trénink karate

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod psvoboda » stř 19. led, 2005 18:31

Ahoj,

karate se dá určitě cvičit osamoceně a venku. Má to své přínosy, ale jen do jisté doby. Podle Tvých slov Tě karate zaujalo až v posledních letech. To mi připadá, jakoby jsi nahlédl pod pokličku skutečného karate a ono Ti to vzalo duši. Člověk pak začne opravdu studovat, ale... nevím jak to cítíš Ty...

Jak tu psal někdo přede mnou : karate se musí pochopit.

Na spoustu věcí přijdeš sám, když je budeš opravdu studovat. Ale s každým řešením vyskáče pětinásobek otazníků. A v tu chvíli přijde rozumná potřeba se někde učit (ano, pak to procvičuj venku).. ale někdo Tě musí vést. I s prvním danem budeš stále dítě, které půjde ve šlépějích svého otce.

Ale asi chceš "radu", mohu-li to tak nazvat. Rada je obousečná zbraň... psal jsi o seminářích - toho bych se držel (pokud jsou to kvalitní semináře). Jenže pak zjistíš, že každý to učí trochu jinak... ale to už je na dlouhé psaní. Osobně si myslím, že semináře Tě nahoru vytáhnou, takže by se hodilo několik sparring parťáků a můžeš se do toho dát.

Metodika tréninků je Tvá druhá otázka. Asi je Ti jasný, že tohle je strašně individuální. Když se podíváš na sportovní karate, metodika evropských klubů dávno předběhla japonce. Pokud chceš kvalitní metodiku na sparring, zkus se dostat na seminář Jana Tučka.

Pokud chceš tradiční metodiku, najdi kontakt na nějaký klub JKA, fudokan nebo ČATK. Velmi slušná metodika bývá také v knihách. V češtině moc nejsou, ale dají se obstarat, když jsi ochoten zainvestovat.

Určitě si teď myslíš "to mi toho, blb, řekl" :-) . A já ti odpovím : sbírej informace odevšad, i od blbů, ale cestu si musíš vyšlapat sám.

Přeji Ti, ať se to daří k Tvému nejlepšímu pocitu.

Sob
psvoboda
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 55
Registrován: pát 23. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

 

Příspěvekod Bruce_Jirka » stř 19. led, 2005 22:30

Velice pěkně napsáno...doporučuji Jizerka se senseiem Stevem Rowem :wink:
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 171
Registrován: pon 27. zář, 2004 23:00

Příspěvekod Jendis » stř 19. led, 2005 23:18

Moc hezky jsi to,Sobíne,napsal..... :wink: 8) 8) Jinak Tě tu vítám.....konečně jsi sem našel cestu :lol: :lol: :lol: :twisted:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

:)

Příspěvekod Goya » sob 05. úno, 2005 9:59

Ahoj Sobe,
velmi Ti děkuji za Tvou hezky napsanou odpověď.
Myslím, že jsi to dost dobře vystihl s tím, že mi karate tak trošku vzalo duši. Mám už tady hezkou sbírku knížek, brouzdám internetem, hledám a studuji.

Semináře jsou dobrý, většinou sleduji co kdo chválí na internetu a tak jsem byl i na semináři T.Ogawy, i když dělá goju-ryu a já shotokan, ale velmi se mi to líbilo. I když jsou to styly vždy kapku odlišný, hlavně co do kat, přesto principy jsou stále stejný, je to přece taky karate. A tak myslím, že přínos má cokoliv a nezůstat jen slepě zahleděn do shotokanu.

S tím cvičením sám venku, vím, není to zas tak ideální. Většinou si cvičím nové věci, např.ze semináře a tak, ale když se nevidím, taky to není ono. No a cvičení ve dvojicích má zase přínos z jiné strany. Bohužel ale bydlím dost daleko od mých kamarádů z klubu (stejně jako od klubu) a tak je, zvláště po čas semestru, příliš časově zatěžující cestovat za nimi, abychom si zacvičili společně. No, ale to je zase jiné téma…

Každopádně děkuji za Tvůj článek, stejně jako všem co sem přispívají.
S pozdravem,
Goya
Goya
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát 17. pro, 2004 0:00

Takeji Ogawa

Příspěvekod psvoboda » pát 04. bře, 2005 10:19

Ahoj,

když už jsi zmínil toho Ogawu, tak příští víkend (12-13) je v Českých Budějovicích :D

Sob
psvoboda
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 55
Registrován: pát 23. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Ondra » sob 05. bře, 2005 18:47

Ogawa bude v Českých Budějovicích:
12.-13.3.2005
v hale VSK SLÁVIE ZF Jihočeská Univerzita, Na Sádkách 2,
370 12 -(Čtyři Dvory).
Cvičení v sobotu od 11.00-12.30 hod. a od 16.00-17.30 hod.
a v neděli od 10.00 -11.30 hod. a od 15.00-16.30 hod.
přihlášky za 600kč.
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 273
Registrován: stř 13. říj, 2004 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod majkis » stř 20. črc, 2005 21:40

Goya
Pokud můžu poradit, tak když cvičíš sám, dbej hlavně na svou fyzičku a na techniky, které velmi dobře znáš. Jestliže se rozhodneš ve své samotě učit nové techniky, nebo techniky, které nemáš dobře nacvičené, hrozí ti nebezpečí, že si v nich navykneš na tolik chyb, které budeš léta odstraňovat. Pokud se však ty techniky začneš cvičit, nech si je od svého trenéra při jakékoli příležitosti zkontrolovat.

Pokud je to s tím tvým oddílem takový jaký říkáš, pak bych neváhal měnit. Nemusíš přejít zrovna na shotokan. Mě by se po 11 letech shotokanu sice taky nechtělo učit jinej styl, ale nebránil bych se tomu. Můžeš se tam třeba naučit víc, než u tvého nynějšího oddílu.
majkis
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 27
Registrován: pon 18. črc, 2005 23:00

Příspěvekod Anonymní » pát 29. črc, 2005 15:31

GOYA:

Poradit Ti jak trénovat sám je poněkud obtížné, neboť neznám úroveň Tvých znalostí a cíle, které chceš v karate dosáhnout (vlastní rozvoj, nebo sportovní výsledky)
Ale přesto se o to pokusím. Máš následující možnosti:
1. zvyšování ohebnosti a pružnosti
2. silový a vytvalostní rozvoj
3. vlastní nácvik technik karate

ad1. Jak se "roztahovat" by jsi měl znát z tréninků. Možností je mnoho. Zde jen podotýkám všeho s mírou, nic nervat silou, zaměřit se na správné provedení cviků, správně dýchat atd. Není špatné pohledat informace u jogínů

ad2. Zde záleží především na cílu. "Sportovní" karatista (zvlášť "kumiťák") potřebuje více trénovat fyzičku než např. "tradiční". Opět jen všeobecně známé věci: u silového rozvoje se zaměřit hlavně na rozvoj dymamiky nikoliv na objem svalové hmoty. Vytvalostní trénink: plavání běh, cyklistika, každému dle jeho možností. U běhu si odpusť závaží na nohách, to je nejlepší cesta ke zníčení kolen (u běhu především rozvíjíš aerobní výkonost nikoliv posilování nohou). Pokud chceš dělat karate výkonostně je vhodné opět vyhledat odborníka, který Ti připraví tréninkový plán.

ad3. Vlastní nácvik technik. Osm až devět let je dlouhá doba, už by si měl mít ponětí jak správně cvičit základní techniky.

Základem karate je dobrý postoj. Bez něj se neobejdem. Takže pravidelné procvičování postojů, přesunů, změn postojů je nezbytná nutnost. Nejde o až tak o vnější formu (sledovat se jak v tom hezky vypadám), ale o vnitřek (napětí ve svalech, postavení kostrče, šířka , délka výška atd.).

Potom procvičovat základní principy (rotace, vibrace, snížení těžiště, zvýšení těžiště, kyvadlo, přesun a práce břišních a zádových svalů-snap). Kdo dělá "tradiční" karate ví o čem mluvím, ostatní si to musí zjistit nebo to můžou ignorovat.

Poslední a nejdůležitější je kata. Zde se láme chléb. Už tady je potřebný sparingpartner, ale dá se ještě hodně práce udělat bez něj. Vlastní kata se cvičí bez něj, ale na aplikace už je potřebný. Aplikace jsou důležitou zpětnou vazbou. Při nich zjistíme jak na tom opravdu jsme.
Kata se dají trénovat různě. Já sám používám následující postupy:
1. paměťový trénink - to zná každý katatista, jak je těch kat více, tak se začnou zapomínat postupy těch co se dlouho necvičí. Tomu se dá zabránit jedinným způsobem. Jednou za čas si "projet" všechny katy co znám. Nejde mi o kvalitu zacvičení katy, ale o to abych dal dohromady postup. Pokud si nemohu vzpomenout, tak hurá na internet, do knih nebo za trenérem nebo stejně postiženými kamarády.
2. vlastní trénink katy - zde dodržuji postup doporučený trenéry.
- nejdříve si zacvičím katu volně - na paměť.
- potom znova, tentokrát se zaměřím již na správnost provedení,
- potom cvičím katu po jednotlivých pasážích, každou tak dlouho dokud nejsem spokojen
- pokud je to nutné tzn. při cvičení nějaké pasáže vyplyne, že konkrétní technika není dostatečně zvládnutá, přeruším cvičení katy a věnuji se jen té technice
- pokud je k dispozici sparing tak procvičujeme aplikace jednotlivých technik katy
- na konci si opět zacvičím párkrát katu celou
3. pro zpestření není špatné zacvičit si celou katu stejným způsobem jako tai-či tzn. pomalu a volně, ale s maximální koncentrací.

To je zhruba vše.

RB
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod Gusep » úte 10. čer, 2008 3:37

Mam taku treningovu dilemu a zaujimal by ma nazor skusenejsich karatistov:
uz dlhsie ako pol roka som pracovne mimo EU a teda mimo svoj klub a ucitela. Cvicim teda sam kihon a kata a trosku viac som sa zameral na kondicnu stranku. Ako je nam vsak vsetkym jasne, k plnohodnotnemu treningu patri (okrem vedenia v osobe ucitela) taktiez praca s partnerom. Kedze to vypada, ze este nejaky cas sa do SK/CZ nepozrem, zacal som hladat nejake miestne kluby karate. Vzhladom na to ze sa venujem tradicnemu Shotokanu som tak nejak vylucil vsetku kluby s hlavickou "The world best Kyokushin Karate" a zostali mi dve moznosti. Prva z nich bola skola akehosi Funakoshi karate-do, kde deklarovali doraz na zakladne principy atd. Stacilo 15 minut pozerania na trening a bol som velmi rad ze som sa nepridal. Druha moznost bola tradicne Okinawa Goju-Ryu karate-do pod hlavickou IOGKF. Tak som si na jeden trening zasiel..
Celkom som sa na to tesil, urcite by nebolo na skodu cvicit isty cas Goju-Ryu. Avsak...trening ma dost sklamal. Trener sa ma snazil opravovat vo veciach ktore uz mam tak nejak zazite (napr. sa mi snazil opravovat gedan-barai, vraj mam pouzivat oblukovy naprah, tak to vraj v "ich" style chodi..) a taktiez ta praca s partnerom nebola celkom podla mojich predstav (napr. forma kumite pri ktorej obranca s blokom ustupuje, co vlastne celkom popiera to co som sa az doteraz ucil a co mi pride ako uplne neuzitocne..naco blokovat ked ustupim:) ) Hlavnym pozitivom treningu bolo ze mali tzv. buchacie vybavenie, cize rozne lapy a pod.
Z tohoto dlheho uvodu vyplyva moja dilema. Je lepsie nadalej cvicit sam kata a kihon alebo aj za cenu nie prilis kvalitneho pristupu (podla mojho nazoru a kriterii) sa takychto treningov zucastnovat? Co myslite?

PS: na tom treningu sme cvicili kata Gekisai-dai Ichi a mal by som jednu otazocku na Pucmaza ako tunajsieho zastupcu tradicnej Okinawskej Goju-ryu skoly (ocenim vsak aj nazor inych znalcov tejto kata). Som prirodzene nauceny v bloku vytacat telo, takze hned v prvom Age-uke vlavo som skoncil s mierne vytocenym trupom (nakolko to dovoloval postoj) a nasledne v kazdom bloku, v com som bol nasledne trenerom opraveny, vraj pri tych blokoch treba stat v celnej pozicii. Skutocne to ma v tej kata takto vypadat? Bloky v celnej pozicii? Aka je potom pevnost toho Age-uke (a taktiez neskorsich Uchi-uke) ked ho nepodporim telom a vsetko drzi rameno? Ak by si mohol nieco k tomu napisat bol by som rad.
Gusep
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 205
Registrován: úte 04. říj, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod RBR » úte 10. čer, 2008 7:46

Gusep píše:....Vzhladom na to ze sa venujem tradicnemu Shotokanu som tak nejak vylucil vsetku kluby s hlavickou "The world best Kyokushin Karate" a zostali mi dve moznosti. Prva z nich bola skola akehosi Funakoshi karate-do, kde deklarovali doraz na zakladne principy atd. Stacilo 15 minut pozerania na trening a bol som velmi rad ze som sa nepridal. Druha moznost bola tradicne Okinawa Goju-Ryu karate-do pod hlavickou IOGKF. Tak som si na jeden trening zasiel.....


Jen pro moji informaci. "tradičního karate" je spousta, mohl by blíže specifikovat, které větvi se věnuješ? Z toho co píšeš to vypadá na Nishiyamovu větev, ale nejsem si jist.
Když nejsi spokojen tak hledej dál. Jinak záleží na na vstřícnosti místních trenérů. Když jsem byl v podobné situaci tak jsem se domluvil na určitých pravidlech. Cvičil jsem to co ostatní, ale svým způsobem. Prostě do provedení technik jsme si nekecali. Samozřejmě to přinášelo občas cvičení nesmyslů, to se musí kousnout.
Nebo jsem s zašil co nejdál od trenéra a jak se jelo nějaké nesmyslné kumite (sanbon kumite atd.), tak pro sparinga jsem zaútočil jak bylo požadováno (člověk si procvičil oi-tsuki v chůzi) a při obrácení role jsem si dělal co jsem chtěl. To lze realizovat později, až si na tebe zvyknou.
Později jsem si vypracoval pozici, že jak se jelo kumite tak mě nechali ať si dělám co chci. Takže pak jsem dodržoval rámec tréninku (respektoval co se cvičilo, když kihon, tak jsem jel kihon., když kata, tak kata atd.), ale cvičil si po svém. Nicméně to chce velmi otevřeného trenéra, nelze to domluvit kdekoliv.
Svou roli hraje i barva řemenu (to bylo snad jediné místo kdy to k něčemu bylo). Měl jsem už dost vysoký technický stupeň, takže dali pokoj. U nízkých stupňů je taková tendence typu drž hubu a krok, houby tomu rozumíš. Čim vyšší stupeň tím lepší vyjednávací pozice.
Všechno je to z nouze cnost. Ideální je najít oddíl, který dělá to samé i za cenu dojíždění.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

Příspěvekod KAMINARI » úte 10. čer, 2008 10:17

Je to dost o osobnosti trenéra a toho cvičence také. K nám do DOJO občas také dojde někdo kdo cvičí karate jiného stylu. Nikdy s tím není problém. Je mu řečeno že u nás to cvičíme takto a taky proč a on svou techniku také vysvětlí a pokut své cvičení dokáže obhájit, tak je to OK a ať to tak cvičí.
KAMINARI
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 348
Registrován: pon 10. pro, 2007 0:00

Příspěvekod Gusep » úte 10. čer, 2008 10:30

ukropcany píše:Alebo si možno moc fajnový, že sa Ti nepáči, že «a tréner opravuje... nech už si o obsahu rady myslíš čokoľvek... :wink:


:D Ale nie, s fajnovostou to nema nic spolocne, praveze by som rad prijal rady a opravy, po takom dlhom case samocvicenia sa to priam pyta, lenze ked mi nieco pride uplne v protiklade s mojim chapanim (ktore sa samozrejme zaklada na vysvetleniach, testoch a aplikaciach) tak to moja hlava odmieta..
Gusep
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 205
Registrován: úte 04. říj, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod Gusep » úte 10. čer, 2008 10:45

RBR:
Venujem sa karate podla Nyshiyamu a ako som za tie roky co to tu navsetvujem (aj ked pocet prispevkov o tom nesvedci :) ) pochopil, tak mame rovnakych ucitelov..
S tym technickym stupnom mas pravdu a preto z mojej pozicie (3.kyu) mi pride tak nejak nepristojne aby som s trenerom ktory ma 2.dan viedol polemiku o technikach ktore on vyucuje (napr. tak ako pise KAMINARI). Inak sa mi tvoj vyskusany pristup celkom pozdava, v podstate je mozne cvicit si techniky tak ako som nauceny a snazit sa ziskat z toho maximum. A kedze na ziadne skusky u nich neaspirujem tak ma maximalne budu pokladat za "poleno" neschopne sa naucit zakladne veci :)
Bohuzial viac moznosti nemam a aj ked sa dochadzaniu 2x tyzdenne nebranim..nieje kam dochadzat. Holt Shotokan "tady nema vybudovanou tradici" :)
Gusep
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 205
Registrován: úte 04. říj, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod KAMINARI » úte 10. čer, 2008 10:57

Je jasné že polemizovat o technikách trenér nebude s 9. Kyu, ale když už má někdo hnědej řemen tak na určitý /svůj styl/ cvičení má trochu nárok. Byl u nás např. cvičenec z Goju Ryu a v Kihonu místo Kokucu Dachi jel Neko Ashi Dachi. atd. Je to jen o kompromisu a rozumné domluvě.
KAMINARI
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 348
Registrován: pon 10. pro, 2007 0:00

Příspěvekod RBR » úte 10. čer, 2008 12:20

Gusep píše:RBR:
Venujem sa karate podla Nyshiyamu a ako som za tie roky co to tu navsetvujem (aj ked pocet prispevkov o tom nesvedci :) ) pochopil, tak mame rovnakych ucitelov..
S tym technickym stupnom mas pravdu a preto z mojej pozicie (3.kyu) mi pride tak nejak nepristojne aby som s trenerom ktory ma 2.dan viedol polemiku o technikach ktore on vyucuje (napr. tak ako pise KAMINARI). Inak sa mi tvoj vyskusany pristup celkom pozdava, v podstate je mozne cvicit si techniky tak ako som nauceny a snazit sa ziskat z toho maximum. A kedze na ziadne skusky u nich neaspirujem tak ma maximalne budu pokladat za "poleno" neschopne sa naucit zakladne veci :)
Bohuzial viac moznosti nemam a aj ked sa dochadzaniu 2x tyzdenne nebranim..nieje kam dochadzat. Holt Shotokan "tady nema vybudovanou tradici" :)


Vůbec se neboj. Když jsem toto aplikoval tak jsem měl taky 3.Kyu a vyjednal si podmínky tenkrát ze 3 danem. Jak psal Kaminary hnědý řemen už dostatečný k tomu, aby si mohl jednat (řekl bych nejnižší možný, aby tě brali vážně). Spíš jsem měl strach, že si níže.
No budeš to mít těžké, kvalita A.R. a L.S. je vysoká. Těžko najdeš někoho kdo se jim jen přibližuje.
Jinak já jsem jednal na rovinu. Dělám tak a tak, pojedu s vámi trénink, ale cvičím si po svém. Cosi cvičíte je vaše věc, nekecám vám do toho. Pokud by tě jejich trenér chtěl opravovat tak jej vyslechni (může mít dobrou připomínku), vyhodnoť si to a udělej po svém.
Těžší je vybojovat si volnost na kumite, zvlášť když jedou v kolejích gohon kumite a pak jen volný boj. Tam je potřeba pracovat trpělivě a postupně je navykat, že to chceš dělat jinak. Pokud jsou v pohodě tak se domluvíte.

RBR

PS: Ten první oddíl jede podle Kenetha Funakoshiho?
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

prijem rady ucitele

Příspěvekod mysmys » úte 10. čer, 2008 16:05

Pokud by tě jejich trenér chtěl opravovat tak jej vyslechni (může mít dobrou připomínku), vyhodnoť si to a udělej po svém.


Ohledne prijimani rad - zkuste se zamyslet nad jinym prubehem, ktery vysvetlim.

Vyslechnout, zamyslet a tak to cvicit pred timto ucitelem.

Ucitel kdyz ti neco rika, tak ti ukazuje dalsi stupinek vys, na ktery si muzes stoupnout. Kdyz se nebudes drzet jeho rad, tak mu ukazujes dve veci:
- bud jsi to nepochopil a on ti to bude opakovat a nic noveho ti neukaze
- bud jeho radou pohrdas a proc by tineco dalsiho rikal, proc by plytval energii

Tohle plati predevsim u japonskych ucitelu, dle me zkusenosti nebo u nejaponskych ucitelu, kteri v Japonsku cvicivaji. Mozna i nekde jinde.

Myslim, ze pro OSOBNI RUST je treba prijit na trenink s POKOROU ze nevim nic, pak se muze clovek neco noveho dozvedet a naucit.

Kdyz se clovek uci u vice ucitelu, tak narazi, ze se neco lisi a co ted? Bud si vybere jednoho a bude ho nasledovat a nebo bude cvicit u kazdeho tak, jak on to vidi, pak si casem stejne vybere..., navic te to uci byt priuzpusobivy, znat a umet pouzit varianty.... atd.

