Jaké BU vybrat pro efektivní sebeobranu?

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Re: Jaké BU vybrat pro efektivní sebeobranu?

Příspěvekod frajerKokoMihule » úte 21. kvě, 2019 10:12

Pokud odsuzujes nasili, tak o to snaze bys mel pochopit, ze pri kazde bojove situaci potencialne ohrozujes zdravi a zivot jak svoje, tak protivnika.

A za to zadne urazky, treba i 'nechutne a rasisticke', nestoji.

Bojove umeni se pouziva, kdyz je v sazce neci zdravi a zivot, jinak ne.
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

 

Re: Jaké BU vybrat pro efektivní sebeobranu?

Příspěvekod jarmuk » stř 22. kvě, 2019 11:03

Navíc pro reálnou sebeobranu je nejlepšjší prevence. Nechodím kolem hospody, kde se to každý večer popere a pod.
Pro to abys zvládnul něco reálně udělat musíš dost zainvestovat energií a časem. nestačí vyzkoušet nějakou techniku 3x, ani 50x
v podstatě Thaibox z těch dvou bych doporučil spíš. Při troše námahy se celkem rychle naučíš přijmout a rozdat ránu. Pak bych přidal nějaké porazy, judo, zápas a pod.
Reálně jsem se pral jednou, ze ubytku jsem se vždy vykecal.
jarmuk
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 54
Registrován: úte 03. čer, 2014 16:46

Re: Jaké BU vybrat pro efektivní sebeobranu?

Příspěvekod geneticy » ned 02. čer, 2019 10:38

Prakticky - při Vámi popisovaných fyzických dispozicích bych se omezil na zvládnutí nějaké formy dirty boxingu - jako start se mi jeví lépe thajský box než KM. Zvládnout alespoň trochu hák, nějaký direkt a zvedák + lowkick nezabere tolik času, i kdyby jste to nezvládl na zrovna excelentní úrovni.
2x týdně úplně stačí - pokud udržíte fyzičku jinými aktivitami. Tréning v gymu pak zaměřte na několik základních technik (především do těžkého pytle + mech) + sparring, sparring a ještě jednou sparring. Ten Vás mj. připraví částečně i psychicky (rozhodně lépe než teoretizování).
Pokud se dohodnete s trenérem na tom, oč vám jde, jistě vám vyhoví - minimálně budete v klubu přínosný jako fackovací panák, ehm, sparringpartner :) mj. velice dobrá zkušenost pro praxi a obranu.

S tím ostatním...hody, páky apod. až později, pokud vás to bude bavit. Pokud budete mít štěstí, tak možná narazíte na nějaký privátní klub, kde se scházejí nějací vysloužilci z různých směrů a budete mít nějaký cross sparring. Případně si pak najdete nějaký klub sambo, KM apod. To je na vás...

Krav Maga Vám sice dá širší záběr + taktiku, ale podle toho co popisujete, jde Vám spíše o střet ve smyslu *cti*, než o reálnou sebeobranu.
Navíc - na zvládnutí do praktické podoby tohle (KM) vezme daleko víc času a stejně se neobejdete bez nějakých základů nebo sportovní aktivity - KM (ale i třeba combat sambo) velice využívá toho co již umíte - od nuly se i tam, navzdory proklamacím, začíná velice obtížně
V KM - stejně jako v ostatních systémech podobného rázu - existují postupy, jak z vás bojovníka udělat, ale ty se většinou na širší veřejnosti nepěstují.

Obloukem se vyhněte nabídkám instantního výcviku typu - *jsme jediní, nejlepší, náš systém je 100% ověřený, za deset lekcí nabudete praktických dovedností* případně *náš systém je neagresivní, jemný a vhodný pro všechny, prověřený tradicí* atakdále a tak podobně. Dva měsíce s vysloužilým boxerem nebo streetfighterem 1x týdně 1xhodina Vám dá daleko více - a hlavně, budete to umět použít.

@jarmuk - souhlasím, ale někdy jsou situace, kdy nepřijmout výzvu - i formou ukecávání :) - vás společensky totálně znemožní. Lépe je mít pak monokl a situaci zvládnout se ctí, než ustoupit...pak si na vás kde kdo troufne...když se nějak postavíte, byť prohrajete - každý si to pak rozmyslí.
Mluvím o situacích, kdy dojde ke konfliktu např. v místě, kde jste známý a kde bydlíte. Jinak máte 100% pravdu.

@frajerKokoMihule - rozumím vám, ale to platí jen ve vztahu k vaší osobě. Pokud máte za někoho odpovědnost a musíte ho chránit, věc je trochu jiná. Asi tak - není samozřejmě vhodné akci svévolně začínat nebo vyprovokovat, s tím lze jen souhlasit. Ale když už to začne...
geneticy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 72
Registrován: pon 30. led, 2017 11:51

Re: Jaké BU vybrat pro efektivní sebeobranu?

Příspěvekod frajerKokoMihule » pon 03. čer, 2019 10:46

@geneticy: Ani jedna ze situaci, ktere pan popisoval, nema znaky toho, ze by nekoho chranil. (Chranit = pokud neco neudelam, nekomu bude fyzicky ublizeno).

Pokud jste to myslel tak, ze kdyz nekdo nadava vam, tak se musite drzet, ale kdyz nekdo nadava vasi pritelkyni, tak je v poradku se porvat, tak se jednoduse mylite. Je to omyl casty, ale zustava omylem.
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Jaké BU vybrat pro efektivní sebeobranu?

Příspěvekod geneticy » úte 04. čer, 2019 16:59

@frajerKokoMihule - vy jste asi milovník absolutních definicí, že ? Nic ve zlém.

*Bojove umeni se pouziva, kdyz je v sazce neci zdravi a zivot, jinak ne.*

Takže policisté, vojáci, vyhazovači a pořadatelé jsou bez nároku na používání bojových umění ? Ti tohle musejí používat preventivně nebo útočně.
V tomto konkrétním případě to samozřejmě tak není, ale absolutní výrok mi nepřipadá na místě - když hovoříme o boji.

Mně je bližší definice sebeobrany v duchu:
* Buď statečný při obraně těch, jež se sami bránit nemohou, ať tě Bůh může milovat.* Jistě ten citát znáte.
To nehovoří o prostředcích a taktice - jen o Vás a Vašich možnostech.

Souhlasím např. s Jarmukem o *prevenci před akcí* - vyhnout se potencionálním potížím předem - na to stačí zdravý rozum. Když už - stačí kapka výřečnosti - často. Ale to není každému dáno a ve stressu někoho ukecávat je někdy dost těžké.
Ale když to pokračuje dále - pak jde už o něco jiného.

I preventivní útok za jistých okolností má své opodstatnění - jsou situace, kdy kapka násilí *včas* zabrání násilí ještě většímu nebo rozvinutí konfliktu do nezvladatelných rozměrů. To ví každý rodič - škoda rány, která padne vedle.

Jsou situace diktované kolektivní psychózou...byl jste někdy na demonstraci, ve fotbalovém kotli nebo hromadné rvačce ? Tam jde o zdraví a život také a Vaše filosofie prostě nenajde uplatnění - jen prosté *bij, nebo budeš bit*.

Já Vám rozumím, znám pár kluků z různých BU, kteří mají podobný náhled - je to časté a morálně chvályhodné - o tom není pochyb.
Snažím se jim však vysvětlit, že to je filosofie stárnoucího mistra, který nechápe problémy nezkušených a zapomněl, že byl kdysi stejný (typicky Ueshiba). K tomuto druhu porozumění dospějete až praxí, zkušenostmi a věkem. Jinak ne...

On chladný rozum a nadhled ne vždy funguje. Bohužel. Jen Bůh je absolutní - vše, co stvořil, je relativní. I lidské dobré úmysly.
geneticy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 72
Registrován: pon 30. led, 2017 11:51

Re: Jaké BU vybrat pro efektivní sebeobranu?

Příspěvekod frajerKokoMihule » úte 16. črc, 2019 19:31

geneticy:
Pekne :-)

Ja jsem se ovsem nesnazil jednou vetou shrnout vsechno mozne pouziti bojovych umeni; to by bylo absurdni. Jako absolutni vyrok jste to vzal prave vy :wink:

Naopak jsem se snazil poucit jednoho cloveka v konkretni, ac hypoteticke, situaci. Pan neni vojak ani vyhazovac; jenom se domniva, ze kdyz bude jeho kamaradovi nekdo nadavat, ze to 'vyresi' tim, ze se nauci nejake bojove umeni - a s tim nadavajicim se popere; to tam explicitne receno neni, ale vyvera to z toho.

To je recept na maler, a vyrok "Bojove umeni se pouziva, kdyz je v sazce neci zdravi a zivot, jinak ne" v podstate shrnuje to, co by mel pochopit. Nema smysl mu plest hlavu vojaky a vyhazovaci; na jemne nuance bude cas, az pochopi zaklad.

Jestli pujde na ten thaibox, kam jste ho poslal, a pak kvuli hloupe poznamce nekomu zlomi celist nebo spodinu lebecni - nebo naopak, nekdo to udela jemu, protoze zivot neni akcni film - kdo mu pak co da, vy?

Jinak na to clovek nemusi byt osmdesatilety mistr; staci si uvedomit, ze v kazde bojove situaci muze dojit k tezkemu zraneni nebo smrti; a pak je zrejme, ze proto je treba se ji vyhnout, pokud to aspon trochu jde.

(Ted nedavno jsem cetl, jak na hasicske zabave jeden duchodce strcil do druheho; a ten mu to vratil, pricemz ten prvni spadl tak nestastne, ze umrel. Jasne, duchodci; ale analogicka situace muze potkat kohokoliv).
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Jaké BU vybrat pro efektivní sebeobranu?

Příspěvekod geneticy » sob 27. črc, 2019 13:08

frajerKokoMihule - těžko říci, obecně se nedá říct, že by některé BU nebo BS primárně podporovalo agresivitu. I ten thajský box ne, snad s výjimkou vlastní akce - ale tam je kontrolovaná - což je nutné mít na paměti.

Víte, většina problémů s úrazy přichází s necvičeným protivníkem...rvačka mezi amatéry má obvykle více následků, než když alespoň jeden ví, co dělá. Když jsem občas ještě někoho cvičil, tak těch prvních pár sparringů nebylo nic příjemného hlavně pro mne - neovládají to a sami se také neovládají.

Asi to také souvisí se zvláštním jevem - při náboru do boxerského gymu (platí to obecně i pro další) je první týden tlačenice, druhý měsíc jich zůstane jako do mariáše a do vyššího levelu postoupí jen pár. Také to vyfiltruje různé rádoby filosofy a esoteriky (verbež nalepená na tradiční BU). Takže pokud to vydrží pár měsíců, neměl bych strach, že by nějak vyvolával nepokoje. Pokud tedy není vymaštěný - ale v tom případě vymaštěný už do gymu nebo dojo přišel, takže to o tom není.

Váš názor beru, je to v pohodě - nic proti. Já mám mírně jiný, ale to nevadí - kdybychom měli všichni stejný, nebylo by o čem mluvit :).
geneticy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 72
Registrován: pon 30. led, 2017 11:51


Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků