JRup píše:pavela píše:Miro: ad: normalny Cech ci Slovak nema sancu porozumiet ci sa to naucit (volne citujem stary vyrok Pavelu) . To je sice pravda, ale měl by se o to alespoň pokusit.
Zdar Pavela! Už jsi šikmoočka?![]()
Zdravím do Pekingu a rád bych se Tě zeptal na důvody proč si myslíš, že těmto uměním Čechoslovák většinou neporozumí. Zkus prosím pár bodů a postřehů. Díky!
Jinak souhlasím s tím, že bychom to neměli vzdávat. Určitě je to lepší než číst romány z nemocničního prostředí.
Čau JRup. důvodxy proč si to myslím jsou jednoduché: 1.neznalost nebo nedostatečná řeči. Vnitřní škola popisuje jevy terminologií, která se nedá pořádně přeložit, člověk musí vyrůst jako Číňan a myslet jako Číňan. 2. nedostatečná přítomnost učitele. Pokud učitel ale i třeba spárující bratři donekonečna neopravují detaily, dochází k deformacím a zlozvykům. 3. nepochopení tradičního tréningu(proč to mám cvičit takhle, proř mám cvičit tohle, když mi to připadá k ničemu, půjdu radši cvičit lowkicky...) 4.Nekvalifikovanost učitele či evidentní úmyslné matení žáků(viz pan Zhai). Ne každý mistr umí také učit, ne každý mistr má čisté úmysly.(to ale neplatí jen pro bělochy, v Číně je taky podvodníků habaděj) 5.a nejdůležitější: tradiční západní nedostatek vytrvalosti a lenost. PS: já to taky nevzdávám a sisyfovsky to zkouším znovu a znovu