Bojové využití tai-či

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Fukki » úte 25. pro, 2007 16:41

.
Naposledy upravil Fukki dne pát 09. říj, 2020 17:41, celkově upraveno 1
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » úte 25. pro, 2007 16:49

uz to padlo v jinem taijiquan foru, ale patri to rozhodne i sem

www.taijiclub.cz aneb blyska se v stojatych vodach ceskeho "pyzamoveho senior taiji" na lepsi casy? Pavla znam, a pevne verim, ze ano
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 25. pro, 2007 18:35

Jéhehe, Roza se jistě při Vánocích připil a napsal tady na plný pecky PRAVDU a ostatní to nějak nemůžou překousnout! PODEPISUJU se pod každý slovo! Je to smutný když třeba takovej starej machr jako je Qin musí pro prachy vyučovat to, co se od něj žádá=hovno!
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 25. pro, 2007 18:41

pm píše:uz to padlo v jinem taijiquan foru, ale patri to rozhodne i sem

www.taijiclub.cz aneb blyska se v stojatych vodach ceskeho "pyzamoveho senior taiji" na lepsi casy? Pavla znam, a pevne verim, ze ano
jéje, čumim, tak i strejda, starej mistr Hong, dej mu pánbu a Buddha věčný nebe tady má školu? Gratuluju Čechům, styl Chenfake je supr, kam se hrabou tygři z čentijákou :D
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » úte 25. pro, 2007 18:48

Praha, vsechno v praze :cry: :cry:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » úte 25. pro, 2007 20:21

Já chápu, že lidem jako vy vadí, že se to učí tak jak se to učí.
Ale byl bych rád, kdyby mi někdo odpověděl nebo navrhnul, co lepšího starý lidí nad 50 učit (myslím co začínají ne trénovaný zestárlý sportovce) a přiznejme, že takových lidí je tam víc než bojově zaměřených mladých.
Vím, že se to asi těžko stane, ale kdyby do školy Hung Gar přišla 60ti letá paní, co by se jí mělo učit? Házet s ní o zem a učit jí bojový techniky je pro ní vražedný. tak řekne že to vzdává (jestli nemá zlomenou čelist)
Určitě by čínský mistři raději učili BU, ale druh lidí, co tam chodí jim to prostě neumožní. Každopádně říkat, že to co učí je hovno není pravda, protože i kdyby to nefungovalo, dá to tý starý paní pohyb, kterej by bez toho neměla a pocit z toho, že pro to něco udělala. Tý je jedno, že se tu na diskuzi háže špína na takovej způsob učení.
Když jsem dřív vypomáhal s výukou u Zhai Hui na Taiji, cpal jsem tam jednu babičku do těžkýho postoje, Zhai Hua řekla, že je to pro ní těžký a ať to dělá jinak. A vo tom to celý je.
Tohle není deformace, ale přispůsobení. Bojový Taiji je furt mezi živými.

Je jasný, že bojovníkům se jak říkáte tyhle pyžamový, já nevím co, máchání rukama zdají deformovaný a je to divadýlko. Není, ale je to jen věc názoru. Někomu jako mě třeba přijde divadýlko, když (a teď fakt bez urážky) se český sifu, kde jen může fotí se studentama pod fotkama svejch mistrů, pramistrů, prapra mistrů, rodokmeny napsaný kde jen to jde. Tohle příjde jako divadýlko mě, ale nikdy bych proti tomu nešel, protože to může mýt pro dotyčnýho nějakej význam, stejně jako to má význam pro tu starou paní, že nesedí doma u televyze a nezačíná smrdět smradem smrti.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » úte 25. pro, 2007 20:39

Wushupetr - to sis spatne vysvetlil ,ja se neurazil ,ale podobne diskuse tady a na podobnych forech absolvuji kazdy rok nebo dva - s podobnym nadsencem ,bohuzel bez znalosti situace a souvislosti ,jako jsi ty.Nevede to nikam.

Lidem nad padesat se ma na rovinu rict ,ze to pro ne neni ,at jdou delat neco jineho - vzhledem k tomu ,co do toho mohou investovat bude kazda volba spravna.Pokud budes oponovat ,ze babicka ma zrovna o taiji zajem ,tak naopak v zajmu taiji je ,aby melo takovou povest ze se tam babicky hlasit nebudou.Pak nemusis resit ,co tam babicky ucit a rovnou mas nastaveny pevny kvalitativni sito pro ucitele i zaky.

Nechci ,aby se z kazdeho stal taiji bojovnik.
Chci ,aby v pripade ze nekdo bude chtit ,mel tu moznost. - Coz zde nema.
Co na tom nechapes?

Jestli nekdo mel nebo nema kurzy zamerene bojove je uplne jedno - pocita se vysledek ,a ten je i po dlouhem casovem obdobi tristni.....
Co nechapes na tomhle?
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » úte 25. pro, 2007 20:50

roza píše:Lidem nad padesat se ma na rovinu rict ,ze to pro ne neni ,at jdou delat neco jineho - vzhledem k tomu ,co do toho mohou investovat bude kazda volba spravna.Pokud budes oponovat ,ze babicka ma zrovna o taiji zajem ,tak naopak v zajmu taiji je ,aby melo takovou povest ze se tam babicky hlasit nebudou.Pak nemusis resit ,co tam babicky ucit a rovnou mas nastaveny pevny kvalitativni sito pro ucitele i zaky.

Nechci ,aby se z kazdeho stal taiji bojovnik.
Chci ,aby v pripade ze nekdo bude chtit ,mel tu moznost. - Coz zde nema.
Co na tom nechapes?

Jestli nekdo mel nebo nema kurzy zamerene bojove je uplne jedno - pocita se vysledek ,a ten je i po dlouhem casovem obdobi tristni.....
Co nechapes na tomhle?

No co se týče toho, že by se jim mělo říct, že to pro ně není, doufám, že to se týče toho Hung Gáru, protože jinak to chápu, že ta babka je už starej materiál na odpis (což by jí moc psychicky nepomohlo)

Každej má možnost, ne každej o to stojí. učitel většinou nemá možnost, když je třeba jen jeden , co chce být bojoník z dvaceti starců.

a k tomu poslednímu, že je jedno že kurzy k sebeobraně jsou ale lidi tam nechodí, to ale za to ten učitel nemůže, ale zase je to o lidech co tam chodí.

To je to jak na to kdo kouká.
tobě je líto toho, že tu čínskej mistr víc kouká na efekt a nebojovou stránku než bojovou, mě Zhai Hua furt říkala jak jí mrzí, že se o autentický bojový Taji nikdo nezajímá
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » úte 25. pro, 2007 21:07

Jinak to mi připomělo jednu historku, co jsem zažil na Slovensku v Trnavě a vystihuje špatnej přístup studentů k výuce. (neberte to jako výsměch bo pomluvu)

Bylo krásný slunný odpoledne a Zhai Hua tam měla seminář na celej víkend. Cvičil se zrovna Shaolin.
Oni byli vychechtaný z toho, že kluci z Prahy (jako já a lidi od nás) cvičí Sportovní Wushu a taky, že to je na nic a baletky a degenerace a fuj a sifu sifu sifu sifu Zhai Hua, řekni, že je to na nic? a sifu sifu Zha Hua že tohle není Gong Fu? Přitom ani neuměli správně vyslovit jméno sestavy. oni cvičili starý styly, hlevně Shaolin, ale nevím kde to vzali, ale uměli i soutěžní sestavy.
Pak jedna slečna zacvičila soutěžku s mečem. Někdo od nás se zeptal proč tak pomalu, máš nějak těžkej meč. Ona odpověděla, že si rukojeť nechala vylít olovem. My na ní a proč, však už to nebude tak vyvážený.
Ona odpověděla, protože já se učím bojovat a tohle mi pomůže, abych měla lepší Gong Fu.
Přitom jí to totálně kazilo techniku
Tohle je degenerace
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » úte 25. pro, 2007 21:13

Pekna prihoda.
Mohl bych prosim znat vas nazor na tuto vec? Uvazuju o tom ze po dokonceni studia bych se dostal na vysku a odcestoval do ciny nebo ameriky a zkusil ukecat nejakeho mistra tai-tchi, tjq nebo kung-fu, ne takoveho ktery uci zdravotni cviceni pro seniory, ale skutecne bu. Myslite ze je to realizovatelne?
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 25. pro, 2007 22:18

Mám pocit že je to celé nějak přetočené.problém je ten jak se uvedlo zde tai čchi na scénu a jak ho od té doby vnímá široká veřejnost.Já třeba veděl že je tai čchi bojový umnění díky knížce o karate od šebeje ,že godžu ryu je častečně taichi a bagua. Ale také jsem vedel že v číně to plno lidí cvičí pouze kvuli zdraví.A tohle u nás nějak převládlo a de facto o bojové podstatě žadné pořádné informace a to ani od lidí co se mu zde venujou to jsou dlouhý články o postojích a energii čchi a zda tamta forma je autentičtější než tamta. O tajchi sem se trochu dočetl až v knížce od wong wiev kita a z některých videí z you tube. A je to bojové umnění jako ostatní styly ,akorát se trošinku liší třeba víc využívá zametavé kryty a vychylovaní z rovnováhy,jinak se tam kope,mlatí,páčí atd. A co mi přijde nesmysl jak se nekteří ohaní tou dlouhou 5 či 10 dobou k získání nějakých zak.bojových dovedností či tím že nejdřív je nutno načerpat čchi.
Co jsem pochopil studenti se učí formu,techniky,bojové aplikace stejně jako v jiných školách akorát trošku víc je promakané to dýchaní,kultivace čchi . student taijčchi bojuje de fakto jako student jinýho stylu akorát po letech umí nebo líp ovládá tu práci s dechem tedy čchi.takhle si nejak představuju tchajčchi
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Quan-Chi » úte 25. pro, 2007 22:32

wushupetr píše:Já chápu, že lidem jako vy vadí, že se to učí tak jak se to učí.
Ale byl bych rád, kdyby mi někdo odpověděl nebo navrhnul, co lepšího starý lidí nad 50 učit

lidi nad 50 se nemaji snazit ucit bojove umeni!! Co treba joga?

Je potreba se smirit s tim ze ne kazdej muze delat vsechno. Dudlik je pro mimina, boj pro jinou vekovou skupinu, a nad 60 je vhodne delat zase jine veci nez BU...

veskera tvoje obhajoba soucasneho stavu tai ji (kteremu upozornuji vubec nerozumim, nedelam) je postavena na faktu, ze je spravne, ze se nekdo v duchodovem veku snazi >zacit< s BU ;-)
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod roza » úte 25. pro, 2007 22:45

Wushupetr - samozrejme ,ze se tyka Hung Gáááru :lol: ,stejne tak jako kazdeho jineho bojoveho umeni ,to znamena i taiji!

Nerika to ,jestli je babka na odpis ,rika to ,ze se muze a ma venovat milionu jinych moznosti.
Je se ve svych letech ,napriklad ,taky nezkousim zapsat do pripravky sportovni gymnastiky ,i kdyz pravdepodobne existuji zakonne machanizmy ,jak si svou pritomnost v takovem oddilu vymoct ,napriklad u evropskeho soudu pro lidska prava..... :lol: Prece nikdo nema pravo me diskriminovat...

Hmmm ,takze nechapes - ja ti tu vysvetluju ,ze diky takovemu pristupu ,jako tu prezentujes ty ,u nas tu moznost lidi nemaji...
A opet mi realny stav veci dava za pravdu.

V druhem pripade mas mozna pravdu ,ze je to i o lidech ,kteri tam chodi.Reknu ti ,jaci jsou to lide - prevazne lide s nazorem ,jako mas ty.Kdo by se taky chtel ucit realne bojove umeni v klubu ,ktery prizpusobuje svou metodiku babickam,ze?Co kdyby se babi prihlasila i sem?Misto cviceni ve dvou se bude cvicit sestava s pletacima jehlicema?Babi na to ma prece pravo,ne?
Potencialnich zajemcu o seriozni cviceni je dost ,ale trumpety s nazorem jako ty je v dusledku vyhaneji na ruzne boxy a military blbosti.

Dekuji Quan-Chi za rozumny nazor.
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 25. pro, 2007 22:54

No mně právě přijde schizofrení přístup některých lidí zde ke kritice .Cití se velmi dotčeni když je jim sděleno že nedělají bojové umnění a na druhou stranu začnou sáhodlouze vysvetlovat že o bojové umnění nejde :D
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » úte 25. pro, 2007 23:16

Quan-Chi píše:
wushupetr píše:Já chápu, že lidem jako vy vadí, že se to učí tak jak se to učí.
Ale byl bych rád, kdyby mi někdo odpověděl nebo navrhnul, co lepšího starý lidí nad 50 učit

lidi nad 50 se nemaji snazit ucit bojove umeni!! Co treba joga?

Je potreba se smirit s tim ze ne kazdej muze delat vsechno. Dudlik je pro mimina, boj pro jinou vekovou skupinu, a nad 60 je vhodne delat zase jine veci nez BU...

veskera tvoje obhajoba soucasneho stavu tai ji (kteremu upozornuji vubec nerozumim, nedelam) je postavena na faktu, ze je spravne, ze se nekdo v duchodovem veku snazi >zacit< s BU ;-)

To je ale to, že ty jim to nezakážeš a nemůžeš zakázat.
Ano jsem zastáncem toho, že za to můžou víc lidi neš trenéři, ale tak takhle je to všude, můžeš jim slušnou formou říct, že to pro ně není, ale zakazovat? To je pro mě trochu krutý.
Ano je dobrý ve stáří cvičit Taiji a cokoliv při čem nezačnou hnít. A těm komu vadí, že to zastavuje vývoj úrovně, to se na mě nezlobte, ale to je drzost. Něco jinýho je, když babka na starý kolena začne cvičit gymnastiku, to je pak asi něco v nepořádku u ní. Senilita?
Když je tu plno trenérů (sifu), vsadím se že každej má nějaký to povolení učit a to znamená, že má za sebou nějakou výuku a tam by se měla učit psychologii sportu (v našem případě BU).
Tam by se mělo učit přístup k různým věkovým katergoriím.
Starej čověk je v tomhle jako dítě. Když se dítěti řekne, že na něco nemá věk, naštve se, zraní ho to, cítí se, že mu je ublíženo a to samí je u starejch, hlavně když se jim i Taiji zakáže.
Půl roku jsem vedl kurz Taiji (záskok) byla tam jedna stará paní, co začala a bolo jí kolem 60 let. V Taiji jsou momenty, kdy se stojí na jedný noze. Ona nebyla schopná stát na jedný noze ani dvě vteřiny, tak jsem jí prostě a jednoduše řekl, ať stojí na dvou nohách. Jo, změní se to ale ona po půl roce už dokázala stát na jedný noze desetkrát dýl než na začátku.
Ne, já bych jim za tohle nezakazoval cvičit Taiji, páč ona byla na sebe pyšná a já na sebe, že jsem jí to naučil.
Je plno lidí, co na jedný noze (a to je jen příklad) nedokážou stát ani ve dvaceti. Tak je vykopnu, že to pro ně není?

A s tou Jógou. Proč ne? Ale myslím si tedy, že jóga je pohybově náročnější než Taiji.

Promiňte, jestli tohle co teď napíšu někoho naštve, ale ti co jim vadí, že starý lidi chtěj cvičit Taiji pouze pro jeho zdravotní účinky a tím se zpomaluje vývoj úrovně Taiji, tak tihle lidi co jim to vadí by si měli uvědomit to, že sport, BU, BS, není pouze jejich, ALE V©ECH!!!! a měli by se zastydět.
Nejde o úroveň Taiji v ČR. Jde o to, že pomáhá. Jestli se říká, že Pavel Codl je dobrej (tomu věřím a jsem za něj rád i když ho neznám, i když mám pocit, že ho znám od Zhai Hui. možná se pletu), ale je to podle mě jen další člověk, ke kterýmu budou chodit staří lidi. Pokud ne a bude tam plno mladejch bojovníků, jedině dobře. :D :wink:
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » úte 25. pro, 2007 23:19

Jinak trumpetu si nech od cesty rozo. já si nechám rozárku.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » úte 25. pro, 2007 23:20

Kdo že se cítí být dotčený, že nedělá BU JEIKOBE?
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » úte 25. pro, 2007 23:28

roza píše:Wushupetr - samozrejme ,ze se tyka Hung Gáááru :lol: ,stejne tak jako kazdeho jineho bojoveho umeni ,to znamena i taiji!

Nerika to ,jestli je babka na odpis ,rika to ,ze se muze a ma venovat milionu jinych moznosti.
Je se ve svych letech ,napriklad ,taky nezkousim zapsat do pripravky sportovni gymnastiky ,i kdyz pravdepodobne existuji zakonne machanizmy ,jak si svou pritomnost v takovem oddilu vymoct ,napriklad u evropskeho soudu pro lidska prava..... :lol: Prece nikdo nema pravo me diskriminovat...

Hmmm ,takze nechapes - ja ti tu vysvetluju ,ze diky takovemu pristupu ,jako tu prezentujes ty ,u nas tu moznost lidi nemaji...
A opet mi realny stav veci dava za pravdu.

V druhem pripade mas mozna pravdu ,ze je to i o lidech ,kteri tam chodi.Reknu ti ,jaci jsou to lide - prevazne lide s nazorem ,jako mas ty.Kdo by se taky chtel ucit realne bojove umeni v klubu ,ktery prizpusobuje svou metodiku babickam,ze?Co kdyby se babi prihlasila i sem?Misto cviceni ve dvou se bude cvicit sestava s pletacima jehlicema?Babi na to ma prece pravo,ne?
Potencialnich zajemcu o seriozni cviceni je dost ,ale trumpety s nazorem jako ty je v dusledku vyhaneji na ruzne boxy a military blbosti.

Dekuji Quan-Chi za rozumny nazor.

No v Číně cvičí Taiji tisíce důchodců, stejně tak jako tisíce mladých. Píšeš o tom, že kluby přizpůsobují metodiku babičkám (teda spíš maminám co nkěde něo viděly nebo slyšely) a je to průser, s tím naprosto souhlasím.

Ale Taiji může být pro starý lidi opravdu dobrá volba, jenže je to jen o tom, jestli mistr ke každýmu přistupuje individuálně nebo to bere jedním šmahem stejný pro všechny. Babky si můžou motat svoje a na druhé straně tělarny si budou dávat mladí přes hubu, nevidím v tom problém...akorát, že to nefunguje z x ruzných důvodů.

Prostě individuální přístup od mistra, nic víc. Od zápasu až po dýchání. Tohoto docílit, tak je většina problémů s Taiji u nás vyřešena.
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Quan-Chi » úte 25. pro, 2007 23:32

wushupetr: me prijde ze Ty tu vubec nikoho neposlouchas :o) diskusi sem si procetl celou, rozsiril si trochu obzor o tom jak to tu vypada a jako nezavisly pozorovatel musim rict ze si Te predstavuju jako milyho cloveka co rad pomaha i starym lidem stat na jedne noze

... vlivem cehoz se ale nakonec vetsinu casu neuci v taiji skole nic jineho :o)

// uz komentovat nebudu nemam co diskusi dat krom nezavisleho pohledu na vec :o) Taiji znam jen z diskuse, youtube a ted od nejakyho pana co na nove maval v parku pred kamerou rukama
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod roza » stř 26. pro, 2007 0:21

Wushupetr - neni to kruty ,ale predevsim pravdivy.Neustale ignorujes fakt ,ze je tu dalsich tisic moznosti ,co by babicky mohly delat ,a docilily by lepsich vysledku drive.
Pokud u babky povazujes za senilitu cviceni gymnastiky ,co musi byt za pripad ,pokud chce babka cvicit bojove umeni?Debilita?
Jestli maji ucitele povoleni nebo licenci je uplne burt ,hlavne chteji mit prachy ,o tom to cele je.A jak jsem psal ,nezazlivam jim to ,kor kdyz jim to lidi jako ty umoznuji ziskat tou nejlehci cestou.Opustme uz tu utopickou predstavu ,ze ucitel CHCE naucit nekoho neco nejlip.V nejlepsim pripade muze.Coz neni pripad husty....

A netvarme se ,jako ze TJQ je jedina metoda ,jak starenky naucit stat na jedne noze....
Pokud se tu Joga bude vyucovat na zakazku tak spatne ,jako TJQ ,tak nebude o moc vic pohybove narocnejsi.Coz se bezne deje.

Rozdil mezi nama je ten ,ze ty pises :"Nejde o úroveň Taiji v ČR. ...."
A ja rikam ze jde.Jde mi o uroven bojoveho umeni v CR.
Kamenuj mne.

Na trumpetu kasli ,za svy nazory si jeste vyslechnes spoutu lepsich jmen...Zvykej si.

Riverman - ano ,v Cine cvici tisice duchodcu.Vim o tom.Videl jsem to spoustukrat.Jenze oni vedi ,ze cvici TJQ sestavu pro zdravi.Netvrdi ,ze cvici TJQ ,a to je kurva rozdil.
Zaroven tam najdes lidi ,kteri uci TJQ tak ,jak se ma.
Je u nas v povedomi lidi TJQ takhle zapsane?Nebo se bezne stava ,ze ti do klubu ,kam chodi lidi ,co se chteji naucit BU TJQ bezne chodi i babci a hipisaci a na vyuce a povesti stylu je to bohuzel znat?
Druhe je pravdou.
Brat to individualne znamena pro ucitele velkou drinu.A vratme se zpet na zem ,o velkou drinu dnes nikdo nestoji.A pokud nekomu trh nabizi moznost uzivit se tim ,ze se dvakrat tydne jemne rozvlni pred babcama a doprovodi to nekolika exotickyma mystery recma ,proc by se mel snazit ve skole udrzet tech par kluku ,kteri chteji makat a vsechno ukazat.Namaha.Fuj.
A za to ze trh tu moznost nabizi muzou lidi jako Wushupetr se svyma nazorama.

Taiji je dnes kazdymu k smichu.Jeho praktikanti jsou kazdymu k smichu.
Kazdy x-boxer se mu vysmeje.
Ja ,ktery sparuju s mistrem republiky i sveta se taiji zastavam ,a schytam to od stoupencu obojiho.....
Tomu rikam paradox.
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...