Bojové využití tai-či

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

.

Příspěvekod luen » pát 28. pro, 2007 16:54

Je to jen muj pocit, a nebo nekterym jedincum nedela vanocni cukrovi dobre??? Kdyz si nekdo hraje na BU ... Tak jej necvici!!! Pouze si na to hraje. Jako malej kluk jsem si hral na vojaka, nikdy jsem jim nebyl a nikdy nebudu ... i kdyz uz si zase obcas na vojacka hraju (CALL OF DUTY). Ve chvili, kdy si zacnu myslet, ze jsem diky hre na vojaka - VOJAK ... Tak jsem blazen a patrim do rukou psychiatra :wink:

Kdo si hraje na bu, neni bojovnik a nedela bu!!! Muzete to pitvat jak chcete, ale lepsi kung fu vam to neda a vice moznosti jak obstat v boji take ne!!!

1000x jsem uz toto psal a pisi porad dokola. Komu na tom neni neco jasne???
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » pát 28. pro, 2007 17:11

Luene, nepruď :wink:

Nic nového a JE TO JASNÉ, mám pocit, že píšu to samé, ale jinak.
BU - kompletní, se vším všudy, jen jiná úroveň dovednosti.
Dobrý učitel, dobrý žák, poctivá práce = (teoreticky) dobré KF.
Dobré KF = (teoreticky) dobré jméno školy/stylu.

Ale jinak, můj sifu říká na toto téma jedno, když chceš umět reálný boj, musíš chodit (aktivně) reálně bojovat, jinak si pořád na boj hraješ.
Ať už mám na bojové dovednosti naší školy jakýkoliv názor, s tímhle se nedá než souhlasit, existuje-li byť jediné pravdilo, používáš-li byť jediný druh ochrany pro sparring, nemáš-li v úmyslu soupeře doslova rozdrtit s tím že jinak on udělá toto s tebou - není to reál = hraješ si na BU.
ANEB
Vojákem není ten kdo je v armádě a má uniformu/vojenskou knížku /či co dnes mají/, ale vojákem je ten, kdo je ve válce, chce někoho zabít a někdo chce zabít jeho. Pokud ne - je to jen hra na vojáky, já na vojně byl :wink: 8) :lol:

To, co můžeš na tréniku získat je různý stupeň přípravy, ale i přes všechny praktické cvičení je vše "jen teorie", která může vyletět oknem při prvním reálném střetu. To víš možná lépe než já.
Tedy jinak, nehrajeme si tu na BU téměř všichni (mimo vojáky, policajty a různé security pracovníky, u kterých je možnost reálného třetu každodením chlebem)? :wink:

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Riverman » pát 28. pro, 2007 17:18

K tomu posilování v Taiji...nevidím sebemenší problém se všemi cviky s vlastním tělem, které se dělají na x-boxerském tréninku (nebo u jakéhokoliv jiného sportu) a myslím si, že nevadí ani ta často "zakazovaná" posilovna. Všechno je to jen otázka míry, chytrosti při cvičení a zahrnutí uvolňovacích cvičení a stretchingu do tréninku.
Jinak řečeno, posilovat klidně, ale mít pořád na paměti nutnost být uvolněný. Ale požadavek na uvolněnost je všude, takže posilovat pro Taiji a nebo pro jiný styl je víceméně to samý.
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod jeikob » pát 28. pro, 2007 17:31

luen píše:Je to jen muj pocit, a nebo nekterym jedincum nedela vanocni cukrovi dobre??? Kdyz si nekdo hraje na BU ... Tak jej necvici!!! Pouze si na to hraje. Jako malej kluk jsem si hral na vojaka, nikdy jsem jim nebyl a nikdy nebudu ... i kdyz uz si zase obcas na vojacka hraju (CALL OF DUTY). Ve chvili, kdy si zacnu myslet, ze jsem diky hre na vojaka - VOJAK ... Tak jsem blazen a patrim do rukou psychiatra :wink:

Kdo si hraje na bu, neni bojovnik a nedela bu!!! Muzete to pitvat jak chcete, ale lepsi kung fu vam to neda a vice moznosti jak obstat v boji take ne!!!

1000x jsem uz toto psal a pisi porad dokola. Komu na tom neni neco jasne???

call of duty sem také hrál nejvíc mně bavil rudoarmejec ve stalingradu a jízda téčkem smer odra :D
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pát 28. pro, 2007 17:33

No možná by nebylo od veci postavit to kruhové podium jako ve staré číně.Možná by to podnítilo více bojového ducha :D
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » pát 28. pro, 2007 17:42

Jeikob - čéče asi nepodnítilo, protože jsme se snad všichni shodli na tom, že komplexních škol Tai ji quan (tedy včetně tréniku zaměřeném na boj) tady je "Zero", tedy alespoň těch, o kterých víme.

Riverman - díky, už tady na to bylo jendo vlákno tuším. Mě celkem překvapilo např. v knížce od W.K.Kita, že například běh, může být až kontraproduktivní - rozepisuje to tam svým způsobem smysluplně, ale neumím si to představit, alehlvně, neviděl jsem nikdy nikoho, kdo by takhle trénoval a byl fakt dobrý... Což mě vadí, nevidím, nevěřím... :oops: :wink:

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » pát 28. pro, 2007 18:00

Mantis píše:Luene, nepruď :wink:

Nic nového a JE TO JASNÉ, mám pocit, že píšu to samé, ale jinak.
BU - kompletní, se vším všudy, jen jiná úroveň dovednosti.
Dobrý učitel, dobrý žák, poctivá práce = (teoreticky) dobré KF.
Dobré KF = (teoreticky) dobré jméno školy/stylu.

Ale jinak, můj sifu říká na toto téma jedno, když chceš umět reálný boj, musíš chodit (aktivně) reálně bojovat, jinak si pořád na boj hraješ.
Ať už mám na bojové dovednosti naší školy jakýkoliv názor, s tímhle se nedá než souhlasit, existuje-li byť jediné pravdilo, používáš-li byť jediný druh ochrany pro sparring, nemáš-li v úmyslu soupeře doslova rozdrtit s tím že jinak on udělá toto s tebou - není to reál = hraješ si na BU.
ANEB
Vojákem není ten kdo je v armádě a má uniformu/vojenskou knížku /či co dnes mají/, ale vojákem je ten, kdo je ve válce, chce někoho zabít a někdo chce zabít jeho. Pokud ne - je to jen hra na vojáky, já na vojně byl :wink: 8) :lol:

To, co můžeš na tréniku získat je různý stupeň přípravy, ale i přes všechny praktické cvičení je vše "jen teorie", která může vyletět oknem při prvním reálném střetu. To víš možná lépe než já.
Tedy jinak, nehrajeme si tu na BU téměř všichni (mimo vojáky, policajty a různé security pracovníky, u kterých je možnost reálného třetu každodením chlebem)? :wink:

Mantis

K tomu realnemu bojovani ano, k te priprave NE. Je totiz velky rozdil v priprave na boj a jen v blbe naprosto nemetodicke hre na boj :wink:

Je to cele o metodice ... Nekde te na realny stret cilene pripravujou a jinde je to jen okrajova a casto nenavidena zalezitost ... a v tom jak sam uznas asi "trochu" rozdil je!

Dalsi vec je ta, ze ten kdo metodiku ma, tak vi, ze priprava neni jen v oblasti teorie. Tam kde je to jen v teoreticke rovine, totiz nemuze byt o priprave vlastne ani rec :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » pát 28. pro, 2007 18:15

Souhlas, není příprava jako příprava. Pokud jsem však viděl různou "reálnou" přípravu, pak to bylo spíše v armádních systémech či v systémech vycházejících z nich.
Jo termín "teorie praxe" je možná můj :wink: a dám si na něj ochranou známku :lol: , ty uvozovky znamenájí, že je to myšleno kapánek jinak, tedy, každý nácvik, který není opravdový, tedy i praktické provedení, je pořád jen "teorie" boje, páč to stále není reálný boj.

Ale jinak to beru, zajímalo by mě, jak to například řešíte vy jako WCH? Držíte jakýsi "styl" a nebo je to ať padne kam padne, důležité je z toho vyjít po dvou a nejlépe svých?

