Tradicní karate

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » pon 21. srp, 2017 12:24

Jo jo ono je těžký dělat univerzitu, když člověk nebyl ani ve školce :wink: . Karate, když mu rozumíš je primitivně brutálně funkční, ale je tady to ale, musíš vědět. Je to přesně ten případ třeba z jiného odvětví lidské činnosti, když člověk nemůže na něco přít a pak mu to někdo ukáže a pak říká to jsem, ale blbej, že jsem na to sám nepřišel, když je to tak jednoduchý. Ale proč píšu, k těm krytům tuhle jsem se nachomejtl na trénink sebeobrany, kdy zkoušely útoky tyčí shora. Statný chlápek, tak mu povídám zaútoč na mě tou tyčí, chlápek cca 120 kg nevěděl nic jak budu krýt, zaútočil použil jsem variantu horního krytu bez problémů bylo vykryto a pak znova. Pak čuměli a říkám jim jestli ví odkud ten kryt je a oni, že ne. Tak jsem jim ukázal, v které katě je tento kryt, no a pak z nich vypadlo, že dělají taky karate a dokonce cvičí předmětnou katu, ale nikdy je nenapadlo, že je to kryt :D . Kryt jsem použil lehce, ale leze ho použít i tvrdě to pak letí klidě člověk metr dozadu. To je právě ono lidi to nechápou a pak študují, že to v katě nevychází atd., ale je to jenom proto, že tomu nerozumí.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

 

Re: Tradicní karate

Příspěvekod ToraKan » čtv 24. srp, 2017 7:38

Ahoj všem,

omlouvám se a neberte to prosím jako nevhodnou relamu, ale dlouho jsem tak hledal co je to tradiční karate a souhlasím, že to mnoho karatistů nepoznalo. Já jsem měl to štěstí, že jsem poznal pana Hanshi Miura a jeho žáka Paola Lusvardiho. Info o jejich seminářích jsou na https://www.facebook.com/skif.cz/. Jejich pojetí je opravdu použitelné na ulici, ale člověk se k tomu musí propracovat. Nefunguje to jako nějaké komerční záležitosti slibující, že z vás udělají bojovníka za měsíc :0). Oss!!
ToraKan
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 24. srp, 2017 7:14

Re: Tradicní karate

Příspěvekod Mikael » pon 11. zář, 2017 13:30

Ahoj

Rád bych se zeptal, které karate byste doporučovali víc?

http://karatebrno.cz/

Dobré Karate (zkoušel jsem) a kamarádem doporučované

http://www.shobukan.cudk.cz/

Dobré karate(zkoušel jsem) a taky doporučované

Děkuji za odpověď
Mikael
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 5
Registrován: čtv 28. úno, 2013 13:57

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » pon 06. lis, 2017 17:13

Jestli je ten čin onen klub dobrý se odvíjí od jedince, který to vede, nelze se orientovat třeba podle toho jestli tam třeba chodí kamarád nebo to mám kousek od baráku. Dobrý klub se pozná zpravidla podle toho, že trenér dokáže sestavit trénink, tak že se projede "všechno" což je opravdu uměním a vyžaduje to prakticky přípravu jako u učitelů, tak by to mělo být aspoň v 90 procentech. Takže, když to zjednoduším v tréninku by se měla stihnou rozcvička včetně průpravných cvičení, kata, kihon, kumite, to je úplný základ. Jakmile se v tréninku zaměřím třeba jenom na kata a jejich aplikace a takovýchto tréninků následuje třeba více za sebou, tak je to špatně a na tom si trvám a trenér může být milý, hodný, šikovný, atd., prostě je to špatně. Jsou určité fundamentální věci, které prostě v tréninkové jednotce musí být, jinak se to někde projeví. To co teď píšu se vztahuje k tradičnímu přístupu, nikoliv ke sportu, to je jiná kapitola.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod Niké » úte 12. pro, 2017 17:36

Obe moznosti jsou dobre. Osobne bych sel ale do Shobukanu.
Uživatelský avatar
Niké
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte 29. črc, 2014 21:16