Setkavam se s tim v dodzo casto.

Take jsem se setkal s nasledujici veci, kdyz uci ucitel s vysokym stupnem.
Ucitel cvici techniku nejakym zpusobem, ale pak te to uci jinak...tohle casto delaji dobri ucitele s dobrzm umyslem. Treba te uci nejaky pohyb prehnat, cvicit pomalu, neplynule - sami to ale cvici naopak. Proc? Protoze vidi, co my u sebe necitime. Treba pohyb prehnat, ale principem dobre proveden a az clovek toto zvladne, tak prijde dalsi level... ten uciteluv. Tim chci rict, ze je slozite napodobovat ucitele s velkym stupnem, oni si uz tu ansi situaci prosli... atd.
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 355
Registrován: čtv 06. zář, 2007 23:00

tak trochu uvaha

Příspěvekod druss » úte 10. čer, 2008 17:17

hele nenapadlo vas ze mnoho karatistu dostane do drzky od jinych prvae proto ze si cvici nekde bokem ?? nejdulezitejsi je kontakt sam uz cvicim karate nejaky patek a vim ze mnoho lidi i s barevnymi pasy proste nema sanci kdyz si jen tak nekde jdou do lesa zabehat a tam si zacvici kata technika je zbran se kterou clovek musi trenovat ale je to pouze prostredek ne cil ta zbran se taky musi umet pouzit

ne kazdy je jako Oyama a sparing potazmo kihon kumite je velice dulezity proto je i rizene kumite nedilnou soucasti zkousek k cemu je mit plny zasobnik naboju ale neumet vytsrelit ????????


jinak na posilovani nohou jsou velmi dobre serie kopu a stridat to z kata je to vynikajici kardoi trenink dale pak doporucuju izometriky tlak kopu treba do zdi nuti te to zpevnit podbrisek a stabilitu na zadni noze nehlede na to ze si tak procvicis balanc drzeni tela a kdyz budes izometricky tlacit do zdi tak ti i nohy a pas velmi zesili


cuz
druss
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 124
Registrován: úte 20. kvě, 2008 23:00

itkf is the best

Příspěvekod druss » úte 10. čer, 2008 17:23

itkf is the best
druss
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 124
Registrován: úte 20. kvě, 2008 23:00

Příspěvekod RBR » úte 10. čer, 2008 18:38

TO MYSMYS:
Tvoje úvaha na téma úcta k učitelovi i když je myšlena dobře, trochu zavání "náboženským fanatismem".
Možná tě trochu pobouřilo to jak radím Gusepovi, aby příliš neposlouchal rady trenéra v jeho přechodném působišti.
Gusep není v pozici hledajícího své BU. On ho již našel a má jasno v tom co chce dělat. Bohužel nemá možnost navštěvovat dodžo kde by se cvičilo v linii, ve které nastoupil. Je to pro něj náhradní řešení. Proto si s nimi musí domluvit na jisté autonomii. A pokud tam cvičí natolik odlišně od toho co chce dělat nezbývá mu jít cestou jisté neposlušnosti. Není z neúcty k druhému trenérovi, je to pro zachování si svého cvičení.
Navíc nás naši učitelé učí, slepě nevěřit jakémukoliv tvrzení jen proto, že má X-tý dan. Všechno je třeba podrobit testování a pokud to projde tak pak začít cvičit. Opět to není neúcta k učiteli, ale reakce na současný stav karate. Kde ti učitel řekne: tak se to dělá dobře, tím vyhlásí pevně daný neměnitelný stav. Pokud se ho zeptáš proč tak ti odpoví "Protože se to tak cvičí" a pokud ti to nestačí tak reaguje podrážděně. Pak to není učitel hodný úcty.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

Příspěvekod mysmys » úte 10. čer, 2008 21:04

TO RBR:
tak jak jsi to napsal, tak to dava smysl

Nabozenskym fanatismem to nezavani. Chtel jsem tim rict, ze i kdyz to jeho vysvetleni zkoumas, a nezda se ti to, tak je dulezite, vzit to od nej jako radu a pred nim cvicit - protoze jinak se od nej uz nic nedozvis.

Tot vse. Jinak s tebou souhlasim.
mysmys
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 355
Registrován: čtv 06. zář, 2007 23:00

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 22 návštevníků