Aikido - info

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod ingwe » stř 24. říj, 2007 13:58

qBrona píše:
ingwe píše:Dalt: nevěř všemu co tu někdo napíše. i v aikidu se spáruje. spáruje se ve stoje i na zemi... problémem je spíš to, že aby takový sparing prospěl tvému aikidu, musíš mít "namemorované" alespoň základní techniky. a to může trval i pár let. Většina lidí od aikida odejde po roce po dvou, a neznají nic jiného než kihon. a někteří z nich pak do světa troubí jak je to na prd a že se nespáruje.
jen to chce najít učitele, který se toho nebojí a řadí to do výuky, nic víc nic míň...

Tak toto uz je hodne brutal :lol: Terminy sparring a kihon se v aikidu vubec nepouzivaji xD

ano, tvoje chování tady v tom vláknu je hodně brutál, to je fakt. vyhýbavé odpovědi, slovíčkaření a plácání nesmyslů, to by ti šlo.

docela by mně zajímalo, kde aikido cvičíš, nebo jsi cvičil (dva týdny odhadem?), ale asi to nebude stát za moc, pokud tvrdíš to, co jsem ocitoval.

Termín kihon, potažmo kihon-waza, se v aikidu běžně používá, stejně jako v ostatních japonských bu. Jestli se nepoužívá ve vašem dojo, je to vaše věc, ale doufám že aspoň víš, co to znamená.

Termín sparing se opravdu nepoužívá, ale kdo není úplně blbej, přijde na to, že slovo randori má přibližně stejný význam jako slovo sparing, které jsem použil jen a výlučně proto, jelikož je to pojem obecně rozšířený ve všech bu, a každý ví, o co go...

takže pro puntičkáře, kihon a randori.

ještě nějaký nejapný chytnutí za slovo, než ti dojde jak se tady ztrapňuješ a dokazuješ své "bezbřehé znalosti"?
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod qBrona » stř 24. říj, 2007 15:54

Boreas píše:
Dalt píše:qBrona: ja se te neptal zda je aikido boj telo na telo (taky jsem tam mohl klidne napsat box,thaibox ci serm savli)...proc slovickaris? budu velice rad kdyz mi odpovis na otazky ktere jsem polozil, konkretne:

- PROC se v aikidu nesmi sparovat?

- vysvetli mi JAK se chces branit stylem, kterej budes cvicit ne pet ale treba tricet let, kdyz nebudes sparovat a nebudes tim pripraven na realny utok (vim i sparring neni real, ale realite boje se tim priblizujes nejvic)

-ja nechci polemizovat o jinych kladech aikida (rozvijeni osobnosti a vzhuru k lepsimu cloveku...) - to me nezajima (muze to byt pravda, nevim), me zajima to BOJOVE umeni aikido - cim (resp. jakymi prostredky) te aikido pripravi na realny konflikt (utok) a jak tedy pouzit aikido na sebeobranu?

za jasnou odpoved predem dekuji

Nevím jestli někdo zareaguje, ale zkusím odpovědět já.
1) V aikidu se nesmí sparovat protože: Je to proti principům aikida(Tedy přemoci toho druhého útokem.)-- morální důvod

Než se cvičenec naučí aplikovat techniku tak, aby při ní opravdu nikomu nic neudělal, chvíli to potrvá a přesto, že je aikido plné slov o neútočení, techniky velmi snadno končí se zlikvidovanými klouby.
Souhlasím s ingwem.