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » úte 26. pro, 2017 0:18

Vím, že to sem asi nepatří, ale náhodou jsem dnes narazil na toto video https://www.youtube.com/watch?v=5HFA4x-iHTg, kde borec krásně předvádí pohyb ze sportovního karate. Tohle se jen, tak nevidí. Zaznamenal jsem už sportovní karatisty v ruských MMA organizacích, ale takhle se pohybovat jsem ještě nikho neviděl. Neznáte jak se tenhle borec jmenuje, dokonce by to měla být K-1. Ucrope co ty na to ?
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod hellas » pát 29. pro, 2017 20:28

Michael Venom Page vychází hlavně z kickboxingu a Lau Gar kung fu. Čili žádný karate... 8)
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » ned 31. pro, 2017 14:19

Tak už je mi to jasný, ten pohyb je z kickboxingu, ale light contactu, což je hodně podobné sportovnímu karate. Někteří karatisti dělají oboje. Dík za info a hodně štěstí a hlavně zdraví do nového roku.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod geneticy » sob 17. úno, 2018 18:12

Osobně si myslím, že je úplně jedno, jak se kdo pohybuje - jen to prostě musí fungovat :D (1)

Víte, k tomu dospějete časem...až vám dá na budku judista nebo boxer atd. Osobně jsem k tomu dospěl v okamžiku, kdy se mnou zametl můj vlastní žák parádním zmrdlým mawashi (2) do hlavy.

Ale to video je paráda.

(1) - add karate, základním postojem je kamae a není nikde předepsáno (jen v chorých myslích páskovacích komisařů), jak má vypadat. Je to postoj, kdy bojovník umí provést jakoukoliv akci a je připraven na jakoukoliv akci - nic více, nic méně.
Když máte 100+ kg a 180 cm a vzhled dobromyslného padesátníka s bříškem, tak vaše kamae musí vyjadřovat touhu po míru a harmonii, abyste v nestřeženém okamžiku tomu druhému jednu štípli :D a to nejméně 3x 4x v jedné sekundě. A je jedno jak, jen to musí sedět a bolet.

(2) - ono to není žádná doména kickboxu nebo MT, tohle už objevovalo i v kontaktním karate (namísto mawashi geri) a totéž jsem se učil i na vojně jako jeden ze základních kopů - jen jaksi níže - kanadou do žeber.
geneticy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 72
Registrován: pon 30. led, 2017 11:51

Re: Tradicní karate

Příspěvekod Boxerista » čtv 12. dub, 2018 10:05

Už ste o tom počuli www.karate.com ?

https://www.youtube.com/watch?v=iG3jXnXbWdk

Kedy to vzniklo, aké sú pravidlá ? Ako toto celé vnímajú aj odporcovia karate ?

Ďakujem za postrehy
Boxerista
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: ned 31. srp, 2014 10:47

Re: Tradicní karate

Příspěvekod strapek » čtv 12. dub, 2018 17:28

já jsem dělal klasické karate rok, v mých studentských letech. ale už tenkrát mě to nijak neoslnilo... přišlo mně to jako slabší úderovka, plus pár základních krytů, nic víc. zato nekonečné skupinové pochody vpřed s údery, toho jsme si užili :D v reálu si úplně nedovedu představit, co z toho bych měl použít. nebo se něco změnilo a je dnes u karate vše jinak ??
strapek
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon 26. úno, 2018 17:44

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » čtv 12. dub, 2018 21:12

To co jsi cvičil byla základní technika, která je vlastně podstatou karate, toto je třeba pochopit a pak se teprve člověk může odpíchnout dál. Ačkoliv se zdá, že je to jednoduché opak je pravdou. Lidi vydrží 2 měsíce atd. a pak začnou rozšiřovat, že je to k ničemu, ale jde o to, že vlastně vůbec nic nepochopili. Typickým příkladem je třeba kritika nízkých postojů v základních technikách atd., jde vlastně o nevědomí laiků :wink: .
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod danke » sob 14. dub, 2018 7:38

