Moderátor: pm
To je ta najlepsia kombinacia podla mna, gratulujem.ukropcany píše:Ale však ani ja som nikdy neprehral... nikdy som totiž nebojoval...![]()
Miro píše:Pani,
uvedomte si, ze Sun ma okolo 50-tky (tipujem podla fotiek, nikdy sme sa nestretli) a diva sa na svet uplne inak ako 20 ci 30-rocny chlap. On uz vidi bojove umenia v sirsom uhle ci v hlbsom zmysle, ze bojove umenia naozaj nie su na fighting, hoci fighting obsahuju. Spusta klasickych textov ci starych majstrov tvrdi, ze umenia nie su na bitie ludi, ze bojove umenia su pouzivanie quan na trenovanie cloveka, a nie pouzivanie cloveka na trenovanie quan, ze kungfu je v zakladoch, ze (v cinskych styloch) quan je brana Taa atd... Bojove umenia su specialnou metodou pestovania a vychovy cloveka, ktora ide od praktickeho k teoretickemu, od telesneho k duchovnemu.
Majkx, neda sa skutocne praktikovat zen (a ani ziadna ina spiritualita) bez pestovania tela (v minulosti to bolo mozno inak, dnes je to nemozne - aspon u nas, mestskych ludi), naozaj mi v tomto mozes verit, hovorim z vlastnej skusenosti.
sun píše:DrGlock píše:Sun, cvičíš Tai Ji kvůli tomu, aby ses ubránil a myslíš si, že se pomocí Tai Ji ubráníš?
Napiš, prosím, proti čemu se mám ubránit. Proti útoku kulometem nebo proti útoku psa nebo proti útoku chřipkového bacilu.
Ať už myslíš, jakýkoliv útok, tak fakt nevím. Jak bych to mohl vědět dopředu, co pak umím číst budoucnost? Tohle mne zatím taijiquan nenaučil.
P.S. samozřejmě, že to budeš mít, za vyhýbavou odpověď, ale fakt jinou odpověď nemám.
Miro píše:Pani,
uvedomte si, ze Sun ma okolo 50-tky (tipujem podla fotiek, nikdy sme sa nestretli) a diva sa na svet uplne inak ako 20 ci 30-rocny chlap. On uz vidi bojove umenia v sirsom uhle ci v hlbsom zmysle, ze bojove umenia naozaj nie su na fighting, hoci fighting obsahuju. Spusta klasickych textov ci starych majstrov tvrdi, ze umenia nie su na bitie ludi, ze bojove umenia su pouzivanie quan na trenovanie cloveka, a nie pouzivanie cloveka na trenovanie quan, ze kungfu je v zakladoch, ze (v cinskych styloch) quan je brana Taa atd... Bojove umenia su specialnou metodou pestovania a vychovy cloveka, ktora ide od praktickeho k teoretickemu, od telesneho k duchovnemu.
Majkx, neda sa skutocne praktikovat zen (a ani ziadna ina spiritualita) bez pestovania tela (v minulosti to bolo mozno inak, dnes je to nemozne - aspon u nas, mestskych ludi), naozaj mi v tomto mozes verit, hovorim z vlastnej skusenosti.
Glock, bojove umenia nevznikli z potreby sebaochrany - na to, aby sa ludia vedeli ubranit, nepotrebovali bojove umenia, nepotrebovali stat v zakladnych postojoch, drilovat jemnucke skills donekonecna atd. Bezni vojaci to nikdy nerobili a nerobia, nieto na to cas, pretoze kazdy styl bojovych umeni vyzaduje minimalne par rokov studia, kym bezni vojaci mali nanajvys par mesiacov a castokrat ani to.
Kazdy styl bojoveho umenia je sam osebe dokonaly, pokial mu dotycny rozumie a venuje sa mu dostatocne do hlbky. To, ze mnoho ludi roznym stylom (napriklad aikidu) nerozumie, neznamena, ze chyba je v styloch.
Miro
DrGlock píše:Klidně proti útoku kulometem, jestli se proti němu učíš bránitMyslel jsem tu otázku tak, jestli jedním z důvodů proč cvičíš, jsou schopnosti ubránit se proti běžným útokům, které tě mohou potkat v každodenním životě (bitkař kterýsi nemá do koho bouchnout, feťák s kudlou, partička nácků, atp.) a jestli si myslíš, že v těchto situacích může být Tai Ji účinně použitelné? Podle toho co sem píšeš si myslím, že cvičíš kvůli jiným věcem než sebeobrana a Tai Ji není cestou, jak se jí naučit, ale cvičíš ho kvůli jiným věcem, které ti bojová umění dávají. Ale možná se mýlím?
Miro píše:Glock, bojove umenia nevznikli z potreby sebaochrany - na to, aby sa ludia vedeli ubranit, nepotrebovali bojove umenia, nepotrebovali stat v zakladnych postojoch, drilovat jemnucke skills donekonecna atd. Bezni vojaci to nikdy nerobili a nerobia, nieto na to cas, pretoze kazdy styl bojovych umeni vyzaduje minimalne par rokov studia, kym bezni vojaci mali nanajvys par mesiacov a castokrat ani to.
sun píše:Za tu dobu, co taijiquan cvičím se mé důvody a motivace ke cvičení mnohokrát změnily. Ovšem co se nezměnilo, je touha tohle BU cvičit správně. Poznal jsem, že správně znamená mít učitele, který taijiquan zná a umí jej i naučit, přesvědčit jej, že má smysl. aby mne učil a pak už jen následovat jeho instrukce. Vím, že taijiquan je komlexní BU, takže nemám problém s tím, že bych jej nedělal jak pro sebeobranu, tak i pro zdraví nebo duchovní rozvoj. Nekladu na něco větší důraz. Prostě jen to chci dělat správně, ono se to nějak vyvrbí.
Proč bych měl, jak mne tu mnozí přesvědčují, klást větší mnohdy 100% důraz na rvačky? Do opravdu vážného konfiktu jsem se nikdy nedostal. Tak proč bych svou činnost ve volném čase měl prioritně postavit na nečem tak málo pravděpodobném? Menší konfikty (když nešlo o život) jsem vyřešil v pohodě i před tím, než jsem si něco začal se studiem BU.Na rvačky člověka připraví starší kamoš nebo brácha či otec za pár dní. To není problém, pokud není člověk od přírody posera. Beru to stejně tak, že to tady přece každý ví, ale kdybychom všichni společně jen souhlasili, tak nebude o čem psát. Takže díky těm, kteří se mnou nesouhlasí, aspoň si můžu trochu ulevit.
Co to má společného s Aikidem nebo Kung fu??Sennin píše:Hmmm...co je účinnější????? Vezměme to takhle:
"Co je účinnější? .22LR nebo 9mm Luger?" Moc totiž záleží, kam to vlítne a jak to vlítne, že! Takže pokud mi někdo bude tvrdit, že .22LR není účinná a je to jen plivátko na střelnici a na vrabce, tak ho budu mít za totálního idiota... Spousta profesionálů potvrdí, že třeba .22LRHV je nejoblíbenější ráží profesionálních zabijáků - hlavně kvůli účinnosti a kvůli utlumení![]()
Takže diskuze, jestli je účinnější aikidó nebo kung-fu je nesmyslná - vždy záleží na člověku, jak svou techniku použije a využije!
villa15 píše:Co to má společného s Aikidem nebo Kung fu??Sennin píše:Hmmm...co je účinnější????? Vezměme to takhle:
"Co je účinnější? .22LR nebo 9mm Luger?" Moc totiž záleží, kam to vlítne a jak to vlítne, že! Takže pokud mi někdo bude tvrdit, že .22LR není účinná a je to jen plivátko na střelnici a na vrabce, tak ho budu mít za totálního idiota... Spousta profesionálů potvrdí, že třeba .22LRHV je nejoblíbenější ráží profesionálních zabijáků - hlavně kvůli účinnosti a kvůli utlumení![]()
Takže diskuze, jestli je účinnější aikidó nebo kung-fu je nesmyslná - vždy záleží na člověku, jak svou techniku použije a využije!
Tak to předpokládáš špatně Sennin!!A ted mi řekni co ma nějaká .22LR společného s Aikidem nebo Kung fu?Sennin píše:villa15 píše:Co to má společného s Aikidem nebo Kung fu??Sennin píše:Hmmm...co je účinnější????? Vezměme to takhle:
Přečti si druhý odstavec, ten první je tzv. přirovnání k nesmyslnosti debaty o účinnosti, jak to zde někteří vidí
P.S.: Předpokládám, že ta číslovka ve Tvém nicku znamená věk...
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků