VETVY WING CHUN

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

VETVY WING CHUN

Příspěvekod vlado » stř 16. srp, 2006 10:09

opat vytahujem oblubene tema vetvy wing chun a nazory na jednotlive linie (pre a proti)
vcitane yip manovej linie a non-yip manovych linii
nechcem vyvolavat ziadne vasne, skor ma zaujimaju rozumne nazory a argumenty

www.en.wikipedia.org/wiki/Branches_of_Wing_Chun

vlado (wmaa)
Naposledy upravil vlado dne stř 16. srp, 2006 10:26, celkově upraveno 2
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: [b]vetvy wing tsun[/b]

Příspěvekod irzounek » stř 16. srp, 2006 10:23

vlado píše:opat vytahujem oblubene tema vetvy wing tsun a nazory na jednotlive linie (pre a proti)
vcitane yip manovej linie a non-yip manovych linii
nechcem vyvolavat ziadne vasne, skor ma zaujimaju rozumne nazory a argumenty

www.en.wikipedia.org/wiki/Branches_of_Wing_Chun

vlado (wmaa)

Zdar a silu Vlado,
tak to si RAD poctu :lol: a jsem zvedavy JAK a KDO tu bude ty ostatni linie popisovat a pak taky JAKOU osobni zkusenost s ostatnima liniema dotycni budou mit :lol:
cest,
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod dondyna » stř 16. srp, 2006 15:35

Wikipedia je otevřená encyklopedie.Stačí kliknout na edit a podělit se s ostatními... :wink:
dondyna
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Angus » čtv 17. srp, 2006 8:23

dondyna píše:Wikipedia je otevřená encyklopedie.Stačí kliknout na edit a podělit se s ostatními... :wink:

V tom je ale také její problém :cry: , že tam může napsat kdo chce co chce :wink:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 17. srp, 2006 8:33

nikdo? (ne ze by se to nedalo cekat)

ok, mel jsem moznost (diky Ivanovi Rzounkovi sifu a jeho cinskym pratelum) videt nazivo:

Mai gei Wong Wingcheun

pa fa lin Wingcheun

Pang Naam Wingcheun

fatsaanske Yip Man Wingcheun

Paang Chau Wingcheun

...a jeste dalsi, ktere si nepamatuju

jinak Wong sifu, dobry kamarad meho sifu, je ucitelem Chan Yiumin Wingcheun, mel jsem moznost se od nej naucit i dve sestavy, v rade WCH liniich naprosto nezname a unikatni - Wingcheun fuk fu kyun (kroceni tygra) a hung sa jeung (dlan zelezneho pisku)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 8:38

kaslite na wikipediu. :cry:
otazka su vetvy wing chun a nazory na ne.
wikipediu som nemyslel ako hodnoverny zdroj, skor len ako startovnu informaciu.

vlado (wmaa)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 8:41

to pm

konecne normalny a trefny prispevok. :D

vlado (wmaa)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 8:46

to pm

v com vidis zakladne rozdiely ?

koncepcia, zakladne principy, metodika treningu, pedagogicky pristup apod.

vlado (wmaa)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod irzounek » čtv 17. srp, 2006 8:59

pm píše:nikdo? (ne ze by se to nedalo cekat)

ok, mel jsem moznost (diky Ivanovi Rzounkovi sifu a jeho cinskym pratelum) videt nazivo:

Mai gei Wong Wingcheun

pa fa lin Wingcheun

Pang Naam Wingcheun

fatsaanske Yip Man Wingcheun

Paang Chau Wingcheun

...a jeste dalsi, ktere si nepamatuju

jinak Wong sifu, dobry kamarad meho sifu, je ucitelem Chan Yiumin Wingcheun, mel jsem moznost se od nej naucit i dve sestavy, v rade WCH liniich naprosto nezname a unikatni - Wingcheun fuk fu kyun (kroceni tygra) a hung sa jeung (dlan zelezneho pisku)

Zdar a silu,
pomuzu Ti s tema co jsi zapomel :-) :

- Lam Soi Man Wing Chun + Lam Soi Bo Wing Chun
- Yiu Choi Wing Chun
- Kwok Fu (Yip Man Fatshan) Wing Chun + Lun Kai (Yip Man Fatshan) Wing Chun
- Cheung Bo Wing Chun
- Yiu Kai Wing Chun

kdyz jsi byl u nas v Guangzhou poprve tak jeste :

- Ling Nam Wing Chun
- Sum Nung Wing Chun
- Wong Jing Wing Chun
- Leung Jan Gu Lao Wing Chun
- Sum Ging Wing Chun
- Yuen Chai Wan Wing Chun

:-) Ty vlastne jako "nestranik" muzes napsat svoje dojmy :-), sifu...
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » čtv 17. srp, 2006 11:52

to pm: Naco si sa ucil WT formy, ked cvicis hung ga??? To ti ich len tak ukazali???
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 12:10

Skateordie píše:to pm: Naco si sa ucil WT formy, ked cvicis hung ga??? To ti ich len tak ukazali???

tiez mi to nie jasne. ja osobne by som formy z ineho stylu necvicil, pripadalo by mi to ako strata casu (nemam tolko volneho casu)
ine je vidiet ako cvicit. ine je citit na vlastnom tele prakticku aplikaciu ako ju len vidiet (iste vies o com hovorim)

vlado (wmma)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pm » čtv 17. srp, 2006 12:52

ad formy z WCH - rikal jsem, ze jsem se je naucil, ne ze je cvicim (necvicim, uz jsem je zapomnel). Wong sifu je dobry kamarad meho sifu, a chtel me neco naucit, pro me dobra zkusenost, anzto Wong sifu je gf fanatik a ryzi praktik, jeho vyuka zatracene boli. jinak nevim co je na tom divne, ted napriklad uz radu tydnu zdokonaluji svoje feeling dovednosti cvicenim s jednim kamaradem z MGWWCH. dovednosti, ok? i Hung kyun praktik si muze trenovat ruce s boxerama, lokty/klince s thajboxerama atd. (i kdyz jeho reseni na tytez situace bude rozhodne jine). jde o trenink dovednosti, ne uceni se jinemu systemu nebo mixovani jeet kune do.

ad ostatni linie Wingcheun - diky Yiwanovi za pripomenuti, no vidis to, co jsem toho zapomnel :-). dojmy, to nebude lehke... predne deleni na Yip Man WCH, pak dlouho nic a pak ti ostatni je v Cine presne naopak - ti ostatni, pak dlouho nic, pak Yip Man -zadna legenda, zadny grandmaster, jeden z mnoha praktiku (ktery mel to stesti ze u nej kdysi chvili cvicila pozdejsi movie star Bruce Lee)

kazda z "rodin" ma svoje speciality (bambusovej panak, jine zbrane/sestavy, panak pro tyc, saan sik...). vyucuji gf se vsim vsudy - vcetne nacviku gung - posilovani, otloukani, feeling... nemaji potrebu se schovavat za legendy, programy, certifikaty, jsou to ryzi praktici. jako systemy mi pripadaji nedogmaticti, vic free, komplexnejsi - zajima je jestli to funguje a jak to nacvicit. kompatibilnejsi s ostatnimi jiznimi systemy a funkcnimi b.u. vubec, nic super extra special/uplne jine nez vsechny ostatni styly b.u. jeden ze systemu mou seut/wushu, ktery ma svoje metody nacviku - nektere specificke, nektere stejne jako vsi ostatni, kterym jde o to "mit gf".

optikou Yip Man WCH by se dalo rict, ze v Cine vlastne ani WCH necvici :-) aneb vsechno je jinak - co cvicit, jak to cvicit, proc to cvicit (pokud to, co pisou a ukazuji Leung Ting/Kernspech neni jen jeden velky vtip/kamuflaz a na lekcich pak neuci neco uplne jineho) od samotnych zakladu - gei bun gung, yau gung, jaam jong, saan sik, sestavy, o chi sau a nacviku boje ani nemluve. vsechno je jinak, a to myslim doslova - kdyz vezmete si Leung Tingovu WT bibli, Dynamic Wing Tsun nebo otevrete ewto.de, dostanete uplne jiny system nez "pevninske WCH". Yip Man WCH (posuzovano dle Yip Manovych videi a vyukovek jeho synu, s Yip Jingem jsem se setkal i osobne) mi pripada ve srovnani "akcnim filmem" pevninskeho WCH jako obrazky v knizce, jako dreveny panak, karate WCH nebo naopak spatny taiji WCH (nepotrebujeme silu, neposilujeme, lepime se a presmerujeme, tajne techniky, pokrocile programy etc.). Leung Tinga vsichni "obdivuji" jako mazaneho zlodeje a chytreho podvodnika - to, co vyucuje a mozna obcas i cvici jim ani nestoji za rec, to je preci ocividne.

to hlavni, a to je asi nejdulezitejsi, zajima je gf, a ne vsechny ty sracicky kolem. chces umet, cvic, takhle na to.

bez urazky, ja WCH vlastne moc nerozumim, jen me jako "jizana" prirozene zajima, podobne jako Choi lei fat, lung ying, baak mei, Hung fat, Jau ga etc. zajima-li nekoho neco konkretne, pokusim se odpovedet, ale i jako laik se zajmem o jizni gf a b.u. obecne bych o tom mohl napsat spoustu

jo, a jsou to vetsinou prima kumpani :D
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

vetvy...

Příspěvekod luen » čtv 17. srp, 2006 13:16

Nehodlám psát žádný román. To co napsal Pavel Macek sifu sedí. V kontinetální číně je xxx velmi kvalitních wing chun linií a to i navzdory tvrzení různých "mistrů" v H.K. a v Evropě, že wing chun je jen v H.K. a podobný nesmyslný bláboly jsou jen k smíchu :) Nehodlám se vyjadřovat k těmto lžím každého rozumného člověka napadne, že pro lhaní je vždy "dobrý" důvod...

Jako dnes si pamatuji když byl Sifu odrazován od záměru navštívit čínu právě těma "autoritama" v H.K. ..., že by strach z otevření očí...? Nevím..., ale fakt je ten, že wing chun v číně žije a přihlouplé programy: "wing chun zpět do číny" jsou nápady pomatenců...

Jen bych doplnil další linii wing chun - wing chun bai hok kuen ve Fujianu.
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 13:19

to pm
v niecom suhlasim v niecom nie, ale to sa dalo cakat :twisted:

samozrejme nie je nad cvicenie s niekym, kto cvici nieco ine. takisto mam radsej free systemy bez dogmatickych nazorov, obmedzujucich pravidiel a certifikatov, radsej mam praktikov. zial europania chcu stupne a certifikaty, aby sa aspon papierovo alebo farbou oblecenia odlisili od zbytku cvicencov (nie vsak vsetci)
spatne taiji WCH sa mi tiez nepaci, kazdy praktik bojovych umeni vie, ze potrebuje vybusnu i staticku silu, kondiciu...
v wmaa sa cvici o dost inac ako v ewto. nechcem nam robit reklamu, kto chce moze sa prist pozriet na niektori dalsi seminar, nenasli sme vsak ziaden missing link :P to mal byt pokus o vtip.
vazim si vsetkych, co aspon nieco cvicia a nesedia len cely den u PC, tak ako my teraz.

vlado (wmaa)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 13:23

este k tej cine.

pevne tiez verim, ze velka kulturna revolucia nezlikvidovala vsetkych majstrov BU. aspon dufam :)

zial HK a cina je tak daleko... :(

vlado (wmaa)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pm » čtv 17. srp, 2006 13:23

vlado, a jakou mas ty prosim Te osobni zkusenost s neyipmanovskym WCH (potazmo neleungtingovskym WT)?!?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 13:32

to pm

minimalnu, preto som zacal tuto diskusiu. rad sa necham poucit a ked budem mat cas, tak si rad zacvicim i s niekym s ne-yip manovej linie.

vlado (wmaa)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pm » čtv 17. srp, 2006 13:37

ha! pokud se bavime o rozdilne chuti jablka a hrusky, jak se mnou muzes souhlasit ci nesouhlasit, kdyz jsi vubec neochutnal, resp. ochutnal jenom jabko?!
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boris68 » čtv 17. srp, 2006 13:39

to PM

teď to bude argument proti argumentu, jak jsi napsal tak jsi se setkal s mnoha mistry v kontinentální Číně, ale nenapsal jsi že jsi se setkal s někým z HK. Takže to srovnání asi bude o tom, že ti to tak někdo předal.
Píšeš že v kontinentální Číne je v každě WCH rodině něco jiného, jiné sestavy apod. Proč by tedy Yip Manova linie měla být jiná a stejná. Prostě se vyvíjela odříznuta od zbytku trošku jinak. Co mistr to jiný přístup. Každý kdo je prohlášený za mistra nebo se prohlásí za mistra se určitě cítí zplnomocněn něco do systému přidat nebo jej nějak obohatit, nebo prostě to dělat po svém, na tom snad není nic špatného ani v případě LT to je snad přirozené, nebo spíše dělají to všichni. (samozřejmě neobhajuju marketingové podvody :))
Připadá mi to úplně stejné když lidé s kontinentální číny prohlásí že v HK nebo na Taiwanu není pořádné WCH, ale je to jen to jejich. A chápu, že jim vadí když někdo z HK prohlásí něco obráceně. Ale je to taky o tom kdo to říká a komu je to úplně jedno, potrefená husa se většinou ozve první.
Určitě bych souhlasil s tím že je docela pravděpodobné že měl Yip Man štěstí co se týče komerční propagace, že narazil na BL a klidně to mohl být někdo jiný. To ale opět není žádný argument o kvalitě... hele on vážně je každej člověk jinej a každého přístup je jinej někdo se učí raději nejdříve slovíčka a pak gramatiku, někdo obráceně, někdo se raději učí pět let slovíčka a pak za rok zvládne gramatiku prostě je to asi vážně jen o metodice... výsledek se ale stejně s diskuse nedovíme!
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » čtv 17. srp, 2006 13:45

Boris68: VTAA je primo naproti skole meho sigunga, kazdy vecer koukame na to, jak tam cvici. HK mistru jsem videl bezpocet - spoustu osobne (naposledy napr. ve Foshanu - delegace HK WCH), ve VTAA, a na bezpoctech videi - nejen vyukovkach, ale zaznamech z predvadecek, soutezi, treninku atd. za Leung Tingem se stavuju co co do HK jezdim, ale nikdy nebyl doma, videl jsem vsechny jeho vyukovky, cetl vsechny jeho knihy a jsem fanouskem ewto.de (extreme perverse ;-))

takze prrrr, zadny ze mi to nekdo predal, ok? zadny argument proti argumentu (v Tvojem prispevku jsem zadny argument nepostrehl), na poradny argument, tj. toho kdo muze fundovane HK WCH a Foshan/Guangzhou WCH vsichni zatim v tomhle threadu cekame.
Naposledy upravil pm dne čtv 17. srp, 2006 13:47, celkově upraveno 1
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...