Až mi wille ukážeš jakýkoliv klub shotokanu, kde žáci vlastní chránič zubů, rukavice a mají fullkontaktní sparringy a jejichž žáci se při nich nebudou obracet zády či hlavou k zemi a zavírat oči, tak by se mi obrátil svět vzhůru nohama. Full kontakt prostě v shotokanu- tak jak se cvičí všade v česku není. Trénuje se na poskakovací kumite-šarádu bez kontaktu. Když vidíš video jakože karaťáckého sparingu, tak musíš stejně na vše z karate zapomenout a vypadá to jako kickbox. Proč poté nedělat rovnou kickbox? V shotokanu není ani žádná moudrost těch učitelů-většinou vidíš egoistické nepokorné naduté kokoty - možná proto že ti díky fulkontaktu chybí pokora : -)) , BUudo? ,morální zásady?, osobní rozvoj? ani tradiční posilování jako na okinawě tam není, žádná tradiční medicína jako v ČBU, nemáš tam nic. Prostě nic. Ne že to cvičíš 2 měsíce. Cvičíš to roky a nikam se nedostaneš. Máš černý pás, ale pořád si neschopný fulkontaktní bojovník a jedeš sklapovačky a kliky s propadlými bedry : -)) O úsměvné obraně proti noži a zbraním ani nemluvě.
Jakékoliv cross sparring pak většinou při tomto stylu trénování vypadá takto:
https://www.youtube.com/watch?v=q-4QFAckKYo

Nemyslím, že by to byla chyba toho kluka, že tam nevydržel. Naopak nejlepší rozhodnutí co mohl udělat, páč neztratil roky.
danke
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát 03. led, 2014 18:48

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » ned 15. dub, 2018 19:39

No nevíš ani základní věc, a to, že v karate se chrániče zubů používají a rukavice taky + řada dalších chráničů. Co se týče fullkontaktních sparingů, tak je mají ti co chtěj :D , takže další bláboly neumětelů. No dobře, prozradím ti jedno veliké tajemství, shotokan v ČR není bezkontaktní bu, to čumíš co :D :wink: Jó, kdo ví ten ví, kdo neví ten čumí, bohužel :wink: .
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod danke » pon 16. dub, 2018 19:55

D:"Až mi wille ukážeš jakýkoliv klub shotokanu, kde žáci vlastní chránič zubů, rukavice a mají fullkontaktní sparringy a jejichž žáci se při nich nebudou obracet zády či hlavou k zemi a zavírat oči, tak by se mi obrátil svět vzhůru nohama"
W:"- No dobře, prozradím ti jedno veliké tajemství, shotokan v ČR není bezkontaktní bu, to čumíš co :D"

Nečumím, ale opravdu bych konečně rád.


":wink: Jó, kdo ví ten ví, kdo neví ten čumí, bohužel :wink: ." :-D :-D aha

Díky, vcelku si to obhájil. :roll:
danke
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát 03. led, 2014 18:48

Re: Tradicní karate

Příspěvekod navodar » stř 18. dub, 2018 8:33

Já jsem dělal karate rok, je to už hodně let zpátky, tenkrát to bylo hlavně díky VHS filmům v oblíbenosti TOP BU. Upřímně řečeno to byl ztracený rok. Použitelnost v reálu podle mě velmi nízká, téměř žádná. Nejeli jsem ani sparingy, vše skupinová nekonečná cvičení a nácviky něčeho, co na oko vypadalo možná hezky, ale použití v reálu opět mimo. Pár nějakých úderů plus pár krytů by se dalo nějak využít, jinak nic. Přesně soulasím s tím, co tu napsal někdo nade mnou - když dělat úderovku, kde jsou ruce + nohy, zvolit zrovna kickbox který má podobný základ, ale narozdíl od karate je to vše dotahlý a použitelný.

Po odmlce po Karate jsem začal chodit do Juda, protože jsem dospěl k tomu že mě baví více chvaty než údery. A když porovnám použitelnost v reálu Karate vs Judo, tak to co jsem se naučil v Judu za prvních pět lekcí to jsem se nanaučil v Karete za celý rok.

Ale jinak samozřejmě pokud se někomu Karate líbí, oslovuje ho ta cesta, naplňuje ho to a chce se v tom zdokonalovat, tak nic proti ničemu :-)
navodar
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: pon 16. dub, 2018 18:38

Re: Tradicní karate

Příspěvekod ChongLi » stř 18. dub, 2018 12:44

a nebo at alespon obcas navstevuje nejblizsi oddil Kyokushinu, jemuz se jako jednomu z mala povedlo udrzet karate v pouzitelne forme (zpocatku meli dokonce i udery na oblicej, ale bylo prilis mnoho zlomenim prstu a oblicejovych kosti, a jelikoz jeste neexistovaly mma rukavice, na hlavu se nechali jen kopy).

jenze kdyz se potom podivate na treninky lidi jako byl treba Hug, je to opet bezny trenink lidi co cvici K1 a spol.
A kolik "tradicnich" skol takhle trenuje....

https://www.youtube.com/watch?v=C2ZCneUzhZg

https://en.wikipedia.org/wiki/Andy_Hug
ChongLi
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 32
Registrován: stř 08. čer, 2016 8:09

Re: Tradicní karate

Příspěvekod will » stř 18. dub, 2018 15:15

navodar píše:Já jsem dělal karate rok, je to už hodně let zpátky, tenkrát to bylo hlavně díky VHS filmům v oblíbenosti TOP BU. Upřímně řečeno to byl ztracený rok. Použitelnost v reálu podle mě velmi nízká, téměř žádná. Nejeli jsem ani sparingy, vše skupinová nekonečná cvičení a nácviky něčeho, co na oko vypadalo možná hezky, ale použití v reálu opět mimo. Pár nějakých úderů plus pár krytů by se dalo nějak využít, jinak nic. Přesně soulasím s tím, co tu napsal někdo nade mnou - když dělat úderovku, kde jsou ruce + nohy, zvolit zrovna kickbox který má podobný základ, ale narozdíl od karate je to vše dotahlý a použitelný.

Po odmlce po Karate jsem začal chodit do Juda, protože jsem dospěl k tomu že mě baví více chvaty než údery. A když porovnám použitelnost v reálu Karate vs Judo, tak to co jsem se naučil v Judu za prvních pět lekcí to jsem se nanaučil v Karete za celý rok.

Ale jinak samozřejmě pokud se někomu Karate líbí, oslovuje ho ta cesta, naplňuje ho to a chce se v tom zdokonalovat, tak nic proti ničemu :-)


Musím se tomu furt dokola smát jak rádoby 2-12 měsíční experti cvičící 1 max 2 krát týdně dokáží v klidu vyhodnotit, že je něco nepoužitelné v reálu. Tak budu se opakovat, ale jinak to nejde, to co si cvičil jsou základní techniky, vše kolem těchto technik je třeba pochopit, protože tvoří podstatu karate, ty jsi nepochopil nic :wink: . K tomu je potřeba zapojit hlavu, a to je u někoho problém, protože to nedokáží vstřebat, někdo to pochopí rychle někdo na to potřebuje roky, ale dospěje k tomu, když bude chtít. Ano je to těžší než rovnou mlátit do pytle, ale proto, to je umění ne jenom sport. Karate, i když se to nezdá je dřina a ti co na to nemají to vzdají. Tohle není vlákno o x-boxu, ale o karate, takže ty a tobě podobní experti nám tady akorát sdělují, že na to neměli. Takže jdi za těmi trenéry co tě takhle trénovali a poděkuj jim, protože to dělali správně. Jinak samozřejmě složit trénink je umění, proto já říkám, že to stojí na tom kdo to vede. Trénink by měl být složen ze tří základních věcí kata, kumite, kihon, jestli, to tak nebylo, tak to není chyba bojového umění, ale toho co to vede. Případně, když některou vynechám, tak zařadím příště, pro kvalitní vedení to pomalu vyžaduje přípravu jak u učitelů. Takže závěrem pro všechny kroužkaře, kteří někdy za krále klacka cvičili, karate v reálu funguje, ale jenom těm co vydrželi a pořádně makali :wink: .
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Tradicní karate

