Efektivita vnitřních stylů v praxi?!

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod XiaoYu » pon 09. srp, 2004 9:12

Rob píše:XiaoYu: jsi uplne stejne demagogicky jako pred lety na Pruvodci a Okounovi - stejne divadlo, jen se zmenilo obsazeni. hadal si se do krve za ksindly a hajzly, potichu si vse zametl pod stul, a zaciname nanovo, tentokrat s novou, neprustrelnou linii (opet jedinou spravnou a pravou), opet urazenim vsech okolo a nekritickym zboznovanim toho jedineho, praveho, dokonaleho taiji a marketinkovyma kecama o rodine linii.

jako dlouho cvici Zdenek pod vedenim shifu Jima Uglow? a uz uci?! a Ty? a ucis?!? precti si nedano uverejneny clanek o Yang tajiquan od shifu Huska, ktery zde byl uverejnen, a zamysli se pak mozna prestanes urazet vsechny ostatni. zamet si nejdrive pred vlastnim prahem.

a na zaver - tvoje dovednosti a znalosti nesahaji Mirovi ani po kotnik, tak ho prestan zesmesnovat a urazet.

Rob
XiaoYu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod XiaoYu » pon 09. srp, 2004 9:31

Nic som nezamietol potichu pod stol, co to prosim ta trepes, ja som sa ospravedlnil komu som sa mal a verejne (30 kamosov a znamych sediacich v bare je uz podla mna verejnost :) ) No a dokazy sme si museli najst sami, nie nejake nepodlozene "hulakanie" ludi na internete. No a este o tom tichom zametani, pozri si www.taijiquan.cz/fakta_myty_EM.html , co uz je dost dlho verejne pristupne na internete.

tentokrat s novou, neprustrelnou linii (opet jedinou spravnou a pravou), opet urazenim vsech okolo a nekritickym zboznovanim toho jedineho, praveho, dokonaleho taiji a marketinkovyma kecama o rodine linii.

Samozrejme, ze to co robim musi byt pre mna (!) jedine a prave, inac by som to asi nerobil. Skus pri citani aj mysliet. Ak ked si nasu debatu s Mirom precitas znova (skus tentokrat nahlas a s prstom na jednolivych slovach) , tak mozno pochopis, ze moja hlavna vyhrada bola na Mirove znalosti ohladom rodinnych vztahoch u Yangovcoch.

- aka demagogia?
- ake urazanie vsetkych okolo?
- ake marketingove keci ?
- ktorej casti tvojho ega som sa dotkol?

Teraz fakt sorry, ale musim dnes aj pacovat.

Slunce v dusi, bratre.
XiaoYu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » pon 09. srp, 2004 10:01

nejdrive mi odpovez na me otazky, pak odpovim ja na Tvoje:

- jako dlouho cvici Zdenek pod vedenim shifu Jima Uglow?
- a uz uci?!
- a Ty?
- a ucis?!?

Rob
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Duro

Příspěvekod Dong_wu » pon 09. srp, 2004 10:07

pavela píše:Ta rychlá forma, to je něco jinačího než Montaieguovo samo-domo Pao Chui žejo. Jinak jsem rád, že se s tebou nemusí hádat, koukám že si s Mirem vystačíte. Ale tady jsi Duro narazil, to je trochu větší formát než já amatérský parkocvičič. :D :lol: :lol: MIRO, šetři Dura, je to hodnej kluk :lol:

Nevypada jako hodnej kluk..... :evil: :oops:
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: for Miro

Příspěvekod Miro » pon 09. srp, 2004 10:10

Nazdar,

2. Je sranda, ako sa daju reakcie ludi odhadovat, bolo samozrejme jasne, ze ta moje podpychnutie (-"co sa da za par rokov z Yang Taiji naucit"-) pekne vytoci, ale necakal som ze vycet "kde", "kedy" a s "kym" bude na celu obrazovku :) .

Tvoje podpichnutie ma nijako nevytocilo, pretoze ma nevytoci ani moj zenovy majster, ktory sa specializuje prave na toto, a s ktorym sa Tvoje metody vobec nedaju porovnat. Dokonca cela tato debata ma v mojich ociach uplne iny zmysel, nez si myslis Ty, a Yang taiji v tom nehra tu najhlavnejsiu rolu. Daleko viac nez o samotne taiji (to su veci, ktore v konecnom zmysle touto debatou nezmenime a preto ani nema zmysel o nich debatovat) mi slo o to, aby si si uvedomil, kto si a co vlastne hovoris. Pretoze toto je daleko dolezitejsi princip taijiquan, nez pohyb "a la taiji" sam o sebe, ci nejake teorie.

4. Na to ze si mnich, si ma hned pekne sundal (Taiji na Slovesku, Zorka Jandova). To si vlastne aj pekne zhodil chalanov, ktory boli na tvojom seminari, neviem ci v SR alebo CR, pretoze podla tvojich slov(!) im to bolo zbytocne. :) (ozaj, len tak na okraj, naozaj na konci seminara vedel stat 1 hodinu v mabu, ako bolo uvedene v reklame?)

To o co mi slo, je naburat Ti iluzie, ktore si si vytvoril a v ktorych potom zijes - napriklad, ze Yang family taiji je nieco lepsie ako Yang style, alebo ze mnich musi byt taky, akeho ho Ty chces vidiet vo svojich ociach...
Preto som Ta sundal, i ked som Ta zrejme sundal malo, inak by si tu nepisal o tom, ze "im to bolo zbytocne".

5. Netreba zabudat, ze z mojej pokojnej pozicie pozorovatela roznych diskusii ma asi po dvoch rokoch prinutila k reakcii tato tvoja veta (vety):

Ma Lee sa sice moze povazovat za hlavu rodiny, moze mat dokonca vynikajuce znalosti, ale tazko moze byt skutocnou hlavou. V tradicnej Cine sa totiz dcery nevyucovali bojovym umeniam (pretoze po vydaji by mohli prezradit tajomstva stylu rodine jej manzela). Takze aj ak by som jej to prial, sorry, tazko to akceptovat. Linia presla na prveho Yang Shouzhong(ovho) osobneho studenta, ktorym bol Ip Tai Tak (prednedavnom umrel).

co z teba urobilo experta na znalosti rodinnych pomerov u Yangovcov, o com si ja naozaj myslim, ze nim naozaj nie si. To ze si cvicil s kde kym a poznas kopec teorie, stym naozaj nesuvisi. Stale zamienas spor ohladom "rodinnych vztahoch" za spor ohladom "znalosti Taiji"

Nezahovaraj. Moja veta bola reakcia na Tvoje chvastanie, ze patris do postupnosti Yang family, a iluzie, ze Yang family je cosi lepsie ako Yang style, a ze tym padom si akosi lepsi aj Ty. A ze pretoze Ti to povedal niekto, kto patri medzi studentov Ma Lee, musi to byt pravda.
Namiesto toho, aby si zacal rozmyslat, pripadne sa spytal, preco tvrdim, co tvrdim, si to automaticky vyhlasil za blbost, pretoze si presvedceny, ze to, co Ti povedal Jim, musi byt pravda. To je skutocny dovod, preco som vystupil proti Tebe. Pretoze to je fanatizmus. I ked mladicky a naivny, ale predsa len fanatizmus. Dal by som krk na to, ze v spore medzi Pavelom a Zdenkom by si do krvi obhajoval Zdenka. A dal by som krk na to, ze skor ci neskor by si bol velmi nachylny stat sa obetou nejakej fanatickej sekty ci cohokolvek podobnej povahy.

6. Preco Ty taketo zname fakty nevies? - Pretoze ja na rozdiel od inych ludi nie som najmudrejsi :)

Heh, keby som sa povazoval za najmudrejsieho, urcite by som tu nedebatoval s Tebou.

7. Trufam si povedat, ze aj ked budes trenovat s Jimom 20 rokov, nebudes vediet o taiji ani polovicu z toho, co o nom viem ja teraz.
- tak tato veta zmenila moj nazor na teba, ktory som si za posledne roky vytvoril a teraz naozaj vazne uvazujem, ci ma pre mna nejaky prinos udrziavat s tebou dalsiu debatu.

To mne je uplne jedno. Povedal som Ti, co som povazoval za potrebne Ti povedat, ako s tym nalozis, uz nie je moj problem. Dufam, ze Ti je jasne, ze som v tej vete (ako aj v celom prispevku) nehovoril o sebe - hovoril som o Tebe.

9. 10 important points of Yang Chengfu - Ako vies, ze prave toto je o cviceni rodiny Yang? (pre menej zdatnych v logike, toto je otazka, nie tvrdenie)

Pozri sa na autora. A len tak mimochodom, samotny Yang Chengfu a ti pred nim nerozlisovali medzi "Yang family" a "Yang style" taiji. To rozlisovanie zacalo az po nom, dovody si mozes domysliet.

11. To ze vies o mnohych styloch vela, z toho naozaj nevyplyva, ze vies o kazdom style vsetko (tato implikacia je pravdiva, to mi mozes verit, zivim sa matematikou). A ako som povedal v minulom prispevku, nerozumiem tomu, kto sa dostane k origos Yang Taiji, ze sa este zaobera inymi umeniami (a nie len preto, ze na ine uz nie je ani cas, ani sila).

Nevies toho vela, ale dogmaticky a fanaticky tvrdis vyroky povytahovane z kontextu a bez toho, aby si im rozumel, namiesto toho, aby si si to nastudoval, nacvicil, alebo sa spytal. Hoci je taiji svojim sposobom vyssie umenie nez bagua, bagua v sebe zahrna aj taiji (kym taiji v sebe nezahrna baguu). To je presna odpoved na Tvoju otazku, skoda len, ze este nemas sancu to pochopit. A je pre Teba velka skoda, ze svojim fanaticizmom a dogmaticnostou si zabranujes to pochopit. Cim si vlastne zabranujes pochopit aj taiji.
Now, dufam, ze toto uz je celkom solidne "sundani". Ja som tym padom skoncil, vsetko ostatne zavisi iba od Teba. Ja Ti tak akurat mozem zazelat "good luck".

Miro

[/quote][color=#][/color][color=#][/color][color=#][/color][color=#][/color][color=#][/color][color=#][/color]
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

for Ukropcany

Příspěvekod XiaoYu » pon 09. srp, 2004 10:20

ukropcany píše:RING VOĄNÝ!

BOX!

:D

:) - to je myslim Abraxas, nie
XiaoYu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: Duro

Příspěvekod XiaoYu » pon 09. srp, 2004 10:22

Nevypada jako hodnej kluk..... :evil: :oops:[/quote]

Som hodnej kluk, vsetci co ma poznaju, tak ti povedia, ze som hodnej kluk
:)
XiaoYu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod XiaoYu » pon 09. srp, 2004 10:33

nejdrive mi odpovez na me otazky, pak odpovim ja na Tvoje:

Sice neviem, ako si prisiel na to, ze ma nejako trapia tvoje odpovede.
Ani sa mi nezda, ze by ma nejaky anonym mohol donutit odpovedat, ale predsa ti pre tentokrat odpoviem:

- a uz uci?!

vsetko najdes na www.taijiquan.cz

- a Ty?
- a ucis?!?

Absolutne zaklady family systemu cvicim s 9 priatelmi, ktory ma poznaju 5 az 10 rokov (kazdy inak dlho). A nikdo dalsi sa tam tak skoro nedostane (par rokov).

Moje odpevede povazuj za laskavost voci tebe.
XiaoYu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod XiaoYu » pon 09. srp, 2004 10:34

Sorry Miro, nemam to teraz uz ani cas citat, cize odpovedat budem az koncom tyzdna.
XiaoYu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod XiaoYu » pon 09. srp, 2004 10:43

Predsa len som to stihol narychlo prebehnut, dakujem za lekciu budhyzmu (alebo coho to?). Budem si musiet vyhradit nejake odpoludnie, aby som si vo svojich clankoch nasiel moj dogmatizmus a fanatizmus (tym si ma tiez prekvapil). Myslim, ze som na sekty odolny - v maldosti som bol aktivnym clenom Hare Krishna hnutia, vyznavac Vaishnava Dharmy, chodil som ku Rajayoga Brahma Kumaris, rad som posedel s Abdrushinovcami, chodili ku par tyzdnov velmi pekne Mormonky, a uz nevie kto vsetko iny ... A doteraz mam vsetkych velmi rad :) . Dalsia reakcia fakt az koncom tyzdna.

Duro
XiaoYu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Dong_wu » pon 09. srp, 2004 10:47

Ted jsem asi trochu mimo :(

XiaoYu píše:nejdrive mi odpovez na me otazky, pak odpovim ja na Tvoje:

Sice neviem, ako si prisiel na to, ze ma nejako trapia tvoje odpovede.
Ani sa mi nezda, ze by ma nejaky anonym mohol donutit odpovedat, ale predsa ti pre tentokrat odpoviem:

Proc bys nemel odpovedet anonymovi? Neni jediny koho to zajima a nechapu proc se tvaris jako bys prokazoval milost.

- a uz uci?!

vsetko najdes na www.taijiquan.cz

Moc peclive jsem nehledal, ale nevidel jsem to tam. Mozna by stacilo napsat cislo (kolik let u nej cvici)

- a Ty?
- a ucis?!?

Absolutne zaklady family systemu cvicim s 9 priatelmi, ktory ma poznaju 5 az 10 rokov (kazdy inak dlho). A nikdo dalsi sa tam tak skoro nedostane (par rokov).

Sice jsi nam prokazal velikou laskavost, ale odpovedel jsi na neco jineho nez se Rob ptal (nebo jsem to nepochopil).

Moje odpevede povazuj za laskavost voci tebe.
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » pon 09. srp, 2004 10:52

No, trochu jsem to zbabral. Snad Duro pochopi co psal sam a co jsem psal ja :)
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 09. srp, 2004 14:32

Jsem tu naprostou náhodou a o čínským bojovým umění vim houby. Stejně tak nejsem ochotnej číst celou diskuzi, takže to ber jenom jako první dojem nezaujatého čtenáře. A ten je: Bez ohledu na svý vědomosti (který můžeš a nemusíš mít - těžko posoudím) jseš narcistní blb. Snad Ti tohle konstatování na Tvojí slavný zenový cestě pomůže :? . A.

Miro píše:Nazdar,

2. Je sranda, ako sa daju reakcie ludi odhadovat, bolo samozrejme jasne, ze ta moje podpychnutie (-"co sa da za par rokov z Yang Taiji naucit"-) pekne vytoci, ale necakal som ze vycet "kde", "kedy" a s "kym" bude na celu obrazovku :) .

Tvoje podpichnutie ma nijako nevytocilo, pretoze ma nevytoci ani moj zenovy majster, ktory sa specializuje prave na toto, a s ktorym sa Tvoje metody vobec nedaju porovnat. Dokonca cela tato debata ma v mojich ociach uplne iny zmysel, nez si myslis Ty, a Yang taiji v tom nehra tu najhlavnejsiu rolu. Daleko viac nez o samotne taiji (to su veci, ktore v konecnom zmysle touto debatou nezmenime a preto ani nema zmysel o nich debatovat) mi slo o to, aby si si uvedomil, kto si a co vlastne hovoris. Pretoze toto je daleko dolezitejsi princip taijiquan, nez pohyb "a la taiji" sam o sebe, ci nejake teorie.

4. Na to ze si mnich, si ma hned pekne sundal (Taiji na Slovesku, Zorka Jandova). To si vlastne aj pekne zhodil chalanov, ktory boli na tvojom seminari, neviem ci v SR alebo CR, pretoze podla tvojich slov(!) im to bolo zbytocne. :) (ozaj, len tak na okraj, naozaj na konci seminara vedel stat 1 hodinu v mabu, ako bolo uvedene v reklame?)

To o co mi slo, je naburat Ti iluzie, ktore si si vytvoril a v ktorych potom zijes - napriklad, ze Yang family taiji je nieco lepsie ako Yang style, alebo ze mnich musi byt taky, akeho ho Ty chces vidiet vo svojich ociach...
Preto som Ta sundal, i ked som Ta zrejme sundal malo, inak by si tu nepisal o tom, ze "im to bolo zbytocne".

5. Netreba zabudat, ze z mojej pokojnej pozicie pozorovatela roznych diskusii ma asi po dvoch rokoch prinutila k reakcii tato tvoja veta (vety):

Ma Lee sa sice moze povazovat za hlavu rodiny, moze mat dokonca vynikajuce znalosti, ale tazko moze byt skutocnou hlavou. V tradicnej Cine sa totiz dcery nevyucovali bojovym umeniam (pretoze po vydaji by mohli prezradit tajomstva stylu rodine jej manzela). Takze aj ak by som jej to prial, sorry, tazko to akceptovat. Linia presla na prveho Yang Shouzhong(ovho) osobneho studenta, ktorym bol Ip Tai Tak (prednedavnom umrel).

co z teba urobilo experta na znalosti rodinnych pomerov u Yangovcov, o com si ja naozaj myslim, ze nim naozaj nie si. To ze si cvicil s kde kym a poznas kopec teorie, stym naozaj nesuvisi. Stale zamienas spor ohladom "rodinnych vztahoch" za spor ohladom "znalosti Taiji"

Nezahovaraj. Moja veta bola reakcia na Tvoje chvastanie, ze patris do postupnosti Yang family, a iluzie, ze Yang family je cosi lepsie ako Yang style, a ze tym padom si akosi lepsi aj Ty. A ze pretoze Ti to povedal niekto, kto patri medzi studentov Ma Lee, musi to byt pravda.
Namiesto toho, aby si zacal rozmyslat, pripadne sa spytal, preco tvrdim, co tvrdim, si to automaticky vyhlasil za blbost, pretoze si presvedceny, ze to, co Ti povedal Jim, musi byt pravda. To je skutocny dovod, preco som vystupil proti Tebe. Pretoze to je fanatizmus. I ked mladicky a naivny, ale predsa len fanatizmus. Dal by som krk na to, ze v spore medzi Pavelom a Zdenkom by si do krvi obhajoval Zdenka. A dal by som krk na to, ze skor ci neskor by si bol velmi nachylny stat sa obetou nejakej fanatickej sekty ci cohokolvek podobnej povahy.

6. Preco Ty taketo zname fakty nevies? - Pretoze ja na rozdiel od inych ludi nie som najmudrejsi :)

Heh, keby som sa povazoval za najmudrejsieho, urcite by som tu nedebatoval s Tebou.

7. Trufam si povedat, ze aj ked budes trenovat s Jimom 20 rokov, nebudes vediet o taiji ani polovicu z toho, co o nom viem ja teraz.
- tak tato veta zmenila moj nazor na teba, ktory som si za posledne roky vytvoril a teraz naozaj vazne uvazujem, ci ma pre mna nejaky prinos udrziavat s tebou dalsiu debatu.

To mne je uplne jedno. Povedal som Ti, co som povazoval za potrebne Ti povedat, ako s tym nalozis, uz nie je moj problem. Dufam, ze Ti je jasne, ze som v tej vete (ako aj v celom prispevku) nehovoril o sebe - hovoril som o Tebe.

9. 10 important points of Yang Chengfu - Ako vies, ze prave toto je o cviceni rodiny Yang? (pre menej zdatnych v logike, toto je otazka, nie tvrdenie)

Pozri sa na autora. A len tak mimochodom, samotny Yang Chengfu a ti pred nim nerozlisovali medzi "Yang family" a "Yang style" taiji. To rozlisovanie zacalo az po nom, dovody si mozes domysliet.

11. To ze vies o mnohych styloch vela, z toho naozaj nevyplyva, ze vies o kazdom style vsetko (tato implikacia je pravdiva, to mi mozes verit, zivim sa matematikou). A ako som povedal v minulom prispevku, nerozumiem tomu, kto sa dostane k origos Yang Taiji, ze sa este zaobera inymi umeniami (a nie len preto, ze na ine uz nie je ani cas, ani sila).

Nevies toho vela, ale dogmaticky a fanaticky tvrdis vyroky povytahovane z kontextu a bez toho, aby si im rozumel, namiesto toho, aby si si to nastudoval, nacvicil, alebo sa spytal. Hoci je taiji svojim sposobom vyssie umenie nez bagua, bagua v sebe zahrna aj taiji (kym taiji v sebe nezahrna baguu). To je presna odpoved na Tvoju otazku, skoda len, ze este nemas sancu to pochopit. A je pre Teba velka skoda, ze svojim fanaticizmom a dogmaticnostou si zabranujes to pochopit. Cim si vlastne zabranujes pochopit aj taiji.
Now, dufam, ze toto uz je celkom solidne "sundani". Ja som tym padom skoncil, vsetko ostatne zavisi iba od Teba. Ja Ti tak akurat mozem zazelat "good luck".

Miro

[color=#][/color][color=#][/color][color=#][/color][color=#][/color][color=#][/color][color=#][/color][/quote]
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hrom » pon 09. srp, 2004 15:23

Miro píše:Nazdar,

Hoci je taiji svojim sposobom vyssie umenie nez bagua, bagua v sebe zahrna aj taiji (kym taiji v sebe nezahrna baguu).

Můžeš to poněkud rozvést? Cvičím taiji, bagua příliš neznám, ale zajímalo by mě, co mají společné, v čem se liší, co podstatného taiji chybí a proč si to myslíš?

Abych předešel nedorozuměním, je to jen žádost o informace ne o poměřování sil. :wink: Děkuji.
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 09. srp, 2004 15:35

Aldred,

Jsem tu naprostou náhodou a o čínským bojovým umění vim houby. Stejně tak nejsem ochotnej číst celou diskuzi, takže to ber jenom jako první dojem nezaujatého čtenáře. A ten je: Bez ohledu na svý vědomosti (který můžeš a nemusíš mít - těžko posoudím) jseš narcistní blb. Snad Ti tohle konstatování na Tvojí slavný zenový cestě pomůže . A.

vdaka za prispevok, ale kedze o bojovych umeniach vies houby, ako pises, a navyse nie si ani ochotny citat celu debatu - a teda si zistit dovody, ktore ma viedli k napisaniu toho, co som napisal - tak tu je potom tazko cokolvek seriozne povedat. Asi tazko Ti vyvratim Tvoju teoriu (kedze vlastne o teme nic nevies, nie si ju ochotny ani ju len citat, iba proste placas z brucha hluposti) ze som narcistny blb, hoci si myslim, ze to snad by malo byt jasne aj 5rocnemu decku, ze narcistni blbi sa zvycajne nestavaju dobrovolnymi zobrakmi a ludmi na okraji spolocnosti. Ale co uz, mas svoj nazor, tak von s nim - urcite mas pravdu, pretoze je to Tvoj nazor, hoci aj absolutne nepodlozeny - a nic ine nez Tvoj nazor nie je dolezite, ze?

Miro
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 09. srp, 2004 17:25

Doufal jsem, že je z mýho příspěvku patrný, že reaguju přímo zasažen "kultivovaností" Tvého citovaného dopisu. Myslel jsem, že k tomu jsem dostatečně kvalifikován i bez přečtení celé diskuze. Proto jsem také zdůrazňoval (poznámkou, že o ČÍNSKÉM bojovém umění vím houby), že mi nejde o odbornost Tvých příspěvků. A.

P.S. Na rozdíl od pětiletého děcka si myslím, že "žebráctví a žívot na okraji společnosti" narcismus nevylučuje. Obzvlášť, když o tom píšeme do inetových fór, že :) ?
P.P.S. Ale dost už škádlení, pouze jsem se snažil přesvědčit, že i bez vášnivých debat může mít diskuze svůj smysl :? .

Anonymní píše:Aldred,

Jsem tu naprostou náhodou a o čínským bojovým umění vim houby. Stejně tak nejsem ochotnej číst celou diskuzi, takže to ber jenom jako první dojem nezaujatého čtenáře. A ten je: Bez ohledu na svý vědomosti (který můžeš a nemusíš mít - těžko posoudím) jseš narcistní blb. Snad Ti tohle konstatování na Tvojí slavný zenový cestě pomůže . A.

vdaka za prispevok, ale kedze o bojovych umeniach vies houby, ako pises, a navyse nie si ani ochotny citat celu debatu - a teda si zistit dovody, ktore ma viedli k napisaniu toho, co som napisal - tak tu je potom tazko cokolvek seriozne povedat. Asi tazko Ti vyvratim Tvoju teoriu (kedze vlastne o teme nic nevies, nie si ju ochotny ani ju len citat, iba proste placas z brucha hluposti) ze som narcistny blb, hoci si myslim, ze to snad by malo byt jasne aj 5rocnemu decku, ze narcistni blbi sa zvycajne nestavaju dobrovolnymi zobrakmi a ludmi na okraji spolocnosti. Ale co uz, mas svoj nazor, tak von s nim - urcite mas pravdu, pretoze je to Tvoj nazor, hoci aj absolutne nepodlozeny - a nic ine nez Tvoj nazor nie je dolezite, ze?

Miro
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Vnitrni styly vs. posilovani

Příspěvekod Anonymní » pon 09. srp, 2004 17:37

Dobry den,mam dotaz, ktery me tizi jiz delsi dobu.Cvicim Taiji a qigong a zaroven s kamarady boxujeme /kickbox/...to druhe si vyzaduje poradnou fyzicku,posilovani /kliky.leh-sed.../ a posilovnu.Rad bych tohle vsechno vyuzil i pro Taiji.Nezda se me to nelogicke,v boji silu,rychlost a fyzicku potrebuji...Nebude ze me zadny Chen Fake,to me je jasny,ale rad bych vedel,jestli se tyto veci navzajem vylucuji nebo pri rozumnem pristupu podporuji.Diky za odpoved
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pon 09. srp, 2004 17:46

Hrom,

sorry, ale ked necvicis baguu, tak je to prakticky nevysvetlitelne, alebo iba s maximalnou namahou. Kedze vsak registrujem, ze mavas kvalitne prispevky a myslim si, ze na to mas, mozme to skusit:

Najprv si treba uzrejmit, ze taijiquan nema nic spolocne s taiji (ako kozmologickym principom), vola sa to "taijiquan" iba preto, ze to odkazuje na hypoteticky (v skutocnosti prakticky nerealny) ideal, ktorym je taiji. V skutocnosti taijiquan je (a ak by sme chceli byt striktne technicky presni, mal by aj tak byt nazyvany) liangyiquan. Liangyi doslovne znamena "dve yi", dva poly, ci dva mody, ktorymi su yin a yang (liangyi je vsak jedna entita). Cely taijiquan je vo svojom principe postaveny na interakcii tychto dvoch hypotetickych modov v jednej entite a preto taijiquan je v skutocnosti liangyiquan. Avsak yin a yang nie su realne, nie su "nieco", Tvoje telo nema ziaden yin alebo yang, tvrdost a makkost nie su yin a yang, vsetky tieto prvky (casti tela ci tvrdost a makkost atd.) iba nasleduju principy yinu a yangu, ale nie su yin a yang same osebe. Takze sa mozes spytat: Ako potom v taijiquan mozno s realnym telom nasledovat ne-realny yin a yang? Opytaj sa tych najvacsich machrov na taijiquan a odpoved nedostanes, pretoze odpoved na to nie je, respektive je, ze sa to principialne neda. Taijiquan jednoducho visi vo vzduchu, nema striktnu metodologiu a tym padom je to bud blbost alebo zazrak. V skutocnosti je to tak, ze taijiquan sa da robit iba dvomi sposobmi: bud metodou "hop alebo trop", "pocitovou simulaciou", "postupnym vchadzanim do nahleho osvietenia" (co vlastne znamena, ze taijiquan ako taky principialne neexistuje) - alebou pouzitim principov baguy (a potom je vlastne baguaquan, a nie taijiquan ci liangyiquan). Ine riesenie nejestvuje.

Baguaquan ma odlisnu strukturu: je postavena na bague = osmich trigramoch (ktore su realne), ktore zobrazuju a zahrnuju cely svet, vsetky javy v nom atd. Redukciou osmich trigramov dostaneme sixiang. Sixiang je tazko jednoznacne charakterizovat ci terminologicky prelozit aj pre profesionalnych filozofov (pretoze je to kombinacia realnych trigramov s idealnym liangyi, ktore je samo osebe principom, nie realitou, je to teda kombinacia reality s ne-realitou), zvycajne sa to preklada ako 4 formy, 4 tvary ci tak podobne. Redukciou sixiang dostaneme liangyi, odkial teoreticky mozme dosiahnut taiji a nasledne postupujeme obratenym sposobom z taiji cez sixiang do bagua. Baguaquan je teda dvojsmerova (a aj preto cvicenie baguaquan ma dve vyrazne casti: xiantian a houtian, pred- a po-zrodeni ci stvoreni), v prvej casti generalizujeme cely svet a z beznej reality ideme k vrcholnemu poznaniu (taiji), co je principialne prax xiantian(u), v opacnom procese postupujeme z vychodiskoveho absolutneho poznania (taiji) a aplikujeme toto taiji do bezneho sveta skrz liangyi, sixiang a baguu, do normalneho sveta, co je principialne prax houtian(u).

Kedze baguaquan ide z baguy do taiji a spat, zahrna v sebe aj taijiquan a hypoteticke taiji. Ma jednoznacne definovany proces prechodu z reality do nereality a spat, a to aj co sa tyka metodologie, ale aj jej uplatnenia na nase realne telo.
Na rozdiel od baguaquan, taijiquan nema fyzicku strukturu, to jest kombinaciu principov a reality (v sixiang) a neprechadza do cistej reality (bagua), ako baguaquan. V taijiquan proste neexistuje realita, mame proste iba idealny svet liangyi (pretoze realny svet tela nepatri do liangyi), a teda suhra principov a reality metodologicky neexistuje. Takze ako potom taijiquan moze byt taijiquan? Odpoved je, ze nemoze. Napriek tomu, Yang Luchan stvoril taijiquan (prinajmensom Yang taijiquan), a teda stvoril nieco, co je principialne nemozne - normalne sa tomu hovori zazrak, a preto je taijiquan tak vynimocny.

Samozrejme niekto moze povedat, ze vsetko toto je iba bohapusta spekulacia, ktora s realnym taijiquan (dat niekomu bombu do nosa) nema nic spolocne. Ale v taijiquan nejde o to, dat niekomu bombu do nosa, to sa da v pohode uskutocnit aj bez toho, aby sme sa kvoli tomu obracali ku kozmologickemu principu taiji. Teorie vnutornych stylov ako baguaquan, taijiquan a xingyiquan jednoznacne poukazuju na korene vzajomnej spatosti tychto systemov s kozmologickymi principmi, ktore su zase iba prejavom cinskej spirituality. Velka vacsina z tych vedomosti je dnes nenavratne stratena, ale predsa len je tu este dostatok dokazov, ze bojove umenia v sirsom ramci boli formou svetonazoru, postoju cloveka k svetu okolo neho a samotne warrior's art bolo iba jeho malym vysekom. Ale aby som sa prilis nevzdaloval od temy: taijiquan je vyssie umenie (a ako som naznacil vyssie, je to v podstate zazrak), principialne je vsak neudrzatelny, pretoze je to cira abstrakcia.
[Yang Luchan bol genius v tom, ze sa dokazal dokonale odputat od reality, bol schopny opustit vsetky formalne zostavy, ktore sa naucil u Chenov - ale pretoze zit v takejto cirej abstrakcii je principialne neudrzatelne a nemozne, Yang taijiquan bolo genialne iba u neho a u jeho synov - dalsie generacie opat kodifikovali jednotlive formy a teda sa vratili k tomu, co Yang Luchan opustil.]
Oproti taijiquan ma baguaquan plus v metodologii - kym taijiquan je "cisty idealizmus", baguaquan je cesta z reality do toho isteho "cisteho idealizmu" a jeho spatne uplatnenie v realite.

Takze pre tych, ktori dokazu "byt v taiji" a zit z nicoho, v cirej abstrakcii, pre tych je taijiquan idealny. Ja to este nedokazem, pre mna je ta "realna" baguaquan daleko lahsie pochopitelna a obrabatelna.

PS. Ten taijiquan a ta baguaquan je iba moj privatny humor.

Zdravi
Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pon 09. srp, 2004 18:18

Alfred,

P.S. Na rozdíl od pětiletého děcka si myslím, že "žebráctví a žívot na okraji společnosti" narcismus nevylučuje. Obzvlášť, když o tom píšeme do inetových fór, že ?

Predpokladam, ze s tym "zobrackym zivotom na okraji spolocnosti" mas bohate skusenosti? Alebo je to tak, ze si zase iba cosi myslis a placas bez akehokolvek opodstatnenia? Vyskusaj - a uvidis, ze narcizmus v takomto pripade velmi rychlo prejde.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Jak se to dokáže zvrtnout

Příspěvekod Mantis » pon 09. srp, 2004 20:24

I když čínské BU cvičím už nějaký pátek, vím, že nevím nic a dodává mi to optimismu, bylo by mi fakt smutno, kdybch už byl na konci a neměl se mít co z tohoto oboru učit.
Ale život je příliš krátký a tak je to super.
Neznám zdaleka to, co Miro ani Xiao Yu, ale vím toto, urážet někoho. navíc pomocí internetu je fakt kus umění.
A další, čím víc a tvrději cvičím, tím menší chuť mám někoho napadat, jsem naprsoto happy, tak co takhle to "sžahnout" na tréninku,vykašlat se na spory a dělat něco užitečného? :wink:
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...