Kdo si hraje na bu, neni bojovnik a nedela bu!!! Muzete to pitvat jak chcete, ale lepsi kung fu vam to neda a vice moznosti jak obstat v boji take ne!!!
1000x jsem uz toto psal a pisi porad dokola. Komu na tom neni neco jasne???
Moderátor: pm
luen píše:Je to jen muj pocit, a nebo nekterym jedincum nedela vanocni cukrovi dobre??? Kdyz si nekdo hraje na BU ... Tak jej necvici!!! Pouze si na to hraje. Jako malej kluk jsem si hral na vojaka, nikdy jsem jim nebyl a nikdy nebudu ... i kdyz uz si zase obcas na vojacka hraju (CALL OF DUTY). Ve chvili, kdy si zacnu myslet, ze jsem diky hre na vojaka - VOJAK ... Tak jsem blazen a patrim do rukou psychiatra![]()
Kdo si hraje na bu, neni bojovnik a nedela bu!!! Muzete to pitvat jak chcete, ale lepsi kung fu vam to neda a vice moznosti jak obstat v boji take ne!!!
1000x jsem uz toto psal a pisi porad dokola. Komu na tom neni neco jasne???
Mantis píše:Luene, nepruď![]()
Nic nového a JE TO JASNÉ, mám pocit, že píšu to samé, ale jinak.
BU - kompletní, se vším všudy, jen jiná úroveň dovednosti.
Dobrý učitel, dobrý žák, poctivá práce = (teoreticky) dobré KF.
Dobré KF = (teoreticky) dobré jméno školy/stylu.
Ale jinak, můj sifu říká na toto téma jedno, když chceš umět reálný boj, musíš chodit (aktivně) reálně bojovat, jinak si pořád na boj hraješ.
Ať už mám na bojové dovednosti naší školy jakýkoliv názor, s tímhle se nedá než souhlasit, existuje-li byť jediné pravdilo, používáš-li byť jediný druh ochrany pro sparring, nemáš-li v úmyslu soupeře doslova rozdrtit s tím že jinak on udělá toto s tebou - není to reál = hraješ si na BU.
ANEB
Vojákem není ten kdo je v armádě a má uniformu/vojenskou knížku /či co dnes mají/, ale vojákem je ten, kdo je ve válce, chce někoho zabít a někdo chce zabít jeho. Pokud ne - je to jen hra na vojáky, já na vojně byl![]()
![]()
![]()
To, co můžeš na tréniku získat je různý stupeň přípravy, ale i přes všechny praktické cvičení je vše "jen teorie", která může vyletět oknem při prvním reálném střetu. To víš možná lépe než já.
Tedy jinak, nehrajeme si tu na BU téměř všichni (mimo vojáky, policajty a různé security pracovníky, u kterých je možnost reálného třetu každodením chlebem)?![]()
Mantis
Mantis píše:...
Riverman - díky, už tady na to bylo jendo vlákno tuším. Mě celkem překvapilo např. v knížce od W.K.Kita, že například běh, může být až kontraproduktivní - rozepisuje to tam svým způsobem smysluplně, ale neumím si to představit, alehlvně, neviděl jsem nikdy nikoho, kdo by takhle trénoval a byl fakt dobrý... Což mě vadí, nevidím, nevěřím...![]()
![]()
Mantis
pavela píše: ajnevimco, ale kdyz do nej nekdo strci tak upadne, uááááuáááááá Pm to je božskej výrok válím se pod počítačem![]()
![]()
![]()
![]()
(a do mě kolikrát ani nemusí strkat
![]()
![]()
![]()
![]()
)
pm píše:Rivermane - Tvuj ucitel Ti ma preci rici, co delat a co ne, proc jo a proc ne, a kdyz jo, tak jak to delat (napr. na behani maji c.b.u. opet pomerne znacne propracovanou metodologii - Shaoliquan, jak je to v tjq nevim, za bernou minci beru to, co jsm se naucil od ucitele, ne cetl nebo narouboval z vlastni iniciativy). imho neni dobre, kdyz si tjq praktici hrajou na boxery a implementuji boxerskou metodologii- tjq ma preci svoji metodologi, nebo? kolik boxeru cvici chan si jin nebo zhan zhuang?
(jinak jen tak na okraj, Wong Kiew Kita sifu znam osobne, jeho Huanan tjq je pomerne kontraverzni zalezitost, kazdopadne umi, ma velmi propracovanou a funkcni metodologii, navic je to sympatak.)
all the best
pavela píše:Já to s dovolením shrnu,v Čechách stojí tajti za hovno, buď to učitelé neuměji ,ba nemají ani páru o čem to je(Turnerbrk,Zorka, Taoistické tajči a spol) nebo to uměji a neučeji(Qin atd),totéž jako : jedinej kdo v ĆR umí Xingyi je Du Fu Kun a protože to učí jak má, tak má furt těch svejch 5 a půl žáků. Kdyby Qin, Zhaj a další učili Tajti jak maji, tak by umřeli hlady. Zajímavý je že ve Wingchun to jde(asi kvůli popularitě WCH?) a v téměř totožném TJQ ne. Kde soudruzi udělali chybu?
pavela píše:Já to s dovolením shrnu,v Čechách stojí tajti za hovno, buď to učitelé neuměji ,ba nemají ani páru o čem to je(Turnerbrk,Zorka, Taoistické tajči a spol) nebo to uměji a neučeji(Qin atd),totéž jako : jedinej kdo v ĆR umí Xingyi je Du Fu Kun a protože to učí jak má, tak má furt těch svejch 5 a půl žáků. Kdyby Qin, Zhaj a další učili Tajti jak maji, tak by umřeli hlady. Zajímavý je že ve Wingchun to jde(asi kvůli popularitě WCH?) a v téměř totožném TJQ ne. Kde soudruzi udělali chybu?
Mantis píše:Souhlas, není příprava jako příprava. Pokud jsem však viděl různou "reálnou" přípravu, pak to bylo spíše v armádních systémech či v systémech vycházejících z nich.
Jo termín "teorie praxe" je možná můja dám si na něj ochranou známku
, ty uvozovky znamenájí, že je to myšleno kapánek jinak, tedy, každý nácvik, který není opravdový, tedy i praktické provedení, je pořád jen "teorie" boje, páč to stále není reálný boj.
Ale jinak to beru, zajímalo by mě, jak to například řešíte vy jako WCH? Držíte jakýsi "styl" a nebo je to ať padne kam padne, důležité je z toho vyjít po dvou a nejlépe svých?
Mě třeba do budoucna zajímá psychologie boje, resp. řešení stresu atd. (o tom jsem se bavil s Makotem a dle mého to mají zajímavě řešené, snaží se to řešit, sbírají podklady, zkouší), určitě nejen já v tomhle vidím kámen úrazu většiny BU, právě aby to BU "nevylítlo z okna", když jde do tuhého...
Tohle je však jiné téma, sorry pro ostatní.
Mantis
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků