WING CHUN a QIGONG (CHI KUNG)

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

WING CHUN a QIGONG (CHI KUNG)

Příspěvekod Anonymní » čtv 26. kvě, 2005 10:04

Zažil jsi někdy při tréninku „Siu Lim Tao“ (první sestava Wing Chun Kung Fu) pocit tepla až horka, zklidnění a prohloubení dechu a tvé tělo se cítilo příjemně? Pokud ano, trénoval jsi vnitřně a to je vnitřní trénink Wing Chun – Qigong.

Co je to Qigong? Qigong propojuje tvůj dech,držení těla a mysl. Tradičně všechna čínská bojová umění zahrnovala oboje, vnější a vnitřní trénink. Vnitřní trénink trénuje Jing, Qi a Shen. Vnější trénink se zabývá tréninkem kostí, svalů a kůže. A také zde byl potřeba určitý filozofický základ.

Pokud je bojové umění bez vnitřního tréninku a filozofie, potom to není bojové umění, ale bojová zručnost. Umění je umění, přináleží mysli, pocitu a filozofii člověka. Proto může být dobré bojové umění předáváno z generace na generaci. Pokud chceš jen bojovou zručnost, pak je to jednoduché. Stačí jen zajít do obchodu, koupit si bouchací pytel a bouchat a kopat do něj bez přestání osm hodin denně. Staneš se nebezpečným bojovníkem, možná i šampiónem, ale nebudeš trénovat bojové umění, protože neznáš umění.

Dobrý praktik bojového umění se musí umět prát, ale musí taky vědět, jak se přestat prát. Pokud umíš zastavit útočníka a kontrolovat ho, tvé bojové umění musí být velmi dobré. Dokonce, pokud tě napadnou tři ozbrojení útočníci a ty jsi schopen je kontrolovat, potom tvé umění boje musí být velmi vysoké. To samozřejmě také znamená, že umíš také zaútočit.

„Bojové umění“ znamená zastavit boj. V čínštině říkáme „WU SHU“. „Wu“ je v čínštině kombinace dvou slov (písmen), které znamenají stop a boj. „Shu“ znamená zručnost nebo umění. A dohromady to znamená bojové umění.

Pokud se někdo umí jen bít a chybí mu umění a filozofie, stane se nevrlým, agresivním a zlým.

V Anglii je muž, který si říká „Král Kung Fu“. V sedmdesátých letech obcházel hospody v Liverpoolu a mlátil lidi. Brzo z něj měli všichni strach a on si otevřel klub bojového umění. Na trénincích bil své žáky, měli z něj strach a mysleli si, že toto je správný přístup k tomu, jak se naučit bojovému umění. Dnes „Král“ opustil své žáky, protože má problémy s krční páteří a potřebuje operaci. Myslím, že absolvoval už tři operace krční páteře a má také problémy se zády a kolenem. Slyšel jsem, že někteří jeho studenti mají podobné problémy.

Myslel si, pokud může někoho ztlouct, jeho bojové umění musí být dobré. Nyní trpí v důsledku své agrese a co udělal ostatním lidem. Jeho mentalita přešla na jeho žáky.

Dovedeš si představit, jak by Čína vypadala, kdyby každý kdo studuje bojové umění, měl stejný přístup a mentalitu? Jaký by byl rozdíl mezi člověkem věnujícím se bojovému umění a gangsterem?

Lao Tse řekl: „Zbraně (myslel tím taky boj a válku) jsou nešťastné věci a nejsou pro gentlemany. Pokud nemáš na výběr a musíš je použít, potom bude nejlépe, aby byly jednoduché a tiché. Pokud zvítězíš, nebuď šťastný, znamená to, že rád zabíjíš lidi a nebudeš nikdy úspěšný na tomto světě.“

Historie Wing Chun praví, že jej vymyslela budhistická sestra Wu Mei (Ng Mui) a naučila jej Yim Wing Chun. Toto je příběh předaný od Leung Jana, Can Wa Shunovi a pak Yip Manovi. I když existují i jiné příběhy, já osobně věřím, že pocházejí z budhismu a že je to ženský styl.

Ve Wing Chun používáme principu „centrální linie“. Ten zdůrazňuje, abys nešel příliš daleko, pokud centrální linii opustíš, můžeš prohrát nebo přijít o rovnováhu. Když útočíme, bylo nám řečeno, pokud ukončíme náš útok (úder), měli bychom okamžitě relaxovat. Tyto principy jsou stejné jako Lao Tse principy boje se zbraněmi. Lao Tse byl Taiosta Wu Mei budhistka, ale užívají stejné principy. Taoismus zdůrazňuje „Wu Wei“ = nic a budhismus „Zhuk“ = prázdnota a to je to samé.

Zhuk je filozofie Wing Chun a Qigong také. Tradičně byli v Číně náboženství a filozofie propojeny. V budhismu a taoismu se můžeš stát budha nebo nesmrtelný. To je odlišné od západu, kde je jen jeden bůh.

Takže při tréninku Wing Chun a Siu Lim Tao potřebujeme dosáhnout „Zhuk“ (prázdnoty). Pokud trénuje první sestavu, měli bychom ji dělat pomalu a zbavit se (odstranit) rušivých myšlenek. I když „Sill Lim Tao“ někteří interpretují jako „malá myšlenka“, my vlastně nepotřebujeme žádné myšlenky. Potřebuješ se zbavit všech rušivých myšlenek. Jako při meditaci, musíš nechat vnější tělo a vnitřní tělo bude silné a Qi bude proudit svými kanály. Pamatuji si, když jsem byl malý a trénoval jsem se svým strýcem (on byl můj první Wing Chun učitel, Tse Chiu Hung, když umřel, trénoval jsem s Yip Chunem). Nutil mě trénovat Siu Lim Tao nejméně čtyřicet minut a velmi pomalu. Moje nohy znecitlivěly a třásly se. Na počátku to bylo velice těžké, ale po nějaké době jsem si zvykl a cítil jsem obrovské teplo procházející mým tělem. To byla moje první zkušenost s Qi. Poté jsem se cítil velice příjemně a zrelaxovaně, protože moje mysl, dech a držení těla se propojily.

Když je tvé držení těla správné, rovná záda, hlava a krk zrelaxovaný, koukáš se dopředu, potom body Baihui a Huiyin (akupunktůrní body na vrcholku hlavy a mezi nohama) budou vertikálně (svisle) v jedné linii, a pokud je tvá mysl prázdná, potom tvé Qi může klesnout dolů do Dantienu (střed tvého těla pod pupíkem, kde je uložena tvá energie). Potom je tento postoj podobný postoji v Taiji Quan a dech je zrelaxovaný a přirozený a nakonec (jednou) to poznáš vše. Toto je vysoká úroveň QiQong – prázdnoty. Taiosté jí říkají „splynutí nebes a člověka“ a tvé vnitřní Qi bude silné a tvá mysl bude klidná. Potom nebudeš mít důvod někam jít někoho zmlátit, aby sis uvolnil svou agresivitu.

Na druhou stranu „Qi Sao“ (lepící ruce) ti pomohou se zvládnutím technik Wing Chun a pomůže ti uvolnit napětí a vylepšit tvou citlivost (vnímavost), potom po tréninku není důvod jít do hospody hledat problémy. A pokud tě někdo napadne s tvou citlivostí budeš určitě vědět, jak se ubránit a jak útočníky kontrolovat. Jsi bojový umělec, ne jen rváč. Pokud se podíváš na lidi trénující Wing Chun, můžeš poznat, jaká je jejich úroveň jen podle úrovně jejich zdraví…

autor: Michael Tse
Přeložil jsem z AJ z Yip Manova výročního builetinu.
Boris :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 26. kvě, 2005 14:17

No jestli tim pocitem tepla myslíš např. Intenzivní pálení stehen a lytek, pak ti musim dát za pravdu :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » pát 27. kvě, 2005 6:20

A proč je to ve fóru a ne jako článek?
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 27. kvě, 2005 8:30

Virgee píše:A proč je to ve fóru a ne jako článek?

protože se administrátorovi asi nelíbil, a tak když už jsem ho přeložil tak se chci o něj podělit. :D

Boris
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 27. kvě, 2005 8:34

A třeba vyprovokuji nějakou diskusi, nebo snad nikdo k tomu nemáte co říct? ®e by žádné podobné zkušenosti? 8)

Boris
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » pát 27. kvě, 2005 9:06

Boris píše:
Virgee píše:A proč je to ve fóru a ne jako článek?

protože se administrátorovi asi nelíbil, a tak když už jsem ho přeložil tak se chci o něj podělit. :D

Boris

jak se říká: F*CK ADMIN!!! :twisted: . njn, co naděláme, snad se to tam časem dostane, stálo by to za to.

Ad. podobné zkušenosti: nemám ;)
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

O

Příspěvekod roza » pát 27. kvě, 2005 10:08

Ja se adminovi ani moc nedivim ,pri vsi ucte ,kterou si Boris asi dal s prekladem ,jedna se o neprinosnou snusku obecnych,vecne omilanych a vetsinou spatne pochopenych kecu ,vytrzenych z kontextu.Nejen ze se jedna o text zhruba tak pro 15ti lete ,ale ani pro ne nenese jedinou relevantni informaci.
Ostatne ,pocet dosavadnich reakci asi dava tusit ,jakemu zajmu se prispevek tesi.A nebo vsichni citatele doted sedi u compu s otevrenou hubou........ :lol:
Abych byl alespon trochu konstruktivni - odpoved na uvodni otazku:Ano zazil ,ale nastesti je to tak davno ,ze jsem mel cas si uvedomit ,ze to s vnitrnim treninkem nema nic spolecneho.

Roza
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: O

Příspěvekod Anonymní » pát 27. kvě, 2005 10:26

roza píše:Abych byl alespon trochu konstruktivni - odpoved na uvodni otazku:Ano zazil ,ale nastesti je to tak davno ,ze jsem mel cas si uvedomit ,ze to s vnitrnim treninkem nema nic spolecneho.

Roza

Dobrá, dobrá. Tak kam jsi se dostal, nebo je to tajemsví? :lol:

Boris
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

TAJEMSTVI

Příspěvekod roza » pát 27. kvě, 2005 11:55

Tajemstvi to rozhodne neni ,trochu to ale specifikuj - jinak bych mohl odpovedet jako Ryunin ve vedlejsim foru - plytvanim casu vsech zucastnenych :lol:

Roza
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: TAJEMSTVI

Příspěvekod Anonymní » pát 27. kvě, 2005 12:07

roza píše:Tajemstvi to rozhodne neni ,trochu to ale specifikuj - jinak bych mohl odpovedet jako Ryunin ve vedlejsim foru - plytvanim casu vsech zucastnenych :lol:

Roza

Dobrá

Pokud jseš tedy schopen se uvolnit natolik, že se tvé tělo zahřeje protože v něm volně proudí energie. Co pak? Mě v současnosti docela fascinuje jak se cítím uvolněnější a uvolněnější a vůbec netuším co bude dál. Vím že mi několikrát pomohlo si něco představovat a pak se dostavil pocit a já věděl, že to je to co jsem si představoval.

Takže jestli tvrdíš, jsi schopen se v zimě posadit na sníh a nechat na svém holém tělě vyušit mokré tričko tak co pak, kam to vede?

Nebo znáš jiný příklad jak trénovat vnitřně? Tak se pochlub? A jak říkáš, hlavně něco co jsi opravdu zažil né to co jsi někde vyčetl!

hezké odpoledne

Boris
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

článek nepřináší nic převratného,

Příspěvekod pavela » pát 27. kvě, 2005 12:22

nicméně sděluje veskrze pozivní pravdy. Mě se líbí, že je tam v souvislosti s "vnitřní energií" zmíněnej Yip Chun, protože toho mi jednou Yiwan ukazoval na videu a spadli jsme smíchy ze židle. V každém BU je totiž základní poučka že Čchi má klesnout do Tan Tchien a on jí má zcela zjevně v ramenou a navíc je tak ztuhlej a dřevěnej, že tím veškeré proudění Čchi(pokud existuje :lol: ) dle všech pravidel čínského Čchikungu naprosto blokuje :? . Jinak nic proti tomu starému pánovi, cvičil na tý kazetě velmi usilovně(až se mi orosilo čelo...).
PS.naopak krásným příkladem toho, jak vnitřní styl je Wing Chun je dle mého názoru Wong Nimyi ale třeba i Pan Nam.Při jejich cvičení je jasně vidět další základní poučka vnitřních stylů Jung i´pu jung li (použít myšlenku, nikoliv sílu)
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 27. kvě, 2005 12:51

Musim se priznat, ze jsem na konci clanku cekal obvyklou frazi rozesli 10 dobrym znamym a do 14 dni poznas pravy Wing Chun.