Mě třeba do budoucna zajímá psychologie boje, resp. řešení stresu atd. (o tom jsem se bavil s Makotem a dle mého to mají zajímavě řešené, snaží se to řešit, sbírají podklady, zkouší), určitě nejen já v tomhle vidím kámen úrazu většiny BU, právě aby to BU "nevylítlo z okna", když jde do tuhého...
Tohle je však jiné téma, sorry pro ostatní.

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » pát 28. pro, 2007 18:25

no přijde mi že policisti a vojáci nacvičují konkretnější situace.kdežto lidé co cvičí bojové umnění.nevím jak to vystihnout. Ale zkusím to chtejí ziskat či býti vybaveni na možný konflikt ,který jim může přinést současný realný život.možností je plno ,ale asi málokdo počítá s tím,že pojede do kosova.lidově řečeno aby když mou přítelkyni bude obtežovat ožrala ,abych neměl stažený ocas
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pát 28. pro, 2007 20:22

Mantis píše:...

Riverman - díky, už tady na to bylo jendo vlákno tuším. Mě celkem překvapilo např. v knížce od W.K.Kita, že například běh, může být až kontraproduktivní - rozepisuje to tam svým způsobem smysluplně, ale neumím si to představit, alehlvně, neviděl jsem nikdy nikoho, kdo by takhle trénoval a byl fakt dobrý... Což mě vadí, nevidím, nevěřím... :oops: :wink:

Mantis

Jo píše tam ohledně běhání a švihadla tohle (str.6):
"Zvýšení vytrvalosti je pouze zdánlivé, neboť necháte-li svou vyšší spotřebu kyslíku, vzniklou zvýšením fyzické aktivity, regulovat dechovou frekvenci namísto cvičené mysli, skončíte tak, že budete lapat po dechu. Vaše srdce bude rovněž pracovat silněji a krev proudit nepřirozenou rychlostí, což je nejen stresující a oslabuje to vaše schopnosti jasně myslet a spontánně reagovat v boji, ale z dlouhodobé perspektivy to může i nepříznivým a nepředvídatelným způsobem ovlivňovat vaše zdraví."

Podobně píše o bouchání do pytle:
"Údery do pytle zesilují pěsti, což je efekt poměrně odlišný od zvyšování síly "..... zkráceně pokud budu dělat nácvik úderu do vzduchu, bude nárust úderové síly větší a rychlejsí...

On to pak řeší qigongem (Zhan Zhuan Gong atd.)...

Možná na tom něco je, ale věřím tomu, že správné běhání je pro bojové umění důležité a budu v něm pokračovat min. kvůli vytrvalosti a protože mě to baví. Neřeším, jestli to je pro moje srdce a tělo špatný, naopak věřím tomu, že je to prospěšný a zdravý :). Stejně tak švihadlo a občas si zabouchat do pytle. Na tom pytlu si člověk uvědomí řadu věcí a není to o žádným nácviku síly, ale o poloze, mechanice a propojenosti celého těla při různých variantách úderu, kdy je okamžitá zpětná vazba jak úder dopadl a jestli má nějaký efekt.

Tohle není jedinný způsob jak trénovat a není v Taiji na první místě, ale svoje místo má a pokud se to dělá správně tak věřím, že se to v boji projeví.
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 28. pro, 2007 20:37

ajnevimco, ale kdyz do nej nekdo strci tak upadne, uááááuáááááá Pm to je božskej výrok válím se pod počítačem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: (a do mě kolikrát ani nemusí strkat :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: )
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 28. pro, 2007 20:38

PC: že už se nezlobíš,že jsem to prokec hehehehe :lol: :lol: :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 28. pro, 2007 20:43

Rivermane - Tvuj ucitel Ti ma preci rici, co delat a co ne, proc jo a proc ne, a kdyz jo, tak jak to delat (napr. na behani maji c.b.u. opet pomerne znacne propracovanou metodologii - Shaoliquan, jak je to v tjq nevim, za bernou minci beru to, co jsm se naucil od ucitele, ne cetl nebo narouboval z vlastni iniciativy). imho neni dobre, kdyz si tjq praktici hrajou na boxery a implementuji boxerskou metodologii- tjq ma preci svoji metodologi, nebo? kolik boxeru cvici chan si jin nebo zhan zhuang?

(jinak jen tak na okraj, Wong Kiew Kita sifu znam osobne, jeho Huanan tjq je pomerne kontraverzni zalezitost, kazdopadne umi, ma velmi propracovanou a funkcni metodologii, navic je to sympatak.)

all the best
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 28. pro, 2007 20:44

pavela píše: ajnevimco, ale kdyz do nej nekdo strci tak upadne, uááááuáááááá Pm to je božskej výrok válím se pod počítačem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: (a do mě kolikrát ani nemusí strkat :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: )

zdravim soudruhu, kdy nekam zajdeme ceeece?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 28. pro, 2007 20:50

Já to s dovolením shrnu,v Čechách stojí tajti za hovno, buď to učitelé neuměji ,ba nemají ani páru o čem to je(Turnerbrk,Zorka, Taoistické tajči a spol) nebo to uměji a neučeji(Qin atd),totéž jako : jedinej kdo v ĆR umí Xingyi je Du Fu Kun a protože to učí jak má, tak má furt těch svejch 5 a půl žáků. Kdyby Qin, Zhaj a další učili Tajti jak maji, tak by umřeli hlady. Zajímavý je že ve Wingchun to jde(asi kvůli popularitě WCH?) a v téměř totožném TJQ ne. Kde soudruzi udělali chybu?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pát 28. pro, 2007 20:54

pm píše:Rivermane - Tvuj ucitel Ti ma preci rici, co delat a co ne, proc jo a proc ne, a kdyz jo, tak jak to delat (napr. na behani maji c.b.u. opet pomerne znacne propracovanou metodologii - Shaoliquan, jak je to v tjq nevim, za bernou minci beru to, co jsm se naucil od ucitele, ne cetl nebo narouboval z vlastni iniciativy). imho neni dobre, kdyz si tjq praktici hrajou na boxery a implementuji boxerskou metodologii- tjq ma preci svoji metodologi, nebo? kolik boxeru cvici chan si jin nebo zhan zhuang?

(jinak jen tak na okraj, Wong Kiew Kita sifu znam osobne, jeho Huanan tjq je pomerne kontraverzni zalezitost, kazdopadne umi, ma velmi propracovanou a funkcni metodologii, navic je to sympatak.)

all the best

Ale já nepíšu o svým mistrovi, ale o výtažku z knihy. Se svým mistrem (Qin) jsem se kdysi o běhání v Taiji bavil a on je nevidí sebemenší problém, teda pokud to nebudou maratony :). Po speciální metodě běhání v Taiji jsem zatím nepátral a asi ani nebudu a od něj jsem nic takovýho neslyšel. Pokud to existuje, není to pro mě teď prioritní, možná časem.

Psal jsem, že tyto věci nejsou v Taiji primární, ale že ničemu nevadí, pokud je člověk dělá. Jasně že má svoje důležité cvičení a není jich málo.
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pát 28. pro, 2007 20:56

pavela píše:Já to s dovolením shrnu,v Čechách stojí tajti za hovno, buď to učitelé neuměji ,ba nemají ani páru o čem to je(Turnerbrk,Zorka, Taoistické tajči a spol) nebo to uměji a neučeji(Qin atd),totéž jako : jedinej kdo v ĆR umí Xingyi je Du Fu Kun a protože to učí jak má, tak má furt těch svejch 5 a půl žáků. Kdyby Qin, Zhaj a další učili Tajti jak maji, tak by umřeli hlady. Zajímavý je že ve Wingchun to jde(asi kvůli popularitě WCH?) a v téměř totožném TJQ ne. Kde soudruzi udělali chybu?

Shrnul jsi to správně...nějaký nápad jak z toho ven? :)
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 28. pro, 2007 21:03

ne
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 28. pro, 2007 21:09

pavela píše:Já to s dovolením shrnu,v Čechách stojí tajti za hovno, buď to učitelé neuměji ,ba nemají ani páru o čem to je(Turnerbrk,Zorka, Taoistické tajči a spol) nebo to uměji a neučeji(Qin atd),totéž jako : jedinej kdo v ĆR umí Xingyi je Du Fu Kun a protože to učí jak má, tak má furt těch svejch 5 a půl žáků. Kdyby Qin, Zhaj a další učili Tajti jak maji, tak by umřeli hlady. Zajímavý je že ve Wingchun to jde(asi kvůli popularitě WCH?) a v téměř totožném TJQ ne. Kde soudruzi udělali chybu?

ne, je to kvuli tomu, ze

a) WCH vzdy melo a ma povest b.u. only, nikdy se nebali poprat - jak v Cine, HK, tak i v Evrope

b) gwailou ucitele Ivan Rzounek sifu, Honza Novak sifu a jini mozna nemaji zlutou plet a sikme oci, ale uci real c.b.u., ne gymnastiku

c) nerozpakuji poslat noveho zajemce o cviceni - babicku na jogu nebo do Sokola - protoze by babi po prvnich minutach treninku vezli na ARO

d) pravidelne se - jako jedna z mala gf skol v CR! (z nekolika desitek!) - ucastni cross style sparringovych matchu. ostatni si "bud nepotrebuji nic dokazovat" (treba to ze jejich slavne c.b.u. je jen gymnastika) nebo "se jim to zrovna nehodi" nebo "c.b.u. jsou jen pro sebeobranu" nebo "cvicime jen smrdici techniky" nebo dopln si sam

mimochodem, jak bych Tvoji analyzu tjq a xingyi zpresnil, v zasade mas pravdu, ale... ne

PS: tomu srovnani WCH a tjq by se spooousta masteru z Ciny, ktere jsem mel moznost poznat, hodne, hooodne branilo. neni chi sau jako chi sau ;-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pát 28. pro, 2007 21:11

Mantis píše:Souhlas, není příprava jako příprava. Pokud jsem však viděl různou "reálnou" přípravu, pak to bylo spíše v armádních systémech či v systémech vycházejících z nich.
Jo termín "teorie praxe" je možná můj :wink: a dám si na něj ochranou známku :lol: , ty uvozovky znamenájí, že je to myšleno kapánek jinak, tedy, každý nácvik, který není opravdový, tedy i praktické provedení, je pořád jen "teorie" boje, páč to stále není reálný boj.

Ale jinak to beru, zajímalo by mě, jak to například řešíte vy jako WCH? Držíte jakýsi "styl" a nebo je to ať padne kam padne, důležité je z toho vyjít po dvou a nejlépe svých?

Mě třeba do budoucna zajímá psychologie boje, resp. řešení stresu atd. (o tom jsem se bavil s Makotem a dle mého to mají zajímavě řešené, snaží se to řešit, sbírají podklady, zkouší), určitě nejen já v tomhle vidím kámen úrazu většiny BU, právě aby to BU "nevylítlo z okna", když jde do tuhého...
Tohle je však jiné téma, sorry pro ostatní.

Mantis

Ja jsem "dite ulice", takze zatim co jini, chodili domu s tim, jak vysvetli dvojku z pisemky, ja od malicka sbiral zkusenosti na ulici :oops: Proto me tato dnesni a modni street/real ... perverze moc nebere. O to vic, kdyz tady ctu, jak si v tom mistni "borci" pocinaji naivne :wink: Ty opravdu realne rady jsou vzdy ve stretu se zakonem a casto se vymykaji spolecenske moralce! Proto se tyhle veci nikdy verejne neresily!!! (Nikdo nikdy nedelal tajnosti se zdravotnim qi gongem nebo nejakyma radoby fintama v boji, ale prave s timto pristupem k veci)!!! Taji-li nekdo qi gong, znamena to, ze se v kung fu nedostal dal nez k obycejne zdravovede :lol:

Neverim uslaplym dusickam, ktere se vzhlizi v typcich s kerkama, oholenyma hlavama, hrajici si na drsne kriminalniky!!! Tyhle "tvrdaky" jsem nejcasteji videl brecet a fnukat ... BU jim davaji prilezitost vylezt z ulit a nechat narust jejich predstirane silactvi.

Styl neni o tom, ze se drzis nejakych pohybu z forem ci snad aplikaci ... Styl je o tom, ze se "vybouchas" natolik, abys mel v boji prehled, nezmatkoval a nebouchal podle osnov "slabikare" ... Spolehat na to, ze se budu rychle a zmatene hybat jak postrelena srnka znamena take jen to, ze muj "guru" nema v metodice jasno a ze me tam nicemu nenauci - ztrata casu :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...