BOX - pro a proti...co s nim a co proti nemu...

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

box a wch

Příspěvekod Real » úte 17. čer, 2003 21:26

BOX : Proti: sú obmedzení iba na udieranie päsťami.Preto sa nemusia strachovať o to, že ich súper kopne,podrazí atd.
WCH : Pre: nie je žiadne obmedzenie.Očakáva sa všetko možné.Dá sa udierať pätou,chodidlom,kolenom,prstami,hranou ruky,dlaňou,päsťou,predlaktím,lakťom,ramenom,hlavou.
Používajú sa páky,zveráky a zámky (na končatiny a hlavu),chytania,podmety,prehody.

Box je šport s možnosťou využitia aj v sebaobrane.
WCH je systém určený pre reálnu sebaobranu na ulici.®iadny šport s pravidlami a rozhodcom!!!

8) 8) 8)
Real
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod DMC » úte 17. čer, 2003 21:40

Zdravim Rozo, ohnivejsi rozpravy nevadi, zejmena pokud se tykaji tematu. Napriste muzes veskere invektivy (i implikovane) adresovat primo me, ja to rozchodim a usnadni to diskuzi.

Tak tedy: Boxersky vypad jsem u zadneho stylu kungfu zatim neregistroval. Mam dojem, ze wingchun, podobne jako nektere dalsi jihocinske styly, se v pase nevytaci, protoze si nechteji narusit strukturu.
A stejne tak mam dojem, ze zadni pata je v postojich na zemi, takze nerotuje.

V kteremkoliv z techto bodu se prirozene muzu mylit, takze pokud mas jakekoliv konkretni pripominky, uved je. Alespon tak prirozene zmensis pocet pomylenych jedincu mezi nami.

Taky bych byl rad, kdybys rozvedl, jak's to myslel s tou "peckou" v kung fu. Jo a jeste jedna vec - kdyz rikam interni mechanika, nemam tim na mysli takove ty ezotericke bullshity jako "energie vesmiru, blablabla". Proste jenom trosku slozitejsi a jemnejsi zpusob telesne prace.
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: box a wch

Příspěvekod WICKING » stř 18. čer, 2003 13:35

Real píše:Box je šport s možnosťou využitia aj v sebaobrane.
WCH je systém určený pre reálnu sebaobranu na ulici.®iadny šport s pravidlami a rozhodcom!!!

8) 8) 8)

nikdo asi netvrdil opak, aspon co jsem zaznamenal
WICKING
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 18. čer, 2003 13:37

DMC:

- nejsem moc pritel "fyzikalnich" rozboru toho, proc je v tom ci onom b.u. uder silnejsi nez v jinem, kazdopadne kdyz si prectes Dempseyho, Nakayamu (vedecke vyzkumy mechaniky karate), Yang Jwing-Minga (generace sily v taiji) a Kernsperchta nebojaksepise (EWTO), pokazdy se doctes neco jinyho. imho je lepsi makat a makat, "mit odbouchano" (stinove, do lap, do pytle... do lidi;-), tech zpusobu, jak dat nekomu pesti, zase moc neni. mj. sila je jen jeden z aspektu - rychlost (ktera je se silou uzce svazana - cim rychlejsi, tim silnejsi), presnost (bac do nosu/vs. zurive buseni pestickama do hrudi ala parodie na WCH), nacasovani. Mimochodem to, o cem psal Dempsey, ma s dnesnim boxem docela malo spolecnyho, ze jo?

CLANEK NAPIS!!! prosimprosimprosim!

- v Hungga se pata vetsinou nezveda, ale to neznamena, ze nikdy. nekdy rotuje (respektive rotuje se na pate, spicka jde dopredu, aby veskera sila sla dopredu), nekdy se zadni noha prisouva za predni. stejne to je s vypadem vpred (Dempseyho "falling step", mj. specialita prave xingyi) a vytacenim - ve vetsine gf stylu je to i to. v Cine meli stejny tela a taky dve ruce tak jako v Evrope;-)

F4UST - no, moc profi boxeru, ktery jsou v poho po ctyritce nepotkas, ony ty udery do sisky asi nejsou moc zdravy, ze jo... navic trenink je zamerenej dost jednostrane zamerenej (v gf se rika "vnejsne"), boxer chce hlavne umet poradne boxovat, mit dobrou fyzicku, a na zadni vratka vetsinou nemysli. to ze sis oddelal klouby je bud to, ze si cvicil ve spatne skole nebo cvicil spatne (a ne vsechny skoly od tebe chteji skakani do nizkych postoju, a kdyz uz, tak ne hned). jinak to stejne jako se vsim jinym - muze byt skola (kick)boxu, ktera ti ze zdravotniho hlediska da vic nez radoby na zdravi dbajici gf skola.

all - neni gf jako gf, i skoly tehoz stylu se od sebe mohou diametralne odlisovat, proto nelze pausalizovat. napsat: "v gf je to tak a tak" nelze, lze jen napsat "ve stylu X skoly Y ucitele Z to delame tak a tak".
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 18. čer, 2003 13:37

to jsem byl zase ja, PM
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod WICKING » stř 18. čer, 2003 13:44

"NENENE tohle a tohle je NEJLEPSI a vrrrr zkus odporovat a ukazu ti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr moje, ja, omezenci!"

:lol:

jj to jsou nejlepsi prispevky, proti tem se neda argumentovat

8)
WICKING
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod WICKING » stř 18. čer, 2003 13:45

Anonymní PM píše:DMC:

CLANEK NAPIS!!! prosimprosimprosim!

ano napis pls!
WICKING
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jamamba » stř 18. čer, 2003 14:35

DMC

Pokud já vím, tak tedy ve wch rozhodně pas rotuje, udržet, jak ty říkáš "strukturu" je právě bez rotace pasu velice lehké, takže to není cíl.
A co se týče zvedání paty, tak při kwai bo pin saan choi (nevím jestli je to napsaný takhle správně, jinak je to úder s vytočením šikmo vpřed, jestli se nepletu) při rotaci do něj rozhodně patu zvedám a myslím, že anatomicky to ani jinak nejde!

Ale nevím jak to dělaj jinde :?
Jamamba
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 18. čer, 2003 14:56

v nasem HG stejne;-) ale rikame tomu gwai ma ping cheui;-)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod F4ust » stř 18. čer, 2003 16:21

PM: ad "zdraví v kung-fu" - samozřejmě jsem nemluvil obecně (konkrétně jsem si zničil kolena na "zlém moderním závodním wushu" u Qin Mingtanga, který si je velmi pravděpodobně zničil sám kdysi stejným způsobem jako já, takže o tom, že bych něco dělal z jeho pohledu "špatně", nemůže být řeč:D), generalizuješ tu ty:lol: Brát si za vzorek boxerů špičku profesionálních bijců, kteří mají deset let v kuse čtyři pět profesionálních zápasů do měsíce mi nepřijde jako argument, jistě, inkasovat rány do hlavy je asi proti přírodě, ale je to zhruba tak stejně nezdravé, jako skákat v kliku na kloubech v karate nebo hrát profesionálně házenou. Kdo boxuje sám pro sebe si určitě svou míru najde, posilování, vytrvalostní trénink, sparring... nemyslím, že by cokoliv z toho bylo prokazatelně na škodu:)
F4ust
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod roza » stř 18. čer, 2003 20:39

DMC-ad rotace pasu a chodidel:Jamamba a PM to zvladli driv ,takze jenom souhlasim.Zadna invektiva :-)Pecka je proste pecka ,uder za vyuziti vahy tela v pohybu ,ktery zaroven nenarusi stabilitu a tim umozni plynule kombinovat a navazovat opet pohybem tela beze ztraty smerovani sily.A co se tyce presnejsiho a jemejsiho zpusobu telesne prace (at uz to pak nazves jakkoliv),to je presne to ,k cemu se dostanes jen skrze stadium hrubsi a mene presne.
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jamamba » čtv 19. čer, 2003 7:39

F4ust: jestli jsi si zničil kolena u Qina, tak je to pravděpodobně tím,že je máš stejně na ..... Takže by ti velice brzo odešli i bez cvičení :twisted:
Jamamba
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » čtv 19. čer, 2003 14:18

taky si myslim
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 19. čer, 2003 14:20

F4UST - ?!? Qin shifu rozhodne nevypada na to, ze by mel znicena kolena
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » sob 21. čer, 2003 17:56

Hm, no verim vam, asi jsem zblblej z propagandy :-). Treba jeden mistr, se kterym jsem cvicil, se castokrat nechal slyset, ze box a karate nejsou zadna umeni, protoze pouzivaji svaly; takze jsem tak nejak automaticky zacal predpokladat, ze poradny kung-fu musi byt kompletne vnitrni, "neznecisteny" nejakou osklivou boxerskou mechanikou :-)

PM:
>Mimochodem to, o cem psal Dempsey, ma s dnesnim boxem docela >malo spolecnyho, ze jo?

Proc myslis? Ja mel dojem ze Dempsey shrnuje principy, ktere jsou pro box universalni. To ze ma nejakej dnesni sampion nelidskou silu a tluce jenom rukama prece neznamena ze to tak plati v boxu obecne.

Ten clanek o historickym boxu uz mam napsanej, akorat se trosku natahl. Jo a nevi nekdo jak se sem da poslat clanek v html i s obrazkama?
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » sob 21. čer, 2003 17:58

Hm, no verim vam, asi jsem zblblej z propagandy :-). Treba jeden mistr, se kterym jsem cvicil, se castokrat nechal slyset, ze box a karate nejsou zadna umeni, protoze pouzivaji svaly; takze jsem tak nejak automaticky zacal predpokladat, ze poradny kung-fu musi byt kompletne vnitrni, "neznecisteny" nejakou osklivou boxerskou mechanikou :-)

No, tedka mam fofr, mozna bych pak mel jeste par dotazu.

PM:
>Mimochodem to, o cem psal Dempsey, ma s dnesnim boxem docela >malo spolecnyho, ze jo?

Proc myslis? Ja mel dojem ze Dempsey shrnuje principy, ktere jsou pro box universalni. To ze ma nejakej dnesni sampion nelidskou silu a tluce jenom rukama prece neznamena ze to tak plati v boxu obecne.

Ten clanek o historickym boxu uz mam napsanej, akorat se trosku natahl. Jo a nevi nekdo jak se sem da poslat clanek v html i s obrazkama?
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 21. čer, 2003 20:50

DMC píše:Hm, no verim vam, asi jsem zblblej z propagandy :-). Treba jeden mistr, se kterym jsem cvicil, se castokrat nechal slyset, ze box a karate nejsou zadna umeni, protoze pouzivaji svaly; takze jsem tak nejak automaticky zacal predpokladat, ze poradny kung-fu musi byt kompletne vnitrni, "neznecisteny" nejakou osklivou boxerskou mechanikou :-)

Nazdar,
to je prave to, kdyz "nekdo nekde u nekoho ve svym dvoumesicnim vycviku kung fu" neco slysel... Na pul ucha a ne vsechno :wink: ...
Box je skvelej - zrovna tak jako kung fu u cloveka kterej vi co dela !
Pro box je dobry to, ze tam nejsou tluchubove ktery by resily hovadiny, proti kung fu to, ze tam takovy hovada casto jsou...
Cau
Randa
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » ned 22. čer, 2003 1:22

Rando, jsem "rad" ze jsem ti poslouzil jako exemplarni pripad, ALE chtel bych te opravit. Ten vycvik nebyl dvoumesicni, a neslysel jsem to na pul ucha, ale mockrat v ruznych obmenach.
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 23. čer, 2003 12:27

No jeste k tomu Qinovi....znam ho nejakej patek /pres 4 roky cvicim u nej Chen Taijiquan/...je pravda,ze s kolenama na tom neni nejlip a urcite se na tom podepsal jeho trenink.Ale ne proto,ze cvicil "blby moderni sestavy" jak se kdosi vyjadril,ale ze cvicil kung-fu mnohem vic nez si tady hodne lidi umi vubec predstavit.A to nemluvim o sanda a jeho holenich.Divily by jste se kolik shaolinu ma na nohach bandaze.Kdo nic nedela je v pohode...verim tomu,ze kazdej do na sobe trochu maka ma vicemene porad s necim problemy,ale snazi se je udrzovat v "prijatelnych mezich"...a jeste jedna vec,za tu dobu co u nej cvicim,jsem od nej slysel mockrat upozorneni na to,aby jsme si davali na kolena bacha a nedelali pitomosti /vetsina problemu s kolenama maji kf lidi hlavne kvuli tomu,ze
delaji to co neumi moc rychle,blbnou atd...a nerikejte ze ne:-))/
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Možná by Vás zajímalo...

Příspěvekod Dogmax » ned 29. čer, 2003 8:50

Art Aragon (*1927) - Lightweight šampion 87-16-6 a 60 KOs

"Mohl jsem se dostat ještě dál! Když se podívám zpatky na svúj život, tak mou největší stinnou stránkou bylo, že jsem neměl rád trénování. Dúvod byl ten, že jsem trénoval tvrdě, tvrdě, tvrdě, skutečně tvrdě a pak v ringu jsem dostal soupeře v prvním kole. Takže jsem strávil spoustu času a peněz při tréninku abych pak někoho knokautoval v prvním kole?! ... Nejdéle kdy jsem ve svém životě trénoval bylo měsíc-šest týdnů. Nerad jsem trénoval. Jim Murray (sportovni dopisovatel) se mě jednou zeptal ´Arte, víme, že nenávidíte trénování. Co nenávidíte ze všeho nejvíc? Boxování, sparing, běh?´ Odpověděl jsem ´Všechno!´´"
...
"Děkuji bohu, a myslim to upřimně, že každý kdo měl tolik zápasů jako já dneska nemůže ani mluvit. Znám dobrého bojovníka, jehož jmeno nebudu zmiňovat. Dobrý bojovník, Skvělý, ©ampion. Řekl jsem mu ´Ahoj, Jak se máš, Jsem rád, že tě zase vidím.´ A víte co mi odopvěděl? ´Bwoa duow bla.´ A já mu to věřil!"
Dogmax
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...