2)Tímto stylem se ubránit bez alespoň částečného sparringu pravděpodobně nelze(Schválně se zamyslete kolikrát v armádě "spároval" O-sensei :lol: )

Tkze myslim ze Boreas to tu podal solidne a pokud neveris ve funkcnost aikida staci se podivat na Seagala :lol: Otazka je, ze se to nenaucis za tyden ani za dva, ale za pomerne delsi dobu (v nasich podminkach urcite) :wink: nehlede nato, ze v Japonsku se trenovalo kazdy den a ne hodinu, takze asi tak :wink:
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod qBrona » stř 24. říj, 2007 15:58

ingwe píše:
qBrona píše:
ingwe píše:Dalt: nevěř všemu co tu někdo napíše. i v aikidu se spáruje. spáruje se ve stoje i na zemi... problémem je spíš to, že aby takový sparing prospěl tvému aikidu, musíš mít "namemorované" alespoň základní techniky. a to může trval i pár let. Většina lidí od aikida odejde po roce po dvou, a neznají nic jiného než kihon. a někteří z nich pak do světa troubí jak je to na prd a že se nespáruje.
jen to chce najít učitele, který se toho nebojí a řadí to do výuky, nic víc nic míň...

Tak toto uz je hodne brutal :lol: Terminy sparring a kihon se v aikidu vubec nepouzivaji xD

ano, tvoje chování tady v tom vláknu je hodně brutál, to je fakt. vyhýbavé odpovědi, slovíčkaření a plácání nesmyslů, to by ti šlo.

docela by mně zajímalo, kde aikido cvičíš, nebo jsi cvičil (dva týdny odhadem?), ale asi to nebude stát za moc, pokud tvrdíš to, co jsem ocitoval.

Termín kihon, potažmo kihon-waza, se v aikidu běžně používá, stejně jako v ostatních japonských bu. Jestli se nepoužívá ve vašem dojo, je to vaše věc, ale doufám že aspoň víš, co to znamená.

Termín sparing se opravdu nepoužívá, ale kdo není úplně blbej, přijde na to, že slovo randori má přibližně stejný význam jako slovo sparing, které jsem použil jen a výlučně proto, jelikož je to pojem obecně rozšířený ve všech bu, a každý ví, o co go...

takže pro puntičkáře, kihon a randori.

ještě nějaký nejapný chytnutí za slovo, než ti dojde jak se tady ztrapňuješ a dokazuješ své "bezbřehé znalosti"?

Pokud bys byl pozorny, zjistil bys, ze o randori jsem uz mluvil :wink: take jsem psal, ze aikido trenuji 7 let ne dva tydny. Kihon-waza se v nasem oddile nepouziva a pokud v jinem ano, objasni mi prosim co v aikidu zahrnuje. A nakonec - me znalosti jsou dost hluboke nato, abych sem mohl psat :wink:
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » stř 24. říj, 2007 16:03

qBrona píše:Kihon-waza se v nasem oddile nepouziva a pokud v jinem ano, objasni mi prosim co v aikidu zahrnuje.

Kihon, základ... je cokoliv, co děláš třeba před technikami... Pády (ukemi), přemístění (tai sabaki), kroky (aši sabaki), může to být procvičování rukou (tekubi undó) nebo úplně něco jiného. ®e se to slovo "kihon" nevyslovuje třeba u Vás v dódžó bych být Tebou neřešil, ale jestliže Váš pan učitel řekne třeba "základ" nebo "základní cvičení" a řekne Vám, abyste to cvičili, bude to zřejmě to, o čem mluví/píše ingwe.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod qBrona » stř 24. říj, 2007 16:06

patrik píše:
qBrona píše:Kihon-waza se v nasem oddile nepouziva a pokud v jinem ano, objasni mi prosim co v aikidu zahrnuje.

Kihon, základ... je cokoliv, co děláš třeba před technikami... Pády (ukemi), přemístění (tai sabaki), kroky (aši sabaki), může to být procvičování rukou (tekubi undó) nebo úplně něco jiného. ®e se to slovo "kihon" nevyslovuje třeba u Vás v dódžó bych být Tebou neřešil, ale jestliže Váš pan učitel řekne třeba "základ" nebo "základní cvičení" a řekne Vám, abyste to cvičili, bude to zřejmě to, o čem mluví/píše ingwe.

