ad formy z WCH - rikal jsem, ze jsem se je naucil, ne ze je cvicim (necvicim, uz jsem je zapomnel). Wong sifu je dobry kamarad meho sifu, a chtel me neco naucit, pro me dobra zkusenost, anzto Wong sifu je gf fanatik a ryzi praktik, jeho vyuka zatracene boli. jinak nevim co je na tom divne, ted napriklad uz radu tydnu zdokonaluji svoje feeling dovednosti cvicenim s jednim kamaradem z MGWWCH. dovednosti, ok? i Hung kyun praktik si muze trenovat ruce s boxerama, lokty/klince s thajboxerama atd. (i kdyz jeho reseni na tytez situace bude rozhodne jine). jde o trenink
dovednosti, ne uceni se jinemu systemu nebo mixovani jeet kune do.
ad ostatni linie Wingcheun - diky Yiwanovi za pripomenuti, no vidis to, co jsem toho zapomnel

. dojmy, to nebude lehke... predne deleni na Yip Man WCH, pak dlouho nic a pak ti ostatni je v Cine presne naopak - ti ostatni, pak dlouho nic, pak Yip Man -zadna legenda, zadny grandmaster, jeden z mnoha praktiku (ktery mel to stesti ze u nej kdysi chvili cvicila pozdejsi movie star Bruce Lee)
kazda z "rodin" ma svoje speciality (bambusovej panak, jine zbrane/sestavy, panak pro tyc, saan sik...). vyucuji gf se vsim vsudy - vcetne nacviku gung - posilovani, otloukani, feeling... nemaji potrebu se schovavat za legendy, programy, certifikaty, jsou to ryzi praktici. jako systemy mi pripadaji nedogmaticti, vic free, komplexnejsi - zajima je jestli to funguje a jak to nacvicit. kompatibilnejsi s ostatnimi jiznimi systemy a funkcnimi b.u. vubec, nic super extra special/uplne jine nez vsechny ostatni styly b.u. jeden ze systemu mou seut/wushu, ktery ma svoje metody nacviku - nektere specificke, nektere stejne jako vsi ostatni, kterym jde o to "mit gf".
optikou Yip Man WCH by se dalo rict, ze v Cine vlastne ani WCH necvici

aneb vsechno je jinak -
co cvicit, jak to cvicit, proc to cvicit (pokud to, co pisou a ukazuji Leung Ting/Kernspech neni jen jeden velky vtip/kamuflaz a na lekcich pak neuci neco uplne jineho) od samotnych zakladu - gei bun gung, yau gung, jaam jong, saan sik, sestavy, o chi sau a nacviku boje ani nemluve.
vsechno je jinak, a to myslim doslova - kdyz vezmete si Leung Tingovu WT bibli, Dynamic Wing Tsun nebo otevrete ewto.de, dostanete uplne jiny system nez "pevninske WCH". Yip Man WCH (posuzovano dle Yip Manovych videi a vyukovek jeho synu, s Yip Jingem jsem se setkal i osobne) mi pripada ve srovnani "akcnim filmem" pevninskeho WCH jako obrazky v knizce, jako dreveny panak, karate WCH nebo naopak spatny taiji WCH (nepotrebujeme silu, neposilujeme, lepime se a presmerujeme, tajne techniky, pokrocile programy etc.). Leung Tinga vsichni "obdivuji" jako mazaneho zlodeje a chytreho podvodnika - to, co vyucuje a mozna obcas i cvici jim ani nestoji za rec, to je preci ocividne.
to hlavni, a to je asi nejdulezitejsi, zajima je gf, a ne vsechny ty sracicky kolem. chces umet, cvic, takhle na to.
bez urazky, ja WCH vlastne moc nerozumim, jen me jako "jizana" prirozene zajima, podobne jako Choi lei fat, lung ying, baak mei, Hung fat, Jau ga etc. zajima-li nekoho neco konkretne, pokusim se odpovedet, ale i jako laik se zajmem o jizni gf a b.u. obecne bych o tom mohl napsat spoustu
jo, a jsou to vetsinou prima kumpani