Aikido účinnost

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod will » stř 18. dub, 2018 19:32

ChongLi píše:To will
Prerazeni veci a trenink na stromech a kamenech byl drive beznou soucasti treninku karate,
https://www.youtube.com/watch?v=R0BgueULIo0

takze techniky fungovali az od momentu co bylo vytrenovano telo ze toto zvladne a vydrzi (a to jeste pokud clovek znal vyznam technik, ktery uz se davno ztratil). Dokud neni telo dostatecne zoceleno, jsou techniky venku proti skutecnemu oponentovi nepouzitelne. Takze pokud se body conditioning a prerazeni necvici denne, jsou vsechny pohyby jen divadlo.

Z technik se vybrali veci z kat boje proti vice oponentum (pohyb do strany, kdy je protivnik jinde nez prede mnou), pridalo se hopkani a jeceni, zapomelo se co vlastne bylo smyslem kata (solo trenink technik ktere se normalne cvicili v paru, ale byli pro lidi co ty pohyby znali ze sparingu - neco jako kdyz si mma zapasnik cvici sam nastup pro takedown nebo stinovani, a umeli kazdy pohyb aplikovat, a ne to jen opakovat jako divadlo bez vyznamu, kdy se uchopy a strhy prezentuji jako udery ci bloky, a spousta dalsich bludu). To je take duvod proc se lide jinak pohybuji v kata a jinak ve sparingu, protoze puvodni smysl technik se proste davno ztratil.

A protoze asijsky system je ze co uci ucitel se proste opakuje a respektuje, uci se dnes proste to co se uci - bludy. A jakmile praktikant nastoupi proti skutecnemu figterovi kde se proste techniky trenuji bojem v ramci pravidel systemu - jen co je funkcni, tak skoncili (a nebo museli zmenit svuj trenink, z karate si vzali par veci, ale trenovali uz uplne neco jineho a jinak, viz Machida, Bas Rutten, atd.). No a nebo se pohybuji ve svem pisecku s cernyma paskama a placaji se po ramenou jak ze se dnes na treninku zapotili.

Uprime opravdu neverim tomu ze puvodni karate nemelo souboje, a ze ty souboje byli o tomhle hopkani sem tam a jeceni. Ale puvodni karate bylo neco jako bylo stare jiujitsu, ze ktereho se v ramci pravidel vyprofilovalo dnesni BJJ nebo Sambo.

A o jednu restauraci karate se pokusil jiz Oyama, kdyz prohlasil ze to co cvici spousta skol je jiz paskvil a jednu po druhe proste vymlatil. Bohuzel to byl Korejec, takze jeho pohled Japonci dlouho vubec neakceptovali.

Ale to uz zase odbihame nekam jinam.


Podívej vidím, že čteš knížky, to je ok, ale přerážení je pouze jedním z aspektů karate. Není to nic co by se nedělalo, v tradičním karate se otužuje i přeráží pořád. I v shotokanu se přeráží. Přerazím i nejtvrdší tréninkové desky tuším ekvivalent 4-5 dřevěných 2 cm desek a nepovažuji to za nějaký vrchol umění. Přerazím to i v tom nízkém, údajně neefektivním postoji. To ostatní jsou, ale fakt nesmysly. Protože mám zkušenosti i z tradičním karate, tak si myslím, že o tom něco vím. Takže karate se dříve předávalo pouze prostřednictvím kata a cvičilo se pouze co bylo v kata daného stylu. Co nebylo v kata se necvičilo. Cvičili se aplikace kata. Ale to se dneska cvičí také, ale záleží styl od stylu, protože karate je spousta stylů a organizací. Pochopení technik, to je to co tady pořád píšu buď, ti to někdo předá anebo na to přijdeš skrze cvičení sám. Pochopíš skrze cvičení atd., ale dneska se ví opravdu mnoho. Takže se dá říct, že to není pravda, že by karatisté neznali význam technik, jo někteří možná jo, ale lidi co jdou do hloubky ví moc dobře. Důvod proč se jinak pohybují v kata a kumite je sport. To je problém, že nedokážete rozlišit mezi sportem a bojovým uměním. Hopkání je pouze sportovní záležitost v reálu ti karatista nemusí vůbec hopkat jak píšeš. Je spousta karatistů, kteří dělají oboje, i když třeba dělali hlavně kumite, ale rozumí i kata. Z kumite mají rychlost, načasování umí pracovat se vzdáleností, atd., Jak jsem ti psal desku ti přerazím bez hopkání :wink: . Dále už jsem psal, že se nejedná o ječení, tak toho nech porád :D . Co je, ale velký nesmysl je tvrzení, že úchopy a strhy jsou vydávány za údery a bloky atd., hele to je fakt blbost velkého kalibru a ten co ti tohle nakukal ti sprostě lže, ano v karate jsou i tyhle věci, ale není to fundamentální. Tohle tvrzení je spojeno s velkým nepochopením podstaty karate, takže ten co to tvrdí neví, která bije. Tohle vím zcela jistě :wink: . To je právě to, že ten dotyčný nepochopil nízké postoje a proč mají karatisti patu na zemi ha ha :wink: .Takže, žádné bludy, ale tvrdá realita nepochopení. Takže karate nemá se sanbo ani BJJ ultra nic společného není to žádný zápas ani judo :wink: .
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