Ja si pod cvicenim vnitrnich stylu predstavuji rozsireni hranic vnimani (mozna spis zkvalitneni interpretace vjemu), podobne, jako je tomu u kazde drilovane lidske cinnosti, ktera sleduje nejaky cil, tedy i u sportu. Postupem casu se clovek setka s momenty, kdy "citi" a "VI", i kdyz je to fyzikalne a motoricky temer nemozne. Videt tani snehu nebo ohrivani vody na caj by asi posunulo mou viru nekam dal a kdyby mi to zarucilo zivot ve zdravi do 100 let, mozna bych o tom zauvazoval. ;)

Pred deseti lety mi prislo uzasne, kdybych treba dokazal vnitrni energii rozsvitit zarovku. Dnes si myslim, ze by to byl dobry trik do variete, ale jinak by mi to bylo asi uplne na hovno.

Snad jsem nikoho moc neurazil, do me si klidne zaperte!

Dik za clanek a hezky den!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TAPTAK » pát 27. kvě, 2005 12:52

27 květen 2005 12:51:11 jsem byl ja. Poprve me server odlogoval, sorry.
TAPTAK
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

SUSENI NA SNEHU

Příspěvekod roza » pát 27. kvě, 2005 13:16

Jsem schopen se uvolnit natolik ,ze......
Ne ,vezmu to od zadu : znam jine priklady vnitrniho treninku nez zahrivani se pri SLT - coz mimochodem za vnitrni trenink BU nepovazuji.Pokud jsi schopen nejakou energii uchopit (ne vytvaret ,to nemusis,kazdy ji urcite mnozstvi ma) - dalsim ukolem je smerovat ji tam ,kde ji je treba - coz ale neznamena stat jak jetleb a infantilne si neco predstavovat - a nechat ji projevit,spojit ji s pohybem a hlavne dokazat aby neco pusobila.Jinak je to mentalni masturbace.
Dokud se nestanu clenem cechu pradlen a susicek ,nemam nijake puzeni susit na soba cokoliv a uz vubec ne v sede na snehu.Filmova klise tu snad rozebirat nemusime ,abych predesel dalsim otazkam : ne ,opravdu sem nemusel sedet tri dny v desti pred skolou ,nez mne muj ucitel pustil dal...
Vzhledem k tomu ,ze jsem nikdy nemel v umyslu sve protivniky zahrivat ,a uz vubec nejsem fascinovan tim ,jak jsem uvolnenejsi a uvolnenejsi az budu nejuvolnenejsi na celem svete ,tak TUSIM CO SE MNOU BUDE DAL.
Proste je tu par rozdilu ,no.....
No offence

Roza
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: SUSENI NA SNEHU

Příspěvekod Anonymní » pát 27. kvě, 2005 13:45

roza píše:Jsem schopen se uvolnit natolik ,ze......
Ne ,vezmu to od zadu : znam jine priklady vnitrniho treninku nez zahrivani se pri SLT - coz mimochodem za vnitrni trenink BU nepovazuji.Pokud jsi schopen nejakou energii uchopit (ne vytvaret ,to nemusis,kazdy ji urcite mnozstvi ma) - dalsim ukolem je smerovat ji tam ,kde ji je treba - coz ale neznamena stat jak jetleb a infantilne si neco predstavovat - a nechat ji projevit,spojit ji s pohybem a hlavne dokazat aby neco pusobila.Jinak je to mentalni masturbace.
Dokud se nestanu clenem cechu pradlen a susicek ,nemam nijake puzeni susit na soba cokoliv a uz vubec ne v sede na snehu.Filmova klise tu snad rozebirat nemusime ,abych predesel dalsim otazkam : ne ,opravdu sem nemusel sedet tri dny v desti pred skolou ,nez mne muj ucitel pustil dal...
Vzhledem k tomu ,ze jsem nikdy nemel v umyslu sve protivniky zahrivat ,a uz vubec nejsem fascinovan tim ,jak jsem uvolnenejsi a uvolnenejsi az budu nejuvolnenejsi na celem svete ,tak TUSIM CO SE MNOU BUDE DAL.
Proste je tu par rozdilu ,no.....
No offence

Roza

Koukám že si sice neužíváš mentální mastrubace, ale nic konkrétního z tebe nedostanu. Tak co teda považuješ za vnitřní trénink?
Vědomě se uvolnit je určitě uchopitelná představa a nejen to jak myšlenka ovládla hmotu, nebo ne? To zahřívání je prostě jen jednoduchá ukázka toho, co může uvolnění přinést, ale mě vážně zajímá co dál.... máš něco konkrétního?

čau 8)
Boris
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

zahrivani

Příspěvekod roza » pát 27. kvě, 2005 14:45

Zahrivani by byla jednoducha ukazka ,kdyby to nebyl jen tvuj pocit ,ale neco ,co se konkretne projevi - kdybys rezal do nekoho a on pri tom jecel ,JAU ,TO PAAALIIIII ,ani bych nemukl. :lol:
Jinak to stale zustane zalezitosti tvych pocitu ,a predmetem spekulaci ,zda-li je to skutecne vubec zpusobeno nejakou tvou praci s energiemi.
Mam toho spoustu konkretniho ,ale radeji bych do soukr.

Roza
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 27. kvě, 2005 15:06

Borisi, aby tu zaznělo něco konkrétního, tak na to uvolnění je jedinej recept, cvičit co nejpomaleji a vůbec když to furt nejde tak Zhanzhuang. Obecně my Evropani máme největší problém s uvolněním neboli Song. Buď jsme tvrdý jako dřevo, nebo zase bez síly jako hadr. Pravý song je totální uvolnění, ale přitom plný síly. Přeloženo do mystické řeči autora článku, totální uvolnění které nezabraňuje energii(fujtajbl, žufííír, šaldíííííír ty máš svaly, já mám čáry....)aby proudila a tento proud Qi, nikoliv síla svalů, dodává sílu.Akorát nevim proč to číňanům jde a nám furt ne... :?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: zahrivani

Příspěvekod Anonymní » pát 27. kvě, 2005 15:07

roza píše:Zahrivani by byla jednoducha ukazka ,kdyby to nebyl jen tvuj pocit ,ale neco ,co se konkretne projevi - kdybys rezal do nekoho a on pri tom jecel ,JAU ,TO PAAALIIIII ,ani bych nemukl. :lol:
Jinak to stale zustane zalezitosti tvych pocitu ,a predmetem spekulaci ,zda-li je to skutecne vubec zpusobeno nejakou tvou praci s energiemi.
Mam toho spoustu konkretniho ,ale radeji bych do soukr.

Roza

Koukam že pochybuješ o tom že je někdo schopen vysušit na svém těle v mrazu mokrý hadr! Netvrdím, že mi budou z rukou šlehat plameny ale tvrdím, že je pomocí myšlenky možné regulovat teplotu těla. Třeba jen tím že neprochladnu když je mínus 10 a udržím si teplotu 36. To by mohlo stačit na ten hadr :D .
No, ale to je celý jen příklad nebo spíše znamení toho že se něco děje, a proto mě zajímají tvoje konkrétní zkušenosti.

tak smůla třeba se někdo jinej bude chtít veřejně udělat :)

zkusím se ti ozvat soukromě.

Boris
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boris68 » pát 27. kvě, 2005 15:36

rozo, pošli mi prosím soukromou zprávičku. Nejsem toho schopen a už mě to prudí. dík

Boris
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 28. kvě, 2005 18:12

Zdar ludia.

Videl som WT (na videu), ktoreho ukazky pripominali tzv. "Skinske karate" a videl som aj WT co pripominalo bojove umenie. Neviem co si mam o tom mysliet... mozno islo o nejake rozne styly, ale zeby sa lisili az natolko? Co si teda myslite o WT... da sa pouzit na prakticku sebaobranu? A da sa dobre skombinovat s niecim tak vnutornym ako tchaj-ti? Lebo jeden z instruktorov mi na to povedal, ze WT je prilis otesane:

citujem:

"ked niekto cvičí VT je zbytočné aby robil niečo iné v tom zmysle, je VT príliľ
otesané aby sa kombinovalo s niečim iným..tak isto i iné ±porty ako karate,
kick box a pod. sú to len ±porty ako futbal alebo ±ach..aspoň teda v na±ich
slovenských podmienkach."
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...