Wing Chun Kuen Phai

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod luen » pon 25. kvě, 2009 11:56

pe25tr píše:
Dmitry píše:Já osobně mám 2 žákovský stupeň, a nikoho nezkouším (na to jsou jiné lide - mistři) a ani neříkám že jsem nějaký učitel nebo sifu, ale vím něco a to můžu vysvětlit a tomu naučit.

Tohle znam z aikida (moje osobni zkusenost). To je to nejhorsi, co muze byt... ucit se u zacatecniku. Taky jsem zacinal u trenera, ktery mel druhy zakovsky stupen (v aikido 4. kyu)... u nas proste nikdo jiny nebyl.
Jsou to ztracene roky. Clovek, ktery nema uz predchozi zkusenost s nejakym BU to ale pozna az zpetne, coz je prave to zle.
Trener-zacatecnik sice treba umi to, co ma umet, ale umi JENOM to a JEN tak, jak odpovida jeho momentalni urovni. Pocit, ze ze sve pozice muze ostatni ucit a naucit je VELIKY OMYL. Muj trene-4.kyu na zacatku 90. let (jak to vidim zpetne) proste nevedel proc nas uci to co nas uci, nevedel k cemu to slouzi a ceho se tim ma dosahnout, ackoliv sam mel 4. kyu opravnene. Mohl nas sice ucit, ale nemohl nas naucit, protoze nevedel co jak proc k cemu kdy... Tady nepomuze ani "ohromne nedseni" obou stran (trener-zaci), ani obcasna navsteva (seminar) skutecneho trenera, byt by to byl mistr-dedecek (grandmaster).

To je, jako bych se ucil fyziku pevne faze od absolventa zakladni skoly, ktery mi bude vypravet o rozdilu tani ledu a vosku a jednou za mesic prijede na vikend profesor nerovnovazne termodynamiky aby me opravoval... tohle proste nefunguje.

Jestli chcete v Cechach dopadnout, jako dopadlo aikido, plni nadseni a odhodlani zakladejte oddily, ktere povedou treneri-zacatecnici a delejte na seminarich zkousky a udelujte pasky-dany.

Nic ve zlem ani proti tobe :wink: , ale co se uz stalo jednou, stane se zase znova.

Dymo a v tom je celej zakopanej pes!!! Nejsi učitel a učíš, dík za upřímnost. Jinak pe25tr to napsal pekne aniz by se nechal vtahnout do marnosti, cele tehle diskuze :oops: 8)
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dmitry » pon 25. kvě, 2009 12:29

100 Eu za zkoušku???ty si fakt tady ze všech musíš dělat prdel pak bych to ještě bral.. Smějící Mrkající
Mě si říkal když sem byl u Vás na tréninku že je to ryze nekomerční záležitost...!!!Nejde ani tak o peníze jak sem psal ale také o princip...Je normální platit za tréninky ale ty zkoušky a jiný podobný srač...
Kolik stojí zkouška z té Meditace??Už se tu o tom někdo zmiňoval tak by mě to zajímalo Myšlenka Objedu nějaká zenová centra a optám se zda dělají zkoušky z Meditace že to tu dělaj nějaký Wushisti sem zvědav co mi na to řeknou Popletený
No ať žije Kung Fu v ČR.... ©okovaný

Ahoj, Vladiku =)
Co se tyče ceny za ten seminář - já to už vysvětloval, a nechci opakovat. A není to cena za zkoušku, ale za cvičení z grand-mistrem.
Ty si byl jenom na jednomu cvičeni a proto prosím tě nepleť sebe a ostatní hlučnými větami - na to všechno já už jsem dal odpověď.
Dmitry Pasenko
Wing Chun Kuen Phai
http://www.wingchunkuen.cz
dmitry.pasenko@gmail.com
linie : Nguyen Te Kong (Yuen Chai Wan) -> Nguyen Zui Hai (Ho Hai Long) -> Huynh Ngoc An -> Astašev Igor Vladimirovič
Dmitry
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jox » pon 25. kvě, 2009 12:42

Nojo, který troll vlastně vymyslel, že by se u nich dělaly zkoušky z meditace? :lol:
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pon 25. kvě, 2009 13:21

littleass píše:
pavela píše:Jéhehe ,kluci, zdravím z Číny, tady je to taková veselá historie s těma Danama, zde se říká Duanama 段.když si Číňani dělali naděje, že se wušu stane olympijským sportem,tak nějakého chytráka na IWUF napadlo,že se udělají dany-duany. Děti dělaly "zkoušky" podle sestav, které se vymyslely pro tento účel a dědkové-mistři si chodili pro mistrovské Duany na asociaci a pak se všude hrdě vytahovali s krásným papírem.Dávalo se to v podstatě od oka a největší sranda byla,že se tím strašně hrdě vytahovali ti staří mistři-vééélmistři, kteří tuhle pitomost potřebovali nejmíň.Ale zkrátka MĚLI PAPÍR,což je po letech neoceněné dřiny v parku velká čest :lol: A když se dozvěděli,že to na OH nebude, tak to pomalu opadlo,papíry se strčily do šuplíků,případně se papír použil k účelu odpovídajícímu hodnotou obsahu a éra danů v Číně skončila, doufám. Já jen abyste se kluci od Yiwana nedivili, kdyby náhodou v Guangzhou master Wong Nim Yi s tajemným úsměvem nevytáhl hrdě z šuplíku a nepochlubil se obrovskou vzácností--- 5 tým danem :lol: (pátým proto,že 6.dan mají lidi nad 80 let, 7.dan funkcionáři asociace Wušu a 8 dan mrtví za to že konečně umřeli :lol: )

Hej Pavle ty si jeden z mála zdravých(psychicky)lidí kteří sem lezou :lol: :lol: :wink:
Fyzicky nevim...asi seš opatrnej já žít v Číně tak už bych měl asi desetkrát Kapavku :lol: :lol: Ty šikmooká koťátka to bych nevydržel :lol: :lol: :D

Jo jo Dany zkoušky z meditace zkoušky z levitace zkoušky z toho kdo dá větší ránu do stromu...

Alláh s námi :lol: :!: :idea:

Navrhuji dělat zkoušky z Ejakulace :lol: :lol: :lol: :roll:
Bez šprcky ani ránu a ještě předtím provést důkladné vyšetření.Ale musím říci, že se holky chrání samy a ve většině případů jsou velmi čistotné. :lol: Minulý týden v ©anghaji v uličce dlouhé 500 metrů 12 bordeláků a v každém cca 30 holek NÁDHERNÝCH! Samozřejmě že jsem jenom koukal, to se nedá zvládnout a je třeba si zachovat Tan Tchien 丹田 :lol: :lol: :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pon 25. kvě, 2009 13:27

Nechci nic říkat Dimitri,možná je to dané tvojí malou znalostí češtiny ale to co tady předvádíš by Číňani označili slovním spojením 吹牛庇 .Při svých hlubokých znalostech kung-fu jistě víš co to znamená :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pon 25. kvě, 2009 14:59

pavela píše:
littleass píše:
pavela píše:Jéhehe ,kluci, zdravím z Číny, tady je to taková veselá historie s těma Danama, zde se říká Duanama 段.když si Číňani dělali naděje, že se wušu stane olympijským sportem,tak nějakého chytráka na IWUF napadlo,že se udělají dany-duany. Děti dělaly "zkoušky" podle sestav, které se vymyslely pro tento účel a dědkové-mistři si chodili pro mistrovské Duany na asociaci a pak se všude hrdě vytahovali s krásným papírem.Dávalo se to v podstatě od oka a největší sranda byla,že se tím strašně hrdě vytahovali ti staří mistři-vééélmistři, kteří tuhle pitomost potřebovali nejmíň.Ale zkrátka MĚLI PAPÍR,což je po letech neoceněné dřiny v parku velká čest :lol: A když se dozvěděli,že to na OH nebude, tak to pomalu opadlo,papíry se strčily do šuplíků,případně se papír použil k účelu odpovídajícímu hodnotou obsahu a éra danů v Číně skončila, doufám. Já jen abyste se kluci od Yiwana nedivili, kdyby náhodou v Guangzhou master Wong Nim Yi s tajemným úsměvem nevytáhl hrdě z šuplíku a nepochlubil se obrovskou vzácností--- 5 tým danem :lol: (pátým proto,že 6.dan mají lidi nad 80 let, 7.dan funkcionáři asociace Wušu a 8 dan mrtví za to že konečně umřeli :lol: )

Hej Pavle ty si jeden z mála zdravých(psychicky)lidí kteří sem lezou :lol: :lol: :wink:
Fyzicky nevim...asi seš opatrnej já žít v Číně tak už bych měl asi desetkrát Kapavku :lol: :lol: Ty šikmooká koťátka to bych nevydržel :lol: :lol: :D

Jo jo Dany zkoušky z meditace zkoušky z levitace zkoušky z toho kdo dá větší ránu do stromu...

Bez šprcky ani ránu a ještě předtím provést důkladné vyšetření.Ale musím říci, že se holky chrání samy a ve většině případů jsou velmi čistotné. :lol: Minulý týden v ©anghaji v uličce dlouhé 500 metrů 12 bordeláků a v každém cca 30 holek NÁDHERNÝCH! Samozřejmě že jsem jenom koukal, to se nedá zvládnout a je třeba si zachovat Tan Tchien 丹田 :lol: :lol: :lol:

haha skoro v každým old school filmu je bordýlek .často se tam odehrává podstatná část děje a je to centrum společenskýho života:) a šefujemu záporák a hrajou tam ten zvláštní hazard z dominem u kterýho pořád nechápu systém. to jen pro odlehčení:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pon 25. kvě, 2009 15:03

tak k těm páskům .nevém mám pocit ,že k judu a karate to nějak patří a asi hlavně pro dětičky je to motivace .jeden byl pyšnej že už nenosí ten bílej ,ale barevnej.No a právě to je mi na kung fu sympatické ,že nemá takovou tu symbolicky řečeno určitou japonskou militantnost a vetší civilnost a ten rodiný přístup
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod littleass » pon 25. kvě, 2009 20:17

ukropcany píše:
Dmitry píše:Ty si byl jenom na jednomu cvičeni
A dal si mu aspoň za nás všetkých dobrú facku? :twisted: Už keď si ho mal na dostrel... :twisted:

No to tě potěšim :lol: Dostal sem lehkou tečku do rypáku když sem instruktora poprosil aby mi ukázal nějakou tu zvířecí sestavu....:wink:

Klucí z východu zkrátka věci vysvětlujou jinak :? 8) 8O :lol:
littleass
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod littleass » pon 25. kvě, 2009 20:22

Dmitry píše:
100 Eu za zkoušku???ty si fakt tady ze všech musíš dělat prdel pak bych to ještě bral.. Smějící Mrkající
Mě si říkal když sem byl u Vás na tréninku že je to ryze nekomerční záležitost...!!!Nejde ani tak o peníze jak sem psal ale také o princip...Je normální platit za tréninky ale ty zkoušky a jiný podobný srač...
Kolik stojí zkouška z té Meditace??Už se tu o tom někdo zmiňoval tak by mě to zajímalo Myšlenka Objedu nějaká zenová centra a optám se zda dělají zkoušky z Meditace že to tu dělaj nějaký Wushisti sem zvědav co mi na to řeknou Popletený
No ať žije Kung Fu v ČR.... ©okovaný

Ahoj, Vladiku =)
Co se tyče ceny za ten seminář - já to už vysvětloval, a nechci opakovat. A není to cena za zkoušku, ale za cvičení z grand-mistrem.
Ty si byl jenom na jednomu cvičeni a proto prosím tě nepleť sebe a ostatní hlučnými větami - na to všechno já už jsem dal odpověď.

Pořád mi přijde 3000,- za 21 hod nebo cos mi to psal dost,já byl nedávno na semináři opravdu dobrého čínského mistra který cvičí 40 let a platil sem 1200,-za celý víkend za který sme odcvičili taky tak 20 hod....

A zkoušky mam opravdu na háku,prostě neuznávám :wink:
littleass
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod littleass » pon 25. kvě, 2009 20:26

pavela píše:
littleass píše:

Jesus Christus to musí být ráj na zemi :lol: :roll:
No další motivace na cestu do Číny :P :wink:
No ten Tantchien... co ti na to mam říct ono když to na někoho rozbalí pěkné snědé šikmooké kůzlátko tak i mnich podlehne.Nedávno sem našel článek na jednom českém Budhistickém diskuzním foru kde se píše o českém mnichovi který praktikoval asi 15 let a odletěl do Asie,po pár týdnech pobytu byl vyloučen ze společenství-začal tam prznit mnišky,své žačky a jiné ženy :idea: :lol: :lol:
To jako vážně!!Najdu to a do pár dnů to sem hodim :)
littleass
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiuwei » pon 25. kvě, 2009 20:34

littleass
Pořád mi přijde 3000,- za 21 hod nebo cos mi to psal dost

Tak hodina cvičení tě vychází plus mínus 150,- kaček za hoďku, což je přijatelná cena. Vždyť když jdeš cvičit na večerní trénink tzv. individuálně (nejsi členem dané školy a nemáš zaplacený měsíční či čtvrtletní příspěvěk) tak právě 150,-Kč je obvyklá cena za hodinovou výuku. V ceně nevidím problém a Dmitry tedy za seminář s mistrem měl cenu nastavenou solidně .
xiuwei
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BizonCZ_hele_admin » pon 25. kvě, 2009 20:35

luen píše: Dymo a v tom je celej zakopanej pes!!! Nejsi učitel a učíš, dík za upřímnost.

Mohl bych poprosit, zda by mi někdo neřekl, jak poznám opravdového "učitele"? Já, abych věděl, zda již pár let neztrácím čas u svých trenérů a instruktorů. :(

Hlavně mi potom všem, co jste tady naspali neříkejte, že je to na základě nějakých zkoušek a certifikátů, protože to bychom si potom trochu protiřečili, že?

Jak tedy pozná člověk, který toho moc nenacvičil a nemám představu o tom, co je komedie a co boj, že ten, kdo ho chce vyučovat je "učitel"? A ne jen nějaký Vámi uvedený "začátečník".

Předem děkuji za odpověď, která mi jistě po tolika letech ukáže, zda mám začít konečně hrát piškvorky nebo pokračovat dál. :wink:

Jo a přeci ještě jednu otázku, kdo z Vás již byl "učitel", když si otevíral svojí školu a ne "začátečník"? A jak jste svůj učitelský post získali?

Děkuji.
BizonCZ_hele_admin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pon 25. kvě, 2009 21:30

kdysi tady někdo postnul komplet časopis black belt. v ročnících kolem devadesátých a myslím 2ooo tisíce a výše jak jsou pravidelný rubriky tak tam byla jedna zajímavá ,která se jmenovala kung fu inside nebo tak nějak a psal to nějaký učitel co měl školu čínan,ale již žijící v americe. a přesně tam psal a řešil otázky co se řešej tady. třeba jeden článek byl zda by měl mít sifu bojové zkušenosti z ulice .tak píše že v dnešní době to nelze a ani nejde,ale že by měl mít zkušenost ze sparringu a to co učí být schopen žákům předvést . pak tam řeší otázky zda se dá kung fu ubranit. tradice vs moderní, sestavy a kung fu a soutěže a v podstatě má stejné názory jako honza luen ,pavela,pavel macek .velmi racionální pohled na kung fu. také zajímavé je že je velký problém u kung fu dneska a to jsou žáci tedy současní lidé a jejich potřeby a motivace
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 26. kvě, 2009 3:35

BizonCZ píše:
luen píše: Dymo a v tom je celej zakopanej pes!!! Nejsi učitel a učíš, dík za upřímnost.

Mohl bych poprosit, zda by mi někdo neřekl, jak poznám opravdového "učitele"? Já, abych věděl, zda již pár let neztrácím čas u svých trenérů a instruktorů. :(

Hlavně mi potom všem, co jste tady naspali neříkejte, že je to na základě nějakých zkoušek a certifikátů, protože to bychom si potom trochu protiřečili, že?

Jak tedy pozná člověk, který toho moc nenacvičil a nemám představu o tom, co je komedie a co boj, že ten, kdo ho chce vyučovat je "učitel"? A ne jen nějaký Vámi uvedený "začátečník".

Předem děkuji za odpověď, která mi jistě po tolika letech ukáže, zda mám začít konečně hrát piškvorky nebo pokračovat dál. :wink:

Jo a přeci ještě jednu otázku, kdo z Vás již byl "učitel", když si otevíral svojí školu a ne "začátečník"? A jak jste svůj učitelský post získali?

