Judo vs Aikido "" obecně

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Judo vs Aikido "" obecně

Příspěvekod strapek » ned 01. dub, 2018 18:15

Zakládám schválně nové vlákno na tohle velmi zajímavé téma (nedávno založené vztahoval kolega pouze na využití jmenovaných u security). Z úpolových jsou to asi nejznámější BU, pište své názory a postřehy, kterému a proč by jste dali přednost.
strapek
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon 26. úno, 2018 17:44

 

Re: Judo vs Aikido "" obecně

Příspěvekod wasdrakkar » ned 01. dub, 2018 21:20

strapek píše:Zakládám schválně nové vlákno na tohle velmi zajímavé téma (nedávno založené vztahoval kolega pouze na využití jmenovaných u security). Z úpolových jsou to asi nejznámější BU, pište své názory a postřehy, kterému a proč by jste dali přednost.


Záleží, ideálně se seznámit s oběma a pak si vybrat.
Každej je jinej, někomu více sedne sportovní prostředí Juda, někomu ne. Judó ale vůbec nemusí být pouze sportovní, může jít o dobrou sebeobranou věc pokud tak bude cvičen.

Aikidó má za mě spíše negativa, ale ty jsou způsobeny přístupem k němu, tedy musíš najít opravdu dobrého učitele, co ti vysvětlí alespoň to, že úderovku potřebuješ. A je ti schopen vysvětlit co to vůbec Aikido je.
wasdrakkar
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 18. lis, 2017 22:01

Re: Judo vs Aikido "" obecně

Příspěvekod jarmuk » úte 03. dub, 2018 16:16

Kombinuji obojí, klasičtí judisti občas řeknou, to není judo, ale funguje Ti to :). Jinak je to dost promíchaný, žáci Kana cvičili u Ueshibi a tak se obojí dost promíchalo. Navíc lidi mají stále stejné klouby a pod.
Souhlasím s tím, že málokterá škola aiki učí jak to reálně funguje, ale to je jiná věc.
jarmuk
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 54
Registrován: úte 03. čer, 2014 16:46

Re: Judo vs Aikido "" obecně

Příspěvekod mysmys » stř 04. dub, 2018 9:31

Judo cvičím skoro 30 let, z toho 20 let bylo s ryze sportovním zaměřením. Posledních 5 let se snažím věnovat i dalším oblastem z osnov juda. Musím říct, že sportovní trénink juda je běh na dlouhou trať. Ten kdo vydrží, tak dostane dobrou fyzičku, silné tělo, odolnost proti bolesti a schopnosti, jak se rychle dostat k soupeři, hodit jej na zem. To není zrovna málo a mnohdy si dovolím tvrdit to vše na ulici postačí. Také se člověk naučí se kvalitně padat, což není vůbec málo. Tohle jsem si už několikrát ověřil.
Na druhou stranu sportovní trénink juda není příprava na sebeobranný střet venku. X věcí na ulici je jinak než na žíněnce :-). Dobré je pro judisty hlubší cvičení a pochopení Gošin džucu no kata nebo snad i Kime no kata (tady nemám moc zkušeností). To překlene tyhle problémy a člověk pochopí souvislosti, jak provádět techniky, upravit návyky atd., co se naučil díky sportovnímu judu. Všechno to chce léta cvičení a dobré vedení, pak to do sebe zapadne a dá se mluvit o tom, že se člověk judem může ubránit. Judo je komplexní systém, bohužel se preferuje jen ta sportovní část. X jiných systémů zaměřených na sebeobranu (např. Krav Maga nebo jiné vojenské systémy) budou zřejmě efektivnější ve smyslu, že ta schopnost ubránit se bude vzrůstat rychleji. Nicméně na druhou stranu pouze opakováním technik se nevyvine to silné tělo a odolnost. To cvičení by asi mělo být komplexní - posilovat se techniku, tělo i ducha.

O aikidó zase moc mluvit nemůžu. To jsem nikdy pořádně necvičil. Tady bude asi hodně záležet na tom, jak a kdo to cvičí. Nicméně z vlastní zkušenosti vím, že takové Ikkjó (Irimi / Ura) se dá užít na spoustu situací, při ohrožení na ulici. To je docela praktická věc, samotného mě to překvapilo. Zase to chce potkat člověka, který to umí cvičit a ukázat/aplikovat do různých situací, mít fyzický fond, umět "vstoupit" do útoku.

Podobné to bude s x boxem, karate nebo nečím jiným. Dle mého je třeba u těch základních technik hledat a osvojovat si způsoby, jak je případně použít v praxi. Pak to není tanec, hra nebo divadlo, ale příprava na možný střet.
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 355
Registrován: čtv 06. zář, 2007 23:00


Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 návštevníků