Patrik

Kihon tomu opravdu nerikame, ale diky za info zase jsem o neco moudrejsi. :wink:
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod qBrona » stř 24. říj, 2007 16:18

A jelikoz toto tema je informativni a neslouzi k diskuzim o funkcnosti aikida, toto je moje posledni odpoved na Vase dotazy. Pokud by se chtel nekdo pobavit, me ICQ je k dispozici :wink:
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Hosobiki » stř 24. říj, 2007 16:19

raději nic...
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod cudles » stř 24. říj, 2007 16:51

Boreas píše:
Dalt píše:qBrona: ja se te neptal zda je aikido boj telo na telo (taky jsem tam mohl klidne napsat box,thaibox ci serm savli)...proc slovickaris? budu velice rad kdyz mi odpovis na otazky ktere jsem polozil, konkretne:

- PROC se v aikidu nesmi sparovat?

- vysvetli mi JAK se chces branit stylem, kterej budes cvicit ne pet ale treba tricet let, kdyz nebudes sparovat a nebudes tim pripraven na realny utok (vim i sparring neni real, ale realite boje se tim priblizujes nejvic)

-ja nechci polemizovat o jinych kladech aikida (rozvijeni osobnosti a vzhuru k lepsimu cloveku...) - to me nezajima (muze to byt pravda, nevim), me zajima to BOJOVE umeni aikido - cim (resp. jakymi prostredky) te aikido pripravi na realny konflikt (utok) a jak tedy pouzit aikido na sebeobranu?

za jasnou odpoved predem dekuji

Nevím jestli někdo zareaguje, ale zkusím odpovědět já.
1) V aikidu se nesmí sparovat protože: Je to proti principům aikida(Tedy přemoci toho druhého útokem.)-- morální důvod

Než se cvičenec naučí aplikovat techniku tak, aby při ní opravdu nikomu nic neudělal, chvíli to potrvá a přesto, že je aikido plné slov o neútočení, techniky velmi snadno končí se zlikvidovanými klouby.
Souhlasím s ingwem.

2)Tímto stylem se ubránit bez alespoň částečného sparringu pravděpodobně nelze(Schválně se zamyslete kolikrát v armádě "spároval" O-sensei :lol: )

Já bych spíš řekl, že v době, kdy aikido vzniklo,, tak vzniklo již s úmyslem nesoupeření,a to jakehokoliv(i sparring). A bohužel se toho většina dodnes drží. Takže asi tak...
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » stř 24. říj, 2007 16:53

:idea:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boreas » stř 24. říj, 2007 17:26

Máš pravdu, ale tady se ptali, jak může aikido fungovat bez ověření v praxi.
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 24. říj, 2007 18:07

Mno to je trochu zamotaný, tak jen pro pořádek :)
Aniž by mě to výrazně trápilo... a aby to nevypadalo, že s Tebou zásadně nesouhlasím.

a druhak už z tých skaziek o tom, ako rodičia v Iwame strašili deti, že keď nebudú poslúchať, tak ich pošlú do toho pekelného dojo, kde sa bukiwaza cvičila so železnými tyčami a keď ich niesli cez mesto z tréningu, tak sa všetci pratali z cesty... :D

Pekelné dódžó je termín, který se používal pro dódžó v Tokiu (Kobukan), v Ušigome, v 30. letech 20. století "Ušigome no džigoku dódžó". A "buki waza" se tam moc necvičila, páč tehdy patrně žádná nebyla.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 24. říj, 2007 18:14

8) klídek, tentokrát jen žertuji

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » stř 24. říj, 2007 19:12

Boreas píše:Máš pravdu, ale tady se ptali, jak může aikido fungovat bez ověření v praxi.

jedna z otázek byla, proc se v aikidu nemůže sparovat. Viz výše.
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » stř 24. říj, 2007 19:24

ukropcany píše:Randori teda určite nie je sparing... :idea: Inak dosť pochybujem, že by mal Ueshiba niečo proti tréningovému zápasu, vychádzam z môjho obľúbeného Rendevouz with adventure :wink: a druhak už z tých skaziek o tom, ako rodičia v Iwame strašili deti, že keď nebudú poslúchať, tak ich pošlú do toho pekelného dojo, kde sa bukiwaza cvičila so železnými tyčami a keď ich niesli cez mesto z tréningu, tak sa všetci pratali z cesty... :D ©koda, že pri tom akosi neostalo a ostala z toho iba nejaká baletno-gymnastická <>na... a to ako v iwame, tak aikikai... inak kdesi sa tu mihlo video, kde to čo dotyční praktikovali bolo určite ako sparing označiteľné, ale to bolo za 13 rokov, čo aikido sledujem jeden, jediný krát... ono je určite super, keď si niekdo do osnov zaradí aj nejaké údery a kopy, len treba si byť vedomý toho, že keď to robím 15 min. 3x do týždňa na začiatku/konci tréningu, tak to aj podľa toho bude vyzerať, nehovoriac už o tom, že ma to asi "učí" človek, ktorý o tom tiež nič netuší... :wink:

Tak o tom nic nevím že by Uešiba měl ve svých trénincích i tréninkový zápas...Myslím že to video,co jsi viděl, bylo yoshinkan aikido, které je známé tím že se tam sparuje, to je zase odlišný styl,ale tím nechci říct že jinam to nepatří..Třikrát do týdne,to jsi ještě trochu přidal,jedem tak dvakrát do týdne...Povím ti jednu vec Ukropcany, pokud tam toto vubec nebylo, a ja si to se souhlasem a podporou jednoho z treneru vydupal, tak jsem rád, že to je alespoň takhle..btw,muzes mi rict jak dlouho je tomu treba venovat? a že to učí asi lidé kteří o tom moc netuší...Lepší než tohle rovnou napsat by bylo se zeptat :wink: Náš hlavní trenér dělal dříve karate, takže když vede on,tak někdy jedeme tyto údery...Co se týče druhého trenéra, tak ten myslím(ale nejsem si jist) dělal jen aikido..Nicméně si myslím, že tam kde on cvičil ho to učili snad také...Na jeho trenincich jedeme zase spis primy uder(klouby jsou svisle) haky,zvedaky,lowkicky,maegeri...Mozna ze to nedi idealni frekvence a delka nacvicovani techto uderu,kopu, ale jsem rád,ze je to alespon tak :idea:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod qBrona » stř 24. říj, 2007 20:42

cudles píše:Lepší než tohle rovnou napsat by bylo se zeptat :wink: Náš hlavní trenér dělal dříve karate, takže když vede on,tak někdy jedeme tyto údery...Co se týče druhého trenéra, tak ten myslím(ale nejsem si jist) dělal jen aikido..Nicméně si myslím, že tam kde on cvičil ho to učili snad také...Na jeho trenincich jedeme zase spis primy uder(klouby jsou svisle) haky,zvedaky,lowkicky,maegeri...Mozna ze to nedi idealni frekvence a delka nacvicovani techto uderu,kopu, ale jsem rád,ze je to alespon tak :idea:

Presne tak. Nas prvni trener delal taekwondo takze jsme jeli taky kopy a udery. Mno a ted uz je mi to jedno ponevadz udery a kopy umim od jinud :D
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod cudles » čtv 25. říj, 2007 13:13

ukropcany píše:To video už neviem, ktorý smer to bol, ale vyzeralo to funkčne... Je mi ľúto, že si musíš búchanie vydupávať, ale všetka česť, že sa Ti to vôbec podarilo... mne sa to nepodarilo :D Čo sa týka doby, tak poviem Ti to asi tak, ako «a to asi neuspokojí - robím len toto a furt je to zle :idea: Aj keď na aikiďáka to asi stačí... :twisted: no dobre dobre, fór... na tých svojich trénerov si to zase až tak nevzťahuj, možno sú v pohode, ja čo som však doteraz videl, to bolo vždy, povedzme úsmevné... ale v každom prípade, za svoje nasadenie tu máš môj rešpekt... si prvý aikiďák tu, ktorý sa nechová ako umrnčané decko, ktorému niekto šlapol na autíčko... :!:

Jeste jedna vec k tem uderum, ja byl ten,jak uz jsem rikal, kdo dal podnet a ty udery a kopy si vynutil...a nebylo to jen kvuli tomu ze mi to tam chybelo a ze jsem to chtel cvicit, ale take proto, ze me take stvalo ze novacci co tam prijdou ,,neumi utocit´´a nejenom novacci, a take jak by mohli kdyz se to u nas neucilo...kolikrat to bylo tak ze zautocili tim zpusobem ze te chytli za ruku ci do jineho uchopu,a to byl cely utok...tohle me stvalo, takze pokud na me nekdo takhle utocil, tak bud jsem udelal nejakou kratkou a rychlou techniku(ktera se sice v tu chvili nemela nacvicovat) a nebo jsem naznacil jakykoliv uder a techniku jsem dale nedelal...take me stvalo ze v technikach nekteri lide misto atemi jakoby mavli rukou na naznak uderu...a pak po delsi dobe jsem se od trenera dozvedel ze se mnou ti dotycni lide nechteli cvicit,jelikoz pokud jsem to atemi nedostal(nemusela to byt rana,ostatne takhle bychom dlouho necvicili,ale stacila by facka,ci aspon lehky uder dlani,aby si ti lide to sve macvani nezafixovali) tak jsem zautocil ihned ja ci jsem prbral technikou iniciativu ja. ja tam aspon lehke udery dlani daval, a take proto se mnou nechteli cvicit...ale museli,a trener mi rekl ze jsem udelal dobre(vzdycky kdyz nekdo ,,tancoval´´ tak rekl tady nejste na baletu,ani se tu netoci hrnicky,chcete cvicit BU,tak se snazte...a vetsinou poslal me abych na toho cloveka zautocil ja...ted to mozna zni jako nejaka sikana,ale nebyla,slo jen o to,aby si to ti lide uvedomili :idea: ja jsem vzdy kazdemu kdo se mnou cvicil rikal,ze pokud tu techniku udelam spatne,tak at me na to upozorni,ale ne recmi,at udelaji techniku oni(hodi me,atd) a nebo at me uderi(napr. do bricha mohli jet i na 70 procent)..ano,nebylo to prijemne,a kolikrat jsem si take vycital ze jsem to vubec rekl, ale pokud bude uke jen loutka, tak se clovek nikam nedostane :idea:
btw proc se tak chovat...ja uz ztracim iluze dosti rychle...ale aikido me i po tech sesti letech stale bavi jako na zacatku, a nechci se smirit s tim,ze bych cvicil jen balet a ne BU,a nerad se vzdavam,tim vice kdyz me to proste bavi atd. proto se snazim to zlepsit...i kdyz nemohu vyloucit,ze nekdy v budoucnu(za par let) az bude cas a finance,bych si neco pribral nebo mozna i prestoupil..nikdy nerikej nikdy :idea:
K tem poslednim vetam-diky :wink:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » čtv 25. říj, 2007 17:14

ukropcany píše:Ja Tvoj postoj myslím že dobre chápem, videl som to podobne, ale dnes to vidím inak. Problém proste je, že aikido tým ako sa prezentuje priťahuje taký ten typ ľudí, ktorí sú z 99% chcípáci, ktorí by chceli vedieť zamotať každého bez toho, aby si pri tom ublížili... no a tým pádom sa aikido zrejme nikdy nevymotá zo sračky (z pohľadu porovnateľnosti vlastných fighting skills v porovnaní s inými štýlmi)... presne pre toto sme sa na aikido vykašlali, pretože to je proste problém, vždy máš nejakého učiteľa, ten «a to nejako učí, keď chceš odbočiť z línie svojou vlastnou metodikou, tak si za čiernu ovcu, divne po Tebe kukajú, že o čo Ti ide, keď to začneš kombinovať s iným štýlom, tak už to nie je podľa nich aikido, keď niekomu trafíš, lebo to robí zle, tak mrnčí že si urobil niečo iné ako si mal urobiť :roll: , zrazu zistíš, že celé to padá na pásikoch, že debo s tretím danom je Ti na facku, ale Ty mu musíš prejavovať rešpekt, aj keď si žiadny nezaslúži a samé ďalšie blbosti... no a ja holt v takomto prostredí nedokážem existovať, snažil som sa, fakt som sa snažil :D ale jednoducho nemyslím, že by mal človek zhniť preto, aby zapadol :idea: a kto nevie zapadnúť, tak je na nesprávnom mieste... akurát som sa v pondelok dozvedel, že som minulý týždeň zase jednému chalanovi zlomil rebro, serie ma to, lebo je to sympoš, ale proste bude si dávať pozor - tréner na mňa škaredo kukol a chalana zdrbal, že sa nemá dať zatlačiť do rohu a že má dať preč tú slaninu. Na aikido stačilo, aby sme nejakého sempaia trošku viac vyštípali držaniami :!: a už boli pindy, že to si nemôžeme dovolovať a kraviny... no humus, humus, humus... a odvtedy (aspoň moje) fighting skills sú aspoň o 500% vyššie ako vtedy a to som úplné hovno (oproti povedzme profíkom)... :idea:

Je to mozne ze takove procento tam chodi...a uprimne, ja nebyl jiny, ja kdyz jsem tam prisel, tak jsem byl take takovy, ale aikido mi dalo moji odhodlanost...postavit se i cloveku ktery je lepsi nebo silnejsi nebo buhvico i za cenu ze prohraju,ale nevzdat a nepodelat se predem...nedelam tu ze sebe nejakeho borce ktery nema strach, samozrejme ze mam pri konfliktu strach,ale to je snad normalni..btw s tim jak rikas ze tam chodi lide mimo jine kteri by chteli ostatni sejmout bez toho aniz by inkasovali nebo tak, tak ti muzu rict, ze nez se to podelalo s tim srazem ze jsem neprijel, tak jsem mel taky strach, ale ne ze bych do toho nesel..jenze ja nikdy nesparoval v rukavicich,ani fullcontakt nic,takze nevim jak bych reagoval na to ze dostanu ranu, nemluve o absenci me fyzicky :oops: ale uz prave proto abych to prekonal bych se chtel zucastnit, i kdyz tam budu za ,,drevo´´ :lol: Mimochodem s tim respektem, ja co jsem jezdil na staze(ted uz jsem dlouho nebyl) tak prave hakamy byli ti ktere jsem nejmene setril...a kdyz jsem byl na letni skole a s aikidistama z jineho mesta jsme kecali u piva,najednou prisla rec na nejmnovaneho sefa nejmenovane organizace aikida v CR, a vyjadril jsem svuj nazor v tom smyslu ze sice ma moji urcity druh respektu ci ucty kvuli tomu jak dlouho cvici,jak je uznavany,co umi,atd,ale to je asi tak vsechno,snesla se na me vlna kritiky 8)
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 26. říj, 2007 7:01

ukropcany píše:aikido tým ako sa prezentuje priťahuje taký ten typ ľudí, ktorí sú z 99% chcípáci, ktorí by chceli vedieť zamotať každého bez toho, aby si pri tom ublížili...
Celkem zajimave napsano, ucrope :lol: Souhlasim.

cudles - cece nevim cim to ale cim dal tim vic mam z tebe pocit, ze pises tak, aby ses zalibil svym inovatorskym pristupem a udelal tim dojem. Tak jen doufam, ze to neni moc alibisticke, ale ze je v tom i kus tebe. Co kdybys treba dorazil toho 10.Listopadu do Prahy na ty sparringy se zbranema? Minimalne bokken urco v aikido delas, ne...?
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 26. říj, 2007 8:29

Miso Ucrop píše: akurát som sa v pondelok dozvedel, že som minulý týždeň zase jednému chalanovi zlomil rebro,:

Mě by dost zajímalo čím ty žebra lámeš ,rukama a nebo holeněma nebo kolenama ?
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 26. říj, 2007 9:02

Aha ,ono je to taky dost nebezpečný hrozí vnitřní krvácení .
Mohlo by se taky stát že někoho odejdeš navždy...... :lol:
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...