 

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod ChongLi » stř 18. dub, 2018 20:16

Kolikrat jsi byl Wille v Japonsku a kolik ruznych skol a dojo jsi tam navstivil aby sis udelal obrazek o tom co a jak se trenuje primo tam (a i v prubeho jedne dekady)? A zkusil jsi si povidat i s uciteli aby ti rekli jak sparuji a trenuji oni (ted a pred 30ti lety kdyz byli na vrcholu) a jak sparovali jejich ucitele? (ze byli zlomeniny ze sparingu uplne bezne, ze casto nekdo ohluchl kdyz se delali souboje mezi skolami, obcas i nekdo zemrel, ze jeste pred 40ti lety kdyz prisla do dojo v Japonsku divka, tak ji ,,nehodou,, nekdo zlomil ruku aby jim tam nechodila, protoze umeni nebyla pro zeny) Jak hodne se trenink zmenil? A jak se zmenil pro lidi kterym uz neni 20 ale 60. A vedel jsi ze prvni upadek v karate byl kdyz bylo dlouhe obdobi miru, a lide jiz nemuseli tolik bojovat, a druhy upadek byl po valce kdyz jim Americane na nejakou dobu zakazali vsechny upolove bojove umeni? Musim ti rict jedno velke tajemstvi, zijes v bubline.

Zrovna nedavno udelali toto video aby zkusili osvetlit par veci,
https://www.youtube.com/watch?v=nDs7RPboEO8


a podepsal bych se pod tento komentar (pokud neumis anglicky, pouzij google translator)
I think that there are multiple important arguments here. The first one that the title of the video addresses is that yes, these techniques have a meaning and use in real combat. But there are other important arguments here.

The first is that many professional fighters do not have any traditional training, many professional fighters are trained with modern methods in MMA gyms. And if they can understand and successfully use these techniques with only modern training then traditional training might be unnecessary.

The second is that there is a distinct lack of any real success in professional fighting from people who have ONLY traditional training and no modern MMA training. And so while they may be going through the movements for techniques that do actually work, they don't have the necessary experience to fully realize the technique for proper use. Also, the technique demonstrated in the video are obviously cherry picked, there are many techniques taught by traditional martial arts that just simply don't work.

Don't watch this video and think that walking through some of these techniques in your forms is the training that you need in order to perform like the fighters in the video, it's simply not true. You need to spar and use these techniques in some form of real competition in order to understand them.

He's right though. At least this is what you learn in most dojos. A theory. If you study fighting without practicing fighting , you won't know how to fight. I've done many of those katas myself as a kid and never knew what they were supposed to mean. I was not closer to knowing how to fight.

This is why people who practice muay thai, boxing, bjj are better in MMA competitions because generally , in these disciplines you spar a lot against a real opponent that resists, defends himself and counterattacks at full speed. People who practice muay thai, boxing and bjj are street ready, while people who do katas and don't spar aren't. Sparring and fighting with rules is practice, and practice creates reflexes, instincts and quick thinking. Studying theory does not. Most karate black belts today don't even know what those kata moves are supposed to be, they just practice the ideal, theoretical form and get another dan on their belt, meanwhile they would get the shit kicked out of them on the street just as easily as before.

