu sportu prostě patří. Ano každý na to nemá dělat sportovní kumite nebo plnokontaktní bu, to je vidět už u malých dětí. Proto je dobře, že jsou kluby, kde sport prostě neřeší, ale je to samozřejmě za určitou cenu, protože podle mě sportovní kumite prostě ke karate patří. Jak říkám sport a tradice se prolínají, to je fakt. Sport tě tlačí dopředu nutí tě na sobě makat :wink: .
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » ned 18. čer, 2017 18:28

Nejsem odborník na okinawský shorin, ale zmiňoval jsi tuhle katu:

https://www.youtube.com/watch?v=UHaivlqvNA4
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod wampire123 » ned 18. čer, 2017 19:27

Pásky si pamatuji dobře, je to i na této stránce - úplně dole:
http://www.rbka.cz/stupne-a-tituly/

Kata je tato:

https://www.youtube.com/watch?v=TJwhqFesoE4

akorát postoj jsme měli kratší. Ach, ta nostalgie:)

Jinak, proč příliš netíhnu k bojovým sportům. Myslím, že praktikování BÚ by mělo člověka uklidnit. Praktikant by neměl vyvolávat konflikty - potlačit své ego,raději se omluvit a odejít. BÚ by mělo naučit člověka pokoře. Neměl by dávat pyšně najevo, co umí a machrovat před ostatními. Zdokonalit sebe, pomoct i ostatním.

Ne se slepě hnát za tím druhého přizabít v ringu, abych měl pohár/medaile/peníze. Tím myslím, že praktikanti bojových sportů - např. boxu - jsou dle mého více agresivní nejenom v ringu, ale i v běžném životě.
wampire123
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon 17. říj, 2011 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » ned 18. čer, 2017 20:55

Jo je. to zajímavý, že je to takhle prohozený. Jinak to co hledáš je karate, proto každá kata začíná krytem :D 8) No a hodně moc dělá taky výchova a podle mě ani moc nezáleží jaký děláš bu.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod cohen » úte 20. čer, 2017 8:25

ukropcany píše:
wampire123 píše:Ne se slepě hnát za tím druhého přizabít v ringu, abych měl pohár/medaile/peníze. Tím myslím, že praktikanti bojových sportů - např. boxu - jsou dle mého více agresivní nejenom v ringu, ale i v běžném životě.

Koľkých poznáš? :lol:


Velmi vhodna otazka. Lebo napriklad jedna z najznamejsich bratislavskych organizovanych zlocineckych skupin okolo Pita Ondrejcaka sa dala dokopy na treningoch karate. Typicy priklad toho, ako su karatisti agresivni v beznom zivote... 8)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1720
Registrován: pon 15. srp, 2005 23:00
Bydliště: bratislava, svk

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » pát 23. čer, 2017 16:50

No tady na fóru je taky jeden boxérista, který posílá agresivní fotky :lol: :lol: :lol: 8) . No co se týče agresivity boxerů no co znám tady u nás kluky, tak nemám negativní zkušenost, že by z nich byla poznat zvýšená agresivita, tady je taky otázka co pod tím přesně chápat. Ono totiž nemusí z toho člověka vůbec agresivita být poznat a přece může mít zlé úmysly. Z karate taky nemám negativní zkušenost. Ale vím o jedincích z jiného bojového umění zabývající se sebeobranou o tom, že někteří byli pozavíráni. Jinak co se týče karate, tak to, že ho cvičila spousta zločinců není tím, že by vedlo k agresivitě, ale je to tím, že dříve tady prostě nic jiného nebylo a cvičí ho podstatně víc lidí než xbox. Jinak je to na opak většina jedinců kteří si zkouší účinnost svých úderů na lidech mimo zápasiště se rekrutuje převážně z xboxu, ale to nebude žádným tajemstvím, že ano :wink: .
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod jarmuk » sob 24. čer, 2017 13:11

Byle studie o tom, že vlastně lidi, co se perou na tréninku se již neperou na ulici. Těm stačí se vybýt v tělocvičně.
Ti co se tam nevybouří se pak spíš stanou těmi útočníky.
Ale to jsme již dost daleko od tradičního karate. Jestli nepřesunout debatu do jiného vlákna?
jarmuk
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 54
Registrován: úte 03. čer, 2014 16:46

Re: Tradicní karate

Příspěvekod Boxerista » pon 26. čer, 2017 17:46

Som rad že som rozpútal zaujímavú diskusiu. Celkom zaujímavé info som dostal a aj pochopil. Avšak mám za to že čas na skriesenie karate ešte len príde. Myslím že o niečo take sa snaží http://www.machidakarate.com . Aký je váš názor na to ? Nesieme zabudnúť že kickbox vznikol ako plnokontaktne karate v USA. Preslávil ho Benny Urquidez. No a otec európskeho plnokontaktneho karate je George Bruckner.
Boxerista
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: ned 31. srp, 2014 10:47

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » pon 26. čer, 2017 21:49

No si myslím, že není potřeba nic křísit plnokontaktní karate je zastoupeno v kyokushinkai a je k vidění v K1. Znovu opakuji karate je jenom jedno je pouze víc způsobů jak k němu přistupovat tzn. můžu ho cvičit napřl jako sport, pro seberozvíjení, ale i jako tvrdou sebeobranu. Je to každého osobní věc jak, kdo ho chce cvičit. Karate se jednoznačně bude rozvíjet jako špičkový sport s cílem udržet se na olympijských hrách. Dále se rozděluje na kata a kumite, což jsou vlastně dva úplně odlišné sporty.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod frajerKokoMihule » úte 11. črc, 2017 14:19

Clovek je chvilku pryc a uz se diskuze pomalu odsuzuje od tematu, tj. od toho, ze soucasne karate nestoji na nic :wink: Jeste za par dnu snad neco pridam, dnes me pobavila tato hlaska:

Dále se rozděluje na kata a kumite, což jsou vlastně dva úplně odlišné sporty.


Karate, ktere lze 'rozdelit' na kata a kumite, zadne karate neni; je to jenom spatny kickbox v komickem obleceni. A naopak, kata, ktera se nepouziva v boji (jako primarni taktika/zbran) je idiotske predvadeni se v pyzamu.

Dohromady je to pak moderni karate - na jednu stranu spatny kickbox a na druhou stranu teatralni predvadeni se; spolecne maji akorat to pyzamo.

Prave karate, hodne toho jmena, ma kata na to, aby ucily cloveka bojovat; ne aby se v nich konaly masturbacni souteze a samotny boj pak vypadal uplne jinak.
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod Miko » stř 12. črc, 2017 10:13

Mysli te,ze tradicni karate kde se cvici od kata po sparring,nestaci na sebeobranu na ulici?
Miko
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon 10. říj, 2011 23:00
Bydliště: Sokolov

Re: Tradicní karate

Příspěvekod jarmuk » stř 12. črc, 2017 13:17

nezáleží na tom co cvičíš, ale jak.
jarmuk
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 54
Registrován: úte 03. čer, 2014 16:46

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků