Mabu a kroky

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod luen » pon 12. úno, 2007 18:08

JRup píše:Luene,

cvičí se u vás ve škole mabu nebo máte nějaké jiné cvičení?

J.

Mabu taky + jine postoje + i jine cviceni ... sorry za kratickou odpoved, ale prave odchazim z prace :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pon 12. úno, 2007 18:13

4Harutomo_Yasumizu: to udržení postoje v technice jsem nemyslel samoúčelně, ale spíš tak, že postoj je součástí techniky, která nemusí fungovat, když je špatný. Jinak samozřejmě nezpochybňuju nutnost stabilního postoje, ve kterém musím něco vydržet (a k tomu potřebuju silné nohy, to je jasné). Jen jsem ve své neznalosti nepochopil, že nejlepší cesta k tomuto cíli je statické a dlouhodobé setrvávání v postoji bez čehokoliv dalšího - o tom tu totiž byla řeč. My tohle cvičíme (a dost intenzívně) - zaujmout postoj, správné těžiště a soupeř má za úkol vychýlit, porazit... Tzn. učíme se v tom postoji reagovat na akci, která přijde. Nejsem si jistý, jestli samotné setrvávání v postoji (bez působení vnějšího vlivu) mi tu stabilitu dá, ale jsem začátečník, tak se můžu mýlit.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pon 12. úno, 2007 18:21

Mne to prijde dobrý jako takový trening mimo telocvičnu.treba vstanu od počítače a chvili v tom stojím nebo nekdo si treba v tom cistí zuby:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » úte 13. úno, 2007 8:59

jeikob píše:Naprostý souhlas. Často se tu reší ,že nízký postoj je pro boj nepraktický.
Zaleží jak kdy. Treba jsou tu videa ,kde jsou karatisté či kung fu cvičenci ,teda nevím na kolik autentičtí ? Při zapasech s brazilským jiu jitsu a behem chvilky je dotyčný dostane na zem. Jenže oni se rozebehnou ve stoje,proti němu. A kdyby se zakořenili ve stabilním nižším postoje tak ten judista se k nim proste nedostane.

Sni klidne dal...:D Anebo jeste lip, nekdy to zkus

Nebo kdysi na karate byl kluk teda on byl na vyšším stupni než mi byl menší podsaditejší a při cvičném kumite se usadil v takovým nízkým postoji vubec nebojoval v kamae ,a byl oříšek ho vubec zasáhnout

Asi jste ho nezkouseli kopat do tech nohou, co?
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » úte 13. úno, 2007 12:22

luen píše:Mabu taky + jine postoje + i jine cviceni ... sorry za kratickou odpoved, ale prave odchazim z prace :wink:

Mabu širší nebo užší?
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yin » úte 13. úno, 2007 12:39

JRup píše: Mabu širší nebo užší?

Záleží na tom, jak tlustýho máš koně :)
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod luen » úte 13. úno, 2007 12:50

JRup píše:Mabu širší nebo užší?

Mabu 100x jinak :wink: :D , ale vazne! Jde totiz o to, ze cvik/nacvik se meni v zavislosti na tom co je cilem takoveho snazeni! Napr.kdyz jde o pouhe posilovani ... tak sirsi a nizke ... atd ...

Ale rozhodne si na zadnem "dilcim kroku" neulitavame ... nikam to nevede! BU/BS je treba vnimat jako celek a ta komplexnost ma vetsinou svuj duvod (rozhodne pro ty kdo uci ... :wink: ). Na druhou stranu asi vsichni potvrdi, ze nekomu nektere veci proste nesedi a zase naopak v necem se citi jako doma ... tak je to vsude a se vsim. I na to je ucitel, aby poznal, co clovek potrebuje a nebo naopak co muze odlozit (treba docasne)... Desim se fanatickeho a dogmatickeho pristupu nekterych zdejsich spisovatelu, kteri si vytahnou z celeho BU dve veci a pak se umele snazi na ne vsechno napasovat, aplikovat a mudrovat nad dokonalosti provedeni nejake formy :D
Jeste bych chapal dokonale zvladnuti nejake situace v boji :wink: , ale forma??? ... chuze??? ... To je snad hloupej vtip, nebo co ?!... :lol:
Vsechno to jsou nastroje jak bojovat a prezit ... Nekdo je povysuje nad vse ostatni, zamenuje prostredek za cil a chce nas tady ohromovat a poucovat Obrázek
Obrázek

Mozna dalsi marketingova "strategie" ...

Nestujte ... hybejte se ... Kdo se v boji zastavi = stava se vetsinou obeti :wink: (jako v prirode) :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 13. úno, 2007 12:56

yin píše:Záleží na tom, jak tlustýho máš koně :)

Na velikosti zalezi ... Godzilla :wink: :D :lol:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » úte 13. úno, 2007 15:09

graver: myslím že se shodneme že ke cvičení postoje je nejlepší ten postoj cvičit :) Já jsem neříkal že v něm musíš jen stát a nedělat nic jinýho. To přetlačovaní je ok, si myslím že tu jde o něco jiného, člověk i když je mezi lidmi tak je v jistých věcech skoro pořát sám, "hnípání v postoji" můžeš cvičit pravidelně, kdykoli a kdekoli sám a hodně ti to dá. Docela účinná metoda jak přestat vydávat mocnou sílu z nohou jen do toho aby se člověk v postoji sám unesl, a začal jí používat prakticky pro své potřeby :wink:
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 13. úno, 2007 15:45

DMC píše:
jeikob píše:Naprostý souhlas. Často se tu reší ,že nízký postoj je pro boj nepraktický.
Zaleží jak kdy. Treba jsou tu videa ,kde jsou karatisté či kung fu cvičenci ,teda nevím na kolik autentičtí ? Při zapasech s brazilským jiu jitsu a behem chvilky je dotyčný dostane na zem. Jenže oni se rozebehnou ve stoje,proti němu. A kdyby se zakořenili ve stabilním nižším postoje tak ten judista se k nim proste nedostane.

Sni klidne dal...:D Anebo jeste lip, nekdy to zkus

Nebo kdysi na karate byl kluk teda on byl na vyšším stupni než mi byl menší podsaditejší a při cvičném kumite se usadil v takovým nízkým postoji vubec nebojoval v kamae ,a byl oříšek ho vubec zasáhnout

Asi jste ho nezkouseli kopat do tech nohou, co?

No kopy do nohou byly zakázaný a na podmet na stabilní postoj se teěžko nasazuje a navíc mužeš se odsunout nebo tou nohou uhnout ci jí použít jako proti kryt. Já nepochybuju o tom,že mne by brazilský judista sundal i kdybych stál v sebenižším postoji:)A taky doufám,že se s ním nikdy nepotkám. Ale muže se mi stát,že mi bude chtít povalit či stáhnout na zem tamhle nejakej přiožralej strejda z hospody a to pak se stabilní zenkucu hodí. Je přece logický čím níž těžište ,tím lepší stabilita.Jsou situace,kdy se hodí nízký stabilní postoj a naopak ,kdy vyší umožnující dynamický rychlý pohyb.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 13. úno, 2007 16:01

jeikobe, doporucuju zastavit se v nejakem Mixed Martial Arts (takedowns) nebo Muayi Thai (lowkick) klubu, oni te zatracene rychle vyleci z postojoromantimsu. ale uz se to tu x-krat resilo, projdi si stare diskuze, "postoje" je oblibene bullshit tema, jedna z malo chapanych oblasti v treninku i pouziti b.u.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » úte 13. úno, 2007 16:03

4Harutomo_Yasumizu: jasně, shodneme se :D . Spíš jsem měl na mysli cvičit v tom postoji situace, ke kterým je asi určen, ale nejdřív musím umět ten postoj jako takový. Ostatně ten postoj bude pro různé účely asi vypadat odlišně - např. jinak v kata a jinak v kumite apod.
4jeikob: na toho hospodskýho strejdu bych volil spíš kokutsu - aspoň by se mohl zasmát :wink:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » úte 13. úno, 2007 16:22

Stabilni postoj v boji je IMHO chujovina na n-tou. Clovek se musi hybat a pokud mozno se co nejchytreji pohybovat z mista na misto, protoze jak rika jeikob pokud "zakoření v postoji" tak ho mozna clovek nesunda tejkem (k ozkouseni doporucuji volnostylare ... to je ekvilibristika:-)ale rozkope nohy na kasu nebo sunda pesti. Jo je to holt veda a zadnej nejlepsi postoj neznam (to neznamena ze treba neexistuje:-) a rad se necham poucit nebo presvedcit.
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 13. úno, 2007 16:49

Ale tady se také donekonečna vede určitá demogogie a to. ®e clovek v živote narazí na bojovníky z klece,thai boxery, mistry kick boxu či chuligány ze sparty. Spíš clovek narazí na připitomnelýho opilce,nerudnýho taxikáře,přiblblýho souseda a tihle lidé pokud nejsou apriori bitkaři tak se s váma budou prát stylem zakladní škola. A mužete okolo nich stát a poskakovat jako brucelee nebo stát tak aby vás neshodil na zem a počkat až ho to přejde. A reknete mi jakou taktiku zvolit proti upolovému zapasníkovi. A nejsem zastánce nízkého postoje ,jen tvrdím že muže být situace v boji kdy se hodí a i v nem se dá jakýsi pohyb praktikovat a přejít z nej do jiného postoje.tot vše
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rob » úte 13. úno, 2007 17:11

2Toman, pokud se ti nekdo postavi do mabu nedrazdi ho, nech ho tak 5-10 min. a pak zjistis, ze jsi vyhral kontumacne :wink:
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Toman » úte 13. úno, 2007 17:18

Já koukám, že hodně řešíš to aby tě člověk nedostal na zem. Jenže to jedna z mála věcí ... já se spíš budu bát toho abych nesežral koleno, hák, .. prostě .. nedostal KO jelikož nejsem excelentní striker.

Myslím že si mne nepochopil. Pokud budeš stabilně stát si skvělý terč pro údery. Pokud se budeš hýbat tak stabilita jde zákonitě do háje a vždy v jednu chvíli prostě budeš nestabilní. Takhle izolovaně to řešit nejde. Fakt ti vřele doporučuji cross sparringy.

Ty prostě pro jeden strom nevidíš celý les.

Rob píše:2Toman, pokud se ti nekdo postavi do mabu nedrazdi ho, nech ho tak 5-10 min. a pak zjistis, ze jsi vyhral kontumacne :wink:

Haha já ani nevím co to mabu je. :wink:
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 13. úno, 2007 17:52

Ano reším nechci si zadelat hadry či rozbít telefon a na zemi to neumím,
Mé sparringové zkušenosti jsou pouze kratistické. Tak že uznávám i argumenty ostatních.Jen mi nikdo nevymluví ,že krom kvalitního pohybu ,se také muže v nekteré situaci hodit stabilní nižší postoj. A dobrý bojovník by měl bát všestraný,co když třeba dojde k situaci ,kdy bude třeba náledí:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SAMO » úte 13. úno, 2007 19:58

Toman píše:Stabilni postoj v boji je IMHO chujovina na n-tou. Clovek se musi hybat a pokud mozno se co nejchytreji pohybovat z mista na misto, protoze jak rika jeikob pokud "zakoření v postoji" tak ho mozna clovek nesunda tejkem (k ozkouseni doporucuji volnostylare ... to je ekvilibristika:-)ale rozkope nohy na kasu nebo sunda pesti. Jo je to holt veda a zadnej nejlepsi postoj neznam (to neznamena ze treba neexistuje:-) a rad se necham poucit nebo presvedcit.

E,tak sorry,ale to je asi tvoje zkusenost.Ja mam zkusenosti s chlapikem ktery se nehyba pri boji vubec,jen ceka az se pohnu no a pak uz lezim po uderu na acko...

Proste se nehybe,ruce ma svesene e ceka az se hnu...
Je teda pravda ze cvici 25 let a k te nehybnosti v souboji se dostal asi zkusenostmi.Proste se nehybe,ani ocima nehne.Proste masakr.To cloveka proste rozcili.Naposled sem s nim sparoval tak pred tremi lety,tak treba zmenil taktiku.Byli tam i cvicenci kteri cvici 10 ci 15 let a stejne s nima zapasil jako se mnou.Hnul si se a lezel si.Jeste mi treba i dopredu rekl co pojede a stejne me na to dostal.Rikal ze je to hlavne o technice.Sparingu venuje tak deset procent treninku,tak teda nevim... :?
Muzu ti domluvit sparing..treba te presvedci :wink:
SAMO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Fukki » úte 13. úno, 2007 20:04

Já jsem se vyjadřoval k nízkým postojům jen ve smyslu nácviku. Nic o boji jsem neřek.

Já to vidím tak, že:
pro reálný střet se postoj stává samozřejmě vyšším, princip použití síly celého těla zůstává. Nízké postoje jsou jen typ tréninku těla a člověka a i ten tě má naučit být pak v tom vyšším postoji stabilnější a správně používat strukturu. Nehledě na to, že rozvoj takové síly má i zdravotní a relaxační efekt a bůh ví co ;)

ukropcany píše:kondičku spravím len behaním a silu len v posilke?
možná se budeš divit, ale viděl jsem na vlastní oči člověka nabušeného z posilky jako blázen a v nízkém mabu nevydržel ani chvilku :) (byl to ale konkrétní případ). Ten cvik má prostě svůj význam a nesrovnával bych to s posilovnou. Tady jsme někde jinde ;) Ale nechci se v tom nimrat. Ber to třeba jen jako můj osobní názor. Mír :)
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod SAMO » úte 13. úno, 2007 20:11

ukropcany píše:4SAMO - a uvažoval si niekedy aj nad tým, že môže byť problém v Tebe? :twisted: Stáť ako tĺk je možné pred úplnou trubkou (neber osobne), ale nie pred človekom, ktorý vie ako má s vlastným telom pracovať... ľudia si proste myslia, že keď začnú poskakovať ako capkovia, tak že je to to isté, ako čo vidia v boxe... keby sa však videli, tak by si možno všimli, že tí boxeri sa hýbu rádovo v jednotkách a desiatkach centimetrov, kým capkovia v metroch... :D

Tezko bude problem ve me.Psal sem ze s nim zapasili i lidi kteri aktivne v te dobe cvicili deset patnact let...

Proste kdyz se zakorenil a nadechl nebo jak bych to popsal tak byl jako kamen.Behem mziku se ale dokazal uvolnit.Je to Zak pana Cekula{5.dan Goju Ryu}
Obcas sem ho treba i kopnul do hlavy,nebo se mi povedli jine libustky,ale to me nechal.Pak ale zmenil taktiku a bylo po prdeli.Jen stal a cekal... :?
SAMO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...