Co je to Qigong? Qigong propojuje tvůj dech,držení těla a mysl. Tradičně všechna čínská bojová umění zahrnovala oboje, vnější a vnitřní trénink. Vnitřní trénink trénuje Jing, Qi a Shen. Vnější trénink se zabývá tréninkem kostí, svalů a kůže. A také zde byl potřeba určitý filozofický základ.
Pokud je bojové umění bez vnitřního tréninku a filozofie, potom to není bojové umění, ale bojová zručnost. Umění je umění, přináleží mysli, pocitu a filozofii člověka. Proto může být dobré bojové umění předáváno z generace na generaci. Pokud chceš jen bojovou zručnost, pak je to jednoduché. Stačí jen zajít do obchodu, koupit si bouchací pytel a bouchat a kopat do něj bez přestání osm hodin denně. Staneš se nebezpečným bojovníkem, možná i šampiónem, ale nebudeš trénovat bojové umění, protože neznáš umění.
Dobrý praktik bojového umění se musí umět prát, ale musí taky vědět, jak se přestat prát. Pokud umíš zastavit útočníka a kontrolovat ho, tvé bojové umění musí být velmi dobré. Dokonce, pokud tě napadnou tři ozbrojení útočníci a ty jsi schopen je kontrolovat, potom tvé umění boje musí být velmi vysoké. To samozřejmě také znamená, že umíš také zaútočit.
„Bojové umění“ znamená zastavit boj. V čínštině říkáme „WU SHU“. „Wu“ je v čínštině kombinace dvou slov (písmen), které znamenají stop a boj. „Shu“ znamená zručnost nebo umění. A dohromady to znamená bojové umění.
Pokud se někdo umí jen bít a chybí mu umění a filozofie, stane se nevrlým, agresivním a zlým.
V Anglii je muž, který si říká „Král Kung Fu“. V sedmdesátých letech obcházel hospody v Liverpoolu a mlátil lidi. Brzo z něj měli všichni strach a on si otevřel klub bojového umění. Na trénincích bil své žáky, měli z něj strach a mysleli si, že toto je správný přístup k tomu, jak se naučit bojovému umění. Dnes „Král“ opustil své žáky, protože má problémy s krční páteří a potřebuje operaci. Myslím, že absolvoval už tři operace krční páteře a má také problémy se zády a kolenem. Slyšel jsem, že někteří jeho studenti mají podobné problémy.
Myslel si, pokud může někoho ztlouct, jeho bojové umění musí být dobré. Nyní trpí v důsledku své agrese a co udělal ostatním lidem. Jeho mentalita přešla na jeho žáky.
Dovedeš si představit, jak by Čína vypadala, kdyby každý kdo studuje bojové umění, měl stejný přístup a mentalitu? Jaký by byl rozdíl mezi člověkem věnujícím se bojovému umění a gangsterem?
Lao Tse řekl: „Zbraně (myslel tím taky boj a válku) jsou nešťastné věci a nejsou pro gentlemany. Pokud nemáš na výběr a musíš je použít, potom bude nejlépe, aby byly jednoduché a tiché. Pokud zvítězíš, nebuď šťastný, znamená to, že rád zabíjíš lidi a nebudeš nikdy úspěšný na tomto světě.“
Historie Wing Chun praví, že jej vymyslela budhistická sestra Wu Mei (Ng Mui) a naučila jej Yim Wing Chun. Toto je příběh předaný od Leung Jana, Can Wa Shunovi a pak Yip Manovi. I když existují i jiné příběhy, já osobně věřím, že pocházejí z budhismu a že je to ženský styl.
Ve Wing Chun používáme principu „centrální linie“. Ten zdůrazňuje, abys nešel příliš daleko, pokud centrální linii opustíš, můžeš prohrát nebo přijít o rovnováhu. Když útočíme, bylo nám řečeno, pokud ukončíme náš útok (úder), měli bychom okamžitě relaxovat. Tyto principy jsou stejné jako Lao Tse principy boje se zbraněmi. Lao Tse byl Taiosta Wu Mei budhistka, ale užívají stejné principy. Taoismus zdůrazňuje „Wu Wei“ = nic a budhismus „Zhuk“ = prázdnota a to je to samé.
Zhuk je filozofie Wing Chun a Qigong také. Tradičně byli v Číně náboženství a filozofie propojeny. V budhismu a taoismu se můžeš stát budha nebo nesmrtelný. To je odlišné od západu, kde je jen jeden bůh.
Takže při tréninku Wing Chun a Siu Lim Tao potřebujeme dosáhnout „Zhuk“ (prázdnoty). Pokud trénuje první sestavu, měli bychom ji dělat pomalu a zbavit se (odstranit) rušivých myšlenek. I když „Sill Lim Tao“ někteří interpretují jako „malá myšlenka“, my vlastně nepotřebujeme žádné myšlenky. Potřebuješ se zbavit všech rušivých myšlenek. Jako při meditaci, musíš nechat vnější tělo a vnitřní tělo bude silné a Qi bude proudit svými kanály. Pamatuji si, když jsem byl malý a trénoval jsem se svým strýcem (on byl můj první Wing Chun učitel, Tse Chiu Hung, když umřel, trénoval jsem s Yip Chunem). Nutil mě trénovat Siu Lim Tao nejméně čtyřicet minut a velmi pomalu. Moje nohy znecitlivěly a třásly se. Na počátku to bylo velice těžké, ale po nějaké době jsem si zvykl a cítil jsem obrovské teplo procházející mým tělem. To byla moje první zkušenost s Qi. Poté jsem se cítil velice příjemně a zrelaxovaně, protože moje mysl, dech a držení těla se propojily.
Když je tvé držení těla správné, rovná záda, hlava a krk zrelaxovaný, koukáš se dopředu, potom body Baihui a Huiyin (akupunktůrní body na vrcholku hlavy a mezi nohama) budou vertikálně (svisle) v jedné linii, a pokud je tvá mysl prázdná, potom tvé Qi může klesnout dolů do Dantienu (střed tvého těla pod pupíkem, kde je uložena tvá energie). Potom je tento postoj podobný postoji v Taiji Quan a dech je zrelaxovaný a přirozený a nakonec (jednou) to poznáš vše. Toto je vysoká úroveň QiQong – prázdnoty. Taiosté jí říkají „splynutí nebes a člověka“ a tvé vnitřní Qi bude silné a tvá mysl bude klidná. Potom nebudeš mít důvod někam jít někoho zmlátit, aby sis uvolnil svou agresivitu.
Na druhou stranu „Qi Sao“ (lepící ruce) ti pomohou se zvládnutím technik Wing Chun a pomůže ti uvolnit napětí a vylepšit tvou citlivost (vnímavost), potom po tréninku není důvod jít do hospody hledat problémy. A pokud tě někdo napadne s tvou citlivostí budeš určitě vědět, jak se ubránit a jak útočníky kontrolovat. Jsi bojový umělec, ne jen rváč. Pokud se podíváš na lidi trénující Wing Chun, můžeš poznat, jaká je jejich úroveň jen podle úrovně jejich zdraví…
autor: Michael Tse
Přeložil jsem z AJ z Yip Manova výročního builetinu.
Boris