Příspěvekod Boxerista » čtv 19. dub, 2018 13:34

Ukropcany, aká je kvalita knihy, oplatí sa kúpiť ? Ďakujem
Boxerista
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: ned 31. srp, 2014 10:47

Re: Tradicní karate

Příspěvekod navodar » čtv 19. dub, 2018 13:53

will píše:
navodar píše:Já jsem dělal karate rok, je to už hodně let zpátky, tenkrát to bylo hlavně díky VHS filmům v oblíbenosti TOP BU. Upřímně řečeno to byl ztracený rok. Použitelnost v reálu podle mě velmi nízká, téměř žádná. Nejeli jsem ani sparingy, vše skupinová nekonečná cvičení a nácviky něčeho, co na oko vypadalo možná hezky, ale použití v reálu opět mimo. Pár nějakých úderů plus pár krytů by se dalo nějak využít, jinak nic. Přesně soulasím s tím, co tu napsal někdo nade mnou - když dělat úderovku, kde jsou ruce + nohy, zvolit zrovna kickbox který má podobný základ, ale narozdíl od karate je to vše dotahlý a použitelný.

Po odmlce po Karate jsem začal chodit do Juda, protože jsem dospěl k tomu že mě baví více chvaty než údery. A když porovnám použitelnost v reálu Karate vs Judo, tak to co jsem se naučil v Judu za prvních pět lekcí to jsem se nanaučil v Karete za celý rok.

Ale jinak samozřejmě pokud se někomu Karate líbí, oslovuje ho ta cesta, naplňuje ho to a chce se v tom zdokonalovat, tak nic proti ničemu :-)


Musím se tomu furt dokola smát jak rádoby 2-12 měsíční experti cvičící 1 max 2 krát týdně dokáží v klidu vyhodnotit, že je něco nepoužitelné v reálu. Tak budu se opakovat, ale jinak to nejde, to co si cvičil jsou základní techniky, vše kolem těchto technik je třeba pochopit, protože tvoří podstatu karate, ty jsi nepochopil nic :wink: . K tomu je potřeba zapojit hlavu, a to je u někoho problém, protože to nedokáží vstřebat, někdo to pochopí rychle někdo na to potřebuje roky, ale dospěje k tomu, když bude chtít. Ano je to těžší než rovnou mlátit do pytle, ale proto, to je umění ne jenom sport. Karate, i když se to nezdá je dřina a ti co na to nemají to vzdají. Tohle není vlákno o x-boxu, ale o karate, takže ty a tobě podobní experti nám tady akorát sdělují, že na to neměli. Takže jdi za těmi trenéry co tě takhle trénovali a poděkuj jim, protože to dělali správně. Jinak samozřejmě složit trénink je umění, proto já říkám, že to stojí na tom kdo to vede. Trénink by měl být složen ze tří základních věcí kata, kumite, kihon, jestli, to tak nebylo, tak to není chyba bojového umění, ale toho co to vede. Případně, když některou vynechám, tak zařadím příště, pro kvalitní vedení to pomalu vyžaduje přípravu jak u učitelů. Takže závěrem pro všechny kroužkaře, kteří někdy za krále klacka cvičili, karate v reálu funguje, ale jenom těm co vydrželi a pořádně makali :wink: .


wille myslím že 12 měsíců je dlouhá doba na to, aby člověk poznal jestli je pro něho něco přínos nebo ztráta času...
Myslím že jsem cestu a podstatu Karate pochopil velmi dobře, netvrdím že jde o shit který nemá nic do sebe, má to nějakou historii, cestu, můžou být lidi kteří v tom najdou zalíbení a bude je to naplňovat.
Za sebe ale říkám ne, je to běh na hrozně dlouhou trať a ta použitelnost diskutabilní, proto jsem dal přednost jiném BU.
navodar
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: pon 16. dub, 2018 18:38

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 9 návštevníků