Děkuji.
To je hodně těžká otázka.Zejména je dobrý učitel ten, který UMÍ UČIT.(o tom,že by to měl SÁM UMĚT vůbec nemluvím:lol:).Protože já teda jsem potkal hodně mistrů nad mistry v kung-fu ale NAUČIT (a mít vůbec vůli někoho učit) má málokdo.Zejména číňani nechtějí učit začátečníky,protože je to zdlouhavá a mnohdy nevděčná práce (2 roky se snažíš,aby se človíček vůbec naučil stát pevně na nohou a on ti uteče k nějakejm streetrealbrutalanalspeedkrávamágarychlostylům(kde si zaklikuje,zacvičí s činkama a začne hned tlouct do nějaký lapy nebo čeho,aniž by uměl stát a v podstatě zkratkou obejde základy a učí se praxí,což je sice rychlý efekt ale z dlouhodobého hlediska by stejného efektu dosáhl při opakovaných hospodských rvačkách a nemusí nikam chodit :lol:) , protože zatím nedovede pochopit,že nejdřív musí umět stát,aby se mohl začít učit chodit :lol:) Mluvím samozřejmě o mistrech amatérských(tradičních) z parků a podobně. Nemluvím o profesionálech, kteří to mají jako zdroj příjmů a jsou k umění učit vychováni v odborné škole jako třeba v ČR mistr Qin ming Tang. Proto je třeba si vážit každého lidového mistra bojových umění který je nadán schopností(a trpělivostí) vůbec někoho učit... PS: to je například taky důvod,proč jsem třeba já nepřijal žádného tu di. Měl bych 2 volby: 1.buď to učit SPRÁVNĚ,abych se nemusel za žáka stydět a nedělal tím ostudu svému mistrovi a "rodině". V tom případě bych vychoval 1-2 dobré žáky kterým bych se musel extrémně věnovat a ztratil bych tím spoustu času,který nemám. nebo 2. dělal bych to jako zdroj příjmů(což zaplaťpánbůh nepotřebuju:lol:) a v tom případě bych musel dělat kompromisy, učinit to přitažlivé lidem, zaujmout je, ubrat tady ubrat tam, přizpůsobit se trhu a.... stal by se z toho paskvil za který bych se styděl ukázat před lidmi z "rodiny" nebo přinejmenším už by to nebylo ONO.Co si vybrat? Nic,cvičit egoisticky pouze pro sebe. A takhle uvažuje dneska spousta opravdu dobrých mistrů v Číně. A díky za to, protože v hromadě paskvilu a blábolu se tím zachovává i když malá ale čistá linie tradičního ryzího stylu. :)
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 26. kvě, 2009 3:50

jeikob píše:kdysi tady někdo postnul komplet časopis black belt. v ročnících kolem devadesátých a myslím 2ooo tisíce a výše jak jsou pravidelný rubriky tak tam byla jedna zajímavá ,která se jmenovala kung fu inside nebo tak nějak a psal to nějaký učitel co měl školu čínan,ale již žijící v americe. a přesně tam psal a řešil otázky co se řešej tady. třeba jeden článek byl zda by měl mít sifu bojové zkušenosti z ulice .tak píše že v dnešní době to nelze a ani nejde,ale že by měl mít zkušenost ze sparringu a to co učí být schopen žákům předvést . pak tam řeší otázky zda se dá kung fu ubranit. tradice vs moderní, sestavy a kung fu a soutěže a v podstatě má stejné názory jako honza luen ,pavela,pavel macek .velmi racionální pohled na kung fu. také zajímavé je že je velký problém u kung fu dneska a to jsou žáci tedy současní lidé a jejich potřeby a motivace
Máš pravdu.A motivace dnešního člověka je jednoznačná:ZACHOVAT SI ZDRAVÍ(a zdravý rozum v tom dnešním blázinci :) To je primární.Jen zdravý člověk se může naučit bránit. Na sebeobranu je,neuražte se kungfisté a superbojovníci opravdu účinnější pistol. Nejsem sám,kdo takhle uvažuje, třeba mí strýčkové, žáci Zhang Bao Yanga jsou BIJCI s velkým B,jsou rychlí jako blesk mají tělo jak ze železa a nebojí se jít do rvačky s kýmkoliv a přesto na otázku PROČ to cvičí odpoví HLAVNĚ PRO ZDRAVÍ ! :!:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DaveStone » úte 26. kvě, 2009 6:58

defendu píše:Dany (a vůbec hodnosti) se dávají pouze tam,kde se trénuje masově,aby na první pohled bylo vidět kolik toho zhruba asi tak dotyčný umí.
No a proč se něco učí masově?No,aby se vydělali prachy,žádný jiný důvod to nemá....a taková zkouška na vyší pás je dobrá možnost jak orvat žáka....
Právě proto se i v některých stylech fma používají dany (MA apod.)
Když v dané kultuře neměli ekvivalent k hodnosti v BU tak je převzali od těch co s tím začali...takže dneska můžete mít "japonský dan" klidně v korejském,izraelském,vietnamském nebo filip. stylu :lol: :lol:

Podle toho co jsem sám zažil jsou masová výuka, vydělání prachů a udělování technických stupňů zcela nezávislé jevy. Když jsem chodil na vo dao, bylo tam celkem dost lidí (10-20), zkoušky taky byly (ale ne dany a pásky) a bylo to docela levné (300 Kč měsíčně za 16 hodin výuky).
Wing chun masový nebyl, trenér měl 4 žáky a chtěl za dvě hodiny to co mě stál měsíc cvičení vo dao. Teď jsem ve federaci, kde dany a kyu máme, ale že by ze mě někdo tahal prachy se rozhodně říct nedá.

Spíš mi to přijde, že tam kde chodilo víc lidí, byly menší ceny, protože se víc lidí složilo na nájem a zaplacení učitele...
DaveStone
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod DaveStone » úte 26. kvě, 2009 10:05

ukropcany píše:
BizonCZ píše:Jak tedy pozná člověk, který toho moc nenacvičil a nemám představu o tom, co je komedie a co boj, že ten, kdo ho chce vyučovat je "učitel"? A ne jen nějaký Vámi uvedený "začátečník".
Ja myslím, že taký človek to nevie rozoznať...

A co má tedy dělat? Jak to má zjistit aby neztratil plno času cvičením nesmyslů?
DaveStone
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 26. kvě, 2009 10:49

pavela píše:
jeikob píše:kdysi tady někdo postnul komplet časopis black belt. v ročnících kolem devadesátých a myslím 2ooo tisíce a výše jak jsou pravidelný rubriky tak tam byla jedna zajímavá ,která se jmenovala kung fu inside nebo tak nějak a psal to nějaký učitel co měl školu čínan,ale již žijící v americe. a přesně tam psal a řešil otázky co se řešej tady. třeba jeden článek byl zda by měl mít sifu bojové zkušenosti z ulice .tak píše že v dnešní době to nelze a ani nejde,ale že by měl mít zkušenost ze sparringu a to co učí být schopen žákům předvést . pak tam řeší otázky zda se dá kung fu ubranit. tradice vs moderní, sestavy a kung fu a soutěže a v podstatě má stejné názory jako honza luen ,pavela,pavel macek .velmi racionální pohled na kung fu. také zajímavé je že je velký problém u kung fu dneska a to jsou žáci tedy současní lidé a jejich potřeby a motivace
Máš pravdu.A motivace dnešního člověka je jednoznačná:ZACHOVAT SI ZDRAVÍ(a zdravý rozum v tom dnešním blázinci :) To je primární.Jen zdravý člověk se může naučit bránit. Na sebeobranu je,neuražte se kungfisté a superbojovníci opravdu účinnější pistol. Nejsem sám,kdo takhle uvažuje, třeba mí strýčkové, žáci Zhang Bao Yanga jsou BIJCI s velkým B,jsou rychlí jako blesk mají tělo jak ze železa a nebojí se jít do rvačky s kýmkoliv a přesto na otázku PROČ to cvičí odpoví HLAVNĚ PRO ZDRAVÍ ! :!:

to je to jádro pudla:) typ lidí co se věnoval bojovému umnění a kung fu kdysi, tak dneska jde dělat pokud mu jde o vítězství sport a nebo k ozbrojeným složkám a ochrance a podobně nebo temná strana galerka či fanoušci. na druhou stranu i pokud dělám kung fu pro zdraví je nutno to dělat poctivě
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 26. kvě, 2009 10:55

Tak zaleží pokud má člověk oko pro pohybovou kulturu ,tak aniž by znal bojování může poznat ledasco. jak ten člověk se hýbe,jaké má reflexy .jestli ty pohyby jsou pružný je z nich cítit rychlost a síla i když je to třeba starší pán.tam je zase jistá gracie a lehkost
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » úte 26. kvě, 2009 11:32

DaveStone píše:A co má tedy dělat? Jak to má zjistit aby neztratil plno času cvičením nesmyslů?

Ochrana proti sektám: Neztrácet přátele mimo ten okruh, nepohrdat jimi, sdílet zkušenosti, všímat si tak, jestli neztrácím zdravý rozum...
Myslím, že i to by mohlo tady zabírat proti nejhorším případům.
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...