STYL JANG

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod jeikob » stř 11. dub, 2007 15:13

díky no mne se ta knížka líbí a rozhodně si ji přečtu.a ješte by mne zajímal názor na chi kung od fojtíka?tu jsem dostal také a našel jsem tam plno cviku,který bych mohl praktikovat
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 11. dub, 2007 18:51

Fojtik? no, jak to rict kulantne... asi tu bude filtr sprostych slov, takze radeji nic. uprimne, jeho knizky nejsou dobre ani jako toaletni papir.

heigung a ucit se z knihy? zapomen.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 11. dub, 2007 19:29

no já se nic nechci učit z knížky.ale já nevím je tam par cviku v leže a na židli nejaký zajímavý masáže.nic co by se měl clovek učit:)
Tak že uplatky nebrat,fojtíka nebrat :idea:
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 11. dub, 2007 20:16

no jo, ale pak to funguje asi tak jako lezet a na zidli, ze, k cemu, k nicemu
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 11. dub, 2007 20:45

no aspon mi to neublíží :wink:
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 12. dub, 2007 2:38

PC píše:
pavela píše: Z toho si není třeba dělat hlavu, jang je jenom vyšší stupeň Čchenu, kdo dělá dobvře ćchen, časem se k jangu dopracuje :lol:

jak jako todle myslis? :twisted:

jakoze vyssi zdravotni? :lol:
pac nevim, kdo od dob Yang Lu Chana, byl schopen se s nekym merit (co se boje tyce), a ten jak vsichni vime cvicil cisty Chen 8)

ale asi chapu co myslis :wink: :lol:
No že to nevíš asi neni chyba těch (asi milionu) lidí ne? :lol: Je ti známo, že Yang se jmenuje po Yang Lu Chanovi? Sice se UĆIL čistý Chen nicméně tak nějak vytvořil Yang :lol: když to tak kategorizuješ,(Chen-rvačka, Yang-zdravotní,v boji k ničemu, jestli jsem to dobře pochopil?) Mohl bys mi teda vysvětlit ROZDÍL mezi Yang a Chen? PS: Když tady něco kecam, tak asi vim proč :wink: ) Je vidět , že je Yang v ČR fakt v plenkách...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Pepah » čtv 12. dub, 2007 5:52

pavela píše:
PC píše:jak jako todle ...
... co myslis :wink: :lol:
No že to nevíš asi neni ...
.... v ČR fakt v plenkách...

No tak kluci, nechte si hracky :wink:
Hadat se o to jestli je lepsi Chen ci Yang ... nebo prohlasovat ze Yang je v cechach jeste v plenkach... to jste sami jeste v plenkach :?: :?: :wink:
:lol:

PS: tedy nic ve zlym ... :D
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Yvan » čtv 12. dub, 2007 8:19

Pepah píše:
pavela píše:
PC píše:jak jako todle ...
... co myslis :wink: :lol:
No že to nevíš asi neni ...
.... v ČR fakt v plenkách...

No tak kluci, nechte si hracky :wink:
Hadat se o to jestli je lepsi Chen ci Yang ... nebo prohlasovat ze Yang je v cechach jeste v plenkach... to jste sami jeste v plenkach :?: :?: :wink:
:lol:

PS: tedy nic ve zlym ... :D

Je to jasná skrytá reklama na pampersky. Kolik za to berou?
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » čtv 12. dub, 2007 9:17

pavela píše:No že to nevíš asi neni chyba těch (asi milionu) lidí ne? :lol: .

souhlas :-)

pavela píše: Je ti známo, že Yang se jmenuje po Yang Lu Chanovi? Sice se UĆIL čistý Chen nicméně tak nějak vytvořil Yang :lol:

Myslim, ze jsem to uz zminil v puvodnim postu, tak jeste jednou, je mi to znamo. :-) Ale mel jsem pocit ( z literatury, kterou jsem v souvislosti s tim cetl) ze signifikantni znaky pro zpusob cviceni stylu Yang mu vtiskli hlavne az jeho potomci a nasledovnici.

pavela píše:když to tak kategorizuješ,(Chen-rvačka, Yang-zdravotní,v boji k ničemu, jestli jsem to dobře pochopil?)

Nepochopil jsi to dobre, takto to nekategorizuji ani nahodou.
A uz vubec se nehadam o to, jaky styl je lepsi. To jen na vysvetlenou.

pavela píše: Mohl bys mi teda vysvětlit ROZDÍL mezi Yang a Chen?

Nemohl, cvicim Chen a k Yangu jsem si jenom cuchnul na seminari s mistrem z Taiwanu. Teprve tento seminar mi vyrazne zmenil pohled na Yang. Nicmene se necitim ani trosku kvalifikovan k tomu abych tyto styly srovnaval (vsimni si, nepisu o rozdilech).

pavela píše:PS: Když tady něco kecam, tak asi vim proč :wink: )

A to je vono, mozna jsem pouzil spatny smaily, tak se omlouvam. Smyslem myho dotazu melo byt to, abys to trochu vysvetlil (popichnout te :-) )a nehodil tady jen hlasku (kec) ..... a ne se dohadovat esli je lepsi to ci ono. Tak esli muzes? Dik.

PC
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod skiorh » čtv 12. dub, 2007 9:51

Pro Pavelu:
Ty cvičíš (nebo jsi cvicil) krome YANGu i CHEN ?
skiorh
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » čtv 12. dub, 2007 11:13

skiorh píše:Pro Pavelu:
Ty cvičíš (nebo jsi cvicil) krome YANGu i CHEN ?
Yes :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 12. dub, 2007 11:36

PC: no muj názor totiž je, že mezi těma stylama teda formálně opravdu neni tak velký rozdíl. Rozdíl vidím v tom, žese určité věci typické pro Chen přesunuly dovnitř(čchan s'ťin třeba) Nojo, jenže mistři Chen stylu mi zase shodně tvrdili, že to je i typickým znakem dobrého čchenu. (Tím myslím ne třeba takového, co Chen Xiaowang předvádí na exhibicích ale ten, který si Chen Xiaowang cvičí doma za chalupou :lol: , tím chci říct, že Fa «in nemá nic společného s tím, co často ukazují Chenisti,znáte to, daji jako ránu a zatřesou celym tělem aby jako byla vidět ta vnitřní síla. Jenže vnitřní síla přeci jako každá síla NENI vidět :lol: je to fyzikální veličina, :lol: ) Tak JAK se to teda vlastně liší? Podle mě je Jang jenom variace Ćchenu, která má trochu odlišně pojatou formu a vypíchla víc jiné aplikace. Třeba na první pohled vypadá Chen zkroucenej, všechno se kroutí atd.,Jang vypadá rovně a přímo. Jenže ono se ve správnym Jangu taky všechno kroutí ale vevnitř, není to tolik vidět. Jinak porovníní těch forem ukazuje, že je to téměř shodné. je dobré cvičit ty styly oba a pak hledat paralely. Mimochodem, já ještě poslední dobou trochu cvičím Wu吴 styl a tam je to pojato ještě jinak a přitom stejně. Wu Quan You prostě měl rád jiné užití technik než Yang Lu chan, tak je to na tý sestavě vidět. Ono totiž vůbec aplikačně je celé wušu stejné, je jedno jaký styl. Proto mi připadalo legrační pojetí Chen-bojový, Yang-zdravotní. To tak vypadá na první pohled, protože Jangisti moc neukazují faťin, ale to správný čchenisti taky ne... Nicméně si to tak nemyslel, tudíž jsem to špatně pochopil a tudíž se omlouvam :lol: Samozřejmě ale spousta lidí cvičí Tchajťi pro zdraví a ti to skutečně nemusí umět použít, ať už je to Jang nebo Čchen . PEPAH: nepadlo tady ani slovo o tom CO je LEP©Í, tenhle pojem je ostatně relativní, pro každého může být lepší něco jiného
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod skiorh » čtv 12. dub, 2007 12:02

Pavelo, jestli tomu spravne rozumim, da se tedy rict, ze principialne neni mezi YANGem a CHENem rozdil - tj. zakladni principy plati v obou, ale z vnejsiho pohledu je CHEN vic "nazornejsi" - je tam hodne videt otaceni, rozlozeni vahy (tudiz i pozice jsou celkove nizsi), kdezto v YANGu je to vic nahore a neni to tak videt? Ja cvicim CHEN, styl YANG jsem jen videl par lidi cvicit a nemuzu posoudit jeslti to bylo dobre taiji nebo ne. kazdopadne mam taky moznost videt naseho ucitele cvicit nektere formy CHENu tak, ze tam treba pohyb v kyclich skoro ani nezachytim - ve vysokych postojich - tak mozna je to, o cem mluvis - kdyz to clovek nejakych X let cvici, tak se ten nazorny pohyb, ktery delal na zacatku ztrati, a on dokaze z pasu vyvinou velkou silu i z maleho pohybu. Nicmene jsem take slysel, ze jednim z velkych rozdilu je prave ten fajin. Jakoze CHEN ho ma zhusta, kdezto v YANGu se tolik vydava...a neplytva se s energií :)
skiorh
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod PC » čtv 12. dub, 2007 13:07

2 Pavela: Diky za obsahlou odpoved. V podstate k tomu samemu jsem dosel taky a jsem rad, zes mi to potvrdil. :wink:
Nedavno jsem se bavil s kamaradama a rikal jsem jim, ze nejlepsi vnitrni pocit ze cviceni mam, kdyz to navenek pro pozorovatele musi vypadat spise jako WU. :)

Omlouvat se nemusis, uz jsem si davno vedom nedostatku v internetove komunikaci a nedorozumeni z toho plynoucich. :D

Jeste jednou diky.

2skiorh: mrkni na Youtube na Hong Junshenga, mistr stylu Chen a porovnej s dalsimi, co se "otaceni" tyce....

PC
Naposledy upravil PC dne čtv 12. dub, 2007 14:39, celkově upraveno 1
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod skiorh » čtv 12. dub, 2007 13:19

PC:
Mel bys jsi nejaky konkretni link? Nasel jsem jen dokument s fotkama a nejake video, kde si podle kvality zaznamu nejsem vubec jisty, jestli jde o toho sameho cloveka... DIky
skiorh
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod PC » čtv 12. dub, 2007 14:06

PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod skiorh » čtv 12. dub, 2007 14:38

Jo, tak to bylo video, ktere jsem videl..No myslim, ze mira jeho otaceni je adekvatni vysce jeho postoju - byl uz zjevne starsi pan, kdyz to tocili. Nicmene tohle je pro mne prave priklad kungfu, do ktereho nevidim, pokud mi ten clovek neco nazivo neco neukaze, nevysvetli atd. Proste je to tak moc nahore, ze bych o nem mohl myslet stejne, bud ze je to srandista nebo skutecny mistr taiji :) V tom je pro me CHEN - kdyz se uci v nizkych pozicich jednodussi - ze lip pochopim principy pohybu (i kdyz to vic boli). Prejit ovsem k vyssim postoju asi opravdu vyzaduje roky praxe .. tak diky za ten link
skiorh
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod PC » čtv 12. dub, 2007 14:42

nic si z toho nedelej, :-) dost jinak cvici uz treba jeho vnuk :wink:
ale o gong fu tohoto pana nepochybuj
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod skiorh » pát 13. dub, 2007 8:24

To ne, pochybovat muzu nejlip o sobe :lol:
skiorh
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » pát 13. dub, 2007 12:16

Takže chlapi,PC, Hong Jun Shengovu formu znám, (byl to můj kungfu strejda) skiorh máš pravdu až na ten Fajin, on není na tom cvičení vidět(taky proto, že většina lidí cvičí 88 a to je modifikovaná 1 lu z chenu a tam toho demonstrativního fajin moc není, ale fajin je základním prvkem Taiji vůbec a bez něho by to nebylo taiji. Jen prostě není tolik vidět) . Na tom videu je jasně vidět, že je to jednak skoro Yang, a jednak že byl Hong opravdu už starej pán, když to bylo natočená. Pro porovnání, další TOP žáci Chen Fa Ke, kdysi to bylo součástí mého střeženého soukromého archivu ale nějaký dobrý člověk to dal na net :lol: : http://tv.mofile.com/9QFJH74B/ (Tian Xiu Chen 1lu) http://tv.mofile.com/XONL9JCH/ (Lei Mu Nin 2lu) Sledujte tu dokonalost, hlavně Tian Xiu Chen, to je pravý fajin, sílu nedává na odiv a přece tam je. od toho je jen krůček k Yangu. pro porovnání,žáci (synové) Yang Chenfu, můj kungfu dědeček Yang Zhen Ji http://www.56.com/u30/v_Nzc5NTE0Nw.html 种http://www.56.com/u51/v_MTk0NzEyOA.html Yang Zhen Duo http://www.56.com/u86/v_NTg0NDg1OQ.html Fu Zhong Wen http://www.56.com/u39/v_NDY2MjUzMg.html A třeba Yang Shao Houova linie, malý rám Xio Jia, mistr Pei Chang http://www.56.com/u54/v_MTk0NjMzOQ.html . Zase až tak jiný to neni :wink:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...