People who practice techniques that are "too deadly for the octagon" or "too dangerous to spar" (such as aikido and krav maga guys) are gonna be shit at applying those techniques in a real high pressure situation, while people who practice techniques that are not as deadly and dangerous, but are actually practiced against an opponent are gonna be able to apply them in a real situation just like they do in practice and they will be , overall, better fighters.

Techniques applied in a real fight are not clean and smooth like they are in katas , demonstrations and movies. Your opponent constantly moves , attacks and tries to evade, so you rarely get the chance to execute a perfect technique like you do in theory. You have to make tiny adjustments and compromise on the position you strike from. People who spar know this, people who only punch air and heavy bags don't.

Out of all the karate guys, the kyokushin guys are the most fight ready, but even their practice method is pretty incomplete, not allowing punches to the head and not having any grappling or ground techniques. Against a brawler they would do great, but against a more complete fighter they are at a disadvantage.
ChongLi
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 32
Registrován: stř 08. čer, 2016 8:09

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod will » čtv 19. dub, 2018 5:38

Jenom dokazuješ, že ničemu nerozumíš já jsem nepsal, že v karate nejsou strhy, úchopy, atd., přečti si to znova, ale psal jsem, že to není to fundamentální což je faktem. U nás cvičíme také některé aplikace z toho videa taky. Ale opakuji ti strhy, hody, úchopy, atd. nejsou podstatou karate. Co se týče toho Japonska ne tam jsem nebyl protože jsem cvičil spoustu let ne nějaké 2 měsíce pod člověkem, který v Japonsku žil několik let, spousta našich karatistů do Japonská jezdí, někteří i víckrát ročně, tak to nemám zatím zapotřebí. No a Japonci jezdí k nám. Takže mi to stačí. Ale byl jsem v Thajsku, kde jsem cvičil MT :D .
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod will » čtv 19. dub, 2018 11:16

Ještě jednou sem dám video co sem dával Was

https://www.youtube.com/watch?v=a0JerGLU6GA

Na tom videu názorně vidíte co jen to karate, otužováním se z končetin stávají zbraně, úderové plochy, klouby, svaly, atd., jsou připraveny na destrukci. Jakýkoliv blok provedený naplno takto otuženou končetinou znamená prakticky zlomenou končetinu protivníka nebo minimálně těžce poškozenou. Takže žádný zápas ani judo, jo to znají, protože ho mají ve škole povinně. Ale karate je primárně o tomhle. To, že někdo nezná aplikace, které jsou některé možná i tisíc let staré a nahrazují to svým výmyslem je věc druhá, Podstata karate je jasně daná. Všechno ostatní druhotné.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod geneticy » čtv 19. dub, 2018 16:28

ChongLi - moc pěkné, i video i ten komentář. Samozřejmě, nic není černobílé...v podstatě ale také shrnuje mé výhrady.

Má to ale ještě jednu rovinu - hodně rádoby tradicionalistů se uzavírá do svého světa a to také nutně musí vést ke zkostnatění metod. K cíli vede více cest a po některých již nelze jít - tréning, kde se ti pravidelně někdo zraní nikam nevede - stejně jako ten, kde se vedou jen diskuse a ani se nezapotíš. Hodně rádoby tradicionalistů odmítá ochranné pomůcky, video apod. ... hm, ohledně chráničů to byla i moje...chyba.

Tradice se má ctít, nikoliv uctívat. Protože i tradice někdy dávno vznikla jako něco nového.

...tedy, neberu jako zranění nějaký ten monokl nebo krev z nosu. To k tomu patří. Ale aby byl borec půl roku invalida kvůli natrženým kolenním vazům nebo hnutou bederní ploténkou :) Jest třeba si uvědomit, že jen malé procento populace si může dovolit rozfázovaný celodenní tréning a mít vždy špičkovou formu...i trénink 3x týdně je v podstatě nereálný pro většinu normálních lidí, pokud to mají provozovat celoživotně při práci.

