pe25tr píše:Dmitry píše:Já osobně mám 2 žákovský stupeň, a nikoho nezkouším (na to jsou jiné lide - mistři) a ani neříkám že jsem nějaký učitel nebo sifu, ale vím něco a to můžu vysvětlit a tomu naučit.
Tohle znam z aikida (moje osobni zkusenost). To je to nejhorsi, co muze byt... ucit se u zacatecniku. Taky jsem zacinal u trenera, ktery mel druhy zakovsky stupen (v aikido 4. kyu)... u nas proste nikdo jiny nebyl.
Jsou to ztracene roky. Clovek, ktery nema uz predchozi zkusenost s nejakym BU to ale pozna az zpetne, coz je prave to zle.
Trener-zacatecnik sice treba umi to, co ma umet, ale umi JENOM to a JEN tak, jak odpovida jeho momentalni urovni. Pocit, ze ze sve pozice muze ostatni ucit a naucit je VELIKY OMYL. Muj trene-4.kyu na zacatku 90. let (jak to vidim zpetne) proste nevedel proc nas uci to co nas uci, nevedel k cemu to slouzi a ceho se tim ma dosahnout, ackoliv sam mel 4. kyu opravnene. Mohl nas sice ucit, ale nemohl nas naucit, protoze nevedel co jak proc k cemu kdy... Tady nepomuze ani "ohromne nedseni" obou stran (trener-zaci), ani obcasna navsteva (seminar) skutecneho trenera, byt by to byl mistr-dedecek (grandmaster).
To je, jako bych se ucil fyziku pevne faze od absolventa zakladni skoly, ktery mi bude vypravet o rozdilu tani ledu a vosku a jednou za mesic prijede na vikend profesor nerovnovazne termodynamiky aby me opravoval... tohle proste nefunguje.
Jestli chcete v Cechach dopadnout, jako dopadlo aikido, plni nadseni a odhodlani zakladejte oddily, ktere povedou treneri-zacatecnici a delejte na seminarich zkousky a udelujte pasky-dany.
Nic ve zlem ani proti tobe, ale co se uz stalo jednou, stane se zase znova.
Dymo a v tom je celej zakopanej pes!!! Nejsi učitel a učíš, dík za upřímnost. Jinak pe25tr to napsal pekne aniz by se nechal vtahnout do marnosti, cele tehle diskuze