Nazdar,
2. Je sranda, ako sa daju reakcie ludi odhadovat, bolo samozrejme jasne, ze ta moje podpychnutie (-"co sa da za par rokov z Yang Taiji naucit"-) pekne vytoci, ale necakal som ze vycet "kde", "kedy" a s "kym" bude na celu obrazovku
.
Tvoje podpichnutie ma nijako nevytocilo, pretoze ma nevytoci ani moj zenovy majster, ktory sa specializuje prave na toto, a s ktorym sa Tvoje metody vobec nedaju porovnat. Dokonca cela tato debata ma v mojich ociach uplne iny zmysel, nez si myslis Ty, a Yang taiji v tom nehra tu najhlavnejsiu rolu. Daleko viac nez o samotne taiji (to su veci, ktore v konecnom zmysle touto debatou nezmenime a preto ani nema zmysel o nich debatovat) mi slo o to, aby si si uvedomil, kto si a co vlastne hovoris. Pretoze toto je daleko dolezitejsi princip taijiquan, nez pohyb "a la taiji" sam o sebe, ci nejake teorie.
4. Na to ze si mnich, si ma hned pekne sundal (Taiji na Slovesku, Zorka Jandova). To si vlastne aj pekne zhodil chalanov, ktory boli na tvojom seminari, neviem ci v SR alebo CR, pretoze podla tvojich slov(!) im to bolo zbytocne.
(ozaj, len tak na okraj, naozaj na konci seminara vedel stat 1 hodinu v mabu, ako bolo uvedene v reklame?)
To o co mi slo, je naburat Ti iluzie, ktore si si vytvoril a v ktorych potom zijes - napriklad, ze Yang family taiji je nieco lepsie ako Yang style, alebo ze mnich musi byt taky, akeho ho Ty chces vidiet vo svojich ociach...
Preto som Ta sundal, i ked som Ta zrejme sundal malo, inak by si tu nepisal o tom, ze "im to bolo zbytocne".
5. Netreba zabudat, ze z mojej pokojnej pozicie pozorovatela roznych diskusii ma asi po dvoch rokoch prinutila k reakcii tato tvoja veta (vety):
Ma Lee sa sice moze povazovat za hlavu rodiny, moze mat dokonca vynikajuce znalosti, ale tazko moze byt skutocnou hlavou. V tradicnej Cine sa totiz dcery nevyucovali bojovym umeniam (pretoze po vydaji by mohli prezradit tajomstva stylu rodine jej manzela). Takze aj ak by som jej to prial, sorry, tazko to akceptovat. Linia presla na prveho Yang Shouzhong(ovho) osobneho studenta, ktorym bol Ip Tai Tak (prednedavnom umrel).
co z teba urobilo experta na znalosti rodinnych pomerov u Yangovcov, o com si ja naozaj myslim, ze nim naozaj nie si. To ze si cvicil s kde kym a poznas kopec teorie, stym naozaj nesuvisi. Stale zamienas spor ohladom "rodinnych vztahoch" za spor ohladom "znalosti Taiji"
Nezahovaraj. Moja veta bola reakcia na Tvoje chvastanie, ze patris do postupnosti Yang family, a iluzie, ze Yang family je cosi lepsie ako Yang style, a ze tym padom si akosi lepsi aj Ty. A ze pretoze Ti to povedal niekto, kto patri medzi studentov Ma Lee, musi to byt pravda.
Namiesto toho, aby si zacal rozmyslat, pripadne sa spytal, preco tvrdim, co tvrdim, si to automaticky vyhlasil za blbost, pretoze si presvedceny, ze to, co Ti povedal Jim,
musi byt pravda. To je skutocny dovod, preco som vystupil proti Tebe. Pretoze to je fanatizmus. I ked mladicky a naivny, ale predsa len fanatizmus. Dal by som krk na to, ze v spore medzi Pavelom a Zdenkom by si do krvi obhajoval Zdenka. A dal by som krk na to, ze skor ci neskor by si bol velmi nachylny stat sa obetou nejakej fanatickej sekty ci cohokolvek podobnej povahy.
6. Preco Ty taketo zname fakty nevies? - Pretoze ja na rozdiel od inych ludi nie som najmudrejsi
Heh, keby som sa povazoval za najmudrejsieho, urcite by som tu nedebatoval s Tebou.
7. Trufam si povedat, ze aj ked budes trenovat s Jimom 20 rokov, nebudes vediet o taiji ani polovicu z toho, co o nom viem ja teraz.
- tak tato veta zmenila moj nazor na teba, ktory som si za posledne roky vytvoril a teraz naozaj vazne uvazujem, ci ma pre mna nejaky prinos udrziavat s tebou dalsiu debatu.
To mne je uplne jedno. Povedal som Ti, co som povazoval za potrebne Ti povedat, ako s tym nalozis, uz nie je moj problem. Dufam, ze Ti je jasne, ze som v tej vete (ako aj v celom prispevku) nehovoril o sebe - hovoril som o Tebe.
9. 10 important points of Yang Chengfu - Ako vies, ze prave toto je o cviceni rodiny Yang? (pre menej zdatnych v logike, toto je otazka, nie tvrdenie)
Pozri sa na autora. A len tak mimochodom, samotny Yang Chengfu a ti pred nim nerozlisovali medzi "Yang family" a "Yang style" taiji. To rozlisovanie zacalo az po nom, dovody si mozes domysliet.
11. To ze vies o mnohych styloch vela, z toho naozaj nevyplyva, ze vies o kazdom style vsetko (tato implikacia je pravdiva, to mi mozes verit, zivim sa matematikou). A ako som povedal v minulom prispevku, nerozumiem tomu, kto sa dostane k origos Yang Taiji, ze sa este zaobera inymi umeniami (a nie len preto, ze na ine uz nie je ani cas, ani sila).
Nevies toho vela, ale dogmaticky a fanaticky tvrdis vyroky povytahovane z kontextu a bez toho, aby si im rozumel, namiesto toho, aby si si to nastudoval, nacvicil, alebo sa spytal.
Hoci je taiji svojim sposobom vyssie umenie nez bagua, bagua v sebe zahrna aj taiji (kym taiji v sebe nezahrna baguu). To je presna odpoved na Tvoju otazku, skoda len, ze este nemas sancu to pochopit. A je pre Teba velka skoda, ze svojim fanaticizmom a dogmaticnostou si zabranujes to pochopit. Cim si vlastne zabranujes pochopit aj taiji.
Now, dufam, ze toto uz je celkom solidne "sundani". Ja som tym padom skoncil, vsetko ostatne zavisi iba od Teba. Ja Ti tak akurat mozem zazelat "good luck".
Miro
[/quote][color=#][/color][color=#][/color][color=#][/color][color=#][/color][color=#][/color][color=#][/color]