Ono jde taky o to, abys dokázal někomu napráskat, i když se zvedneš ze židle po celodenní práci u počítače. :D
geneticy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 72
Registrován: pon 30. led, 2017 11:51

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod wasdrakkar » čtv 19. dub, 2018 20:48

cenzura
Naposledy upravil wasdrakkar dne ned 20. kvě, 2018 8:12, celkově upraveno 2
wasdrakkar
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 18. lis, 2017 22:01

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod wasdrakkar » čtv 19. dub, 2018 21:13

cenzura
Naposledy upravil wasdrakkar dne ned 20. kvě, 2018 8:12, celkově upraveno 1
wasdrakkar
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 18. lis, 2017 22:01

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod will » pát 20. dub, 2018 8:00

No, tak nikdo tady nezpochybňuje účinnost boxu nebo MT to jsou jednoznačně výborné věci skutečně blízké realitě, ale je pravdou, že ring není úplná realita můžeme se bavit o přiblížení se realitě. Uvedu tady jeden příklad znám jednoho výborného boxera tuším i nějaký juniorský mistr a dělal vyhazovače, jednou se dostal do konfliktu došlo na přetahování a utrhl si rameno, takže nikdo ti nezaručí, že se ti na ulici nemůže nic stát, i když děláš box nebo MT. Narazíš na zápasníka, judistu, atd. mimo ring máš na sobě oblečení jednu ránu vydrží, takových případů znám mnoho, máš ho na těle a pak už je to jeho parketa, když tě nevyřadí hodem, tak tě uškrtí na zemi. Když narazíš na zápasníka tak tě chyte udělá most a postaví tě na hlavu, a že těchto týpků z bývalé SSSR tady pobíhá mnoho, ti dělají judo a zápas dohromady. Můžeme porovnávat účinnost sportů na ulici, ale něco jiného je porovnávat bojová umění, protože např. karatista nemusí v reálu používat techniky jenom ze sportu, ale když jde o sebeobranu tzn. ohrožení života použije techniky, které jsou ve sportovním zápase zakázané.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod will » pát 20. dub, 2018 9:04

geneticy píše:ChongLi - moc pěkné, i video i ten komentář. Samozřejmě, nic není černobílé...v podstatě ale také shrnuje mé výhrady.

Má to ale ještě jednu rovinu - hodně rádoby tradicionalistů se uzavírá do svého světa a to také nutně musí vést ke zkostnatění metod. K cíli vede více cest a po některých již nelze jít - tréning, kde se ti pravidelně někdo zraní nikam nevede - stejně jako ten, kde se vedou jen diskuse a ani se nezapotíš. Hodně rádoby tradicionalistů odmítá ochranné pomůcky, video apod. ... hm, ohledně chráničů to byla i moje...chyba.

Tradice se má ctít, nikoliv uctívat. Protože i tradice někdy dávno vznikla jako něco nového.

...tedy, neberu jako zranění nějaký ten monokl nebo krev z nosu. To k tomu patří. Ale aby byl borec půl roku invalida kvůli natrženým kolenním vazům nebo hnutou bederní ploténkou :) Jest třeba si uvědomit, že jen malé procento populace si může dovolit rozfázovaný celodenní tréning a mít vždy špičkovou formu...i trénink 3x týdně je v podstatě nereálný pro většinu normálních lidí, pokud to mají provozovat celoživotně při práci.

Ono jde taky o to, abys dokázal někomu napráskat, i když se zvedneš ze židle po celodenní práci u počítače. :D


No ono nejde o to jestli to je tradiční nebo moderní v první řadě jde o pochopení, nemůžeš řešit rovnice, když neznáš násobilku. Chongli si myslí, že mě zaskočí úchopy, strhy, atd., ale kdo mě tady zná, tak ví, že jsem o tom již dříve tady psal, že to v karate je, ale opakuji jsou to druhotné věci, není to to na čem karate stojí. Ten kdo ví co je duší karate dokáže vyhodnotit sám, co ta která aplikace v kata znamená. Jestli si někdo myslí, že to karate nezná, je najivka, běžně děláme na tréninku alternativy, když např. vím, že je v katě aplikace proti zbrani (někdo si mylně myslí, že to je hod, strh, atd.)., tak se řekne teď bude změna a sami vymyslete jinou aplikaci a pak se tam dá třeba hod z juda atd., samozřejmě, když ho třeba zvednu na ramena, tak s ním netřísknu jako v judu, ale známe to. Tím, ale nevylučuji, že je v aplikaci napr. strh a hod přímo, ale určitě bych se na fanaticky neupínal, protože to opravdu není primární, to by jsme nemuseli dělat karate, ale rovnou judo, nebo ju-jutsu, každé bu je něčím charakteristické. Říkám skutečně je to v základech všechno ostatní je úsměvné, základ musí být pochopen, od toho se to všechno dále odvíjí. Co se týče frekvence tréninků, no je to člověk od člověka, ale sport je podle mě doménou dětí, dorostenců, atd., děti dnes začínají běžně od 5 let přípravky od 3 let. Dítě pod správným vedením je v dorostencké věku tzn. kolem 13 let praktický hotový karatista, který zná jak kata, tak kumite umí kopnout náročné kopy a ano tito lidé cvičí 5 i 6 krát týdně.Jinak to nejde, ale pak jedeš špičkový karate, ti nejlepší samozřejmě evropu případně svět, přecházíš do dospělé kategorie. Pak v dospělosti, když už třeba nezávodíš už nemusíš tolik cvičit, protože už to znáš, tak se jenom udržuješ případně jdeš do hloubky atd.,Ale jak jsem psal znám osobně lidi co začali cvičit i v pozdějším věku nejedou třeba špičkové karate, ale jsou taky hodně dobří a zvládli to taky za 5 let, ale je pravdou, že jsou talentovaní. Třeba některé náročné kopy jsou pro starší cvičence co se týká i dětí prakticky neproveditelné, dítě v nízkém věku se dokáže naučit opravdu mnoho, když se to podcení, tak je to ve vyšším věku problém, souvisí to s flexibilitou, atd.., některé schopnosti se dají rozvinout na maximum jenom do určitého věku. A samozřejmě člověk, který sportem získá schopnosti, bojuje v reálu jinak než nějaký kroužkař, který chodí cvičit 2 krát týdně, a to ještě jenom někdy :wink: . Jinak, když se vrátím k tradici, tak karate se i v době, kdy sloužilo k sebeobraně cvičilo třeba celý den, ale tak, aby to zůstalo běžnému člověku skryto.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod wasdrakkar » pát 20. dub, 2018 13:57

cenzura
Naposledy upravil wasdrakkar dne ned 20. kvě, 2018 8:12, celkově upraveno 1
wasdrakkar
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 18. lis, 2017 22:01

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod cohen » pon 23. dub, 2018 7:39

Niektori ludia nedokazu rozlisit cloveka od metody. Tvrdit, ze aikido funguje je podobne, ako keby Ucrop zacal tvrdit, ze vsetci ajtaci sa vedia bit, lebo on sa vie bit. 8)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1720
Registrován: pon 15. srp, 2005 23:00
Bydliště: bratislava, svk

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod geneticy » pon 23. dub, 2018 16:33

cohen píše:Niektori ludia nedokazu rozlisit cloveka od metody. Tvrdit, ze aikido funguje je podobne, ako keby Ucrop zacal tvrdit, ze vsetci ajtaci sa vedia bit, lebo on sa vie bit. 8)


Cohen - já jsem taky ajťák :lol: Ale tak nějak omylem. :lol: Ale tvůj příměr člověk-metoda je trefný. Nechápu, proč je wasdrakkar dotčen - pokud mu to opravdu funguje, je jeden z mála a platí úsloví o výkalu a biči.
geneticy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 72
Registrován: pon 30. led, 2017 11:51

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod geneticy » pon 23. dub, 2018 16:41

ukropcany píše:Klasická neschopnosť rozlíšiť koreláciu a kauzalitu... :lol:

A to už ani nie som pomaly ajťák, len "manažér" :roll: :lol: :mrgreen: 8)


No, na základu kausálního scénáře byla oponentem provedena korekce nebo na základě korelace byla provedena korekce ? :D

To je jako ...
1.) Je hněv totéž co zlost ? - někteří řeknou ano.
2.) Je zlost totéž co vztek ? - ti jednodušší řeknou také ano.

Takže výrok - Bůh vzplanul hněvem spravedlivým je totéž jako:
... Bůh vzplanul zlostí ? či dokonce vztekem ?

Někdy záleží i na kontextu jinak částečně ekvivalentních slov :lol: :lol: Myslím, že se nedá zcela přesně aplikovat tvé exaktní myšlení na jazyková vyjádření....:)
geneticy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 72
Registrován: pon 30. led, 2017 11:51

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod wasdrakkar » ned 29. dub, 2018 17:05

cenzura
Naposledy upravil wasdrakkar dne ned 20. kvě, 2018 8:13, celkově upraveno 1
wasdrakkar
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 18. lis, 2017 22:01

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod ChongLi » pon 30. dub, 2018 13:51

jenze vetsina "bezkontaktnich forem" or "too deadly to practise in spar" bohuzel drive nebo pozdeji ztraci kontakt s realitou, https://www.youtube.com/watch?v=Us06jGO-jq4
ChongLi
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 32
Registrován: stř 08. čer, 2016 8:09

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod wasdrakkar » pon 30. dub, 2018 14:29

cenzura
Naposledy upravil wasdrakkar dne ned 20. kvě, 2018 8:13, celkově upraveno 1
wasdrakkar
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 18. lis, 2017 22:01

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod geneticy » pon 30. dub, 2018 16:46

ChongLi píše:jenze vetsina "bezkontaktnich forem" or "too deadly to practise in spar" bohuzel drive nebo pozdeji ztraci kontakt s realitou, https://www.youtube.com/watch?v=Us06jGO-jq4


To je děs...a to už jsem leccos viděl :?
geneticy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 72
Registrován: pon 30. led, 2017 11:51

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod geneticy » pon 30. dub, 2018 17:00

wasdrakkar píše:Dotčen ? Dotčen vůbec nejsem 8) A už jsem vše psal.
Jinak, Adršpašsko- Teplické skály, paráda. doporučuji, s malou v nosítku, batohem na zádech, krása.
Dlouho jsem nikde nebyl a zapoměl jsem, jak mě to chybí.

Aikidó, to pro mě nejsou ladné, krásné pohyby, myslím si že se bavíme o podobném, ale nenajdem přes klávesnici řeč, ale to je úplně jedno.

Aikidó jak už jsem psal poprvé, není forma, z toho plyne že se dá cvičit tak jak vyhovuje jedinci, jsem rád, že jsme se posunuli k tomu, že jde o to jak se cvičí, což jsem psal už na začátku.

Aikidó se dá použít k sebeobraně, naučí padat, a má mnoho jiných věcí přínosných pro člověka. Jestli jde z hlediska sebeobrany o přenositelnou věc bych ponechal na každém a na těch co ho učí.
Aikidó není věc do ringu a do boje stylu - moje Aikidó je lepší než tvoje...


Já tvé názory beru, ale ty otázky a porovnání je prostě omyl, promiň. Už jsem na to téma jednou psal:

- Ty nedůvěřuješ svému Umění ? = Ne, ale důvěřuji sám sobě.
takže ...
- Moje aikido je lepší než tvoje = :lol: = Možná, ale já jsem lepší než ty.

Koukej, Ucrop to řekl jasně - bez možnosti alespoň malého srovnání (třeba jen ultralight sparring a nespolupracující oponent) si NIKDY nemůžeš být jistý, jak na tom jsi.
Možná ty osobně jsi něco zkusil, takže máš obrovskou výhodu - ale věř mi, pokud děláš čisté aikido a znáš jen jej, jak nabudeš vnitřní jistoty ? Bez reálné praxe ? Ano, ti, co jsou dál, přesvědčí nakonec sami sebe. Ale bohužel jen sebe a své souvěrce.
Co mne dráždí ale nejvíce je prezentování aikida jako něčeho zcela výjimečného, vyššího a univerzálního. Jenže - takových samospasitelných církví už bylo a ještě bude.

Chápej, není to o tobě - sám říkáš, že máš i jiné zkušenosti. Tak je používej a srovnávej.
geneticy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 72
Registrován: pon 30. led, 2017 11:51

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod wasdrakkar » pon 30. dub, 2018 20:25

cenzura
Naposledy upravil wasdrakkar dne ned 20. kvě, 2018 8:13, celkově upraveno 1
wasdrakkar
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 18. lis, 2017 22:01

Re: Aikido účinnost

Příspěvekod wasdrakkar » úte 01. kvě, 2018 7:50

cenzura
Naposledy upravil wasdrakkar dne ned 20. kvě, 2018 8:14, celkově upraveno 1
wasdrakkar
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 18. lis, 2017 22:01

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 návštevníků